DE ZUIDELIJKSTE
VAN DE DRIE
BALTISCHE STATEN. (1)
BALTISCHE STATEN.
De drie Baltische staten zijn:
Estland (Estonia), Letland (Latvija) en Litouwen (Lihuania).
De drie staten zijn gelegen in het noordoosten van Europa aan de Oostzee.
LITOUWEN.
Officieel de republiek Litouwen, grenzend in het noorden aan Letland, in het oosten aan Belarus, in het zuiden aan Polen en Rusland en in het westen aan de Oostzee.
Het land heeft een oppervlakte van 65.300 km².
De hoofdstad is Vilnius.
Litouwe wordt voor het eerst vermeld in 1009, maar als staat pas in de 12e eeuw. In die zelfde tijd stichten uit Opper-Litouwen heidense stammen het Grootvorstendom Litouwen, dat zich verder uitbreidde naar het zuiden en oosten. In de 15e eeuw omvatte het koninkrijk het huidige Litouwen, Belarus, Oekraïne, Transnistrië en delen van Polen en Rusland.
In 1569 werden Polen en Litouwen tot één staat verenigd. In 1795 kwam Litouwen onder Russische bestuur en werd in 1915 het land door Duitse troepen bezet en ontstond de Republiek Litouwen. In juni 1940 vielen de Sovjet-troepen het land binnen en in 1941 begon de massale deportatie van Litouwers naar Siberië. Van 1941 tot 1944 werd het land weer bezet door nazi-Duitsland en in 1944 wederom 'bevrijd' door de Sovjet-troepen. In 1991 werd het land onafhankelijk door de val van de Sovjet Unie.
VLAG EN WAPEN VAN LITOUWEN.
De nationale vlag van Litouwen heeft drie horizontale banen in de kleuren geel-groen-rood.
Het geel staat symbool voor de gouden velden van Litouwen, het groen symboliseert het groene platteland en het rood verwijst naar het bloed dat voor Litouwen is gevloeid.
De vlag werd aangenomen op 8 juli 2004.
Litouwen kent ook een staats en oorlogsvlag ter zee.
De vlag heeft een wit veld dat in vier kwartieren wordt verdeeld door een blauw kruis. In het linker boven kanton staan de nationale kleuren van de vlag afgebeeld.
Op 1 september 2004 nam Litouwen een alternatieve staatsvlag aan. Dit is een banier dat het wapen van Litouwen toont. De vlag wordt de "Historische vlag" genoemd. De vlag is ingevoerd ter ere van de zevenhonderdvijfstigste verjaardag van de kroning van Mindaugus, de eerste groothertog van Litouwen.
De vlag werd tijdens de Slag bij Tannenberg in 1410 gebruikt.
Het wapen van Litouwen heeft een rood veld met daarop afgebeeld een ridder te paard met een getrokken zwaard met gouden greep zitten op een zilverkleurig paard. De ridder draagt een blauw schild met daarop in het goud het Lotharings Kruis.
Vorsten van Litouwen gebruikten het wapen a vanaf de 14e eeuw.
De president heeft een bijzonder versie van het wapen (linksboven) dat is voorzien van twee schilddragers staan op een grond. Links een griffioen met rode tong en gouden snavel en klauwen en rechts een eenhoorn met rode tong en gouden hoorn en hoeven.
Verder kent het land nog een parlementair wapen (rechtsboven), dat ook twee schilddragers heeft en het wapen wordt gedekt door een kroon. Onder het wapen een lint in Lets rood met de tekst; 'Vienybe tezydi' (Eenheid om te zeggen).
BESTUURLIJKE INDELING VAN LITOUWEN.
Litouwen is verdeeld in tien districten, die weer zijn onderverdeeld in 60 gemeentes.Districten met de hoofdsteden zijn:
Alytus met Alytus.
Kaunus met Kaunus.
Klaipéda met Klaipéda.
Marijampolé met Marijampolé.
Panevézys met Panevézys.
Siauliai met Siauliai.
Tauragé met Tauragé.
Telsiai met Telsiai.
Utena met Urena.
Vilnius met Vilnius.
VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN VAN DE DISTRICTEN MET HOOFDSTAD.
VLAG EN WAPEN VAN DISTRICT ALYTUS.
De hoofdstad heeft dezelfde naam.
Vlag en wapen hebben dezelfde afbeelding en kleuren. De vlag heeft net als alle Litouwse districtsvlaggen een egaal veld met daarin het regionaal symbool. Een lichtblauw veld met in het midden een bewapende krijger voorzien van harnas in het zilver. In zijn rechterhand een strijdbijl in het zilver met een gouden blad. In zijn linkerhand een Baltisch schild in zilver en gouden rand. In de blauwe rand om de afbeelding tien gouden Vytiskruisen die verwijzen naar de tien districten. Verdere betekenis is niet bekend.
VLAG EN WAPEN VAN DE STAD ALYTUS.
De stad Alytus is de hoofdstad van het gelijknamige district. De stad werd voor het eerst vermeld in 1377 en kreeg op 15 juni 1581 stadsrechten van Maagdenburg.
Door historische gebeurtenissen werd de stad gesplitst in twee delen: Alytus I en II.
De oostkant van de stad was onderdeel van het Russische Keizerrijk, de westkant viel onder Pruisen. Napoleon overwon de beide stadsdelen, maar het verschil in bestuurlijke onderverdeling duurde tot 1863.
Vlag en roos hebben de z\elfde afbeelding en kleuren. Op een rood veld een witte roos met geel hart.
Deze afbeelding kreeg de stad gelijk met haar stadsrechten. De juiste betekenis van de roos is niet geheel duidelijk, maar is waarschijnlijk het symbool voor de heilige Maria, beschermheilige van de Alytuskerk. Op 11 december 1995 werd het wapen opnieuw aan de stad toegekend.
VLAG EN WAPEN VAN HET DISTRICT KAUNAS.
Het district ligt in het centrum van het land en heeft een oppervlakte van 8060 km². De hoofdstad heeft dezelfde naam.Vlag en wapen hebben dezelfde afbeelding en kleuren.
Hier op een rood veld de kop van een wilde os met op zijn kop een kruis. De afbeelding komt ook voor in de vlag en wapen van de hoofdstad. Vlag en wapen werden toegekend in 2004.
VLAG EN WAPEN VAN DE STAD KAUNAS.
De vlag van de hoofdstad Kaunas heeft een rood veld afgezet met boven en onder door een gele baan. In het rode veld staat centraal de afbeelding van het wapen; een wilde os met een kruis op zijn kop.De naam van de stad werd voor het eerst vermeld in de 14e eeuw toen er bij de samenloop van de rivieren Neris en Nemunas een burcht werd gebouwd als verdediging tegen de Duitse Orde. In 1408 kreeg de stad stadsrechten en sloot zich in 1441 aan bij de Hanze.
DE LEGENDE.
Volgens een oude legende, in Kaunas, werd op de samenvloeiing van de rivieren Nemunas en Neris, een wild beest met een kruis tussen zijn horens opgemerkt. De mensen namen dit vreemde dier gevangen, maar ze werden bang voor de wraak van de goden en verbrandde het dier. Maar het verhaal bleef bestaan.Toen de stad stadsrechten kreeg en ook het stadswapen van de groothertog van Litouwen Vytautus schonk hij de stad de legende als symbool voor het wapen.
Op een wimpel boven in de mast staat de tekst; Diligite Jvstitiam Qvi Jvdicatis Terram. (Wie houdt van justitie de rechter der aarde).
Zie vervolg: LITOUWEN. VLAGGEN EN WAPEN EMBLEMEN. (DEEL 2)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten