dinsdag 2 juli 2019

WALES. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)


         EENS EEN EIGEN KONINKRIJK, 

                    NU EEN DEEL VAN 

            EEN GROTER GEHEEL. (2)



WALES.

                                   HISTORISCHE GRAAFSCHAPPEN VAN WALES.

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP RADNORSHIRE. (7)

Het graafschap ligt in  het oosten van Wales en is altijd een vrij arm gebied geweest.
Het wapen werd toegekend op 21 november 1950
Het wapen wordt omringt door een baan in de kleuren geel en blauw, wat komt uit het wapen van de Mortimers.
het wapen is ingedeeld in vier kwartieren. In het eerste en derde kwartier staat op een rood veld een klimmende leeuw en staat voor de lokale familie Elystan Glodrhydd, prins van Wales rond het jaar 1000.
In het tweede en vierde kwartier staan op een wit veld drie koppen van wilde zwijnen welke staan voor de zoon van de prins. Het wapen is gedekt door een muurkroon.
Onder het wapen staat het motto: "ewch yn uwch" ("Hoger en hoger").

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP MONTGOMERYSHIRE. (8)

Het graafschap ligt in het oosten van Wales tegen Engeland.
Het wapen werd officieel toegekend op 23 januari 1951.
Rond het wapen is een zwart-witte rand aangebracht welke verwijst naar Brochwel Ysgithrog, een 7e eeuwse prins van de Powys, bekend om zijn verzet tegen de Saksen. Het schild heeft drie vakken waarin elk een leeuw is geplaatst. De bovenste twee vertegenwoordigen de overheden van Powys Wenwynwyn (rode leeuw op gouden veld) en Pows Fadog (zwarte leeuw op een wit veld), die in de middeleeuwen het grootste deel van het gebied in bezit hadden. De gouden leeuw op het blauwe veld komt van het wapen van Roger de Montgomery, graaf van Shrewsbury, een leider van de Normandische invasie van Wales en door wie het graafschap de naam draagt.
Het wapen wordt gedekt door een helm met gesloten vizier  en dekkleden in oranje en blauw, met daarop een rood kasteel wat het kasteel van de Powys vertegenwoordigd (Castle Coch - Red Castle). De zwaan staat symbool voor de waterwegen in het graafschap en de eikentak in zijn bek herinnert aan het belang van de eiken voor de koninklijke Marine.
Schilddragers zijn twee draken die een nekband hebben met daaraan een gouden schaap die verwijzen naar de voormalige wolindustrie.
Op de grond onder het geheel het motto: "Powys Paradwys Cymru".

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP DENBIGHSHIRE. (9).

Het graafschap lig in het noorden van Wales en heeft een oppervlakte van 836, 75 km². De grootste stad is Rhyl.
Het wapen werd officieel in 1996 toegekend.
Het belangrijkste kenmerk in het wapen is de zwarte leeuw op het vier kwartieren ingedeelde schild. Het werd vroeger geassocieerd met prins Edwin van Tegeingl.
Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier, donker blauwe en gele dekkleden met daarop een wrong en daarboven een rode draak met twee gekruiste sleutels. De sleutels staan symbool voor het bisdom van Sint Aspaph. De draak staat symbool voor Wales.
Schildragers zijn twee rode draken die ieder met een poot op een burcht staan, welke symbool staan voor de kastelen die van noord naar zuid lopen in Denbighshire.
Onder het geheel op een lint het motto: "Unwn i Wneud Da"  ("Wij verenigen te doen goed").

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP FLINTSHIRE. (10)

Het graafschap ligt in het uiterste noordoosten van Wales en heeft een oppervlakte van 437,49 km². De grootste stad is Connah's Quay.
Het wapen werd officieel toegekend op 12 mei 1938 en opnieuw in 1996.
Het schild heeft een wit veld met daarop afgebeeld een kruis en vier vogels.
Deze komen uit het wapen van Edwin koning van Tegeingl, een voormalig koninkrijk dat het grootste deel van het graafschap omvatte. Hij stichttte een van de vijftien koninklijke stammen van Noord-Wales.
Het schild wordt gedekt met een helm met gesloten vizier en zwart-witte dekkleden. Op de helm een wrong met daarop een rode draak met een witte veer. Dit symbool werd geschonken door koning Henry VII aan Wales.
Onder het wapen het motto: "Gorau Tarian, Cyfiawnder" ("Het beste schild is gerechtigheid").

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP MERIONETHSHIRE. (11)

Het graafschap ligt aan de westkust van Wales.
Het wapen werd officieel toegekend in maart 1952.
Het wapen is in twee delen ingedeeld: in het onderste deel op een blauw veld staan drie springende geiten. Deze geiten en het moto werden reeds voor 1952 door de provincie gebruikt.
In het bovenste deel staat boven blauwe en witte golvende banen op een gouden achtergrond de ondergaande zon als symbool voor de westelijke kustlijn. 
Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en blauw-witte dekkleden. Boven op de helm een kroon met het Harlech Kasteel, gebouwd door koning Edward I, wiens roos op de zijkanten van de kroon wordt getoond.
Schilddragers zijn twee rode draken met vijf gouden sterren op hun vleugels, vasthouden een herdersstaf als symbool voor de voormalige abdijen in het gebied. De sterren staan symbool voor Sint Elltyd, een astronoom. Onder het wapen het moto: "Tra Mor tra Meirion". ("Zolang dood").

VLAG EN WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP CAERNARFONSHIRE. (12)

Het graafschap ligt in het noordwesten van Wales en wordt begrenst door de Ierse Zee, de Cardigan Baai en de Menai Straat.
Een groot deel van het gebied maakt deel uit van het nationaal park Snowdonia.

De vlag heeft een groen veld met daarop in het geel afgebeeld drie adelaars. Deze komen ook voor op de middelste baan in het wapen.

Het wapen werd officieel toegekend op 21 juli 1949.
Het schild combineert de wapens van twee grote inheemse prinsen van Wales: Owain Gwynedd (drie adelaars) en Llywelyn Ein Llyw Olaf (Llywelyn de Laatste) van wie het wapen in vieren was ingedeeld met in ieder kwartier een leeuw.
De drie adelaars werden ook op een groen spandoek gedragen tijdens de slag bij Agincourt.
Het wapen wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en zilveren dekkleden met daarboven een kasteel met drie witte veren. het kasteel staat symbool voor de drie grootste kastelen in het gebied; Conway, Criccieth en Caernarvon-kastelen. De drie veren staan symbool voor de "veren van Prins van Wales". Het motto "Cadernid Gwynedd"is een citaat uit de Mabinogon, een verzameling middeleeuwse Welse manuscripten.

VLAG EN WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP ANGLESEY.

Het graafschap in in feite een eiland gelegen in de Ierse Zee, in het uiterste noordwesten van Wales en van het vasteland wordt gescheiden door de smalle Menaistraat. In  het zuidwesten ligt de Caernafonbaai. Het heeft een oppervlakte van 711,31 km² en de grootste stad is Holyhead.
De vlag heeft een rood veld met daarop een gele chevron. In de drie overgebleven driehoeken staat een leeuw in het geel afgebeeld. Dit ook de afbeelding van het wapen.

Het wapen werd verleend op 9 april 1954.
Het wapen toont het wapen van Hwfa ap Cynddelw. oprichter van de I Noble Tribe. het wapen is omgeven door een baan met blauw-witte golven die de zee aanduiden om het eiland.
Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier met daarop een kroon en daarboven een rode draak met koren halmen in zijn poten. Deze halmen staan voor de rijke vruchtbare grond van het eiland. Schildragers zijn:  links een witte stier uit het wapen van de Bulkelet familie van Beaumaris en staat symbool voor de landbouw op het eiland. De stier heeft om zijn nek een krans van zeewier als symbool voor de zeevaart. Rechts staat een witte tijger met een kraag van eikenbladeren. Deze verwijst naar de voormalige positie van het eiland als een bolwerk van de Druïden, waarvoor de eik een heilige boom was.
Het geheel staat op een zwarte grond als symbool voor de vruchtbare aarde.
Op de rgond het moto: "Mon Mam Cymru" ("Moeder van Wales").

DE DRAAK VAN WALES.

De draak van Wales, bijgenaamd Y Ddraig Goch (Rode Draak) is de bekendste draak uit Groot-Brittannië en het symbool van Wales.
Het symbool is ontstaan uit een oude legende: Een oud verhaal vertelt over Lludd en Llevelys. In dit verhaal vechts de rode draak met een witte draak. het gebrul dat beide draken uitstoten als ze door een ander geraakt worden zorgt ervoor dat de melk van de koeien zuur wordt, planeten verdorren en vrouwen krijgen miskramen. Lludd. de koning van Engeland in die tijd, gaat naar zijn broer Llevelys, die in Frankrijk woont. Llevelys verteld hem dat hij een geslacht varken met bier moet vullen en in het hart van Brittannië moet begraven. De draak eet het varken op, krijgt het bier binnen en valt in slaap. Nu kan Lludd de draak doden zonder zelf gevaar te lopen.

Een ander verhaal doet de ronde dat de witte draak de Saksen symboliseert en de rode de mensen van Vortgern. De witte draak trachtte de stad van deze mensen te vernietigen. De bewoners gingen naar Merlin de tovenaar die  met een rode draak onderin een heuvel woonde. Deze stelde voor de rode tegen de witte te laten strijden. De rode overwon de witte en de stad was veilig voor de toekomst en de mensen stichtten Wales.

Het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom de vlag van Wales nooit is opgenomen in de vlag van het Verenigd Koninkrijk.


                          Zie vervolg: VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN SCHOTLAND.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten