zondag 19 maart 2023

BENGKOANG OF YAMBOON.

 

EEN RONDE WORTELKNOL 

           ALS VOEDSEL

          OF MEDICATIE.




Tijdens mijn verblijf in Siantar, Noord-Sumatra, maakte ik regelmatig een stop bij een winkeltje waar fruit en groenten werden verkocht.
Eigenlijk een beetje uit het zicht stond een kist met ronde knollen waar de aarde nog aanzat. Het waren geen aardappels, want die kan ik wel herkennen, maar het bleek een wortelknol te zijn met de naam bengkoang. Weer wat om uit te zoeken!

BENGKOANG.

Bengkoang ook wel de yamboon genoemd, Latijnse naam Pachyrhizus erosus, is een veel voorkomende plant in Indonesië.
Het is een snelgroeiende klimplant die een hoogte van drie tot vijf meter kan bereiken. en uit de vlinderbloemfamilie komt.
De bengkoang komt van nature uit Midden- en Zuid-Amerika. Het waren de Spanjaarden die in de 17e eeuw de knol van Mexico naar de Filipijnen brachten, van waar uit het gewas zich verspreide over Zuidoost-Azië.
Voor de groei heeft de plant een goede ondersteuning nodig.


De plant heeft knolraapachtige, 5 tot 15 centimeter grote, breed eivormige, tot drie kilogram, lichtbruine wortelstokken.
De bladeren zijn ongedeeld of drielobbig, de omtrek van de bladschijf is niervormig, tot 14 centimeter lang en heeft een gezaagde bladrand.
De bloemen groeien in rechtopstaande, tot 60 centimeter lange trossen. De solitaire bloemen zijn vlinderachtig en ongeveer 2,5 centimeter groot met een blauw-violet achtige kleur. De vruchten zijn 7 tot 14 centimeter lang, tot 2 centimeter dikke fijn behaarde peulvruchten, die eetbaar zijn.
In tegenstelling tot de wortel en de peulvruchten is de plant zeer giftig.

De buitenkant van de wortel is geel-bruin en papierachtig, terwijl de binnenkant romig wit is met een knapperige textuur die lijkt op een rauwe appel of peer.
De wortelknollen worden gekookt gegeten als groente of rauw in salades verwerkt. Ook worden er reepjes van gesneden en gefrituurd, waarna opgegeten met een chilisausje.
Het vlees is wit en heeft een zoetige smaak.
De knollen bevatten 10% zetmeel en 5% proteïne.
De onrijpe peilvruchten kunnen ook als groente worden gegeten.





Naast de heerlijke smaak is deze knol ook rijk aan andere voordelen. Deze voordelen variëren van het verbeteren van de spijsvertering, het verminderen van het risico op kanker, tot het behoud van de gezondheid van hart en hersenen. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten