dinsdag 18 juni 2019

BRITSE EILANDEN IN EUROPA. VLAGGEN EN WAPEN EMBLEMEN. (DEEL 1)


           EILANDEN DIE NIET ALLEMAAL 

           ONDER HET BESTUUR VAN HET 

        VERENIGD KONINKRIJK VALLEN. (1)



KANAALEILANDEN.

 In het Engels Channel Islands en het Frans Îles Anglo-Normandes is een 
groep eilanden gelegen in Het Kanaal vlak voor de Franse Normandische kust.
De meeste Engelse eilanden zijn autonoom bezit van de Britse Kroon. 
De Franse eilanden, de Chausey-eilanden zijn voor namelijk privébezit.
Er zijn vijf grote eilanden die onder de Britse Kroon vallen:
Jerrsey, Guernsey, Sark, Herm en Alderney, daarnaast nog verscheine kleine eilandjes, waaronder Jethou en Berecqhou.

De Britse eilanden worden onderverdeeld in baljuwschappen, in het Engels: bailiwick.
Baljuwschap Jersesey met het eiland; Jersey.
Baljuwschap Guernsey met de eilanden; Guernsey, Alderney, Sark, Jethou, Hern, Brecqhou en Lihou.

De totale oppervlakte bedraagt 198 km².


STATUS VAN DE EILANDEN EN HISTORIE.

De eilanden behoren niet tot het Verenigd Koninkrijk, maar zijn net als het eiland Man autonome bezittingen van de Britse Kroon. De eilanden zijn ook geen lid van het Gemenebest en de Europese Unie.

Historische gezien zijn het de laatste overblijfselen van het Hertogdom Normandië, waardoor Engeland in 1066 werd geannexeerd en dat later de gebieden op het vaste land aan Frankrijk verloor.
De kanaaleilanden bleven tot 933 politiek verbonden aan Bretagne tien Willen I, hertog van Normandië, het schiereiland Cotentin en de eilanden aan zijn gebied toevoegde. In 1066 versloeg hertog Willen de Veroveraar van Normandië (zie wapen links) de Engelse koning Harold tijdens de Slag bij Hastings en werd koning Willem I van Engeland.
De eilanden bleven door de geschiedenis heen een brandpunt en strijd tussen Engeland en Frankrijk en pas in 1468 kwamen ze geheel onder de Engelse koning.
Tijdens de WO-II waren de eilanden bezet door nazi-Duitsland. De eilandenbewoners hebben een een gezegde: "Wij behoren niet bij Engeland. Engeland hoort bij ons!". De koningin van Engeland is er staatshoofd in haat hoedanigheid van Hertogin van Normandië.


VLAG EN WAPENEMBLEEM VAN HET BALJUWSCHAP EILAND JERSEY.

 Het eiland Jersey is gelegen op 22 kilometer van de kust van Normandië in Frankrijk in de Baat van Saint-Michel en heeft een oppervlakte van 116 km². De hoofdstad is Saint Heilier.
Jewrsey vormt samen met de onbewoonde eilanden Minquiers, Ecréhous, Les Pirres de Lecq en andere rotsen en riffen het autonome baljuwschap Jersey.
De huidige vlag is de eerste officiële toegekende vlag. Voorheen werd sinds de jaren 1830 een vlag met een wit veld gevoerd met daarop het Andreaskruis in het rood. De herkomst hiervan is onbekend.
De huidige vlag werd aangenomen op Jersey op 12 juni 1979 en op 10 december 1980 bekrachtigd door koningin Elizabeth II. De vlag heeft nog steeds het witte veld met het rode Andreaskruis, maar nu bovenin het gekroonde wapen van Jersey. Dit is een Plantagenêtkroon.
Het wapen van Jersey is een kroonbezit van het Verenigd Koninkrijk en is afgeleid van het zegel die Eduard I van Engeland in 1279 aan de Landvoogd verleende.
Op een rood veld met gouden rand staan drie gouden luipaarden boven elkaar. Het wapen heeft veel overeenkomsten met het wapen van Normandië.

VLAG EN WAPEN VAN HET BALJUWSCHAP EILAND GUERNSEY.

Guernsey is na Jersey het grootste kanaaleiland
gelegen voor de kust van Normandië in Frankrijk.
Het eiland staat bekend als een belasting paradijs, daar en geen enkele vorm van belasting wordt geheven. Het eiland heeft een oppervlakte van 63 km² en de hoofdstad is Saint Pierre Port.
Net als de overige kanaaleilanden heeft ook Guernsey een getijdenverval van zeven tot elf meter. Het landschap varieert van typisch Engels Midwest tot Franse wijngaarden.
De huidige vlag werd aangenomen in 1985 en heeft een wit veld met daarop het kruis van Sint Joris, waarin een breedvoetig kruis met afgevlakte voeten in goud Het gouden kruis staat symbool voor Willem de Veroveraar, de Normandische hertog die Engeland veroverde en koning werd. Hij gebruikte dit kruis bij de Slag bij Hastings.


Guernsey kent ook een handelsvlag (links) en een dienstvlag (rechts).
Beide hebben in hun veld in het linker bovenkanton de Britse vlag en in het veld het gouden kruis.

Het wapen van Guernsey heeft een rood veld met daarop boven elkaar drie gouden luipaarden met blauwe tong en nagels. Het wapen wordt gedekt met een twijg. Het twijgje of "Rameau"is in de loop der eeuwen van vorm gewijzigd.


VLAG EN WAPEN VAN HET KANAALEILAND ALDERNEY.

Het kanaaleiland Alderney ligt op een afstand van 15 kilometer van
de kust van Normandië in Frankrijk en is het noordelijkste kanaaleiland met een oppervlakte van 7,8 km². Het eiland valt onder het baljuwschap van Guernsey. De hoofdstad is Saint Anne.
De vlag heeft een wit veld met daarop het kruis van Sint Joris in het rood. Op de kruising van de balken staat in een ronde cirkel het wapen afgebeeld.


Alderney kent een eigen dienstvlag met een donkerblauw veld en in het linker boven kanton de Britse vlag en op het veld het wapen van het eiland.




Op het wapen in een groenveld staat een gekroonde leeuw afgebeeld met een takje bezem in zijn rechter poot. Het wapen werd bevestigd door koning Edward VII. Waarschijnlijk is het een Britse leeuw die voor het eerst werd gebruikt op een zegel van de rechtbank van Alderney uit 1745.


VLAG EN WAPEN VAN HET EILAND SARK.

Het eiland Sark valt onder het baljuwschap van Guernsey en heeft een oppervlakte van 5,5 km².
Op het eiland is gemotoriseerd verkeer niet toegestaan en heeft geen officiële politie maar een burgerwacht.
De vlag heeft een wit veld met daarop het rode kruis van Sint Joris. In het linker boven kanton staat het wapen afgebeeld. Het wapen heeft een rood veld met daarop afgebeeld twee gouden leeuwen met blauwe tong en nagels. het is overgenomen van het wapen van het hertogdom Normandië.

WAPEN VEN HET EILAND JETHOU.

Het eiland ligt voor de  Bretagne in Frankrijk en valt onder het baljuwschap van Guernsey. Het ligt direct ten zuiden van het eiland Hern en heeft een oppervlakte van 0,18 km². IN 13416 werd het eiland privébezit van koning Hendrik V van Engeland.
Het eiland is niet toegankelijk voor toeristen.
Het wapen is een fictief wapen en was nooit ergens de basis van.
Boven in het wapen op een rood veld staat een gouden leeuw afgebeeld met zwarte tong en nagels. Daaronder op een wit veld een toren op een groene grond met daarachter twee blauwe golvende banen. De banen staan symbool voor de zee.  Boven het wapen een twijg.
De zelfde afbeelding komt voor op een postzegel van het eiland.
Onder het wapen de tekst; Vigilare et Admonere (Alert en herinner).




VLAG EN WAPEN VAN HET EILAND HERM.


Herm is gelegen voor de Franse kust van Normandië en heeft een oppervlakte van 2 km².
Herm valt onder het baljuwschap van Guernsey 
Het is het kleinste eiland dat vrij te bezoeken is.
De vlag van Herm heet een wit veld met daarop het rode kruis van Sint Joris. In  het linker boven kanton staat het wapen van Herm afgebeeld.
Het wapen heeft een blauw veld, dat door een gele baan van linksboven naar rechtsonder in tweeën wordt gedeeld. Op de gele baan staan in het zwart drie monniken en in de blauwe delen ieder een dolfijn. Het wapen werd ontworpen in 1952.
D egel baan staat voor het gouden eiland en het blauw met de dolfijnen voor de zee. De drie monniken staan voor de langen geschiedenis als een monastieke nederzetting.


VLAG EN WAPEN VAN HET EILAND BRECQHOU.

Het eiland ligt voor de kust van Normandië in Frankrijk ten westen van het eiland Sark en heeft een oppervlakte van 0.65 km². Het valt onder het baljuwschap ven Guernsey. Het eiland brengt haar eigen postzegels uit.
De vlag heeft een wit veld met het rode kruis van Sint Joris. In het linker boven kanton staan op een rood veld twee gouden leeuwen welke verwijzen naar Normandië. In het rechter onder kanton staat het wapen van het eiland.
Het wapen is een ontwerp van de eigenaars van het eiland de familie Barcley evenals de vlag. De juiste betekenis van het wapen is niet bekend.


HET EILAND LIHOU.

Het eiland ligt voor de kust van Bretagne in Frankrijk en werd in januari 1995 gekocht door de Staten van Guernsey. Het eiland heeft een oppervlakte van 0.07 km² en heeft geen eigen vlag en wapen.
Op het eiland staat een ruïne van een klooster dat in de 12e eeuw werd gesticht door de Benedictijner monniken. het eiland is een natuurgebied.
Tijden laagwater is het eiland bereikbaar via een dam met weg vanaf het eiland Guernsey.

EILAND WIGHT.

Het eiland Wight lig in Het Kanaal, maar behoort niet tot de Kanaaleilanden. Het eiland is gelegen voor de zuidkust van Engeland ter hoogte van Southhampton en wordt van Engeland gescheiden door de zeestraat Solent.
Het eiland is een graafschap met een oppervlakte van 380,1644 km² en de hoofdstad is Newport.
Het eiland heeft een eigen lokale overheid.



Het landschap is gevarieerd en wordt gekenmerkt door een van oost naar west lopende kalksteenrug.
Opvallend zijn "The Needles" drie dertig meter hoge krijttorens die vlak voor de westkust in zee staan.

In de vroege middeleeuwen was het eiland bewoond door de Juten. Na de 7e eeuw kwam het in bezit van verschillende rijken zoals Wessex, Sussex en Denemarken. Ondanks dat het eiland vrij dicht bij Normandië is gelegen, was dit het laatste gebied dat Willem de Veroveraar bij de Normandische verovering van Engeland in 1966. in bezit heeft genomen.
Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd het eiland in 1377 door de Fransen geplunderd.
In 1890  werd het een onafhankelijk graafschap, in 1972 was het verdeeld in twee districten, die in 1995 werden opgeheven en het eiland een eigen bestuur kreeg.

VLAG EN WAPEN VAN HET EILAND WIGHT.

De vlag heeft een donkerblauw veld en heeft dezelfde afbeeldingen en kleuren als het wapen.
Centraal staat afgebeeld het Carisbrooke kasteel met daar omheen drie gouden ankers, welke symbool staan voor het eiland status en haar maritieme geschiedenis.
Schilddragers zijn links een wit paard en rechts een wit zeepaard staande op een groene grond met gele bloemen en kabbelend water, voorstellende het eiland. De schildragers staan als symbool voor de landbouw- en zeevaarttradities. Het wapen wordt gedekt door een helm met blauwe en zilveren dekkleden, op de helm een wrong met als kroon een gouden kuifmuur. Onder het wapen het moto: "All this beauty is of God" ( "Al deze schoonheid is van God").


Zie vervolg: BRITSE EILANDEN IN EUROPA. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten