zondag 16 juni 2019

LITOUWEN. (LIHUANIA) VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

            DE ZUIDELIJKSTE 

                VAN DE DRIE 

       BALTISCHE STATEN. (2)



BESTUURLIJKE INDELING VAN LITOUWEN.


VLAGGEN EN WAPEN EMBLEMEN VAN DE DISTRICTEN MET HOOFDSTAD.

VLAG EN WAPEN EMBLEEM VAN HET DISTRICT KLAIPÉDA.

Klaipéda ligt in het westen van het land en heeft een oppervlakte van 5425 km². 
Het gebied staat bekend om de aanwezigheid van het Koerse Haf. Dit is het grootste en oostenlijkste van de drie haffen aan de Oostzeekust. Een haf is een schoorwal of een soort van duin.
De hoofdstad heeft dezelfde naam.
De vlag heeft als alle Litouwse districtsvlaggen een egaal veld met daarin het regionaal symbool. Om het veld een blauwe baan met tien Vytiskruisen die verwijzen naar de tien districten.
Het embleem op de vlag en het wapen verwijst naar het wapen van de hoofdstad. Tussen 1920 en 1923 stond het gebied rondom de hoofdstad, destijds Memelland genaamd, onder toezicht van de Volkenbond, waarna het tot 1939 een autonoom gebied binnen Litouwen ging vormen.

(Vlag van Memelland.)

In 1939 werd Memelland bij nazi-Duitsland gevoegd.






VLAG EN WAPEN VAN DE STAD KLAIPÉDA.

De stad is een belangrijke havenstad, daar deze in de winter ijsvrij blijft. De stad ligt aan de Oostzee bij de plaats waar het Koerse Haf ligt dat het water van de Memel naar zee afvoert.
In 1252 bouwde hier de Lijflandse Orde de burcht Memelburg.
De vlag is een banier en heeft twee verticale banen in de kleuren geel en rood, met in het midden het wapen van de stad geplaatst.
Het wapen geeft op een rood veld weer een boot met daarboven een stenen kasteel omgeven door vier sterren. Het staat symbool voor de Memelburg en de belangrijkheid van de ijsvrije haven. De afbeelding werd reeds gevoerd op een zegel uit 1446.


VLAG EN WAPEN VAN HET DISTRICT MARIJAMPOLÉ.

Het district ligt in het zuidwesten van het land en heeft een oppervlakte van 4463 km². De hoofdstad heeft dezelfde naam. Het gebied was vroeger een graafschap door Pruisen opgericht in 1795. Vlag en wapen hebben dezelfde afbeelding en kleuren en werden toegekend op 26 juli 2004.
Op een rood veld staat een zaaiende boer afgebeeld dragend een hoed en zaadbak. Het staat symbool voor de landbouw in het gebied.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD MARIJAMPOLÉ.

 De stad is de hoofdstad van het gelijknamige district en is gelegen dicht bij de grens met Polen.
De stad kreeg haar vlag en stadswapen op 23 februari 1792 toen zij ook stadsrechten kreeg toegekend door Stanislaus Augustus heerser van Litouwen en Polen.
Op een geel veld staat Sint Joris afgebeeld te paard in gevecht met de draak als symbool voor een nieuwe stad. De stadsonafhankelijkheid duurde slechts één jaar en werden de wapens weer afgeschaft. Tijdens de Sovjet-regering kreeg de stad een ander wapen dat in 1970 weer werd afgeschaft. het huidige is gebaseerd op de oude historische wapens en verleend op 18 december 1997.


VLAG EN WAPEN VAN HET DISTRICT PANEVEZYS.

Het district is gelegen in het noorden van het land en heeft een oppervlakte van 7881 km². De hoofdstad is de gelijknamige stad.
De oorsprong van het district is het oude Upyte-land een vorstendom uit de 13e eeuw.
Vlag en wapen hebben dezelfde afbeelding en kleuren.
Op een wit veld boven een rode afbeelding van een muur met kantelen staat een ridder te paard afgebeeld met rode helmpluim en getrokken zwaard, dragend een blauw schild met daarop een gouden Lotharings Kruis. Vlag en wapen werden toegekend op 7 juli 2004.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD PANEVEZYS.

De stad ligt aan de rivier de Nevezis, de op vijf na langste rivier van Litouwen en is vernoemd naar deze rivier.
De vlag is een banier en heet een wit veld met aan de zijkanten een rand met rode bakstenen. Centraal geplaatst op het witte veld het wapen van de stad.
Het wapen van de stad heeft een zilver veld met daarop afgebeeld een bakstenen toren met kantelen en poort op zwarte grond. Juiste betekenis in niet bekend.


VLAG EN WAPEN VAN HET DISTRICT SIAULIAI.

Het district ligt in het noorden van het land en heeft een oppervlakte van 8540 km². De hoofdstad heeft de gelijknamige naam.
Vlag en wapen hebben de zelfde afbeelding en kleuren.
Op een wit veld staat een lopende, op zijn achterpoten, zwarte beer met rode tong en nagels. De beer is afkomstig uit het wapen van Samogitia, waarvan het district een historisch gedeelte was. 
Vlag en wapen werden toegekend in 2002. 

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD SIAULIAI.

De stad wordt informeel de hoofdstad van Noord-Litouwen genoemd. 
De stad werd voor het eerst vermeld onder de naam Soule in de geschriften van de Orde van de Zwaardbroeders die de Slag van Saule van 22 september 1236 beschreven.
De stad kreeg in 1636 voor het eerst stadsrechten welke opnieuw werden bevestigd op 9 november 1791 en het de vlag en wapen kreeg toegekend.
Vlag en wapen hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren. Op het rode veld staat een zwarte beer afgebeeld van het hertogdom Samogitia, op het blauwe veld het oog van de voorzienigheid, op het witte veld een rode stier welke afkomstig is uit het wapen van de familie Poniatowski.
Het wapen wordt gedekt met een hertogelijke kroon.

VLAG EN WAPEN VAN HET DISTRICT TAURAGÉ.


Het district ligt in het westen van het land en heeft een oppervlakte van 4411 km². 
De hoofdstad is de gelijknamige stad.
De oorsprong van het district ligt in 1918, toen het Duitse beroepsregime de provincie Tauragé (Bezirk) vestigde, afhankelijk van de provincie Oberost van Litouwen. In 1919 werd de provincie opgericht door de Republiek Litouwen. In 1950 werd het opgeheven en in 1994 werd het graafschap Tauragé hersteld. Vlag en wapen tonen op een rood veld een gouden lynx met zilveren zwaard en schild, op het schild een rode hoorn. De lynx staat symbool voor waakzaamheid en vooruitziendheid. De hoorn verwijst naar de hoofdstad. Vlag en wapen werden toegekend op 5 april 2005.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD TAURAGÉ.


Tauragé is een echte industrie stad en is gelegen aan de rivier de Jura. De stad kent opvallende gebouwen in de neogotische stijl.
De stad verwierf stadsrechten in 1932 en het huidige wapen stamt uit 1997.
De vlag is in vier kwartieren in gedeeld en heeft een smalle grijze rand, behalve aan de hijszijde. Het tweede en derde kwartier zijn wit en leeg. In het eerste en vierde kwartier staat op een rood veld een hoorn afgebeeld net als op het wapenschild.
De hoorn is gemaakt van een hoorn van een os. Tauras betekend os. De hoorn staat symbool voor de vele veldslagen in het gebied. het wapen werd iun 1970 afgeschaft en op 3 maart 1997 weer in ere hersteld.

VLAG EN WAPEN VAN  HET DISTRICT TELSIAI.

Het district is gelegen in het noordwesten van het land en heeft een oppervlakte van 5425 km². De hoofdstad is de gelijknamige stad.
Vlag en wapen hebben dezelfde afbeelding en kleuren.
Op een rood veld staat een lopende op zijn achterpoten zwarte beer met zilveren tong en nagels en rond zijn nek een zilveren halsband met ring. Telsiai is in 1764 ontstaan door de samenvoeging van Raseiniai en Telsiai tot het hertogdom Samogitia. De beer in het huidige wapen is de beer van Samogitia. Het huidige wapen en vlag werden op 24 december 2004 toegekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD TELSIAI.

 De stad ligt aan het meer van Mastis, dat een belangrijke rol speelt in legende en sagen.
De stad werd voor het eerst vermeld in 1450 en kreeg in 1791 stadsrechten van Stanislaus van Litouwen en Polen. Volgens de legende wordt de ridder Dziugas verantwoordelijk gehouden voor het stichten van de stad.
De vlag heeft vier kwartieren; blauw-wit-blauw-wit, met in het midden het wapen van de stad. het wapen toont de heilige Stanislaus, bisschop van Krakau die ook beschermheilige van de stad was. Het wapen bleef tot 1831 in gebruik.

In 1970 ontving de stad een volledig nieuw wapen, met een beer en een boomtak met daaromheen een lint geknoopt. Dit was afgeleid van oude wapens van de Samogitische provincie.
Nog hetzelfde jaar werd het wapen opgeheven.

Het huidige wapen werd op 21 december 1991 toegekend.






VLAG EN WAPEN VAN HET DISTRICT UTENA.

Het district ligt in het oosten van het land en heeft een oppervlakte van 7201 km². De hoofdstad heeft de gelijknamige naam.
Het district is het dunstbevolkt van het land en het gebied is voor een derde bedekt met wouden. Er zijn 1002 meren die onderling verbonden zijn door rivieren en beken.
Wapen en vlag hebben dezelfde afbeelding en kleuren.
Op een rood veld staat een schimmel (paard) afgebeeld in het zilver met daarboven een gouden acht puntige ster. Betekenis is niet bekend.

 WAPEN VAN DE STAD UTEMA.

Utema is een van de oudste nederzettingen van Litouwen en had stads- en marktprivileges in de 16e eeuw.
De belangrijkste ontwikkeling begon in de 19e eeuw toen de stad stadsrechten verwierf in 1924.
De stad staat bekend om zijn bierbrouwerij.
Het eerste wapen van de stad werd in 1969 gemaakt en toont een hoefijzer, een oud symbool van fortuin, en een ster als symbool voor de snelle ontwikkeling en de schitterende toekomst van de stad. De wapen werd in 1970 afgeschaft.
Het huidige wapen werd wederom toegekend op 26 september 1996.

VLAG EN WAPEN VAN HET DISTRICT VILNIUS.

Het district is gelegen in het oosten van het land en omsluit de hoofdstad van Litouwen, wat tevens de hoofdstad is ven het district.
Het is ook het grootste district van het land.
Vlag en wapen hebben dezelfde afbeelding en kleuren.
Op een rood veld staat een ridder zittend op een zwart paard met een blauw dekkleed afgebeeld in strijd uitrusting met in zijn rechter hand een werpspeer met gouden punt en in zijn linker hand een blauw schild met Lotaringskruis. Het wapen komt veel overeen met het wapen van Litouwen waarop het paard wit is.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD VILNIUS.

Vilnius is de hoofdstad van het district, maar ook van het land Litouwen. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de 12e eeuw. In 1387 verleende Wladyslaw II Jagiello, koning van Polen en grootvorst van Litouwen, de stad stadsrechten.
In 1579 kreeg de stad een universiteit van koning Stefanus Báthory.
De vlag van de stad heeft een rood veld, dat horizontaal in tweeën wordt gedeeld door een gele baan. centraal in de vlag staat het klein wapen van de stad.
In het grootwapen staat het kleinwapen centraal, dat terug gaat tot 1444, in dat jaar werd er een zegel gebruikt waarop Sint Christoffel als patroonheilige van de stad werd afgebeeld. Een veertig jaar later kreeg de stad op 22 maart 1387 stadsrechten.
Op het wapen draagt de heilige Christoffel het kind Jezus over het water. De staf met het dubbele kruis komt van het wapen van prins Jogaila. Later werd het een pelgrimsstaf.
In 1794 werden de schilhouders in gebruik genomen, welke staan voor gerechtigheid en eenheid.
Gerechtigheid (rechts) draagt een weegschaal in haar hand en Eenheid (links) de Romeinse fasces.
het schild wordt staande gehouden door een liggen gouden anker, dat symbool staat voor hoop.
het schild wordt gedekt door een lauwerkrans met een lint in de kleuren van de nationale vlag, vastgehouden door de schilddraagsters.
Onder het wapen op een lint het moto; Unitas-Justita-Spes. (Eenheid-Gerechtigheid-Hoop).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten