zaterdag 25 maart 2023

ASAM POTONG OF -GELUGUR.

 

   NIET TE VERWAREN 

    MET ASAM KANDIS.



ASAM POTONG OF - GELUGUR.

De Garcinia atroviridis, bekend als asam potong, asam gelugur, asam gelugo of asam keping is een boom die groeit in de tropische regenwouden en heeft zijn oorsprong op het schiereiland Maleisië.
De boom heeft een lange stam met grijze bast en wordt zo'n 20 meter hoog. De bladeren zijn donkergroen, de scheuten rood, glanzend lang en smal met een spitse punt en opstaande randen.

De boom groeit in het wild op het schiereiland Maleisië en Sumatra.
Vanwege zijn economische en medicinale waarde wordt de boom op grote schaal gekweekt.

De bloemen zijn donkerrood en de bloeitijd is in de periode juli-september. Een boom draagt zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen, en is zelfbestuivend. De bloemen staan in clusters van twee tot tien kleine bloemen aan het uiteinde van jonge takken (eindknoppen) of in de oksels van takken (okselknoppen).
Een bloem bestaat uit vier kelkbladeren en vier bloemblaadjes. 
De bloei duurt slechts een etmaal, waarna de bloemblaadjes snel verwelken en onmiddellijk afvallen.
het duurt nog vier tot zes maanden voor de vrucht volledig ontwikkeld is en rijp.






De nog onrijpe vruchten zijn helder groen en kleuren geel tijdens het rijpen. De ronde vruchten worden afzonderlijk gedragen op takjes met een diameter van ongeveer 7 tot 10 millimeter.
De rijpe vruchten zijn helder oranjegeel. De vrucht heeft een dozijn  of meer harde zaadjes en smaakt zuur. Het gewicht van de vrucht kan uiteen lopen van 100 tot 600 a 700 gram.
Van de rijpe vrucht wordt de binnen kern verwijderd, waarna deze in dunne plakjes wordt gesneden en gedroogd in de zon.

De oogst vindt plaats met behulp van lange bamboestokken waaraan een mes is bevestigd. Slechts sporadisch klimt men in de boom om de vruchten te oogsten.

De gedroogde schijfjes van de vrucht worden in de Aziatische keuken gebruikt als zuur in vleesgerechten. Met de jonge vruchten worden vaak sambals gemaakt.
De vrucht bevat citroenzuur, wijsteenzuur, appelzuur en ascorbinezuur, hydroxycitroenzuur en flavonoïden.
De jonge scheuten en bladeren worden gegeten. Wanneer de scheuten gekookt worden kleuren ze groen. Ze zijn in tegenstelling tot de vrucht eerder zoet dan zuur. De jonge rode scheuten worden rauw of geblancheerd gegeten, bijvoorbeeld bij rijstgerechten.

MEDICINAAL GEBRUIK VAN DE GARCINIA ATRIVIRIDIS.

Verschillende delen van de boom zijn een geweldige bron van bioactieve stoffen die een positieve invloed hebben op de gezondheid. De extraten of bioactieve gestanddelen hebben verschillende therapeutische functies aangetoond, waaronder antioxidant, antimicrobieel, antikanker, ontstekingsremmend, antihyperlipidemisch en antidiabetisch.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten