zondag 2 juni 2019

OEKRAÏNE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

         EEN LAND MET CULTUREN 

VAN OOSTELIJKE EN WESTELIJKE

                        LANDEN. (2)


                    OEKRAÏNE BESTUURLIJKE INDELING. (OBLASTEN)


VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST DONETSK.


De oblast heeft een oppervlakte van 26.517 km² en is gelegen in het zuidoosten van Oekraïne. De hoofdstad is Donetsk.
De vlag is horizontaal verdeeld in twee helften. In de bovenste helft toont een gele zon met twaalf stralen in een blauwe lucht; het zijn de kleuren van de Oekraïense vlag. De onderste helft toont op een zwarte achtergrond de weerspiegeling van de zon op het wateroppervlak van de Zwarte Zee.
Het wapen toont op een gele achtergrond een palm in het blauw met daaronder een zwarte band voorstellend de Zwarte Zee. Wederom de kleuren van de Oekraïense vlag. Rond het wapen takken met vruchten de de eikenboom. het wapen is gedekt met een kroon met bloembladen.
Het rust op een paars lint met het moto van de oblast.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD DONETSK.


De stad ontleent haar naam aan de rivier Donetsk, wat kleine Don betekend.
De vlag wordt horizontaal in twee helften verdeeld: blauw en zwart.
Centraal staat een afbeelding die past in de socialistische heraldiek. Het symboliseert de weerzin van de stad tegen de hervormingsplannen van de prowesterse politici.
In het wapen staat centraal de afbeelding als op de vlag. Het schild is omgeven door eiken en laurier takken met vruchten samengebonden door een blauw-zwart lint. Schildragers zijn twee arbeiders. Op een rood lint de naam van de stad. het wapen wordt gedekt door een kasteelkroon met het jaartal 1869.

VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST IVANO-FRANKIVSK.

De oblast heeft een oppervlakte van 13.928 km² en ligt op de hellingen van de Karpaten waar de rivier de Proet ontspringt. De hoofdstad heeft dezelfde naam als de oblast.
De vlag toont op een wit veld de gekroonde adelaar uit het wapen van Ivano-Frankivsk met aan de linkerzijde een rood-zwarte band en rechts een blauw-gele band. De vogel die ook op het wapen voorkomt is het historische heraldische symbool van de stad en de regio en stond in het wapen van het woiwodschap (provincie) Stanislawow, toen het nog tot Polen toebehoorde.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD IVANO-FRANKIVSK.

De vlag heeft drie verticale banen in de verhouding 1:3:1, in de kleuren lichtblauw-wit-lichtblauw.
In het midden van het het witte veld staat een wapen afgebeeld.
Op een blauw veld staat voor de geopende stadspoort met drie torens de aartsengel Michaël afgebeeld met rode cape, getrokken zwaard en een geel schild met rood kruis. Het wapen is gedekt door een kasteelkroon. Juiste betekenis niet bekend.
Het wapen van de stad heeft dezelfde afbeelding als dat van de oblast.


VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST KIEV.


De oblast Kiev heeft een oppervlakte van 28.131 km². In de oblast ligt het bestuurlijk centrum de stad Kiev wat een oblast op zich zelf is. De oblast omspant beide oevers van de rivier de Dnjepr, die in het noorden wordt onderbroken door het Stuwmeer van Kiev.
De vlag heeft drie gelijke verticale banen in de kleuren lichtblauw-geel-lichtblauw. Centraal in het midden van de gele baan staat St. Joris afgebeeld in strijd met de draak. De kleuren verwijzen naar de nationale vlag.
Het wapen toont ook op een blauwe achtergrond St. Joris in strijd met de draak liggen op een groene ondergrond. Aan weerszijden van het wapen drie graan aren in het goud rustend op een grond van groene eikentakken met blad en vrucht. Het schild wordt gedekt door  een kroon waarop menselijke figuren (heiligen) staan afgebeeld.


VLAG EN WAPEN VAN DE HOOFDSTAD KIEV.


De vlag van Kiev is een banier. Vlag en wapen hebben dezelfde kleuren en afbeelding.
Op een blauw veld met goud omrand staat de aartsengel Michaël afgebeeld. het is de patroon heilige van Kiev en de Oekraïne.
De vlag is sinds mei 1995 in gebruik.


VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST KIROVOHRAD.

De oblkast heeft een oppervlakte van 24.588 km² en ligt in het midden van Oekraïne. de hoofdstad is Kropyvnytsky.
De vlag heeft twee gelijke verticale helften in de kleuren rood en geel, en is toegekend  op 29 juli 1998. In het rode veld van de vlag staat het Kirovohradse wapen, een Scythische adelaar, het officiële symbool van de oblast.
Het wapen heeft een rood veld met daarop afgebeeld de adelaar. Links en rechts van het wapen graan aren omwikkeld met een blauw lint. Het schild rust op een grond van bladeren met een blauw lint met het motto. het schild wordt gedekt met een kroon van groene bladeren met in het midden het wapen van Oekraïne.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD KROPYVNYTSKY.


De geschiedenis van deze stad begint in 1754 met de bouw van het Fort van St. Elisabeth onder bevel van de Russische tsarina Elisabeth I.
Het fort ligt op een kuispunt van handelsroutes.
De vlag is een banier. In de rode driehoek aan de hijszijde staat in het goud het monogram van Elisabeth I. De blauwe banen geven het belangrijke handelskruispunt weer en het geel is het land. Deze in de kleuren van de huidige nationale vlag.
Het wapen, een versierd Spaans schild, heeft ongeveer de zelfde afbeelding in het schild als op de vlag met in een gestileerde afbeelding van de stad in het midden met het monogram centraal erin geplaatst.
Schildragers zijn twee ooievaars staande op een grond van een blauw lint met het motto; 'Met Vrede en Goed". Wapen wordt gedekt met een kasteelkroon.

VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST LVIV.

De oblast heeft een oppervlakte van 21.831 km² grenzend aan Polen en de hoofdstad in Lviv.
De vlag heeft een lichtblauwe achtergrond met daarop afgebeeld de gekroonde leeuw uit het wapen.
het wapen heeft een lichtblauw veld met daarop afgebeeld in het goud de gekroonde leeuw die symbool staat voor de weerstand van de streek tegen vijandelijke legers. Deze is overgenomen van de vlag van de Lembergse troepen tijdens de Slag bij Tannenberg in 1410. (Lembreg was de oude naam van Lviv.)
Het 'Spaanse schild'heeft aan de linkerzijde eikenbladeren en aan de rechterzijde graan aren. het schild wordt gedekt door het huidige wapen van Oekraïne.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD LVIV.

De vlag en wapen van de stad Lviv hebben dezelfde kleur en afbeelding.
De vlag is een banier met een lichtblauw veld omrand met gele driehoekjes, behalve aan de hijszijde en centraal afgebeeld een stadspoort met drie torens met daaronder een leeuw.
De leeuw verwijst weer naar de vlag van de Slag bij Tannenberg.

Het wapen heeft dezelfde afbeelding als in de vlag. De eerste afbeeldingen hiervan dateren uit de 13e eeuw op oude stadszegels. Het grootwapen van de stad heeft links een gekroonde leeuw als schilddrager en rechts een gehelmde krijger met borstpantser, zwaard en rode cape uit die tijd.

VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST LOEHANSK.

De oblast heeft een oppervlakte van 26.684 km² en is gelegen in het uiterste oosten van het land. De hoofdstad is Loehansk. De oblast is gelegen in de Donetsbekken.
De vlag van de oblast heeft een kobaltblauw veld met aan de hijszijde linksboven een cirkel van sterren; zeventien gele en veertien witte met daartussen het wapen.
De sterren verwijzen naar de zeventien regio's en de veertien steden. 
Het wapen is in vijven verdeeld met centraal een klein wapen. Met de klok mee: op een groen veld een paard, een leeg rood veld; een groen veld met drie dieren?; een blauw veld met een gele zon met stralen en een leeg rood veld.  In het centrale kleine wapen het symbool van de hoogovens en smeedhamers voor de staalindustrie.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD LOEHANSK.

De vlag van de stad heeft een lichtblauw veld met daarin centraal het wapen van de stad.
De stad ligt aan de rivier de Loehan, waaraan zij haar naam dankt. In 1795 werd hier de eerste staalfabriek gebouwd die de stad tot een groot industrie centrum zou maken, wat in het wapen van de stad duidelijk naar voren komt.
Het schild heeft een geel veld met in het linker boven kanton een blauw veld met een gouden letter E en het jaartal 1787 omringt door negen gouden sterren. verder worden op het veld de hoogovens afgebeeld en smeedhamers.
Het schild is omringt door een rood lint gedrapeerd om de gekruiste stelen van twee pikhouwelen. 
Het schild wordt gedekt door een kasteelkroon.

VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST MYKOLAJIV.


De oblast heeft een oppervlakte van 24.598 km² en in gelegen in het zuiden van het land aan de benedenloop van de rivier de Zuidelijke Boeg.
Ddeze rivier mondt uit, via de Boez-Liman en de Dnjepr-Liman in de Zwarte Zee. De hoofdstad is Mykolajiv.
De vlag heeft drie horizontale banen; wit-geel-blauw, waarvan de onderste kleuren weer verwijzen naar de kleuren van de nationale vlag. De blauwe baan is golvend, als verwijzing naar de ligging aan de Zwarte Zee, Boeliman en de |Zuidelijke Boeg. Wit en geel zijn ook de Roomse kleuren en hier op staat een mijter met bisschopsstaffen afgebeeld uit het oblast wapen.
Het wapen toont op een lichtblauw veld de bisschopsmijter met twee gekruiste staffen. In een golvend wit veld staat soort van visfuik afgebeeld. De Spaanse schildomlijsting heeft links- en rechtsonder een afbeelding van een druiventros met balderen. het schild wordt gedekt door een gouden kasteelkroon.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD MYKOLAJIV.

De stad is gelegen aan de zuidelijke riviermonding van de Zuidelijke Boeg, op de plek van de samenvloeiing met de rivier de Inhoel.
Het is een havenstad die aan de rivier de Inhoel in 1789 een scheepswerf kreeg. De stad bleef verbonden met de scheepsbouw.
De vlag heeft een wit veld met daarop twee golvende blauwe banen voor de rivier de Zuidelijke Boeg en de Inhoel, met centraal in het midden geplaatst het wapen van de stad.
het wapenschild heeft een blauw veld met daarop in het midden de bisschopsmijter en de twee gekruiste staffen. Onder in het schild op een golvende witte zee staat een galei afgebeeld met boeggolf als symbool voor de scheepsbouw.
Achter het schild twee gekruiste scheepsankers met een rood lint gedrapeerd om het wapen. het wapen wordt gedekt door een kasteelkroon.

VLAG EN WAPEN VAN DE OBLAST ODESSA.

De oblast heeft een oppervlakte van 33.310 km² en is gelegen in het zuidwesten van het land aan de Zwarte Zee. De hoofdstad is Odessa.
De vlag heeft drie verticale banen in de kleuren geel-lichtblauw-wit met in het midden het wapen van de oblast.
Het wapen toont op een lichtblauw veld een anker als symbool van hoop en redding en kleinere ankers in de rode rand als symbool van de maritieme en militaire geschiedenis van de streek rondom Odessa. Het graan boven in de rode rand om het schild staat symbool voor de rijkdom van de akkers in de oblast. De druiventros onder in de rode rand staat voor de vruchtbaarheid van de grond.
Rond het wapen een krans van graan aren en druiventrossen.

VLAG VAN DE STAD ODESSA.

De stad Odessa is de grootste stad aan de Zwarte Zee en kent zodoende vele overheersers sinds het ontstaan van de eerste nederzettingen in het Vroeg-paleolithicum.
De stad kreeg vooral bekendheid gedurende de Krimoorlog (1853-1856) door het Engels-Franse vloot bombardement.
De vlag heeft drie verticale banen in de kleuren rood-wit-oker.
In het midden van de witte baan het wapen van de stad met goede omlijsting en kasteelkroon, met op een rood veld een anker als symbool van hoop en redding.


                 Zie vervolg: OEKRAÏNE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten