zaterdag 22 juni 2019

IERLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)


               LAND VAN DE HARP 

        EN HET KLAVERBLAADJE. (2)






                                       GRAAFSCHAPPEN VAN IERLAND.


WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP MEATH. (6)

Het Graafschap Meath is gelegen in de provincie Leinster en heeft een oppervlakte van 2342 km². De hoofdstad is Navan.
Aan de rivier de Boyne liggen een aantal kastelen. De rivier is bekend om de Slag aan de Boyne in 1690 toen de legers van Willen III van Oranje-Nassau en de verdreven koning Jacobus II van Engeland tegenover elkaar stonden.
Het wapen is officieel toegekend op 16 september 1988.
De schild heeft een groen veld dat goud omrand is, wat symbool staat voor het graafschap. het blauw in het schild staat symbool voor de rivier de Boyne die door het Graafschap loopt. De antieke Ierse kroon in het midden staat symbool voor 'Tara of the Kings'. De witte concentrische cirkel staat voor de beschaving van het gebied en het Keltische kruis voor het rijke christelijke erfgoed. De zalm in het blauwe deel staat symbool voor de mythe "Zalm van Kennis".
Onder het wapen het moto: "The Neart le Cheilke" ( "De kracht samen")
De hoofdstad Navan heeft geen eigen wapenschild.


WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP LOUTH. (7)

Het Graafschap is gelegen aan de oostkust van Ierland in de provincie Leinster en heeft een oppervlakte van 820 km². De hoofdstad is Dundalk.
Louth maakte in de geschiedenis deel uit van het koninkrijk Oriel en was de plaats waar veel epische verhalen van de Ierse mythologie plaatsvinden.
Het wapen werd officieel toegekend op 9 juni 1977.
Het onderste groene deel van het wapen is bedoeld om de landelijke gebieden te vertegenwoordigen. De hand in de gouden cirkel is de rechterhand van God.
Op het zwarte veld staan twee zeilschepen die de steden Drogheda en Dundalk vertegenwoordigen. Het zwart staat symbool voor de duisternis van de zee voor de kust van County Louth.
Het schild wordt gedekt door een geel-groene wrong met een zwaard met de punt naar beneden tussen twee graan aren. Het moto onder het wapen "Lugh saimhioldanach" betekend: "Lachen is de meester van alle kunsten".

WAPEN VAN DE STAD DUNDALK.

Het wapen werd officieel toegekend op 9 oktober 1968.
Het wapenschild verscheen reeds op een zegel uit het midden van de 14e eeuw.
De rode baan en vogels op het witte veld van het wapen zijn afgeleid van de familie De Furrnivall. 
De schild dragers zijn een zwerfhond met witte vacht vol met zwarte hermelijnstaarten uit het wapen van de familie O'Hanlon, en een soldaat in vol ornaat met een speer. Hiervan is de betekenis niet bekend evenals over de wrong met leeuw boven het wapen.
Onder het wapen het motto: "Me do rug Cuchulainn crodha"  
("Cuchulainn pakte een Crodha") ?


WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP MONAGHAN. (8)

Het Graafschap is een van de drie Graafschappen die deel uit maken van Ulster, maar niet van Noord-Ierland. Het heeft een oppervlakte van 1294 km² en de hoofdstad heet ook Monaghan.
Het landschap is gevuld met 'drumlins', ronde afzettingen die zijn achtergebleven na de laatste ijstijd.
Het wapen werd officieel verleend op 10 januari 1984.
Het wapen is gebaseerd op een oude geschiedenis van Monaghan toen het nog uit vier kleine koninkrijken bestond. Dit waren: UD Meith, Datraige, Mugdorn en Fermag. Deze koninkrijken maakten weer deel uit van het Koninkrijk van Airigialla.
Het moto betekend vertaald in het Engels "Diligence en Best Endeavour" ("IJver en beste onderneming").

WAPEN VAN STAD MONAGHAN.

Het wapen heeft een blauw veld met daarop de afbeelding van een bakstenen muur met kantelen en daarop een bakstenen toren met kantelen in het wit. Boven op de toren een vogel in het goud.
Op de toren een klein schild met geel veld met daarop een rode rechterhand. De juiste betekenis hiervan niet bekend.







WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP CAVAN. (9)

Het graafschap ligt in de provincie Ulster maar maakt geen deel uit van Noord-Ierland. Het heeft een oppervlakte van 1931 km² en de hoofdstad heet Cavan.
Het wapen is gebaseerd op twee heerlijkheden uit de Gaelische tijden van de O'Reillys en de O'Rourkes. De twee bovenste leeuwen komen uit het wapen van  O'Reilly en de onderste leeuw uit het wapen van O'Rourke. De twee cirkels met de blauwe golvende banen staan voor de vele meren in het gebied.
Het moto is geassocieerd met de O'Reilly.
De stad Cavan heeft geen eigen wapen.


WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP LONGFORD. (10)

Het Graafschap ligt in de provincie Leinster en heeft een oppervlakte van 1091 km². het Graafschap heeft een lange geschiedenis en kreeg zijn naam, nadat stamhoofd Farrall hier zijn fort stichtte na de Slag om Clontarf in 1014.
Het wapen werd officieel toegekend op 19 juli 1988.
De afbeeldingen in het wapen zijn tegengesteld van kleur als de achtergrond. Bovenin staat een jachthond afgebeeld en onderin twee torens van een kasteel, vermoedelijk van stamhoofd Farrell.
Het moto is: "Daingean agus dilis" ("Standvastig en IJverig").
De stad Longford heeft geen eigen wapen.


WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP WESTMEATH. (11)

Het Graafschap ligt in de provincie Leinster en heeft een oppervlakte van 1838 km². De hoofdstad is Mullingar.
Het graafschap werd in 1543 afgescheiden van Meath. 
Het landschap is glooiend met moerassen en meren. De hoofdstad Mulligar is door het Royal Canal verbonden met Dublin.
Het wapen werd toegekend op 7 augustus 1968.
Het wapen is kruislings in vieren gedeeld. Boven op een blauw veld staat een zwaan afgebeeld en staat symbool voor de legende van de Kinderen van Lir, een klassiek sprookje waarbij de kinderen in een zwaan veranderen. In het onderste blauwe veld staat een helm van een Noorman. Het verwijst naar Turgesius de Deen van wie Malachy II, de koning van Meath.
De beide staande gouden leeuwen met dubbele staart op het rode veld vertegenwoordigen enkele van de oude heersende families uit het gebied. Drie van deze families hadden drie leeuwen in hun wapen. De gouden ring in het midden van het wapen is een symbool voor de eenheid en trouw en de centrale geografische ligging van het graafschap. Het blauw staat ook symbool voor het water in de meren van het gebied.
Onder het wapen het motto; "Triath os Triathaibh" ( "Nobel boven adel").
De hoofdstad voert geen eigen wapen.

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP OFFALY. (12)

Offaly is gelegen in de provincie Leinster en heeft een oppervlakte van 1999 km². De hoofdstad is Tullamore.
Het noordwestelijke gedeelte is het stroomgebied van de rivier de Shannon. In het zuidelijke deel  ligt de Slieve Bloom-heuvelrij.
De rest bestaat uit moerasgebieden waar turf wordt gewonnen.
Het wapen heeft horizontaal de kleuren groen-wit-geel en in de gele baan een zwarte driehoek. De gouden leeuw staat symbool voor Ui Failbhe, het Laiginian volk naar wie het graafschap is genoemd.
Het kruis dat de leeuw vasthoud is overgenomen uit het boek Durrow. De zwarte driehoek staat symbool voor het moeras, met daarop een takje van de Andromeda polifolia een bloen uit het gebied.
Onder het wapen op een lint het motto: "Esto Fidelis" ("wees trouw").

WAPEN VAN DE STAD TULLAMORE.

Het wapen werd toegekend op 7 maart 1956.
Het wapen heeft een blauw veld met op een groene heuvel uit het vuur oprijzend de feniks.
De groene heuvel staat symbool voor de stad. De feniks voor de wedergeboorte van de stad na een ramp met een hete luchtballon in 1785, waarbij een derde van de stad door brand werd verwoest.
Boven de feniks het kruis van de heilige Brigid. De twee gouden kruisen verwijzen naar de Burys die het gebied regeerden als de graven van Charleville.



WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP LAOIS. (13)

Het graafschap is gelegen in de provincie Leinster in het midden van Ierland en heeft een oppervlakte van 1719 km². De hoofdstad is Portlaoise.
Het graafschap ook bekend onder de namen Laoighis en Leix, werd gesticht door koningin Maria I van Engeland als het "Graafschap van de Koningin" met de naam "Queens County".
Het wapen werd toegekend op 16 juni 1998.
Het wapen heeft een gouden veld met daarop een omgekeerde chevron in het rood met zeven hermelijn staarten De chevron staat symbool voor het Slieve Bloom-gebergte. De zeven hermelijnstaarten staan symbool voor de zeven leidende families.
De twee cirkels met wit-blauwe golvende banen staan symbool voor de bronnen van de rivieren Nore en Barrow. De zwarte leeuw staat voor O Mordha, de koningen van Laois. Het moto onder het wapen betekend: "Samen met het volk".

WAPEN VAN DE STAD PORTLAOISE.

Het wapen heeft twee velden in de kleuren rood en blauw.
In het rode veld staan twee leeuwen afgebeeld welke vermoedelijk verwijzen naar koningin Maria I van Engeland.
In het onderste blauwe veld staan twee gouden fleur-de-lis afgebeeld.
Verdere gegevens over het wapen zijn niet bekend.





WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP KILKENNY. (14)

Het graafschap is gelegen in de provincie Leinster en heeft een oppervlakte van 2061 km², De hoofdstad is Kilkenny.
Het graafschap dankt haar naar aan de gelijknamige stad, die in de Middeleeuwen de hoofdstad was van Ierland. In het graafschap zij resten van nederzettingen te vinden van de Kelten, Vikingen, Noormannen en Engelsen.
Het wapen werd toegekend in 1665. Het wapen heeft een wit veld vol hermelijn staarten en wordt doorsneden door een brede baan. Het wit met de hermelijnstaarten staat symbool voor de hertogelijke mantel, in dit geval van de familie Butler, Dukes van Ormond uit wiens landgoederen het graafschap bestond. 
Op het zwarte deel van de middelste baan staan drie zilveren mantels die symbool staan voor de heraldisch Dermot MacMorrough, de koning van Leinster op het witte deel twee rode veldjes met gouden afbeelding, deze worden geassocieerd met de familie la Denn die het kasteel Grenan hadden bij Thomastown. 

WAPEN VAN DE STAD KILKENNY.

De stad is bekend om zijn vele middeleeuwse gebouwen in het centrum. De belangrijkste gebouwen zijn het Kilkanny kasteel en de Siant Canice's kathedraal.
Het wapen werd verleend op 22 januari 1976.
Het wapen heeft een wit veld met op een grond een kasteel met drie torens, waarop iedere buitenste een boogschutter staat en de middelste een spits heeft. In de openstaande poort staat een man.
Op een groene grond onder in het wapen een rode leeuw.
De juiste betekenis van het geheel is niet bekend.



WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP WATERFORD. (15)

Het graafschap Waterford ligt in de provincie Munster aan de zuidkust van Ierland en heeft een oppervlakte van 1837 km². De hoofdstad is Waterford.
Het wapen werd toegekend op 9 juni 1997.
Het wapen heeft een blauw veld met in het midden een witte driehoek met de afbeelding van een ronde toren. De toren staat symbool voor Saint Declan en herinnert aan de beroemde monastieke stichting in Ardmore.
Links van de driehoek de kop van een adelaar met drie graan aren in zijn snavel afkomstig van het wapen van een Faolain, de voornaamste familie van de Deise. Rechts een kop van een hert met een kruis tussen het gewei welke symbool staat voor Sint Hubertus.
Onder de driehoek drie witte golvende banen met daarop een oud vaartuig uit de Gaelische heraldiek.
Onder het wapen het moto ontleend aan het leven van Sint-Decian: "Mag de Déise voor altijd bij Decian blijven".

WAPEN VAN DE STAD WATERFORD.

Waterford is een havenstad en staat vooral bekend om zijn krital-indistrie.
Het wapen geeft weer een blauwe zee met met golven en blauwe lucht met daarop drie zeilschepen.
Onder het wapen het moto: "Urbs Intacta Manet" ( De stad blijft onaangestast")
Verdere gegevens over de betekenis zijn niet bekend.




WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP CORK. (16)

Cork is het meest zuidwestelijke graafschap gelegen aan de kust en heeft een oppervlakte van 7457 km². De hoofdstad is Cork.
Het graafschap heeft geen wapen, maar een zegel dat in 1899 als winnende inzending werd gekozen.
het ontwerp bevat in de klaverbladvorm de schilden van vier oude stadsdelen; Yonghal, Kinsale, Bandon en Cork.
Cork neemt hierbij de centrale positie.
Tussen de grote wapens staan drie kleine wapens van minder belangrijke steden; Castlemartyr, Charleville en Midleton.
Rond het geheel; Cork County Council 1899.


WAPEN VAN STAD CORK. 

De stad Cork is de op een na grootste stad van Ierland. Door de stad stroomt de rivier de Lee en het grootste gedeelte van de stad ligt op een eiland in de monding van deze rivier.
Cork is een van de grootste natuurlijke havens van de wereld en is de belangrijkste zeehaven van Ierland. De stad kreeg in de 13e eeuw stadsrechten en werd in vroegere tijden vaak aangevallen door de Vikingen en de Noormannen.
 Tijdens de onafhankelijkheid oorlog in 1920 werd de stad grotendeels verwoest. De stad staat vooral bekend vanwege de vele emigrantenschepen die er vertrokken naar de VS.

Het wapen van de stad werd toegekend op 23 augustus 1949.
Het wapen van de stad geeft twee rode torens weer staande op kliffen  met daartussen een zeilschip dat de veilige haven binnenvaart. Het wapen is afkomstig van oude stadszegels. 
Op de toren wapperen de vlaggen met het witte veld en het rode Sint Patrick's Kruis.
Onder het wapen staat het motto: "Statio Bene Fida Carnis" ( ("Een betrouwbare haven voor schepen")




                      Zie vervolg: IERLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten