DE MIDDELSTE
VAN DE DRIE
BALTISCHE STATEN.
BALTISCHE STATEN.
Estland (Estonia), Letland (Latvija) en Litouwen (Lihuania).
De drie staten zijn gelegen in het noordoosten van Europa aan de Oostzee.
LETLAND.
Letland, officieel de Republiek Letland, wordt begrensd in het noorden door Estland, in het zuiden door Litouwen en Belarus, in het oosten door Rusland en deelt de zeegrens met Zweden in het westen.
Het land heeft een oppervlakte van 64.562 km², waarvan 1,5% aan water. de hoofdstad is Riga.
De letten zijn een Baltische volk en het Lets is een Indo-Europese taal.
Letland en Estland delen een lange geschiedenis: het historische Lijfland, tijden van Baltisch-Duits, Pools-Litouwse, Zweedse, Russische, nazi-Duitsland en Sovjet overheersing. De republiek werd gesticht op 18 november 1918. Op 21 augustus 1991 werd het land onafhankelijk van de Sovjet overheersing.
VLAG EN WAPEN VAN LETLAND.
De nationale vlag van Letland heeft een kastanjebruin veld met een horizontale witte baan in het midden. De vlag werd op 18 februari 1918 aangenomen en op 27 februari 1990 opnieuw.De vlag vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen in de kleuren rood-wit-rood. Volgens een legende zou tijdens een veldslag een vermoorde leider in een wit doek zijn gewikkeld, wat door het bloed rode randen zou hebben gekregen.
Tegenwoordig wordt beweerd dat het rood symbool staat voor de bereidheid van de Letten om hun vrijheid te verdedigen. het wit staat symbool voor zuiverheid en gerechtigheid.
Letland kent naast de nationale vlag ook een oorlogsvlag ter zee (links) Een wit veld met een Scandinavisch kruis.
Verder de presidentiële standaard waar het wapen van het land in het midden van het Scandinavisch kruis is geplaatst.
Het rood van de vlag is een donkere kleur rood met componenten van bruin en paars. Ook wel Lets rood genoemd.
Het wapen van Letland werd ontworpen toen het land in 1918 een onafhankelijke staat werd.
Het wapen kent drie varianten: het grote wapen zoals links afgebeeld, het middelwapen zonder schilddragers en aan de zijden gesierd met groene eikentakken, en het kleine wapen zonder de groene eikentakken. Deze worden gebruikt in de volgorde: de Letse president, parlementaire diensten en overige overheidsinstellingen.
Het centrale element in het wapen is het schild, dat gedekt wordt met drie gouden sterren. De drie sterren staan voor de historische regio's Lijfland, Letgallen en Koerland gecombineerd met Semgallen die het huidige Letland vormen. In het bovenste blauwe veld staat een gouden zon als symbool voor de Letse staat. Tijdens de WO-I droegen Letse soldaten in het Russische leger een zon op hun kleren. De zon had zeventien stralen, als verwijzing naar de zeventien districten van het land.
De rode leeuw op het zilveren veld verscheen in 1569 in het wapen van het hertogdom Koerland en Semgallen. Dit heraldisch dier is ook in het wapen opgenomen als schilddrager.
In het rode veld staat in het zilver een griffioen afgebeeld en staat symbool voor de Oost-Letse streken Vidzeme en Letgallen sinds 1566. Ook deze griffioen is als schilddrager in het wapen opgenomen. Beide schilddragers staan op een grond van eikentakken bijeen gebundeld door in lint in de kleuren van de nationale vlag.
BESTUURLIJKE INDELING VAN LETLAND.
De steden van de republiek zijn, in alfabetische volgorde: Daugavpils, Jëkabpils, Jelgava, Jurmala, Liepäja, Rëzekne, Riga, Valmeira en Ventspils.
VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN VAN DE STEDEN VAN DE REPUBLIEK.
VLAG EN WAPEN VAN DE STAD DAUGAVPILS.
De stad ligt in het zuidoosten van Letland aan de rivier de Westelijke Dvina. De stad werd voor het eerst vermeld in 1275 toen in dat jaar de ridders van de Lijflandse Orde een burcht, de Dünaburg, aan de Daugava bouwden. De huidige stad ontstond in de 16e eeuw, 20 kilometer verderop, nadat de oorspronkelijke nederzetting was verwoest. In 1582 kreeg de stad stadsrechten.De vlag van de stad heeft twee horizontale banen; rood en wit. In het midden van de vlag is het wapen van de stad geplaatst. Het huidige wapen werd toegekend in 1925. Het wapen heeft een blauw veld en wordt horizontaal in tweeën gedeeld door een zilveren golf welke symbool staat voor de rivier de Westelijke Dvina. Onderin het wapen staat een bakstenen muur afgebeeld met kantelen welke symbool staat voor het Litouws kasteel Novene of Naujene. Boven in het wapen staat een gouden fleur-de-lis afgebeeld. De betekenis hiervan is niet bekend.
VLAG EN WAPEN VAN DE STAD JËKABPILS.
De stad ligt in het zuidoosten van het land en bestaat uit twee historische kernen: het eigenlijke Jëkabpils op de linkeroever van de Westelijke Dvina en Kurstpils op de rechteroever. Kurstpils is de oudste nederzetting en ontstond rond een burcht van de Orde van de Zwaardbroeders. In 1670 kreeg de huidige stad stadsrechten.De vlag van de stad heeft twee horizontale banen in de kleuren zwart en rood met in het midden het wapen van de stad geplaatst.
Het wapen is gebaseerd op een legende: Jacob, hertog van Kurzeme, jaagde in het gebied en verdwaalde. het bereikte de Daugava-rivier en kreeg een lynx onder een spar te zien. De hertog schoot de lynx neer en zag op het zelfde moment de stad liggen en noemde deze Jacobsburg en verleende de stad het wapen met de spar en de lynx. Officieel kreeg de stad het wapen in 1670 gelijk met haar stadsrechten.
VLAG EN WAPEN VAN DE STAD JELGAVA.
De stad ligt centraal in het land op 41 kilometer afstand van Riga aan de rivier de Lielupe. De oevers van de rivier op de plaats waar de stad nu ligt, waren reeds in de 10e eeuw bewoond. In 1266 bouwdenb de ridders van de Lijflandse Orde kasteel Mitau op een eilandje in de rivier.
Na de opheffing van de Lijflandse Orde werd het een belangrijke plaats in het hertogdom Koerland. Kreeg in 1573 stadsrechten en werd de hoofdstad van Koerland en Semgallen. De stad werd in 1795 geannexeerd door Rusland. Na het einde van WO-II wederom in Russische handen tot het einde van de Sovjet-Unie.
De vlag heeft twee horizontale banen in de kleuren blauw en Lets rood, met in het midden het wapen van de stad. Het wapen werd toegekend op 31 oktober 1925. Jelgava, toen Mitau in het Duits genoemd, verwierf stadsrechten en een wapenschild met de kop van een hert op een Lets rode achtergrond. Op de hals van het hert op een blauw schild staat het wapen van Letland.
De stad ligt ingeklemd tussen de Golf van Riga en de rivier Lielupe. De naam betekend "zeeplaats"of "strand" in het Lets.Na de opheffing van de Lijflandse Orde werd het een belangrijke plaats in het hertogdom Koerland. Kreeg in 1573 stadsrechten en werd de hoofdstad van Koerland en Semgallen. De stad werd in 1795 geannexeerd door Rusland. Na het einde van WO-II wederom in Russische handen tot het einde van de Sovjet-Unie.
De vlag heeft twee horizontale banen in de kleuren blauw en Lets rood, met in het midden het wapen van de stad. Het wapen werd toegekend op 31 oktober 1925. Jelgava, toen Mitau in het Duits genoemd, verwierf stadsrechten en een wapenschild met de kop van een hert op een Lets rode achtergrond. Op de hals van het hert op een blauw schild staat het wapen van Letland.
VLAG EN WAPEN VAN DE STAD JÜRMALA.
De geschiedenis als badplaats begon eind 18e eeuw en in het begin van de 19e eeuw kwamen hier de rijke burgers uit het Russische Keizerrijk hun vertier zoeken.
De vlag heeft drie horizontale banen in de kleuren lichtblauw,wit en blauw met in het midden het wapen van de stad. Het wapen werd toegekend in 1925.
Op het blauwe veld bovenin drie gele sterren als boven op het wapen van Letland, met daaronder een vliegende meeuw boven witte golven de de zee. Het geeft duidelijk weer dat het een badplaats is.
VLAG EN WAPEN VAN DE STAD LIEPAJA.
De stad is gelegen op een smalle strook tussen de Oostzee en het Meer van Liepaja.De stad ontstond in 1253 bij de monding van de Liva en verkreeg in 1625 stadsrechten van Frederik Kettler van Koerland. Hoewel de stad nooit tot de Hanze heeft behoord, beschikt de stad over oude handelscontacten met Nederland, getuige het pakhuis Libau, dat in de stad Groningen is te vinden.
De vlag heeft twee horizontale banen in de kleuren rood en groen, met in het midden het wapen van de stad geplaatst.
Het wapen is een afbeelding van een zegel uit de Russische tijd dat de stad Libava heette.
Het wapen toont op een wit veld een lindeboom als symbool voor de naam van de stad en een rode leeuw als teken dat de stad tot de regio Kurzeme behoort. Het huidige ontwerp stamt uit 1925.
VLAG EN WAPEN VAN DE STAD REZEKNE.
De stad is gelegen in het oosten van Letland in de streek Letgallen.
De stad is gebouwd op zeven heuvels en de naam werd voor het eerst genoemd in 1285.
De stad kwam in 1582 onder Poolse controle als deel van het Hertogdom Lijfland. De stad kreeg in de 17e eeuw het Maagdenburgse recht. Na de eerste Poolse indeling kwam het met de rest van Letgallen aan het Russische keizerrijk. Symbool van de stad is de Latgaalse Mara.
De vlag heeft een lichtblauw veld met in het midden een horizontale witte baan. Centraal staat het wapen van de stad afgebeeld. Het wapen werd toegekend in 1925.
Na de onafhankelijkheid van Letland werd het wapen met een griffioen op een blauw veld toegekend, met daarop een klein wapen in de kleuren van de nationale vlag.
VLAG EN WAPEN VAN DE STAD RIGA.
Riga is de hoofdstad van Letland en ligt aan weerszijden van de rivier de Westelijke Dvina, dicht bij de monding in de Golf van Riga aan de Oostzee.Riga werd gesticht in 1201 en is een voormalige Hanze stad. Het oude historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De vlag van de stad heeft twee horizontale banen in de kleuren lichtblauw en wit met centraal geplaatst het wapen van de stad.
Het wapen van de stad toont op een zilveren veld een rode uit bakstenen opgetrokken stadspoort met twee torens. In de poortopening onder het valhek staat een gouden leeuwenkop afgebeeld. Boven het dak twee gekruiste zwarte sleutels, een gouden kruis en een gouden kroon. Het grootwapen van de stad heeft twee zilveren leeuwen als schilddragers.
De twee torens staan symbool voor de autonomie van de stad. De open staande poort met de leeuwenkop staan symbool voor de dapperheid van de burgers. De twee gekruiste zwarte sleutels staan symbool voor het beschermheerschap van de paus en de bescherming van de sleutels van de heilige Petrus. Het gouden kruis en kroon symboliseren de onderdanigheid aan de bisschop.
De twee schildragers in het grootwapen op een grijze grond staan symbool voor het sterke fundament van de stad en dapperheid van haar burgers.
VLAG EN WAPEN VAN DE STAD VALMIERA.
De stad Valmiera ligt in het noordoosten van Letland aan de rivier de Gauja.
Valmiera ontwikkelde zich rond een burcht van de Orde van de Zwaardbroeders en kreeg in 1323 stadsrechten en was sinds 1365 een Hanzestad.
De stad is door de eeuwen heen vaak verwoest en het laatst in 1944. Veel van de oude bouwwerken zijn verloren gegaan op de ruïne van de Valmiera burcht na.
De vlag van de stad heeft twee horizontale banen in oranje-geel en blauw met centraal daarop het wapen van de stad.
Het wapen vindt zijn oorsprong van een stadszegel uit 1524. Het schild heeft een gouden veld en toont een lindeboom staande op een rode kop van een rund en hangend aan de boom twee kleine wapen schilden met de kleuren van de nationale vlag. Dit waren vroeger op het zegel kruisen van de Duitse Orde. De betekenis van de runderkop of ossenkop (Ox in het Zweeds) gaat terug naar de Zweedse koning die deze afbeelding schonk aan zijn favoriete Axel Oxenstern. Zijn familie wapens vertoonden deze kop.
VLAG EN WAPEN VAN DE STAD VENTSPILS.
De stad ligt in het noordwesten aan de kust van de Oostzee en is genoemd naar de rivier de Venta.
De stad ontwikkelde zich op een plaats van een kasteel van de Lijflandse Orde en werd voor het eerst vermeld in 1290. In 1314 werd het een Hanzestad. De stad is een ijsvrije Oostzeehaven en hierdoor wel de rijkste stad van het land.
De vlag heeft een wit veld met daarop een liggend kruis in het Lets rood met midden op het kruis het wapen van de stad.
Het wapen werd in 1925 toegekend en de afbeelding komt van een stadszegel uit 1369. Het wapen heeft een geruit Lets rood veld met een ridderkruis en een hoorn welke verwijzen naar de Lijflandse Orde. In 1989 werd het wapen wederom goedgekeurd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten