donderdag 13 juni 2019

ESTLAND (ESTONIA). VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

       DE NOORDELIJKSTE 

             VAN DE DRIE 

    BALTISCHE STATEN. (2)


      VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN VAN DE PROVINCIES EN HOOFDSTEDEN.


Alle provincies hebben een zelfde vorm van vlag, twee horizontale banen in de kleuren wit en groen, met boven in de de witte baan het wapen van de provincie. Over de herkomst van de provincie wapens is zo goed als niets bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE PROVINCIE LÄÄNEMAA.

De provincie grenst in het noorden aan de Oostzee en heeft een oppervlakte van 2383 km². De hoofdstad is Haapsalu.        
De vlag heeft twee horizontale banen wit en groen en boven in de witte baan het wapen van de provincie.
Het wapen heeft een rood veld met daarop afgebeeld een witte adelaar met gele snavel en klauwen. Rond de kop van de adelaar een aureool. Dit verwijst naar 1227 toen na de Duitse overwinning de provincie een centrum werd van het prinsbisdom Ösel-Wiek, een onafhankelijke staat binnen de Lijflandse Confederatie.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD HAAPSALU.

 De stad is gelegen aan een baai van de Oostzee, de Baai van Haapsalu.
De stad raakte in ontwikkeling als zetel van het prinsbisdom Ösel-Wiek. Raakte in de 14e eeuw in verval toen de bisschopszetel werd verplaatst naar Kuresaare. In de 19e eeuw was er een opbloei toen het bekendheid kreeg als kuuroord.
De vlag is horizontaal ingedeeld door drie balken, waarvan de rechter balken de dubbele breedte hebben van de linker balken. Links een witte balk tussen twee blauwen en rechts een blauwe balk tussen twee witten. Verdere betekenis niet bekend.
Het wapen heeft een geel veld met daarop afgebeeld op de linkerzijde een rood kasteel van de bisschop van Ösel. Rechts een zwarte adelaar met blauw klaverblad op de vleugel, rode snavel en klauw en rond de kop een aureool. Het is de adelaar van Sint Jan welke reeds op de zegels uit het begin van de 12e eeuw stond afgebeeld. In 1270 kreeg de stad stadsrechten.
het huidige wapen werd toegekend op 27 september 1994.

 VLAG EN WAPEN VAN DE PROVINCIE LÄÄNE-VIRUMAA.

De provincie is gelegen in het noorden van het land en heeft een oppervlakte van 3596 km². De hoofdstad is Rakvere.
De vlag heeft twee horizontale banen wit en groen met in de witte baan het wapen van de provincie.
Het wapen heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een kasteelmuur en -toren.
Boven de muur staan twee gekruiste zwaarden afgebeeld. Vermoedelijk verwijst dit naar de Orde van de Zwaardbroeders. Betekenis van het wapen is niet bekend.


VLAG VAN DE STAD RAKVERE.

De vlag van de hoofdstad Rakvere heeft een blauw veld met in het midden een smalle horizontale gele baan. Over de betekenis is niets bekend.

Rakvere heeft een klein historisch centrum, dat gedomineerd wordt door de ruïne van de burcht van de Duitse Orde op de heuvel Vallimägi.

Op deze heuvel staat ook het standbeeld van de oeros, 7 meter lang en vier meter hoog met een gewicht van 7 ton. De oeros is het symbool van de stad. Dit symbool dateert uit de 13e eeuw toen de Esten hier een houten verdedigingswerk bouwden dat Tarvanpää ( kop van de oeros) heette.



VLAG EN WAPEN VAN DE PROVINCIE PÄRMUMAA.

De provincie ligt in het zuidwesten van het land en heeft een oppervlakte van 4807 km². De hoofdstad is Pämu.
De vlag heeft twee horizontale banen wit en groen met in de witte baan het wapen van de provincie.
Het wapen heeft een geel veld met daarop afgebeeld een zwarte beer met rode tong en lopend op zijn achterpoten. De afbeelding is een element van een Duitse naam Pernau, Bär=beer.
Het wapen werd voor het eerst toegekend op 5 februari 1937 en later weer op 26 september 1996.

VLAG VAN DE STAD PÄRMU.

Pärmu ligt aan de monding van de gelijknamige rivier in de Golf van Riga. De stad wordt ook wel de "Zomerhoofdstad van Estland" genoemd vanwege zijn strand en zomerfestivals.
Het huidige Pärmu is de voortzetting van twee nederzettingen: Vana-Pärmu (Oud-Pärmu) en was midden 13e eeuw het centrum van het bisdom. De aan de andere kant van de rivier gelegen nederzetting heette aanvankelijk Embecke en was ontstaan rond de burcht van de Duitse Orde van de Zwaardbroeders. Onder het Pools bewind werden beide samengevoegd.

VLAG EN WAPEN VAN DE PROVINCIE PÖLVAMAA.

De provincie is gelegen in het zuidoosten van het land en heeft een oppervlakte van 1823 km². De hoofdstad is Pölva. In het oosten ligt het Peipusmeer.
De vlag heeft twee horizontale banen wit en groen met in de witte baan het wapen van de provincie.
Het wapen heeft een geel veld met daarop schuin afgebeeld van rechtsboven naar linksonder drie zwarte bevers. Over de betekenis is niets bekend.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD PÖLVA.

De stad ligt in het dal van de Orajogi en werd als plaats voor het eerst vermeld in 1452.
De vlag heeft vijf horizontale banen; groen-wit-blauw-wit-groen. De blauwe baan heet de breedte van de groene en witte samen. In het midden staat het wapen van de stad afgebeeld.
Het wapen van de stad werd toegekend op 17 februari 1995. het wapen heeft een wit veld met daarop afgebeeld een groene haan met is zijn rechter poot aan aanwijsstok staande op groene ondergrond. In iedere bovenhoek een blauwe bloem. Juiste betekenis is niet bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE PROVINCIE  RAPLAMAA.

De provincie ligt in het westen van het land en heeft een oppervlakte van 2980 km². De hoofdstad is Rapla. In de provincie ligt het Natuurpark Rabivere.
De vlag van de provincie heeft twee horizontale banen wit en groen, met in de witte baan het wapen van de provincie.
Het wapen wordt in vier kwartieren ingedeeld door een wit kruis. De kleuren van de kwartieren zijn; rood-geel-rood-blauw. het wapen werd toegekend op 7 november 1996. Over de betekenis is niets bekend.

VLAG VAN DE STAD RAPLA.

De stad werd voor het eerst vermeld in 1241 en het kreeg pas in 1993 stadsrechten.
De vlag heeft een wit veld dat horizontaal in twee helften wordt gedeeld door een groene baan. Boven de groene baan twee groene sterkruisen en onder één groen sterkruis. verdere gegevens zijn niet bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE PROVINCIE SAAREMAA.

De provincie bestaat uit het gelijknamige eiland en het eiland Muhu ten westen van Estland. De eilanden zijn onderling door een dam met elkaar verbonden.
Het gebied heeft een oppervlakte van 2922 km² en de hoofdstad is Kuressaare.
De vlag heeft twee horizontale banen wit en groen, met in de witte baan het wapen van de provincie.
Het wapen heeft een blauw veld met daarop varend op een golvende zee een Vikingschip met gele schilden. Het Vikingschip staat symbool voor het glorieuze maritieme verleden van het eiland. het wapen werd toegekend op 5 februari 1937. 

VLAG VAN DE STAD KURESSAARE.

De Duitse historische naam van de stad is Arensburg en kreeg in 1563 stadsrechten en ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot een kuuroorden stad aan de Oostzee.
De vlag heeft drie horizontale banen; wit-lichtblauw-wit, waarbij de blauwe baan driemaal de breedte heeft van de witte. In de blauwe baan staat een kasteel waarvan één toren een gele spits heeft met vaandel. In de poortdoorgang staat een witte arend afgebeeld met een aureool. Voor deze afbeelding zijn twee verklaringen mogelijk: 1 - het verwijst naar de oude Duitse naam Arensburg;
2 - het verwijst naar het bisschoppelijke kasteel uit 1384 (Piiskopilinnus).

VLAG EN WAPEN VAN DE PROVINCIE TARTUMAA.

De provincie is gelegen in het zuidoosten van het land en heeft een oppervlakte van 3349 km². De hoofdstad is Tartu.
In de provincie liggen de meren Vörtsjärv en Peipsi. De enige bevaarbare rivier van Estland, de Emajogi, slingert met een lengte van 100 km, door de provincie en verbind de beide meren met elkaar.
De vlag heeft twee horizontale banen wit en groen. met in de witte baan het wapen van de provincie.
Het wapen wordt schuin in twee helften ingedeeld door drie golvende witte banen welke symbool staan voor de rivier de Emajogi. Het blauw staat symbool voor de lucht en de meren. het groen met de gele eikentak voor het bos dat een derde van de provincie bedekt.
De gele ster linksboven staat symbool voor de universiteit van Tartu.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD TARTU.

De oudste resten van bewoning van deze stad dateren uit de 15e eeuw.
De stad ligt aan de rivier de Emajogi.
In 1632 kreeg de stad een academie wat, later een universiteit werd.
De vlag heeft de kleuren van de Poolse vlag en deze werd met wapen, dan ook door de Poolse koning Stephan Bathory op 9 mei 1584 aan de stad toegekend. In het midden van de vlag staat het wapen van de stad afgebeeld. het wapen heeft een rood veld met daarop afgebeeld een zilveren ingesprongen stadsmuur uit gewone bakstenen met een poorten twee torens; met gebogen nissen in de torens welke zijn voorzien van een gouden kruis. In de poortingang met het geopende valhek een zilveren zes puntige stralende ster. Boven de poort gekruist een zilveren zwaard met gouden gevest en een zilveren sleutel.

VLAG EN WAPEN VAN DE PROVINCIE VALGAMAA.

De provincie ligt in het zuiden van het land en heeft een oppervlakte van 1917 km². De hoofdstad is Valga.
De gemeente Törva in de provincie ligt aan het grootste meer van Estland, het Vörtsjärv.
De vlag heeft twee horizontale banen wit en groen, met in de witte baan het wapen van de provincie.
het schild wordt schuin in tweeën gedeeld van linksboven naar rechtsonder. De linker onder helft is wit en leeg. De rechter boven helft heeft een lichtblauw veld met daarin vier witte vijf puntige sterren. Het wapen werd toegekend op 17 september 1996. Verdere betekenis is niet niet bekend.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD VALGA. 

De stad Valga in Estland vormt samen mat de stad Valka in Letland een gedeelde stad, de grens tussen beide landen loopt dwars door de stad heen.
De vlag heeft een groen veld met een witte horizontale baan in het midden. Het geeft weer de twee steden met de grens daartussen, de rivier de Valka. De stad is de enige stad in Letland, waar de Ridders van de Duitse Orde geen kasteel bouwden.
Het wapen werd verleend op 23 september 1997.
Het wapen heeft een groen veld met gouden rand en daarop afgebeeld een gepantserde arm met sabel die uit een witte wolk komt. Het wapen is een afbeelding van een stadszegel uit 1580. De stad werd het eerst genoemd in 1286 als Pedele-stad aan de Pedele-rivier. Hoewel "valka" in het Lets 'stroom' betekend, werd het gezien als het Duitse "Wolke" (wolk). De hand betekend kracht.

VLAG EN WAPEN VAN DE PROVINCIE VILJANDIMAA.

De provincie ligt in het zuiden van het land en heeft een oppervlakte van 3422 km². De hoofdstad is Viljandi. In de provincie ligt het op een na grootste meer van het land, het Vörtsjärv. Het gebied was een belangrijk centrum van handel en macht in de Middeleeuwen, waarvan ruïnes en kastelen nog heden van getuigen.
De vlag heeft twee horizontale banen wit en groen, met in de witte baan het wapen van de provincie.
Het wapen heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een witte arend met gele snavel en klauwen en in de rechter klauw een zwaard. Op de borst van de vogel een klein groen schild met drie graan aren. Het wapen werd toegekend op 5 februari 1937 en opnieuw op 26 augustus 1996. Verdere betekenis is niet bekend.


WAPEN VAN DE STAD VILJANDI.

De naam van de stad werd voor het eerst vermeld na de bestorming van de burcht door een leger van de Orde van de Zwaardbroeders in 1211.
De burcht werd een jaar later herbouwd door grootmeester Willem van Endorp en werd een van de grootste kastelen in Lijfland en de hoofdzetel van de Lijflandse Orde vanaf 1248. De ruïne bestaat nog heden.
De vlag van de stad heeft twee horizontale banen lichtblauw en wit. Soms wordt het wapen van de stad in de blauwe baan afgebeeld en valt dan gedeeltelijk in de witte baan.
Het wapen heeft een blauw veld met een witte bloem met vijf bloembladen en gele meeldraden en hart. Over de betekenis is niets bekend.


WAPEN EN VLAG VAN DE PROVINCIE VÖRUMAA.

De provincie ligt in het uiterste zuidoosten van het land grenzend aan Rusland en heeft een oppervlakte van 2773 km². De hoofdstad is Vöru.
De vlag heeft twee horizontale banen wit en groen, met in de witte baan het wapen van de provincie.
Het wapen heeft een blauw veld met daarop afgebeeld linksboven een gouden cirkel en rechts een schuin geplaatst zwaard met gouden heft. Het wapen werd toegekend op 5 februari 1937 en wederom op 12 december 1996.
Over de betekenis is niets bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD VÖRU.

De stad werd gesticht op 21 augustus 1784, op bevel van George Browne, de gouverneur-generaal van het gouvernement Riga. De stad kreeg een soort dambord patroon.
De vlag van de stad heeft een groen veld afgezet boven en onder met een gele baan.
Het wapen heeft een geel veld met daarop afgebeeld een groene spar. Vermoedelijk verwijst dit naar de landbouw en de bossen rond de stad. Verdere gegevens zijn niet bekend.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten