dinsdag 10 december 2019

NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. DE LEVENDE GODIN KUMARI. (DEEL 31)


DE LEVENDE GODIN VAN NEPAL. (31)


KUMARI.

Bij ons in de westerse wereld dromen veel meisjes ervan een prinses te worden, maar in Nepal is de wens van veel kleine meisjes de wens om uitgekozen te worden tot Kumari.
Het woord Kumari is afgeleid van het Sanskriet Kaumarya, wat 'prinses' betekend.
De bekendste is wel de koninklijke Kumari van Kathmandu, en ze woont in de Kuman Ghar, een paleis in het centrum van de stad


De Kumari is een 'levende godin' die gezien wordt als de reïncarnatie van de godin Durga. Durga is de grote hindoe-moedergodin (Devi). Haar naam betekend "zij die moeilijk benaderbaar is" of de "ontoegankelijke", ze is de belichaming van de woede van de goden. Zij is een onoverwinnelijke krijgsgodin.




Het meisje wordt gekozen op basis van horoscopen uit 3 tot 5 jarige uit de Shakya-kaste van de Newar-bevolkingsgroep.
Het meisje dient ook een aantal fysieke eigenschappen te hebben zoals de vorm van een banyan-boom en wimpers als een koe. verschillende kleine stden in de vallei van Kathmandu hebben hun eigen Kumari, maar die van Kathmandu is ongetwijfeld de bekendste en de belangrijkste.



KUMARI: EEN LEVEN MET MACHT, MAAR OOK BEPERKINGEN.

Het leven van een Kumari is vol van beperkingen: zij staat op een strikt dieet en mag bijvoorbeeld geen eieren van de kip eten, maar wel ganzeneieren, ze mag niet in het openbaar huilen, lachen of praten, en dient steeds in het rood gekleed te gaan. het allerbelangrijkste is wel, dat haar voeten nooit de grond mogen raken, maar wel in haar residentie.
Haar leven bestaat uit dagelijks geven van zegeningen aan de gelovigen, in ruil waarvoor zij offers krijgt in de vorm van geld, eten of zelfs speelgoed.
Niemand maar haar bevelen of corrigeren wat het moeilijk maakt om haar een degelijke schoolopleiding te geven. De Kumari was zo belangrijk dat zij tijdens de periode dat Nepal nog een monarchie was, jaarlijks een zegening gaf aan de koning. Wanneer ze deze zegening weigerde te geven, betekende dit het einde van de regeerperiode van de koning zo goed als nabij was.

DASHAIN FESTIVAL VOOR KUMARI.


Tijdens het Dashain festival, het belangrijkste hindoe-feest van het jaar, worden ter ere van de godin Kali in Kathmandu telkens 108 geiten en buffels geslacht. De Kumari dient dan haar moed te tonen door tussen de gedode dieren door te lopen. 
De andere dagen van dit grootste festival zijn de enige waarop ze haar residentie mag verlaten: zij wordt dan op een gouden troon door Katmandu rondgedragen. De Nepalezen geloven dat wie een glimp van haar kan opvangen een gelukkig leven tegemoet gaat.
Uiteraard leidt dit tot chaotische toestanden in de straten van Kathmandu.

HET EINDE VAN KUMARI ZIJN.

In de praktijk blijven de kleine meisjes 'godin' tot ze menstrueren, hoewel ze theoretisch gezien Kumari 'af' zijn van zodra ze ook maar een druppel bloed verliezen door bijvoorbeeld een speldenprik of een snijwond. Veel meisjes hebben het nadien erg moeilijk om zich terug thuis te voelen in het gewone leven. Ze moeten wennen aan een groot aantal dingen als het dragen van schoenen en het verkeer, Ze waren gewend om gediend te worden en zijn niet gewend aan sociale contacten.
Ook op het vlak van onderwijs hebben zij vaak een grote achterstand. 
Vroeger geloofde men zelfs dat huwen met een van deze voormalige Kumari, zo goed als zeker de dood van de echtgenoot betekende.


             Zie vervolg: NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. NAMASTE.  (DEEL 32)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten