dinsdag 18 juni 2019

BRITSE EILANDEN IN EUROPA. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)


         EILANDEN DIE NIET ALLEMAAL 

          ONDER HET BESTUUR VAN HET 

       VERENIGD KONINKRIJK VALLEN. (2)



EILAND MAN.

Het eiland Man, of Isle of Man of Mann is een eiland gelegen in de Ierse Zee ten westen van het Verenigd Koninkrijk.
het eiland is net als de Kanaaleilanden geen onderdeel ven het Verenigd Koninkrijk en ook geen lid van de Europese Unie. het staatshoofd is Elizabeth II, die de titel Lord of Mann voert.
Het eiland heeft een oppervlakte van 572 km² en de hoofdstad is Douglas.
De naam van het eiland is afgeleid van de de naam van de Keltische god van de zee, Manáman Mac Lir.
Op het eiland wordt een dialect van de Gaelische talen gesproken, het is de enige Keltische taal die vaag het alfabet en de spellingsregels van het Engels volgt.
Man werd in de 5e eeuw gekoloniseerd door de Ierse Kelten, later trokken ook Schotse Kelten naar het eiland toe. In de 9e eeuw kwam Man in handen van de Noormannen, die er een uitvalbasis voor hun schepen van maakten. Tot 1265 vormde Man met de Hebriden een eigen koninkrijk, dat onderworpen was aan de Noorse Kroon.
Na afloop van de Schots-Noorse Oorlog viel het tot 1346 onder Schotland en vervolgens onder Engeland.

VLAG EN WAPEN VAN HET EILAND MAN.

De vlag is in feite een banier van het eiland heeft een rood veld met daarop centraal geplaatst een triskelion. De vlag is gebaseerd op het wapen van de laatste Noorse koning van Man, Magnus III.
Het symbool vindt zijn oorsprong in een zonnesymbool uit de vroeg Keltische cultuur.


Het eiland heeft een eigen handels vlag (links) met een rood veld en in het linker boven kanton de Britse vlag en rechts het triskalion. 
De vlag van de civiele defensie (rechts) heeft vier kwartieren; rood met het triskalion, geel, blauw met de letters CD onder een kroon en geel.


De hoge raad van het eiland, de Tynwald, is het parlement van het eiland Man. Deze raad heeft een eigen vlag met op een blauw veld een Noors Vikingschip afgebeeld in het geel.
De naam Tynwald komt uit het Noors en betekend ontmoetingsplek.
Tynwald moet het oudste parlement van de wereld zijn en werd waarschijnlijk in 979 opgericht.


Het wapen van het eiland Man, officieel The Arms of Her Majasty in right of the Isle of Man, bestaat uit een rood schild met daarop een triskelion. Schilddragers zijn twee vogels en het wapen wordt gedekt door de Britse kroon.
De linker schilddrager is een slechtvalk en de rechter een raaf. De raaf komt veel voor in legendes op het eiland en de slechtvalk verwijst naar koning Hendrik IV van Engeland.
Onder het wapen op een wit lint staat het moto van het eiland± "Quocunque Jeceris Stabit" ("Hoe je het ook werpt, het zal staan"), namelijk de triskelion. Het wapen dateert uit 1996. 


HEBRIDEN.



De Hebriden is een uitgestrekte eilanden groep voor de westkust van Schotland met een totale oppervlakte van 7285 km². 
De eilanden van onder het bestuur van Schotland.
De eilanden worden geografisch onderscheiden in de Binnen-Hebriden (roze) en de Buiten-Hebriden (oranje).
Vaak wordt de term "Westelijke eilanden"gebruikt als aanduiding voor de Hebriden, maar dit verwijst eigenlijk naar de Buiten-Hebriden.
De grootste eilanden zijn Lewis en Skey. 
De woelige zeestraat die de Binnen- van de Buiten-Hebriden scheidt, heet de Kleine Minch; het bredere gedeelte ten noorden hiervan, waarmee Lewis van het Schotse vasteland wordt gescheiden, is de Minch. het bredere gedeelte ten zuiden van de Kleine Minch is de Hebridenzee.
Het hoogste punt op het eiland Skey is de Sgúrr Alasdair met een hoogte van 992 meter.
Tot 1266 maakte de eilanden groep deel uit van het Noorse koninkrijk, maar na het beëindigen van de Schots-Noorse Oorlog werden ze aan Schotland overgedragen.


De Hebriden hebben geen eigen vlag, maar voeren de vlag van Schotland. De vlag heeft een blauw veld met daarop in het wit het Sint Andreas Kruis.






ORKNEY EILANDEN.

De Orkney-eilanden  vormen een groep van ongeveer 200 kleine eilanden ten noorden van Schotland gelegen op 16 kilometer uit de kust.
Het gebied heeft een oppervlakte van 988.7994 km² en de hoofdstad is Kirkwall.
Het grootste eiland staat bekend als Mainland, Hoy is het hoogste eiland en Flotta is bekend om zijn grote olieverwerkingsindustrie.
De eilanden vallen onder het bestuur van Schotland.
De Orkney's waren reeds in het vierde millennium voor Christus reeds bewoond. Deze bewoners lieten de heden nog bestaande stenen tempels na als de Skara Brae, de Stones of Stennness , de Ring of Brodgar en de tombe Maes Howe.
De eerste schriftelijke vermelding over de Orkney's als "Orkas" stamt van de Griek Pytheas, die in 325 v.Chr. rond Groot-Brittannië zeilde.
In de 8e en 9e eeuw werden de eilanden gekoloniseerd door de Vikingen en was het begin van de Vikingbeschaving van Groot-Brittannië. Aan het eind van de Middeleeuwen werden de eilanden als een bruisschat aan Schotland gegeven. 
Op de eilanden is de landbouw nu de belangrijkste bron van inkomen en daarna de rundveehouderij en zuivelproductie. Bekend is de Highland Park-whisky. Voor de kust wordt aardolie gewonnen.
Scapa Flow kreeg bekendheid in de WO-II als beschutte baai voor de Britse vloot. In 1939 wist een Duitse U-boot Scapa Flow binnen te dringen en bracht het slagschip HMS Royal Oak tot zinken.


VLAG EN WAPEN VAN DE ORKNEY'S.

De vlag van de Orkney heeft een rood veld met een blauw Scandinavisch kruis met gele randen De vlag werd in 2007 aangenomen.
De kleuren rood en geel zijn afkomstig uit de wapenschilden van Schotland en Noorwegen. Het blauw komt uit de vlag van Schotland.

Het wapen werd verleend op 3 maart 1975.
Op een blauw veld staat een afbeelding van de Earldom of Orkney en op een rood veld een gekroonde gouden leeuw met een strijdbijl in zijn rechter poot, uit het wapen van Noorwegen.
De schilddragers zijn een udallerrer, een term die, onder het udal-systeem van grondbezit in Orkney en Shetland, de hele klasse van grondbezitters dekte, die op de juiste manier gekleed was in hun beste kleren, de andere schilddrager is een Eenhoorn dragend een rode halsband met een penning waarop de vlag van Schotland staat afgebeeld.  De eenhoorn is een gemeenschappelijk element van de drie eiland-counsils in Schotland. 
Het schild wordt gedekt door een kroon van twee draakgarnalen. Het geheel staat op een grond voorstellend een eiland met een lint en het motto van de Orkney's: "Boreas Domus Mare Amicus"
("De Noordzee is een vriend en familie").

SHETLAND EILANDEN.

De Shetland eilanden is een archipel gelegen ten noorden van de Orkney eilanden in de Atlantische Oceaan. De eilanden groep heeft een oppervlakte van 1468,0527 km² en de hoofdstad is Lerwick. 
De archipel valt onder het bestuur van Schotland.
De archipel bestaat uit ongeveer 100 eilanden, waarvan er maar vijftien echt zijn bewoond. Het grootste en belangrijkste eiland is Mainland. Ook het eiland Fair in het zuiden en House en Bruray in de Out Skerries in het oosten vallen onder de Shetland eilanden.
De eilanden staan bekend om de grote kolonies zeevogels, zoals de papegaaiduikers en de noordse stormvogels.
Verder zijn de Shetlandpony's bekend en de diverse soorten whisky's die er gestookt worden.




VLAG EN  WAPEN VAN DE SHETLAND EILANDEN.

De vlag van de Shetland eilanden heeft een blauw veld met daarop een wit Scandinavisch kruis.
De kleuren in de vlag zijn hetzelfde als die van Schotland. Het kruis verwijst naar de Noorse geschiedenis van de eilanden.
Het wapen werd verleend op 17 juni 1975.
Het blauwe schild toont een Vikingschip op zee, wat herinnerd aan de oude geschiedenis met de Scandinavische landen. De kleuren zijn overgenomen van het oude Earldom of Orkney, aangezien de Shetland eilanden tijdens het Noorse tijdperk daartoe behoorde.
De zwarte raaf is afkomstig van de top van de Burgt van Lerwick. Het schild wordt gedekt door een gouden kroon van twee draakgarnalen. Schilddragers zijn (links) een Shetlandpony en rechts de Eeenhoorn (als in het wapen van de Orkney eilanden).
het geheel staat op een rotsachtige grond met een wit lint waarop het moto staat: "Meo lögum skal land Byggja" 
("Volgens de wet zal het land opgebouwd worden"). Het moto is afkomstig uit de IJslandse Njáls Saga en is in het oud Noors geschreven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten