woensdag 26 juni 2019

IERLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)


                  LAND VAN DE HARP 

           EN HET KLAVERBLAADJE. (3)






                                     GRAAFSCHAPPEN VAN IERLAND.


WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP KERRY. (17)

Het graafschap Kerry ligt in het zuidwesten van Ierland in de provincie Munster en heeft een oppervlakte van 4746 km². De hoofdstad is Tralee.
In het graafschap ligt het Netionaal Park Killiarney. De kust bestaat uit een reeks van schiereilanden en baaien. Net uit de kust liggen de eilanden Blasket Islands en de Skellings.
Het wapen werd verleend op 21 mei 1984.
Het wapen heeft drie horizontale banen; bovenin groen met een gouden kroon die symbool staat voor de Ciarraige, de pre-Gaelec bevolking die hun naam aan de provincie gaf. De twee kruizen in het wit zijn voor voor de kloosters van Ardfert en Aghadoe. Het middelste deel staat symbool voor de grillige zeekust. In het onderste gele deel staat in het groen de boot van Sint Brandan de Navigator. In deze boot zou hij volgens de legende Amerika hebben ontdekt.
het moto onder het wapen betekend: "Samenwerking, Hulp Vriendschap".

WAPEN VAN DE STAD TRALEE.

Het wapen van de hoofdstad Tralee heeft een zwart veld met bovenin in het goud de afbeelding van de Ierse harp en onderin een burcht met twee torens. Het wapen werd toegekend op 2 maart 2014.
De juiste betekenis is niet bekend.
Het moto van de stad is: "Vis Inica Fortior" ( "De enige kracht sterker").






WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP LIMERICK. (18)

Het graafschap Limerick ligt aan de westkant van Ierland en heeft een oppervlakte van 2686 km². De hoofdstad is Limerick.
 De rivier de Shannon stroomt via de stad naar de Atlantische Oceaan.
Het wapen is officieel verleend op 24 mei 1976.
Het veld heeft ligt golvende verticale banen in het groen en het wit en staan symbool voor de kleuren van de provincie.  In het midden een Keltisch kruis dat symbool staat voor de vele kerken in de provincie. 
Het wapen wordt gedekt door een wrong met daarop de afbeelding van de commandant van Patrick Sarsfield Irish op de Siege of Limerick.
Het motto "Remember Limerick" werd gebruikt door de Ierse soldaten die in continentale legers vochten en verwijst naar de Engelse verbreking van het verdrag van Limerick.

WAPEN VAN DE STAD LIMERICK.

Het wapen werd reeds in 1600 gebruikt maar werd pas officieel toegekend in 2009.
Het schild met een rood veld toont het kasteel van koning John I, gebouwd door John Lackland.
Het moto rond het wapen; "Urbs Antiqua Fuit Studiisque Asperrima Belli" kan vertaald worden als "Er was een oude stad goed thuis in de vaardigheden van de oorlog".
Dit slaat op de inval van de Cromwell troepen vanuit Engeland (1650-1690), maar ook op de vele belegeringen door de Vikingen in 812.


WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP TIPPERARY. (19)

Het graafschap Tipperary ligt iets zuidelijk van het midden van Ierland in de provincie Munster en heeft een oppervlakte van 4304 km².
De hoofdstad is Nenagh and Clonmel.
Het gebied staat bekend om zijn paardenfokkerijen.
Het graafschap werd in 18998 gesplitst in : Noord-Tipperray en Zuid-Tipperary, die in 2014 werden herenigd.
Het wapen heeft een wit veld dat is bedekt met hermelijnstaarten in het zwart.
Midden over het wapen loopt een band met de wapens van de familie butler, Earls of Ormonde.


WAPEN VAN DE STAD NENAGH AND CLONMEL.

Nenagh was vroeger de hoofdstad van Noord-Tipparary.
Het wapen werd verleend op 26 oktober 1993.
Het wapen toont een brug met vijf bogen waarop een hert achtervolgd door een windhond. In het water onder de brug drie vissen
 het schild wordt gedekt door een helm met op de wrong een zwarte raaf. Schilddragers zijn twee windhonden dragend een rode halsband. Het moto is: "Fidelus in aeternum" ( "Trouw voor altijd").
Verdere betekenis is niet bekend.

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP CLARE. (20)

Het graafschap Clare ligt aan de westkust van Ierland in de provincie Munster ten noordwesten van de rivier de Shannon. Het gebied heeft een oppervlakte van 3147 km² en de hoofdstad is Ennis.
Het graafschap bevat het natuurgebied de Burren, een uniek landschap van kalkstenenheuvels. Het wordt gezien als het centrum van de traditionele Ierse muziek.
Het wapen werd rond 1986 geïntroduceerd met zes symbolen die staan voor het graafschap. Het werd zo ontworpen om zowel de vlakke als steile gebieden van het landschap weer te geven. De zes compartimenten geven de oude gebieden weer: Dal gCais, Clann Cuilean, Ui Caisin, Corcumrua,  Corca Baiscinn en Ui Breacain.
1 - Het roosmotief, dat is afkomstig van het oude koninkrijk van Thomond.
2 - Het tau-kruis (Kilnaboy) is gekozen om de rijke erfenis van de oudheid te vertegenwoordigen.
3 - De antieke Ierse kroon staat symbool voor het oude Thomond.
4 - Het opstijgende vliegtuig boven de Shannon rivier staat symbool voor Shannon Intenational Airport.
5 - Het hertshoofd is bedoeld de vele Clare-families te herdenken.
6 - De cirkel van vuur staat symbool voor de elektriciteitsproductie-installaties.
Onder het wapen op een lint het motto: "Dilis d'ar Noidhreacht" ("Trouw aan ons erfgoed").

WAPEN VAN DE STAD ENNIS.


De stad ontleend haar naam aan "Inis", wat zoveel betekend als "Eiland". De rivier de Fergus splitste zich namelijk in twee takken, waardoor er een eiland ontstond. Het gebied waar de stad nu ligt was reeds in de 13e eeuw bewoond en werd er een franciscaner abdij gebouwd, waar nu alleen nog de ruïnes bestaan. Gelegen aan de rivier de Fergus was het vroeger een belangrijke havenstad.
 Het wapen werd officieel erkend op 1 december 1986.
Het toont op een wit veld drie Argentijnse barken met blauwe wimpel.



WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP GALWAY. (21)

Het graafschap Galway bestaat landschappelijk uit twee delen door de Baai van Galway en is gelegen aan de westkust van Ierland in de provincie Connacht. In de baai liggen de Araneilanden.
Het heeft een oppervlakte van 6148 km² en de hoofdstad is Galway.
Het gebied heeft een grillige kust en veel meren en veengebieden.
Het gebied behoorde tot de O"Conners, de koningen van Connacht. Het graafschap werd gesticht in 1579 door koningin Elizabeth I van Engeland. De feitelijke macht bleef bij de O'Conners tot de invasie van Cromwell in 1652.
Het wapen van het graafschap werd op 22 juni 1993 toegekend.
Het geeft weer op een blauw veld een visserij zeilschip met aan de hemel vijf sterren, varend op zee. Onder het wapen het motto: "Ceart agus coir". ("Recht en misdaad") Dit motto slaat waarschijnlijk op de nachtelijke illegale handel. Verdere betekenis in niet bekend.

WAPEN VAN DE STAD GALWAY.

Het wapen toont op een wit veld een golvende blauwe zee met daarop in het goud een karveel met zwarte ronde geschutpoorten.. In het midden staat een klein wapen afgebeeld met op een zwart veld een klimmende leeuw in het god met rode tong.
De betekenis van het geheel is niet bekend.





WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP MAYO. (22)

Het graafschap Mayo is gelegen aan de westkust van Ierland in de provincie Connacht en heeft een oppervlakte van 5585 km².
De hoofdstad is Castlebar.
In het graafschap ligt de berg Croagh Patrick met een hoogte van 764 meter. Volgens de vertellingen zo hier Sint Patrick 40 dagen en 40 nachten hebben gevast.
Het wapen van Mayo heeft een geel veld met in het midden nog een wapen, dat omringt wordt door negen taxusbomen. In het middelste wapen staan op een roof veld een patriarchaal kruis en drie passiekruisen met daaronder een schil op blauwe golven . De vier kruisen staan symbool voor vier verschillende bisdommen in het gebied. Het schip op de golven geeft weer dat Mayo een maritieme betekenis heeft. Ieder taxusboom staat voor een baronie van het graafschap.
Het schild wordt gedekt door een wrong met een groene heuvel met daarop een roos, wat symbool staat voor de verschijning bij Knock.
Onder het schild op een lint het motto: "Dia ia Muire linn" ("God en Maria zijn één")

WAPEN VAN DE STAD CASTLEBAR.

 Castlebar was in de 11e eeuw een nederzetting bij het kasteel De Barra. Later werd het een Engelse garnizoensstad. In 1613 verkreeg de stad stadsrechten van Jacobus I van Engeland.
Het schild heeft een rood veld met daarop een diagonaal geplaatst wit kruis met daarop vijf groene kruisen. Aan weerszijden van het witte kruis staat een taxusboom en boven in een kasteel, vermoedelijk kasteel De Barra.
Linksboven op een geel veld twee gekruiste hellebaarden.
Onder het wapen op een lint het motto: "Ar Aghaidh" ("Vooruit").
Verder niets bekend over de betekenis.

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP ROSCOMMON . (23)

Het graafschap Roscommon is gelegen noordelijk boven het midden van Ierland in de provincie Connacht.
Het heeft een oppervlakte van 2547 km² en de hoofdstad is Roscommon. De grenzen van het graafschap worden hoofdzakelijk gevomd door meren en rivieren, de Shannon, de Suck en het grote meer Lough Rea.
Graafschap en hoofdstad hebben het zelfde wapen.
De naam van het gebied wordt weer gegeven in het wapen door de groene driehoek in het bovenste deel van het wapen, dat de Ros van Ros Comain vertegenwoordigd.
Het kruis in het groene gebied staat als herinnering aan Sint Coman, en de abdijen van Roscommon. De schapen kop staat symbool  voor de schapenfokkerijen in het gebied. De eikenbladeren zijn ter nagedachtenis van "An Craobhin Aoibhinn" ("Het gouden mos"). De antieke Ierse kroon staat symbool voor de plaats Rathcroghan, waar de meeste koningen van het ras van Hereman liggen begraven.
Onder het wapen op een wit lint het motto: "Constans hilbernise cor" ("Het hart van Ierland").

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP SLIGO. (24)

Het graafschap Sligo ligt in het noordwesten aan de Iersekust in de provincie Connacht en heeft een oppervlakte van 1836 km².
De hoofdstad is Sligo.
De naam is afgeleid van het woord 'Sligeach' wat betekend "een gebied met schelpen".
Het wapen werd officieel toegekend op 8 september 1982.
Het wapen heeft een zwart veld met daarop afgebeeld escallops.
Boven in het wapen een opengeslagen boek met rode kaft, met op het rechter blad een rode roos en op het linkerblad een kruis. het ontwer verwijst naar de literaire en culturele geschiedenis. In de witte driehoek Onderin het wapen is de kop van een zwijn geplaatst, ter herinnering aan de aflevering van Diarmuid en Gráinne.
Onder het wapen op een wit lint het motto: "Land of Heart's Desire" ("Land dat harten begeren").

WAPEN VAN DE STAD SLIGO.

Sligo is een stad van weinig betekenis.
Het wapen werd officieel toegekend op 16 maart 1953. het is een gedeeltelijke afbeelding van een oud zegel uit 1709 en gebruikt tot 1774. Toen was de haas nog een hert.
Een relatief nieuw wapen verscheen op 25 januari 1775 toen werd het hert een haas onderin het wapen.
Op een groen veld werd het torenhuis van het kasteel geplaatst, op een blauw veld een boom met op de scheiding een schelp.
Verdere betekenis in niet bekend.



WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP LEITRIM. (25)

het graafschap ligt in het noorden van Ierland in de provincie Connacht en heeft een oppervlakte van 1588 km². De hoofdstad is Carrick-on-Shannon.
Het gebied staat bekend om zijn vele meren en waterwegen.
Het wapen werd op 5 december 1980 goedgekeurd.
Het groene golvende deel staat voor de zachte glooiende heuvels in het gebied en de drie cirkels met de witte en blauwe golven voor de meren en de waterwegen. Boven in het schild op een geel veld staat een zwarte leeuw geplaatst als in het wapen van O'Rourke.
Over een wapen van de hoofdstad Carrick-on-Shannon is niets bekend.

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP DONEGAL. (26)

Het graafschap Donegal ligt in het uiterste noordwesten van Ierland in de provincie Ulster en heeft een oppervlakte van 4841 km². De hoofdstad is Lifford.
Het landschap bestaat uit lage bergen en diep uitgesleten kustlijnen met natuurlijke meren.
Het wapen van Donegal werd op 20 mei 1974 toegekend.
Het wapen is symbolisch voor zowel de aard van het gebied en zijn geschiedenis. De golvende balken in het wapen staan symbool voor de groene heuvels en de gouden banen voor de omringende zee. Het kleine schild in het midden heeft een wit veld met zwarte hermelijnstaarten wat symbool staat voor het oude koninkrijk Aileach en het rode kruis is van de O'Donnels. Het schild wordt gedekt door een wrong in de kleuren van het grote schild met daarop een duif die symbool staat voor Sint Colmcillie. De vier veren achter de duif vertegenwoordigen de vier meesters.
het motto onder het wapen: "Muuam habeatis caritatem" ios ontstaan uit de laatste woorden van Sint Colmcillie, opgetekend door Sint Eunam in zijn leven Sint Colmcillie, waren het advies aan zijn monniken "Inter vos mutuam habectis caritatem" ("Handhaaf onder jullie wederzijdse liefde of naastenliefde".
De stad Lifford heeft geen eigen wapen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten