POKHARA EN DE TOP VAN DE WERELD. (24)
Na een stevig ontbijt vertrokken we deze ochtend van de 14 november 2019, eerst naar een klein klooster net buiten de stad Pokhara.
In dit klooster Namgyal Chhorten van de Tashi Ling Tibetan Community werden veel Tibetaanse vluchtelingen opgevangen.
In de verte lag het Himalaya gebergte verscholen onder een dik wolkendek.
Op het terrein van het stond een groot gebouw voor de opvang van de mensen die er hun onderdak zoeken, een kleiner gebouw met de cellen van de monniken, waarvan de deur was afgedekt met een voorhangsel en een tempel met een levens grote gebedsrol.
De in de paarsrood geklede novices zaten buiten van hun maaltijd te genieten.
Vlak naast het klooster lag een klein gebouw waar men kleden aan het weven was en een winkel voor de verkoop.
Iets verder staat een soort gemeenschapshuis, waarvoor een lange rij mensen stond te wachten voor een onderzoek van hun gebit.
Bij een dergelijk massaal onderzoek, grijpt gelijk de regering de kans aan om de mensen te registreren naar familie naam, de grote van het gezin en hun woonplaats. Dit zelfde doen ze nu bij het verstrekken van een pensioen, daar een groot deel van de bevolking nog steeds niet geregistreerd staat.
Binnen in de grote zaal werden de mensen onderzocht en zo nodig geholpen. Het waren wel allemaal westerse tandartsen die er aan het werk waren.
Na dit korte bezoek vervolgden we onze reis naar Sanangkot om van het uitzicht op de Himalaya te kunnen genieten en een bezoek aan de Shanti Pagode van de Vredestempel.
SARANGKOT.
(Door de sluierbewolking hadden geen helder zicht op de hoogste bergketen van de wereld.)Sarangkot is gelegen op een hoogte van 1592 meter en is grotendeel te bereiken per gemotoriseerd vervoer. Een lange trap voort de reiziger verder omhoog naar de top waar enkele kleine restaurants zijn gelegen. Langs de trap uiteraard de nodige stalletjes, waar men ook een vers gebrand kopje Himalaya koffie kon drinken. Een zeer smakelijke bak koffie.
Zo kwam het gesprek om de zonsopkomst mee te maken met de Himalaya op de voorgrond en een gedeelte van de groep zag dat wel zitten om de volgende ochtend om vijf uur naar dit uitzicht punt terug te keren.
( Dit was het uitzicht zoals we ons ongeveer hadden voorgesteld.)
DE VREDESPAGODE.
Het was vanaf het uitzichtpunt bij Sarangkot nog een stevige klim naar boven om bij de Vredes-pagode te komen.
Deze pagode werd in 1999 gebouwd en maakt deel uit van een netwerk van monumenten voor de wereldvrede die door monniken van de Nipponzan-Myohoji, een Japanse boeddhistische orde, zij gebouwd.
De stichter van deze orde, Nichidatsu Fujii, ijverde na de Tweede Wereldoorlog voor de bouw van de eerste pagodes in Hiroshima en Nagasaki.
Na zijn dood in 1995 hebben zijn volgelingen zijn werk voortgezet. Inmiddels staan er wereldwijd circa 80 vredes-pagodes.
De stoepa in Pokhara bevat vier Boeddhabeelden aan de buitenzijde op ieder wijzer van het kompas; een uit Nepal, Sri Lanka. Thailand en Japan, die de internationale eenheid benadrukken.
We keren terug naar ons hotel en zijn de rest van de middag vrij om onze tijd in te delen zoal we zelf wensen.
( Links een kleide tempel in een boomstam en rechts een fruitverkoper op de fiets.)
Het was dus winkelen geblazen, en niet de gebruikelijke souvenirs, maar meer kostbare zaken als producten van Kashmir-wol. Verder genieten van een heerlijk koel potje lokaal Everest-bier en terug in het hotel de bagage klaar maken voor het vertrek de volgende dag, naar Kathmandu.
Zie vervolg: HIMALAYA DE TOP VAN DE WERELD. (DEEL 25)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten