donderdag 6 juni 2019

OEKRAÏNE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)

         EEN LAND MET CULTUREN

VAN OOSTELIJKE EN WESTELIJKE 

                    LANDEN. (4)


                              OEKRAÏNE BESTUURLIJKE INDELING. (OBLASTEN)



VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST TSJERNIHIV.


De oblast ligt in het noorden van het land en heeft een oppervlakte van 31.865 km². De hoofdstad is Tsjernihiv.
De oblast wordt van oost naar west doorsneden door de rivier de Desna.
De vlag van de oblast bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren; groen-wit-groen. De witte baan staat symbool voor de rivier de Desna die midden door de oblast stroomt.
In het linker bovenkanton staat het wapen van de oblast afgebeeld. Het is een twee koppige zwarte gekroonde adelaar op een wit veld met gouden snavel en nagels en rode tong en poten. Midden op de borst van de adelaar staat het wapen van Oekraïne afgebeeld.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD TSJERNIHIV.

De stad werd voor het eerst vermeld in 907, maar uit opgravingen is gebleken dat er reeds eerder een nederzetting was van het Rijk van Chazaren, het grootste van het Kievse Rijk.
In de 11e eeuw was het de hoofdstad van het vorstendom Tsjernigov.
De vlag heeft een wit veld met daarop afgebeeld een gekroonde zwarte gekroonde adelaar met gouden klauwen en rode tong. De adelaar houdt in zijn klauwen een kruisstaf vast. De vlag is afgezet met een gouden rand, behalve aan de hijszijde, het wapen van de hoofdstad is het zelfde als dat van de oblast. De dubbel koppige adelaar verwijst naar het toenmalige Kievse Rijk.

VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST TSJERNIVTSI.

De oblast ligt in het zuiden van het land en heeft een oppervlakte van 7.359 km². Het landschap bestaat uit de bergen van de Karpaten en glooiende heuvels.
De vlag werd op 12 december 2001 aangenomen en toont een witte valk op een groene achtergrond. Aan de boven- en onderzijde een blauwe en gele baan in de kleuren van de nationale vlag.
De witte valk staat symbool voor schoonheid en dapperheid. De groene achtergrond staat symbool voor welzijn en hoop. De blauwe en gele banen staan symbool voor de oblast met zijn rivieren en graan velden. Over de oorsprong en betekenis van het wapen zijn geen gegevens bekend.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD TSJERNIVTSI.

De hoofdstad is gelegen aan de rivier de Proet.
De vlag is een kleurrijk geheel met een wit veld afgezet met kleine rode driehoekjes en in de vierhoeken groene blad versieringen. Centraal staat het wapen van de stad geplaatst met er boven de naam van de stad en er onder een niet leesbare tekst met het jaartal 1408, dat verwijst naar de vermelding uit dat jaar in een document over de stad, van de Moldavische woiwode Alexander de Goede. In het sierlijke wapenschild van oranje van kleur staat op een schild met een rood veld een stadspoort, welke ook voor de helft wordt afgebeeld in het wapen van de oblast. In het midden van de poort het symbool van het Oekraïense wapen.
De kasteelkroon verwijst naar de tijd dat de stad nog in handen was van het Oostenrijkse Habsburg.


VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST VINNYTSJA.

De oblast is gelegen in het westelijke deel van het land en heeft een oppervlakte van 26.513 km².
Centraal door de oblast stroomt de rivier de Zuidelijke Boeg. De hoofdstad is Vinnytsja. 
De vlag werd aangenomen op 18 juli 1997.
De vlag heeft een lichtblauw veld met boven- en onderin een smalle rode baan. In het midden staat links een gele zon en rechts een wit kruis met een blauw schild afgebeeld waarin een witte maan sikkel staat. De afbeeldingen komen uit het wapen van de oblast. Over de betekenis van de afbeeldingen in het wapen zijn geen gegevens bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD VINNYTSJA.

De naam van de stad werd voor het eerst vermeld in 1363. Men gaat er van uit dat de naam is afgeleid van het oude Slavische woord "Vino", wat betekend "gegeven als geschenk". De stad  en omringende land zou in de 14e eeuw door de Litouwse hertog Algirdas na de inname als geschenk zijn gegeven aan zijn neven.
De stad is gelegen aan de rivier de Zuidelijke Boeg.
De vlag is een banier met een rood veld en afgezet met witte driehoekjes, behalve aan de hijszijde.  In het veld staat een anker afgebeeld waarvan de steel een kruis is, met daaronder twee gekruiste kromzwaarden.
Het wapenschild heeft een rood veld met dezelfde afbeeldingen als op de vlag. Het schild wordt omlijst door een gouden sierlijke rand dat uitloopt op een grond  omwikkeld met een blauw doek.
Schilddragers zijn: Links een persoon gekleed in een harnas dragend een schild met rode en blauwe vakken, en rechts een persoon in traditionele klederdracht met een sabel. Het wapen wordt gedekt door een kleine kasteelkroon. Over de oorsprong ervan is geen vermelding.


VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST WOLYNIË.


De oblast ligt in het noordwesten van het land en heeft een oppervlakte van 20.144 km². In het uiterste noordwesten ligt de bron van de rivier de Pripat. De hoofdstad is Loetsk.
De vlag is een banier en heeft een rood veld met een wit kruis en lijkt op de Deense vlag. In het linker boven- kanton staat een wit kozakkenkruis, een tussen de 15e en 18e eeuw in de historische regio Wolynië gebruikt symbool. De vlag is gebaseerd op het wapen van de oblast. Het wapen bestaat uit een rood schild met een wit kruis. Het rood staat symbool voor moed, liefde voor de Schepper en de bereidheid zich op te offeren voor God en vaderland.  het wit staat symbool voor reinheid.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD LOETSK.

De vlag van de hoofdstad is een vierkant banier ingedeeld in vier velden. Linksboven op een rood veld een wit kozakken kruis. Rechtsboven en linksonder hebben een geel veld en Rechtsonder een rood veld.
Het wapen van de stad werd op 23 augustus 2007 toegekend. Het heeft een rood veld met daarop afgebeeld een geestelijke van de Orthodoxe  Kerk. Betekenis is onbekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST ZAPORIZJA.

De oblast ligt in het zuiden van het land en heeft een oppervlakte van 27.180 km². In het noordwesten van de oblast ligt het Stuwmeer Kachovka in de rivier de Dnjepr. De hoofdstad is Zaporizja.
Vlag en wapen hebben de zelfde kleur en afbeelding. Op een roze (soms ook rood) veld staat een Zaporozje-kozak afgebeeld. Achter het schild enige ceremoniële voorwerpen en twee trommels omgeven door een blauw lint. Op het lint de naam van de oblast.
( De vlag heeft veel gelijkenis met de vlag van de oblast Charkov, terwijl ook op de obastvlag van Dnjepropetrovak de kozak staat. Dit hangt samen met de gemeenschappelijke geschiedenis van de oblasten als onderdeel van de historische regio Zaporizja.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD ZAPORIZJA.

De stad ligt in het zuidoosten van de oblast en ligt op ongeveer 70 kilometer van de Dnipro aan de oevers van de rivier de Dnjepr.
De vlag heeft de zelfde kleur als die van de oblast en heeft in het midden het wapen van de stad staan.
Het wapen wordt horizontaal in tweeën gedeeld. In het bovenste groene veld staan twee gekruiste geweren afgebeeld en daar onder op een paars roze veld een boog met drie gekruiste pijlen. Beide zijn symbolen van de Kozakken.

VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST ZJYTOMYR.

De oblast ligt tussen het oosten en westen in het noorden van het land en heeft een oppervlakte van 29.832 km².
De vlag van de oblast heeft een rood veld met een geel kruis met daar overheen een blauw schild dat een witte stadspoort toont.
Het wapen heeft een rood veld en is ingedeeld in vier kwartieren met in het midden het blauwe schild met de stadspoort.
In het eerste kwartier staat in het wit de aartsengel St. Michael afgebeeld, in het tweede kwartier een ridder te paard met een rood schild, in het derde kwartier een stralende zon met gezicht en in het vierde kwartier een wit kozakkenkruis. Rond het schild bundels van graan aren, blauwe bloemen en groen, samengebundeld met een lint in de kleuren van de nationale vlag.  Boven het schild een wrong met daarop afgebeeld het symbool van het  wapen van het land, en het wordt gedekt door drie kantelen.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD ZJYTOMYR.

De stad zou gesticht zijn in de 9e eeuw. IN 1320 werd de stad veroverd door het grootvorstendom Litouwen. Behoorde tot 1918 tot Polen en kwam in 1920 onder de Sovjet-Unie. Vanaf 1991 werd de stad weer onderdeel van Oekraïne.
De vlag is in vieren ingedeeld door een smal wit kruis in de verhouding 1:2, in de kleuren van de Oekraïnse vlag.
In het midden van het kruis staat het wapen van de stad afgebeeld. Het wapen heeft een lichtblauw veld met gele rand waarin een ander wapen staat afgebeeld met een gele rand met lichtblauw veld met daarop in het wil een stadspoort met drie torens.
Betekenis is niet bekend.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten