donderdag 27 juni 2019

NOORD-IERLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN.

                 DEEL VAN HET 

       VERENIGD KONINKRIJK, 

    VERDEELD DOOR HET GELOOF.



NOORD-IERLAND.


















Noord-Ierland is in zijn huidige vorm ontstaan in 1921, na het uitroepen van de Ierse Vrijstaat,  dat definitief buiten het Verenigd Koninkrijk kwam te staan.
De weerstand voor de Engelse overheersing tot 1919 was in het noorden van het toenmalige Ierland het grootst, maar het was het economische belang van de industrie en scheepswerven dat het huidige Noord-Ierland deel uit bleef maken van het Verenigd Koninkrijk.
Het gebied kende na het uitroepen van de Ierse Vrijstaat veel politieke maar ook geloofsstrijd van de bewoners en is in feite.
Noord-Ierland grenst in het noorden aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan de Ierse zee en in het zuiden en westen aan de republiek Ierland. Het gebied heeft een oppervlakte van 13792, 86 km² en de hoofdstad is Belfast.

VLAG EN WAPEN VAN NOORD-IERLAND.

Daar Noord-Ierland valt onder het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië voert het ook deze natie vlag, handelsvlag en dienstvlag ter zee als officiële vlaggen.




Van 1953 tot 1972 voerde Noord-Ierland een eigen vlag. Deze vlag had een wit veld met daarop het kruis van Sint Joris in het rood , met in het midden van het kruis in een witte ster een rode hand onder de Britse keizerskroon. Het is het wapen van de provincie Ulster. De witte zes puntige ster verwijst naar de zes gebieden van Noord-Ierland.
Ierse Unionisten gebruiken deze vlag nog steeds, terwijl de Ierse nationalisten de vlag van Ierland gebruiken.

Een andere niet officiële vlag ie de vlag van Sint-Patrick, met een wit veld en daarop in het rood het kruis van Sint Patrick.






Het wapen van Noord-Ierland werd in 1924 toegekend.
Op het wapen schild staat het wapen van Ulster, een wit veld met het kruis van Sint Joris en daarop een witte zes puntige ster met een rode hand onder de Britse keizer kroon.
Schildragers zijn links een rode leeuw met gouden halsband en rechts een hert met een gouden halsband.
Aan de zijde van de leeuw een speer met een blauw banier met daarop afgebeeld een gouden Ierse harp onder de keizerskroon. Aan de zijde van het hert een banier met een geel veld en het rode kruis van Sint Joris.
Onder het wapen is vaak het moto aangebracht: "Quis separabit" ( "Wie zal ons scheiden").


VLAG EN WAPEN VAN BELFAST.

De vlag heeft dezelfde afbeeldingen en kleuren als het wapen van de stad.
Het wapen werd op 30 juni 1890 toegekend, hoewel het reeds in gebruik was sinds 1643. Het wapen dateert uit 1613, toen koning James I de stad Belfast de status van stad verleende. De afbeelding werd ook gebruikt op zegels en munten.
Het wapen is in twee velden ingedeeld; in het onderste deel staat op een lichtblauw veld een poolvaarder afgebeeld op de golven de van zee voerend de vlag van Sint Patrick
In het bovenste deel van het schild op een wit veld een omgekeerde blauwe driehoek met aaneen geschakelde witte bellen. Linksboven in het kanton op een rood veld een afbeelding van een zilveren bel. Het schild wordt gedekt door een blauw-witte wrong met daarop een zilver zeepaardje. Schilddragers zijn linke een met gouden kettingen geketende wolf en rechts een zeepaard met kroon rond de nek. Op een gouden grond staat het motto: "Pro tanto quid retribuamus" 
( "In ruil voor zoveel, wat zullen we teruggeven"). 

BESTUURLIJKE INDELING VAN NOORD-IERLAND.

Historisch is Noord-Ierland onderverdeeld in zes graafschappen (counties) die samen met drie graafschappen in de Republiek Ierland de oorspronkelijke provincie Ulster vormden.
Dit waren:
1. Fermanagh.
2. Tyrone.
3. Derry/Londenderry.
4. Antrim.
5. Down.
6. Armagh.


Deze counties hebben sinds 1973 geen bestuurlijke functie meer, Het gebied werd dat jaar ingedeeld in 26 districten, die sinds april 2015 zijn terug gebracht tot 11 districten.

Deze districten zijn:
1. Belfast.
2. Ards and North Down.
3.  Antrim and Newtownabbey.
4. Lisburn and Castlereagh
5. Newry, Mourne and Down.
6. Armagh, Banbridge and Craigavon.
7. Mid and East Antrim.
8. Causeway Coast and Clens.
9. Mid Ulster.
10. Derry and Strabane.
11. Fermanagh and Omagh.


VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN VAN DE OUDE GRAAFSCHAPPEN.

VLAG EN WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP FERMANAGH.

Het graafschap Fermanagh maakt deel uit van de provincie Ulster en heeft een oppervlakte van  1692 km². De hoofdstad is Enniskillen.
Het landschap wordt beheerst door twee grote meren, Upper en Lower Erne.
De vlag heeft twee verticale banen  groen en wit.
Het wapen werd officieel verleent op 20 augustus 1954.
Het schild toont een kasteel tussen twee velden met blauwe en witte golvende bannen, deze staan symbool voor de twee meren. het kasteel staat symbool voor het Enniskillen kasteel dat door de familie werd gebouwd in de 17e eeuw. Op het kasteel wappert de vlag van Sint Patrick.De twee groene velden staan symbool voor de velden en de bossen.
Schilddragers zijn twee dassen zittend op een groene grond, met ieder een gele cirkel met rode hand op hun schouder, deze vertegenwoordigen de Coles die de graven van Enniskillen waren.
Het schild wordt gedekt door een kroon met gouden klavers met daarop een een ridder te paard in volledig harnas gekleed. Het geheel op dekkleden van zilver en blauw.
Onder het schild het moto: "Feor Magh Eanagh".


VLAG EN WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP TYRONE.

Het graafschap Tyrone heeft een oppervlakte van 3155 km² en maakt deel uit van de provincie Ulster. De hoofdstad is Omagh.
De vlag heeft twee verticale banen in de kleuren wit en rood.
Het wapen werd officieel toegekend op 24 mei 1951.
Het wapen wordt door een gekartelde lijn in tweeën verdeeld.
Op het witte deel onderin een rode hand die de familie O'Neills vertegenwoordigd. In het zwarte deel een acht puntige witte ster die verwijst naar de acht baronieën en de fleur-de-lis verwijst naar de familie Beresfords. De twee schilddragers zijn een Engelse (links) en Schotse (rechts) leeuw ieder dragend een halsketting met een schild van de kleuren van de vlag van Sint George en Sint Andrew.
Het wapen wordt gedekt door een helm met gesloten vizier met daarbovenop rood en witte dekkleden met een rood-witte wrong met daarop een burcht met drie groene bomen waar bovenuit een gepantserde arm met zwaard steekt. Onder op de groene grond van de schilddragers het moto: "Conslio et Prudentia" ("Wijsheid en Voorzichtigheid").


VLAG EN WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP DERRY OF LONDONDERRY.

Het graafschap Londonderry is gelegen in de provincie Ulster en heeft een oppervlakte van 2074 km².
De hoofdstad is Derry.
De vlag heeft twee verticale banen in de kleuren rood en wit.
Het wapen werd officieel toegekend op 1 februari 1951.
Het heeft een rood veld met een blauwe vlasbloem tussen twee korenschoven. In een gele driehoek onderin een rode hand van de familie O'Neills. 
De twee schilddragers rustend op een blauw en wit golvende grond, welke symbool staat voor de zee, zijn twee zwevende zeedraken elk dragend een halsband van eikenbladeren en op hun vleugels het kruis van Sint Georg. Het schild wordt gedekt door een muurkroon in het goud. 
Juiste betekenis van het wapen is niet bekend.

WAPEN VAN DE STAD DERRY.

Het wapen werd toegekend op 28 april 1953, maar werd al op 1 juni 1623 bevestigd. In die tijd stond er midden op het kruis een Ierse harp afgebeeld.
Boven in het wapen staat op een wit veld het Sint Georg  kruis met in het linker bovenkanton een zwaard die verwijzen naar de stad Londen. In het onderste zwarte deel staat een menselijk skelet en een toren afgebeeld als een link tussen de beide steden.
Het skelet zou volgens de legende een Normandische ridder zijn geweest die in 13332 zou zijn uitgehongerd in de kasteelkerkers.
Onder het wapen het moto: "Vita Veritas Victoria" (" Het Leven van de Overwinning en Waarheid").

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP ANTRIM.

Het graafschap Antrim maakt deel uit van de provincie Ulster en heeft een oppervlakte van 2844 km². De hoofdstad is Belfast. 
De vlag heeft twee verticale banen in de kleuren geel en wit.
Het wapen werd officieel verleend op 28 maart 1952.
Het schild is verdeeld in vieren: Bovenin links en rechts een groen vlak dat een toren bevat van het kasteel van Atrim, daartussen op een wit een rode hand van de O'Neills familie.
Onderin het wapen op een geel veld een rode leeuw met in zijn klauw een kruis. Schilddragers zijn twee wolven die staan op een grond van basalt rotsen, die de Giant's Causeway voorstellen. Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier met daarboven een afbeelding van Sint Patrick met een klaverblad in zijn hand. Het geheel heeft dekkleden van rood en goud. Onder het geheel het moto: "Per Angusta ad Augusta"
( "Door alle problemen heen").


VLAG EN WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP DOWN.

Het graafschap Down heeft een oppervlakte van 2447 km² en is gelegen in de provincie Ulster. In het graafschap liggen de granieten bergen van Mourne. De hoogste piek is de Slieve Donard met 848 meter. De hoofdstad is Downpatrick.
De vlag heeft twee verticale banen in de kleuren rood en zwart.
Het wapen heeft een groen veld met in het midden een oranje-geel geblokte baan met daarop een vis.
Onder deze baan varend op de blauw-witte golven van de zee een zeilschip met aan iedere zijde een witte roos. Beide verwijzen naar de noordelijke havenplaats Portaferry. In de bovenste groene baan staan drie korenschoven afgebeeld.
Schildragers zijn twee herten. Het wapen wordt gedekt door een wrong met een kroon, waaruit een arm omhoog steekt met een herdersstaf met groen lint.
Het moto onder het wapen is: "Absque Labore Nihil" ("Niets zonder arbeid"). 

VLAG EN WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP ARMAGH.

Het graafschap Armagh is gelegen in de provincie Ulster en heeft een oppervlakte van 1327 km². De hoofdstad is Armagh.
Het graafschap staat ook bekend als de boomgaard van Ierland, daar de grond zo vruchtbaar is. Sint Patrick liet hier zijn eerste stenen kerk bouwen. 
Het wapen werd officieel verleend op 10 december 1958.
Het wapen heeft een blauw veld, dat schuin in tweeën wordt gedeeld door een rode baan afgezet onder met een dunne gele baan en boven met een brede gele baan in de vorm van kantelen.
Rechtsboven staat het Primatiale Kruis wat symbool staat voor de stichting van de stad in het jaar 444 door Sint Patrick. De gouden harp bevestigd het zegel van handvest toegekend door koning James I in 1613. Op het grootwapen wordt het schild gedekt met een antieke Ierse kroon die symbool staat voor het oude grondgebied van Emain Macha de zetel van koning van Ulster van 350 v. Chr. tot en met 332 n. Chr.




                               Zie vervolg:WALES. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten