zondag 30 juni 2019

WALES. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)


       EENS EEN EIGEN KONINKRIJK, 

             NU EEN DEEL VAN EEN 

              GROTER GEHEEL. (1) 



WALES.

Wales maakt als constituerend land met Engeland, Noord-Ierland en Schotland deel uit van het Verenigd Koninkrijk.
Wales ligt in het westen van het eiland Groot-Brittannië grenzend aan de Ierse Zee en grenst in het oosten aan Engeland.
Wales heeft een oppervlakte van 20736,0449 km² en de hoofdstad is Cardiff.
Rond het begin van de jaartelling was het gebied bewoond door een aantal Keltische stammen, waarvan Wales heden ten dagen nog steeds haar eigen taal heeft, het Welsh. De naam Wales komt van het Germaanse woord Walha, wat vreemdeling betekend, dat mogelijk is afgeleid van de naam van de Keltische stam de Volcae. Ook de namen Wallonië, Walachije en Wallis zijn van dit woord afgeleid. Toen de Romeinen in het jaar 48 het gebied veroverden noemden zij het Cambria. 
Het Welse Huis Tudor beheerste de Engelse troon van 1485 tot 1603. In de 19e eeuw begon Wales te verengelsen en werd Wales geen apart prinsdom meer. en maakt sinds 1707 deel uit van het  Verenigd Koninkrijk als deel van Engeland.


VLAG EN WAPEN VAN WALES.

Deze werden behandeld in het voorgaande artikel: Verenigd Koninkrijk. Vlaggen en wapenemblemen.

BESTUURLIJKE INDELING VAN WALES.

Bestuurlijk is Wales onderverdeeld in 22 hoofdgebieden. Er zijn negen graafschappen, drie steden en tien provincies. Tussen 1889 en 1974 vormden de historische graafschappen de bestuurlijke indeling.

HISTORISCHE GRAAFSCHAPPEN VAN WALES.

1. Monmouthshire.
2. Glamorgan.
3. Camarthenshire.
4. Pembrokeshire.
5. Cardiganshire.
6. Brecknockshire.
7. Radnorshire.
8. Montgomerushire.
9. Denbigshire.
10. Flintshire.
11. Merionethshire.
12. Caernarfonshire.
13. Anglesey.





WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP MONMOUTHSHIRE. (1)

Het historische graafschap is in het zuidoosten van Wales gelegen en heeft een oppervlakte van 849,0880 km². De grootste stad is Chepstow.
Het wapen werd officieel verleend op 28 januari 1948.
Onderin het wapen op een blauw en zwart veld staan drie gouden fleur-de-lis van het oude wapen koninkrijk Gwent. Boven in de gele baan staan twee rode kastelen uit de wapens van de prinsen van Gwent en verwijzen naar de vele kastelen in het graafschap.
Het wapenschild wordt gedekt door een helm met daarop het wapenschild van Somerset op het kasteel, dat staat op een wrong en dekkleden in het goud en blauw. Het kasteel staat symbool voor het Reglan-kasteel. De drie toren die daarop staan verwijzen weer naar de drie kastelen Grosmont, Llantilo en Skenfrith.
Schildragers zijn, staande op een groene grond: Links een gouden leeuw met een rode kroon om zijn nek met in zijn klauw een rode roos (Rose Gules) , rechts een rode draak met gouden kroon om zijn nek en blauwe staartpunt met in zijn klauw een prei.
Onder het wapen het motto: "Utrique Fidelis" ( "Trouw aan beide") , dat het graafschap trouw is aan Walen en aan Engeland.



WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP GLAMORGAN. (2)

Het wapen werd officieel verleend op 15 december 1950.
Op het gouden schild staan drie rode chevrons van het wapen van de familie Clare, Norman Lords van Glamorgan. Hieraan zijn drie Tudor rozen toegevoegd die herinneren aan de creatie van het graafschap door koning Hendrik VIII in 1586.
Het wapen wordt gedekt door een helm met rode en goden dekkleden, en wrong met daarop een rode draak  die uit de vlammen oprijst, en die een banier vasthoudt met rood veld en een gouden klaroen.
De schilddragers zijn een mijn werker en een staalarbeider.
Het geheel staat op een groene grond met daarop een lint met het motto: "A Ddioddefws a orfu" ("Hij die leed, overwonnen").





WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP CARMARTHENSHIRE. (3)

Het wapen werd officieel verleend op 28 augustus 1935. Het graafschap heeft een oppervlakte van 2370,3054 km². De grootste plaats is Llanelli.
Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren; in het eerste en derde kwartier staat op een gouden achtergrond de Welse draak en in het tweede en derde kwartier op een rode achtergrond een gouden leeuw. Het zijn de symbolen van Rhys ap Tewswr Mawr, de koning van Zuid-Wales in de elfde eeuw en zijn kleinzoon Lord Rhys wiens afstammelingen nog steeds in het graafschap wonen.
Het wapen wordt gedekt door een helm met rode en gele dekkleden met daarop een wrong met een rode draak die een harp vast houdt.
De harp staat symbool voor de Welshe muzikale tradities en poëzie
Schildragers zijn links een rode geketende draak en rechts een geketend zeepaardje.
Onder het geheel op een gouden lint het motto: "Rhydid gwerin ffyniant gwlad" ("De vrijheid van de mensen is de welvaart van het land"). 



WAPEN EN VLAG VAN HET GRAAFSCHAP PEMBROKESHIRE. (4)

Het graafschap heeft een oppervlakte van 1618,6777 km² en de grootste plaats is Milford Haven. Het is gelegen in het uiterste zuidwesten van Wales.
Het wapen werd officieel toegekend op 11 oktober 1937.
Het wapen is omringt door een witte band met daarop zwarte hermelijnstaarten. Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren; in het eerste en derde kwartier staan op een rode achtergrond een gouden leeuw en op een gele achtergrond twee rode fleur-de-lis afkomstig uit het wapen van de graaf van Pembroke. In het tweede en vierde kwartier staan drie witte en twee rode banen welke afkomstig zijn uit de Franse tak van de Pembroke familie.
Het schild wordt gedekt door een kroon met daarin een rots en een gouden adelaar. De rots staat symbool voor de ruige kust en de adelaar voor de dieren in het wild. Schildrager zijn links een gouden leeuw met rode halsband en rood kruis, tong en nagels en rechts een rode draak met gouden halsband en fleur-de-lis.  Deze verwijzen naar de dubbele erfenis van het graafschap; het noordelijke deel is overwegend Welsh en het zuidelijke deel Engels.
Het graafschap wordt soms 'klein Engeland buiten Wales' genoemd. Het moto betekend de eenheid van deze twee elementen.

Het graafschap heeft een eigen vlag. Op een blauw veld staat een geel kruis met in het midden een vijfhoek met groene rand. Midden in de vijfhoek twee rode en witte elementen.
Juiste betekenis in niet bekend.




WAPEN EN VLAG VAN HET GRAAFSCHAP CEREDIGION. (5)

Het graafschap ligt in het westen van Wales aan de Cardiganbaai en heeft een oppervlakte van 1785, 6033 km².
De grootste plaats is Aberystwyth.
Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren; Linksboven  op een zwart veld een gouden leeuw afkomstig van het wapen van Gwaithfoed, een middeleeuwse prins van Ceredigion.
Rechtsboven op golvende witte  en blauwe banen een haring welke symbool staan voor de zee en de visserij-industrie.
Rechtsonder op een zwart veld een witte chevron en drie witte rozen welke worden toegeschreven aan de beschermheilige van Wales, Saint David.
Linksonder een korenschoof welke symbool staat voor de landbouw in het graafschap.
Wapen wordt gedekt door een muurkroon. Onder het wapen het motto; "Golud gwlad rhyddid" ("De welvaart van een natie is vrijheid").

De vlag heeft een zwart veld met daarop een gouden leeuw die achterom kijkt. Dit is gebaseerd op het wapen van de middeleeuwse prins van Ceredigion.





WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP BRECKNOCKSHIRE. (6)

Het graafschap ligt in het zuid-oosten van Walen tegen Engeland.
Het graafschap gebruikte een onofficieel wapenschild, dat werd toegeschreven aan de legendarische koning Brychan. naar wie het graafschap werd genoemd.
Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren; in het eerste en derde kwartier wordt een zwart veld in tweeën gedeeld door een gele baan met aan iedere zijde een heel dunnen gele streep. Boven en onder staan een zwaard afgebeeld. In het tweede en vierde kwartier staan op een geel veld drie blauwe vleermuizen afgebeeld.
Onder het wapen het moto: "Undeb hedd llwyddiant" ("Eenheid, vrede, voorspoed").

           
                     Zie vervolg: WALES. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten