vrijdag 28 juni 2019

VERENIGD KONINKRIJK. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN.

            

                VERENIGD, 

   MAAR VERDEELD IN TAAL

             EN POLITIEK.


VERENIGD KONINKRIJK.

Het Verenigd Koninkrijk, het United Kingdom staat ook bekend als Groot Brittannië.
Het omvat in het zuiden Engeland, in het zuidwesten Wales, in het Noorden Schotland en in het noorden van de Republiek Ierland aan de andere zijde van de Ierse Zee, Noord-Ierland. 

Engeland en Wales realiseerden hun eenheid reeds in de middeleeuwen, hoewel een volledige integratie pas plaatsvond onder Hendrik VIII. Het koninkrijk Schotland werd in 1603 verenigd met het koninkrijk Engeland en Wales.
Er moest uiteindelijk gewacht worden op de Acts of Union van 1807 die de geboorte inluidde van het Koninkrijk Groot-Brittannië. Van een "Verenigd Koninkrijk"werd pas sprake in 1801, na een politieke coup die het parlement dwong het koninkrijk Ierland te verenigen met Groot-Brittannië.


VLAG EN WAPEN VAN ENGELAND.

De vlag en Engeland heeft een wit veld met daarop een rood kruis.
Het rode kruis is het Sint-Joris kruis.
De legende van Sint-Joris die een draak doodde, dateert van rond de 12 e eeuw, toen Sint-Joris (Saint George) de beschermheilige van Engeland werd.
Het rode kruis werd gebruikt tijdens de kruistochten naar het heilige Land en is een van de oudste symbolen van Engeland.

Het Koninklijk Wapen van Engeland werd aangenomen rond het jaar 1200 als persoonlijk wapen van de koningen van Platagenet die Engeland vanaf 1154 regeerden.
Het wapen heeft een rood veld met daarop afgebeeld drie identieke gouden leeuwen met blauwe tongen en nagels.
Het gebruik van leeuwen in een wapen werd voor het eerst toegepast door de Deense Vikingen.


VLAG EN WAPEN VAN WALES.

De vlag van Wales bestaat uit twee gelijke horizontale banen in de kleuren wit en groen.
Midden op de vlag staat in het rood een draak met vleugels afgebeeld.
De vlag is sinds 1959 een officieel symbool van Wales.
De witte en groene baan zijn afkomstig van het wapenschild van het Welsche Huis Tudor, dat de Engel;se troon beheerste van 1485 tot 1603.

De rode draak (Y Ddraig Goch)  wordt al eeuwen lang met Wales geïdentificeerd. De oorsprong ervan is onduidelijk maar is gekoppeld aan verschillende mythen. De Romeinen brachten in de vorm van drakenstandaarden met symbool naar Engeland. De oudste vermelding van de draak dateert uit het jaar 830.


Voor de Normandische verovering, werd Wales geregeerd door een aantal koningen en prinsen, waarvan de heerschappijen verschoven en soms werden samengevoegd na de grillen van oorlog, huwelijk en erfenis.
Het schild dat in vier kwartieren is ingedeeld geeft de twee belangrijkste Welsche koninkrijken weer, die van Gwynedd in het noorden, en de Deheubart in het zuiden. Het wapen is ontstaan uit de laatste inheemse prinsen Llywelyn de Grote en Llywelyn ap Gruffudd.


VLAG EN WAPEN VAN SCHOTLAND.

De vlag van Schotland heeft een blauw veld met een diagonaal wit kruis erop geplaatst.
Het witte kruis is het Sint-Andreas Kruis.
De vlag is al eeuwen lang het symbool van Schotland en wordt tegenwoordig als civiele vlag en staatsvlag gebruikt.

Naast de blauwe vlag met het witte kruis kent Schotland ook de Royal Standard of the King of Scots. De vlag wordt ook wel de "Lion Rampert" genoemd, en was ingesteld als de persoonlijke standaard van de Schotse koningen en nu dus van het Britse staatshoofd in de functie van Schotse monarch.
De vlag is een banier van het Schotse wapen.
Het wapen van Schotland heeft een gouden veld met daarop afgebeeld in een dubbel-gebloemde en tegen-gebloemde smalle binnenzoom omlijsting een rode klimmende leeuw met blauwe tong en nagels. Het wapen werd voor het eerst aangenomen in de 12e eeuw.
Het wapen staat afgebeeld in het tweede veld van het wapen van het Verenigd Koninkrijk.

VLAG EN WAPEN VAN HET VERENIGD KONINKRIJK.

De vlag van Groot-Brittannië , ook bekend als de "Kings Colours"of "Union Flag" werd gecreëerd nadat koning Jacobus VI van Schotland tevens koning Jacobus I van Engeland werd in 1603 en de twee koninkrijken door een vorst geleid werden.
De vlag van Engeland werd op de vlag van Schotland geplakt. De vlag van de patroonheilige van Engeland bestaande uit het rode kruis van Sint Joris, bovenop dat van de patroonheilige Sint-Andreas van Schotland. Pas later werd dit de nationale vlag, bij de vereniging van Engeland en Schotland tot het koninkrijk Groot-Brittannië in 1707. 


De achtergrond van deze vlag had een donkerde blauwe kleur dan die van Schotland.
De vlag van de deelstaat Wales was hier niet in opgenomen, daar Wales al veel vroeger was geannexeerd door Engeland onder koning Eduard I.

Aan het officiële gebruik van deze vlag kwam een einde in 1801 met de oprichting van het Verenigd Koninkrijk van groot Brittannië en Ierland. De vlag van het toenmalige Ierland met het rode kruis van Sint Patrick werd aan de vlag toegevoegd en zo ontstond de hedendaagse Union Flag.


WAPEN VAN HET VERENIGD KONINKRIJK.

Het Verenigd Koninkrijk kent het grote rijkswapen dat gebruikt word in Engeland, Noord-Ierland en Wales, en het wapen zoals het gebruikt word in Schotland.

Het 'Wapen van het Verenigd Koninkrijk' is het officiële wapen van de Britse monarh en werd ingevoerd in 1837.
In het eerste en vierde kwartier bevindt zich de afbeelding van het wapen van Engeland (opeen rood veld drie gouden leeuwen), in het tweede kwartier bevindt zich het wapen van Schotland, terwijl in het derde kwartier op een blauw veld een gouden harp staat afgebeeld, van het wapen van Ierland.
Het wapen wordt gedekt door een helm met daarboven een keizerskroon, waarboven een gouden gekroonde leeuw staat.
Rond het wapen is de 'Orde van de Kousenband' afgebeeld.
Schildragers zijn links een gekroonde gouden leeuw, voorstellende Engeland, en rechts een geketende eenhoorn, voorstellende Schotland.
De dekkleden zij uitgevoerd in het goud en hermelijn.
Het wapen en de schilddragers staan op een groene grond met "Tudor roses" (een verwijzing naar de Tudor dynastie), een klaverblad en een distel. Onder het het wapen het motto: "Dieu et mon droit" ("God is mijn recht").


In Schotland wordt een andere versie van het wapen gebruikt.
Hier zijn de schilddragers van plaats verwisseld en houdt de gekroonde eenhoorn een lans met daaraan de vlag van Schotland vast, en de gekroonde leeuw een lans met de vlag van Engeland.
In het eerste en vierde kwartier staat het wapen van Schotland,  in het tweede kwartier het wapen van Engeland, in het derde kwartier het wapen van Ierland. Het wapen is omgeven door de 'Orde van de Distel'. Het wapen wordt gedekt door een helm met dekkleden van goud en hermelijn. Op de helm een kroon met daarboven een rode gekroonde zittende leeuw met in zijn linkerpoot een gouden scepter en rechterpoot een gouden zwaard.
Wapen en schilddragers staan op een groene grond met bloeiende paarse distels ( een nationaal symbool van Schotland). Boven het wapen op een wit lint staat 'In Defens' , een afgekorte vorm van het nationale moto: "In My Defens God Me Defend" ( "In mijn verdediging zal God mij verdedigen") Onder het wapen het moto; "Nemo Me Impune Lacessit" ("Niemand veroorzaakt me met straffeloosheid").



                         Zie vervolg: NOORD-IERLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten