donderdag 20 juni 2019

IERLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)


                       LAND VAN DE HARP 

               EN HET KLAVERBLAADJE. (1)






IERLAND.

Officieel de Republiek Ierland. Van het huidige eiland behoort 80 % tot deze republiek en 20% tot het Verenigd Koninkrijk onder de naam Noord-Ierland.
Het land heeft een oppervlakte van 69.825 km², waarvan 2% aan water. De hoofdstad is Dublin.
Ierland is een eiland gelegen in Noordwest-Europa en wordt omringt door het water van: de Atlantische Oceaan, de Ierse Zee, het Saint George Kanaal en de Keltische Zee.

Het nationale symbool van het land is de Keltische harp welke op de munteenheid van het land staat. Een ander veel gebruikt symbool is de klaver (schamrock). De shamrock werd volgens de legende door Sint-Patrick, de beschermheilige van Ierland en de persoon die het christendom naar Ierland bracht, gebruikt om de goddelijke Drie-eenheid uit te leggen.

Ierland werd pas in 1921 onafhankelijk van Groot-Brittannië na een bloedige oorlog. Het Anglo-Iers verdrag werd op 6 december 1921 gesloten en hiermee ontstond de Ierse Vrijstaat en behielden de Britten Noord-Ierland met de belangrijke economische 'rijkdommen' van het eiland; de havens en de industrie. Veel Ieren emigreerden naar de Verenigde Staten om een betere toekomst op de bouwen.
De kust van Ierland bestaat hoofdzakelijk uit kliffenkusten, heuvels en laaggebergte. Het hoogste punt is de berg Carrauntoohil met 1038 meter, in het zuidwesten van het land. het binnenland is over het algemeen vlak en wordt doorsneden door rivieren, zoals de Shannon, met een lengte van 386 kilometer, en heeft verschillende meren.Tot Ierland behoren ook eilanden en eilanden groepen; de grootste is Achill Island en de anderen zijn: de Araneilanden, de Blasket-eilanden, Cleareiland, Inishbofin, de Skellig-eilanden en Valantina.
Vijf Ierse plaatsen hebben de status van stad. De hoofdstad Dublin tevens de grootste van het land, Cork, Galway, Limerick en Waterford.

VLAG EN WAPEN VAN IERLAND.

De vlag van Ierland stamt uit 1848  en kreeg tijdens de Paasopstand van 1816 een nationale betekenis. De vlag is gebaseerd op de Franse driekleur.
De kleuren van de vlag zijn: groen-wit-oranje. Het groen staat voor "de oudere Gaelische traditie" (katholieken), oranje voor "de aanhangers van Willem van Oranje"(protestanten) en het wit voor de vrede tussen groen en oranje.

Van 1783 tot 1922 toonde de Ierse vlag op een wit veld het rode kruis van Sint Patrick, de beschermheilige van Ierland.
Het kruis werd later geïncorporeerd in de Union Flag na de vereniging van Groot-Brittannië en Ierland in 1801. De vlag wordt nog gebruikt op Sint Patricks Day.

Het wapen van Ierland heeft een paars-blauw veld met daarop afgebeeld een gouden harp met zilveren snaren. De harp is al eeuwen lang een symbool van Ierland en sinds de onafhankelijkheid van de staat Ierland.
Het symbool dateert uit de 13e eeuw en werd door de koningen John en Edward I al op hun munten gebruikt.


BESTUURLIJKE INDELING VAN IERLAND.

Ierland is bestuurlijk ingedeeld in drie regio's met een eigen bestuur. Dit zijn de Eastern en Midland Regio, de Northern en Western Regio en de Southern Regio.

De regionale indeling bestond oorspronkelijk uit traditionele Graafschappen. De huidige indeling is daar grotendeels op gebaseerd.
Sinds 2014 bestaat Ierland uit 26 Graafschappen ('counties').




GRAAFSCHAPPEN VAN IERLAND.

1. Dublin met de hoofdstad Dublin.
2. Wicklow met de hoofdstad Wicklow.
3. Wexford met de hoofdstad Wexford
4. Carlow met de hoofdstad Carlow.
5. Kildsare met de hoofdstad Naas.
6. Meath met de hoofdstad Navan.
7. Louth met de hoofdstad Dundalk.
8. Monaghan met de hoofdstad Monaghan.
9. Cavan met de hoofdstad Cavan.
10. Longford met de hoofdstad Longford.
11. Westmeath met de hoofdstad Mullingar.
12. Offly met de hoofdstad Tullamore.
13. Laois met de hoofdstad Portlaoise.
14. Kilkenny met de hoofdstad Kilkenney.
15. Waterford met de hoofdstad Waterford.
16. Cork met de hoofdstad Cork.
17. Kerry met de hoofdstad Tralee.
18. Limerick met de hoofdstad Limerick.
19. Tipperary met de hoofdstad Nenagh - Clonmel.
20. Clare met de hoofdstad Ennis.
21. Galway met de hoofdstad Galway.
22. Mayo met de hoofdstad Castlebar.
23. Roscommon met de hoofdstad Roscommon.
24. Sligo met de hoofdstad Sligo.
25. Leitrim met de hoofdstad Carrick-on-Shannon.
26. Donegal met de hoofdstad Lifford.

(Note: De nummers 1 t/m 6 in het roze gedeelte zijn Graafschappen van Noord-Ierland U.K.)

WAPEN VAN DE GRAAFSCHAP DUBLIN. (1)

Het Graafschap is gelegen in de provincie Leinster en heeft een oppervlakte van 2024 km². De hoofdstad is Dublin.
Het wapen van de Graafschap Dublin heeft een goud veld met daarop een zwarte Viking-raaf. Dit betekend dat Dublin door de Vikingen is gesticht.
De raaf staat op een hindernis, wat verwijst naar de Ierse naam voor de stad "Baile Atha Cliath" ( "Stad van de verharde doorwaadbare plaats")
Onder het wapen het moto; 'actie volgens ons woord'.




WAPEN VAN DE STAD DUBLIN.

De stad Dublin is de hoofdstad van het Graafschap en het Land Ierland.
Het wapen werd in 1607 verleend. Op een blauw veld staan drie kastelen waar vlammen uit de torens slaan. De oorsprong ligt in een oud zegel met één toren waarop mannetjes staan gewapend met pijl en boog. Deze werden later vervangen door vuur, dat symbool staat voor de ijver van de bevolking voor de verdediging van de stad.
De schildragers zijn afbeeldingen van vrouwen: Links een vrouw met zwaard als symbool voor de wet en rechts een vrouw met weegschaal voor het gerecht.beide houden een olijftak vast. Het geheel staat op een grond met bloemen boven een lint met het motto: "gelukkig de stad waar burgers gehoorzamen". 


WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP WICKLOW. (2)

Het Graafschap ligt in de provincie Leinster en heeft een oppervlakte van 2024 km². De hoofdstad is Wicklow.
Wicklow staat ook bekend als 'De tuin van Ierland'.
Ook bekend zijn de ruïnes van de abdij Glandalough.
het wapen wordt horizontaal door een gekartelde lijn in tweeën gedeeld. Op een groen veld staat een ronde toren van het voormalige klooster Glendalough. Op een blauw veld een gouden leeuw tussen gouden boomtakken als symbool voor het Wicklow gebergte en de bossen in dat gebied.
Het wapen heeft als moto: "Meanma Saor" (Vrije gedachten).
De hoofdstad zelf heeft geen eigen wapen.

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP WEXFORD. (3)

Het Graafschap ligt in de provincie Leinster en heeft een oppervlakte van 2352 km². De hoofdstad is Wexford.
De naam van het Graafschap is ontleent aan haar hoofdstad, Wexford werd door de Vikingen gesticht als Waesjfjord, wat "ingang in het wad" betekend. Het hoogste punt is het Graafschap is de Leinstergerg met een hoogte van 795 meter.
Het wapen werd officieel toegekend op 19 juli 1988. Het heeft rechtsboven een paars veld met een gouden leeuw met hellebaard, wat herinnerd aan de inval van de Normandiërs die hier voet aan wal zette. Op het gouden veld linksonder staat een vuurtoren die symbool staat voor de maritieme verbindingen van het Graafschap met name de havenplaats Rosslare. In de golvende witte baan staan twee speerpunten die symbool staan voor de piekeniers van de revolutie van 1798.
Onder het wapen een lint met het motto: "Een voorbeeld voor Ierland".
De hoofdstad ligt aan de monding van de rivier de Stanley in het Sint Georgkanaal. 
De hoofdstad heeft geen eigen wapen.


WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP CARLOW. (4)

Het Graafschap is gelegen in de provincie Leinster en heeft een oppervlakte van 896 km². De hoofdstad is Carlow.
Het wapen heeft banden met de familie Butler. Net de wapens van Kilkenny en Tipperary is het witte veld voorzien van zwarte hermelijn staarten.
De twee Engelse leeuwen op het rode veld betekenen dat de Butlers hun land van de Engelse kroon in gebruik hadden. De rode leeuw op het witte veld komt van een andere familie Butler uit Garrybunden in het Graafschap.


WAPEN VAN DE STAD CARLOW.

 De stad ligt aan de rivier de Barrow. De naam komt van Ceatharlach, wat meer van vier delen betekend.
Het Sint Mullins klooster zou uit de 7e eeuw stammen. In 1180 werd de constructie voor het Carlow Kasteel gebouwd door Willem de Maarschalk om de rivierovergang te verdedigen.
Het wapen werd toegekend op 19 februari 2015.
Het wapen toont op een zwart veld een kasteel met drie torens met op de middelste toren een vlag met de afbeelding uit het wapen van Le Mareschal.

VLAG EN WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP KILDARE. (5)

 Het Graafschap Kildare ligt in de provincie Leinster en heeft een oppervlakte van 1693 km². 
De hoofdstad is Naas. De stad Kildare is een van de oudste steden van Ierland.
De vlag en het wapen hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.
Op een wit veld staat een rood kruis met twee gekruiste degens het staat symbool voor de aristocratische familie van het Kildare-gebied, de Fitzgeralds. De harp is het symbool voor de fiana, een legendarische groep krijgers uit de Keltische mythologie die zogenaamd hun hoofdkwartier in Kildare hadden. Het kruis boven in is het kruis van de heilige Brigid, die in een klooster in Kildare woonde. Het paardenhoofd staat symbool voor de paarden fokkerij van Kildare. De eikels staan symbool voor de leren voor Kildare (cill dara), wat de kerk van de eik betekend.


WAPEN VAN DE STAD NAAS.

Het embleem van de stad toont een wapen met een wit veld met daarop een gouden slang.
het moto van de stad is: "Prudens ut Serpens" ("De Wijsheid van de Slang").
De juiste betekenis en oorsprong van het geheel in niet bekend.








                    Zie vervolg: IERLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten