HET DUIZENDEN
EILANDEN RIJK. (2)
VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN INDONESISCHE PROVINCIES.
SOENDA-EILANDEN (NUSA TENGGARA).
Hieronder vallen Bali met eilanden, en de eilanden van Oost-Nusa Tenggara en West-Nusa Tenggara.
VLAG EN WAPEN VAN BALI.
Het eiland Bali ligt ten oosten van het eiland Java, gescheiden door de Straat Bali, en ten westen van het eiland Lombok gescheiden door de Straat Lombok. In het noorden grenst het aan de Bali Zee en in het zuiden aan de Indische Oceaan.
Het eiland heeft een oppervlakte van 5561 km² en de hoofdstad is Denpasar. Het hoogste punt op het eiland is 3.148 meter.
Buiten de officiële Indonesische taal wordt op Bali het Balinees gesproken, vooral door de hindoes, het grootste deel van de bevolking.
De vlag van Bali heeft een oranje met in het midden afgebeeld het wapen van Bali.
Het schild heeft de vorm van een vijfkant met een blauw veld.
In het goud staat een gespleten toegangspoort (candi bentar) van een tempel afgebeeld met daartussen een meru van elf verdiepingen, een typisch tempelgebouw met verschillende daken, daarboven een gouden vijf puntige ster. Aan weerszijden: links een katoentak en rechts een rijsthalm. Het geheel rust op een grond met een rode ketting met daaronder een bloem van de lotus. Op een wit lint het motto: "Bali Dwipa Jaya".
Buiten de officiële Indonesische taal wordt op Bali het Balinees gesproken, vooral door de hindoes, het grootste deel van de bevolking.
De vlag van Bali heeft een oranje met in het midden afgebeeld het wapen van Bali.
Het schild heeft de vorm van een vijfkant met een blauw veld.
In het goud staat een gespleten toegangspoort (candi bentar) van een tempel afgebeeld met daartussen een meru van elf verdiepingen, een typisch tempelgebouw met verschillende daken, daarboven een gouden vijf puntige ster. Aan weerszijden: links een katoentak en rechts een rijsthalm. Het geheel rust op een grond met een rode ketting met daaronder een bloem van de lotus. Op een wit lint het motto: "Bali Dwipa Jaya".
WAPEN VAN HOOFDSTAD DENPASAR.
Het schild heeft de vorm van een vijfkant met een blauw veld.
In het midden omgeven door een cirkel voorstellende de zonnestralen een gespleten tempelpoort met daartussen in een gouden vlam de afbeelding van een kris. Deze kris moet vermoedelijk de strijd symboliseren tegen de Nederlanders op 20 september 1906. Het geheel is omgeven door een rijsthalm links en een katoentak rechts met daartussen twee ringen. OP een wit lint het motto: "Puradhipa Bhara Bhavana".
VLAG EN WAPEN VAN OOST-NUSA TENGGARA. (NUSA TENGGARA TIMUR).
Oost-Nusa Tenggara behoort tot de Kleine Soenda-eilanden die bestaan in totaal uit 566 eilanden die zich uitstrekken over een afstand van 1300 km, met een oppervlakte van 47.867 km². De hoofdstad is Kupang gelegen op het eiland Timor.De grootste eilanden zijn"Flores, Soemba en Timor, waarvan alleen het westelijke deel tot Indonesië toebehoort. Vooral Komodo is bekend van de kleine eilanden.
De vlag van Oost-Nusa Tenggara heeft een groen veld met in het midden het wapen afgebeeld.
Onderin het wapen staat het jaartal 1958, het jaar dat de provincie is opgericht.
Het schild word van linksboven naar rechtsonder in tweeën gedeeld, met boven een rood veld en onder een gouden veld. Centraal staat in het schild de Komodo-hagedis afgebeeld, de grootste van de wereld en staat symbool voor de natuurlijke rijkdom van de provincie. Boven de hagedis staat op een lint de naam: "Nusa Tenggara Timor" met daarboven een ster die de goddelijkheid symboliseert. De speer op de scheidingslijn staat symbool voor trots en kracht.
Onder de hagedis in het gouden veld staat in het zwart de Warigin-boom als symbool voor de eenheid. De tak van de katoenplant en de rijsthalm staan symbool voor de landbouw.
Het schild heeft ook weer vijf hoeken, zoals al de Indonesische provincie wapens, welke symbool staan voor de vijf principes van de Pancasila.
WAPEN VAN DE HOOFDSTAD KUPANG.
Het wapen van de hoofdstad Kupang heeft vijf punten en een geel veld.
Centraal in het wapen staat een cirkel afgebeeld met bovenste held rood en de onderste helft wit als symbool voor de vlag van Indonesië. Hierop staat een gestileerde afbeelding van een lokale vissersboot.
Het geheel wordt door een paarse rand met steel en een witte sierlijke rand omringt, met daar omheen een zilveren gesloten ketting. Boven het geheel de goddelijke ster. met daaronder de tekst: "Lilaunol Dael Banan".
Rond het geheel een rijsthalm en een katoentak met op een wit lint de
tekst""Kotamandya Dari Kupang" ("De gemeente Kupang").VLAG EN WAPEN VAN WEST-NUSA TENGGARA. (NUSA TENGGARA BARAT)
West-Nusa Tenggara behoort tot de Kleine Soenda Eilanden, en bestaat uit de eilanden Lombok in het westen en Soembawa in het oosten. het heeft een oppervlakte van 19.709 km² en de hoofdstad is Mataram op Lombok.het hoogste punt is de nog actieve vulkaan Rinjani op Lombok met een hoogte van 3726 meter.
De vlag van West-Nusa Tenggara heet een geel veld met in het midden het wapen geplaatst.
Het wapen heeft een blauw veld met in het midden een afbeelding van de vulkaan Rinjani in de blauw met een witte rookpluim en op de voorgrond op een groen veld een springend hert. Onder het geheel een rode ketting.
Boven in het wapen de goddelijke ster en links een katoentak en rechts een rijsthalm onder het geheel op een wit lint de naam: Nusa Tenggara Barat.
WAPEN VAN DE HOOFDSTAD MATARAM.
Boven in het wapen staat de naam van plaats vermeld: 'Kota Mataram'.
Het schild heeft een blauw veld met daarop afgebeeld in het midden op een rood veld, in het zwart een gestileerde afbeelding van een Sasak-woning met daaronder in het grijs een vogel op een blauw veld met daaronder een ketting. Bovenin de goddelijke ster, links een rijsthalm en rechts een katoentak.
Juiste betekenis is niet bekend.
JAVA.
Hieronder vallen de provincies: Bantam, Jakarta (zie deel 1) Midden-Java, Oost-Java, West-Java en Jogjakarta.
Java wordt gerekend tot de Grote Soenda-Eilanden en heeft een oppervlakte van 132.000 km², een lenget van 1062 km, een breedte van 199 km en de grootste hoogte is de vulkaan Semeru met 3676 meter. De hoofdstad is Jakarta. Op het eiland liggen in totaal 45 actieve vulkanen.
VLAG EN WAPENEMBLEEM BATAM . (BANTEN).
Bantam is een provincie gelegen in het westen van het eiland Java en heeft een oppervlakte van 9161 km². De hoofdstad is Serang.
De provincie bestaat pas sinds 17 oktober 2000 en maakte vroeger deel uit van de provincie West-Java.
De vlag van Batam heeft een groen veld met in het midden geplaatst het wapen van de provincie.
Boven in het wapen staat de naam van de provincie.
Centraal in het wapen voor zwarte bergen boven een golvende zee staat een vuurtoren afgebeeld met daarboven de goddelijke ster op een groen veld. In een grijze driehoek onder de vuurtoren in het zwart een neushoorn. Het water wordt omringt door een deel van een tandwiel. Links van de vuurtoren een rijsthalm en rechts een katoentak.
Onder het wapen op een geel lint het motto: "Iman Taqwa" ("Godvruchtig").
WAPEN VAN DE HOOFDSTAD SERANG.
Het wapen is een zeshoek met een dunne omranding van zwart,roor en wit.
Boven in het wapen op een geel veld de goddelijke ster. Daaronder gedeeltelijk op het groene en blauwe veld een gespleten poort.
Op een oranje lint de naam van de stad en het woord 'madani' (burgelijk).
Het groen staat symbool voor het landschap en het donkerblauw voor de zee en de stad als havenstad.
VLAG EN WAPEN VAN MIDDEN-JAVA. (JAWA TENGAH)
De provincie Midden-Java heeft een oppervlakte van 32.000 km² en de hoofdstad is Semarang.
Historisch en cultureel gezien maakt Yokyakarta ook onderdeel uit van Midden-Java, maar is bestuurlijk een aparte provincie.
De vlag van Midden-Java heeft een geel veld met in het midden afgebeeld het wapen.
Het wapen heeft een aparte vorm van een waaier. Centraal in het wapen staat in het grijs een gestileerde afbeelding ven het tempelcomplex Borobudur met daarachter in het geel twee vulkanen op een groene achtergrond, Onder de tempel witte en blauwe golvende banen als symbool voor de Indische Oceaan. Over het midden verticaal een bamboe stok met daarop de goddelijke ster. Links een rijsthalm en rechts een katoentak met daartussen de naam van de provincie. Onder het wapen op een wit lint de tekst: "Prasetya Ulah Sakti Bhakti Praja".
WAPEN VAN DE HOOFDSTAD SEMARANG.
Het wapen van Semarang heeft een dunne zwarte en iets bredere gele omlijsting rond een zwart en rood veld. Op het rode veld staat met monument voor de onafhankelijkheid, het Tugu Muda, te herdenken. In de top van het monument de goddelijke ster. Het geheel staat op een golvende baan in het wit met daaronder een witte baan met witte blokken. De golvende baan staat symbool voor de zee.
Geheel onder in het wapen op het zwarte veld twee dolfijnen. Links in het zwarte veld een katoentak en rechts een gestileerde afbeelding van een rijsthalm.
Het huidige wapen van Semarang (rechts) toont op de afbeelding de vulkanen Sundoro (3151 meter) en Sumbing (3371 meter) met daarvoor de de moderne elektrische centrale. Onderin een gestileerde afbeelding van het stadhuis in het zwart.
VLAG EN WAPEN VAN OOST-JAVA. (JAWA TIMUR)
De provincie Oost-Java heeft een oppervlakte van 47.921 km². De hoofdstad is Soerabaja.
In het noorden ligt de Javazee en in het zuiden de Indische Oceaan.
In de provincie liggen de vulkanen Bromo en Semeru (zetel van god). Het gebied kent veel sawa's voor de rijstbouw maar heeft ook veel suikerrietproductie.
De meest oostelijke stad is Banyuwangi.
In het zwart afgebeeld de vul;kaan Kelud met daarvoor een gespleten poort die verwijst naar de Candi Panataran, een belangrijk hindoe complex op de hellingen van de vulkaan Kelud. In het midden staat het monument, de Tugu Pahlawan, dat herinnert aan de vrijheidstrijd in 1945. Het geheel rust op golvende blauwe grond dat symbool staat voor de zee. Linkes een katoentak en rechts een rijsthalm als symbool voor de welvaart, kleding en voedsel. Twee delen van een tandwiel in het zwart worden bijeen gehouden door een gouden ketting als symbool voor de industrie.
Het wapen vermeld de naam van de provincie met daaronder het Javaanse motto: "Jer "Basuki Mawa Bea" ("Prestaties worden alleen gewonnen door opoffering").
WAPEN VAN DE HOOFDSTAD SOERABAJA.
Het wapen van Soerabaja verwijst naar de naam van de stad: Soera is een haai en Bojo een krokodil.
Beide dieren staan in het goud afgebeeld op een blauw veld rond een zuil.
De afbeelding in het wapen bestaat reeds sinds 28 september 1931, maar dan zonder het onafhankelijkheid monument wat in de stad staat.
VLAG EN WAPEN WEST-JAVA. (JAWA BARAT).
West-Java was de eerste provincie van Indonesië, waaronder toen ook Bantam viel.De provincie heeft een oppervlakte van 34.817 km² en de hoofdstad is Bandung.
In het noorden ligt de Javazee in in het zuiden de Indische Oceaan.
De vlag van de provincie West/Java heeft een groenveld met centraal afgebeeld het wapen van de provincie.
De afbeeldingen op het wapen zijn afgeleid van de wapens van verschillende koloniale machten. In het midden van het wapen op een groen veld staat een Kujang, een typisch wapen van de Sunda-eilanden en Java afgebeeld. Het wapen wordt geflankeerd door vlas en katoen, twee gewassen uit de provincie. De basis van het wapen toont de rivieren en dammen aan de linker onderkant en de vruchtbare rijstvelden, de sawa's aan de rechter onderkant.
Onder het wapen het motto: "Gemah Ripah Repeh Rapih" ("Rijkdom voor iedereen en in harmonie leven").
VLAG EN WAPEN VAN DE HOOFDSTAD BANDUNG.
De vlag van de stad Bandung heeft drie horizontale banen in de kleuren: groen-geel-lichtblauw.Deze kleuren komen ook in het wapen voor.
Bandung heeft de bijnaam 'bloemenstad'.
Het wapen wordt horizontaal in twee helften ingedeeld door een zwarte kantelen baan met grijze rand. Hierachter boven in het wapen een soort groene heuvel op een geel veld.
In het onderste deel van het wapen witte en blauwe golvende banen.
Onder het wapen het motto in het Soendanees: "Gemah Ripah Wibawa Mukti".
Juiste betekenis van het wapen is niet bekend.
VLAG EN WAPEN VAN JOGJAKARTA. (YOGYAKARTA)
De provincie Yokyakarta wordt vaak afgekort Djokja genoemd en heeft een aparte status.
De provincie en stad waren vroeger het centrum van het Javaanse Mataram rijk en naam die nog steeds wordt gebruikt voor het complex dat de Kraton (paleis) vormt.
Het gebied heeft een oppervlakte van 980 km² en de hoofdstad is Yogyakarta.
Niet ver buiten de stad liggen de bekende tempelcomplexen Borobudur en Prambanan.
De vlag van de provincie heeft een
paars-blauw veld met centraal geplaatst het wapen van de provincie
Het wapen werd in 1969 aangenomen.
Het wapen heeft een rood rond schild met een witte rand. Het staat symbool voor het nationaal bewust zijn.
Op het rode schild een pilaar als symbool voor het humanisme.
De beide Garuda vleugels staan symbool voor de soevereiniteit van de mensen. De vijfpuntige ster in de top het geloof in één god. De slingers om het wapen de sociale rechtvaardigheid.
De slingers zijn een tak van de katoen plant en een rijsthalm.
Onder het geheel de naam van de provincie.
Ook heeft men aan de kleuren een betekenis gegeven: goud en geel voor vermogen en adel; licht- en donkergroen voor vruchtbaarheid en verwachting; rood voor moed; wit voor zuiverheid en zwart voor eeuwigheid.
De provincie en stad waren vroeger het centrum van het Javaanse Mataram rijk en naam die nog steeds wordt gebruikt voor het complex dat de Kraton (paleis) vormt.
Het gebied heeft een oppervlakte van 980 km² en de hoofdstad is Yogyakarta.
Niet ver buiten de stad liggen de bekende tempelcomplexen Borobudur en Prambanan.
De vlag van de provincie heeft een
paars-blauw veld met centraal geplaatst het wapen van de provincie
Het wapen werd in 1969 aangenomen.
Het wapen heeft een rood rond schild met een witte rand. Het staat symbool voor het nationaal bewust zijn.
Op het rode schild een pilaar als symbool voor het humanisme.
De beide Garuda vleugels staan symbool voor de soevereiniteit van de mensen. De vijfpuntige ster in de top het geloof in één god. De slingers om het wapen de sociale rechtvaardigheid.
De slingers zijn een tak van de katoen plant en een rijsthalm.
Onder het geheel de naam van de provincie.
Ook heeft men aan de kleuren een betekenis gegeven: goud en geel voor vermogen en adel; licht- en donkergroen voor vruchtbaarheid en verwachting; rood voor moed; wit voor zuiverheid en zwart voor eeuwigheid.
WAPEN VAN DE HOOFDSTAD YOKYAKARTA.
De stad wordt beschouwd als het culturele centra van Java. Er is een levendige batik industrie en staat bekend om haat gamelanmuziek en leerbewerking. Er worden veel Wajang voorstellingen gehouden
De fraaie zilver bewerking komt uit het onderdistrict Kotagede.
De stad heeft de grootste universiteit van Indonesië.
Over de betekenis en oorsprong van het wapen van de stad is helaas niets bekend.
Zie vervolg: INDONESIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten