BEKEND OM ZIJN WHISKY,
KILT EN DISTEL. (1)
SCHOTLAND.
Schotland is een voormalig koninkrijk en constituerend land van het Verenigd Koninkrijk en omvat het noordelijke deel van het eiland groot-Brittannië.
Schotland heeft een oppervlakte van 77910,70 km² en de hoofdstad is Edinburgh.
Schotland kent een eigen vlag, wapen, rechtstelsel, taal, munteenheid en binnenlands bestuur. Tot Schotland behoren de eilanden groepen Hebriden, Shetlands en Orkney's. Schotland wordt omgeven door de Noordzee in het oosten en verder door de Atlantische Oceaan.
Schotland heeft een oppervlakte van 77910,70 km² en de hoofdstad is Edinburgh.
Schotland kent een eigen vlag, wapen, rechtstelsel, taal, munteenheid en binnenlands bestuur. Tot Schotland behoren de eilanden groepen Hebriden, Shetlands en Orkney's. Schotland wordt omgeven door de Noordzee in het oosten en verder door de Atlantische Oceaan.
VLAG EN WAPEN VAN SCHOTLAND.
De vlag en het wapen van Schotland zijn eerder behandeld in het artikel: Verenigd Koninkrijk. Vlaggen en wapen emblemen; zo ook de Schotse eilanden in het artikel: Britse eilanden in Europa. Vlaggen en wapen emblemen.
DE LEGENDE VAN DE NATIONALE BLOEM VAN SCHOTLAND; DE DISTEL.
De distel is het nationale embleem van Schotland. Het verhaal gaat, dat tijdens de regering van Alexander III van Schotland een poging werd ondernomen door de Noorse koning Haakon (1241-1285) om Schotland te veroveren. Een nachtelijke inval werd op touw gezet en de Noorse invallers gingen op bloten voeten naar de Schotse verdedigers die vermoeid in slaap waren gevallen
De Noren trapten met hun blote voeten op de stekels van de distels, schreeuwden het uit van de pijn en maakten zo de Schotten wakker, die de aanvallers terugsloegen en overwonnen. Zo werd de distel de Schotse nationale bloem.
BESTUURLIJKE INDELING VAN SCHOTLAND.
Schotland is sinds 1996 onderverdeeld in 32 raadgebieden. Van 1975 tot 1996 was het land onderverdeeld in regio's. Van 1890 tot 1975 kende Schotland nog 31 Graafschappen.
HISTORISCHE GRAAFSCHAPPEN VAN SCHOTLAND VOOR 1890.
1. Caithness. 19. Clackmannen.
2. Sutherland. 20. Kinross.
3. Ross. 21. Fife.
4. Cromarty. 22. Linlithgow.
5. Inverness. 23. Edinburg.
6. Nairn. 24. Haddington.
7. Elgin. 25. Berwick.
8. Banff. 26. Roxburgh.
9. Aberdeen. 27. Dumfries.
10. Kincardine. 28. Kirkcudbright.
11. Forfar. 29. Wigtown.
12. Perth. 30. Lanark.
13. Argyll. 31. Selkirk.
14 Bute. 32. Peebles.
15. Ayr. Niet op het kaartje:
16. Renfrew. Shetland en Orkney-eilanden.
17. Dumbarton.
18. Stirling.
VLAG EN WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP CAITHNESS. (1)
De vlag heeft een zwart veld met daarop een blauw-geel Scandinavisch Kruis wat herinnerd aan de bezetting van de Noorse Vikingen. In het linker bovenkanton staat een zeilschip met op het zeil een zwarte raaf welke een Viking symbool is.
Het wapen werd toegekend op 10 januari 1935.
Het wapen toont op een donkerblauw veld een gouden Viking-langschip met een zwarte raaf op het witte zeil afgebeeld, omdat de middeleeuwse geschiedenis in de regio erg werd beïnvloed door de Vikingen.
Het grootwapen wordt gedekt door een helm met open vizier en hermelijnen en rode dekkleden. Op de helm een wrong met daarboven een haan met daarboven het motto. Deze zijn van de Sinclair Earls of Caithness, welke werden gebruikt op het zegel in 1890.
Het motto luidt: "Commit thy Work Naar God".
WAPEN VAN DE STAD WICK.
Het wapen werd toegekend op 12 juli 1954.
Wick is waarschijnlijk een baronie geweest en werd in 1589 door Royal James Royal Burgh gecreëerd.
Het schild heeft een blauw veld met gouden kleuren die van het oude Earldom of Caithness zijn en de ronde omvlochten chevron met het kruis, de oude kerk van Sint Fergus, de beschermheilige van Wick.
De twee schepen boven in het wapoen verwijzen naar de belangrijke verbindingen van de stad met de zeevaart en de visserij.
Onder het chevron is de beschermheilige Sint Fergus afgebeeld als een bisschop in een boot. De heilige is naar verluidt over zee gekomen van Ierland naar Schotland. Het schild wordt gedekt door een muurkroon met daarboven een motto: "Nisi Dominus Frustra" ("Maar de Heer tevergeefs").
Onder het schild op een kasteel muur het moto: "Wick Works Weil" afgeleid uit het wapen van de Sinclair Earl of Caithness.
WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP SUTHERLAND. (2)
Het graafschap ligt in het uiterste noorden van Schotland en heeft een oppervlakte van 5252 km². De hoofdstad is Dornoch.
Het wapen werd toegekend op 27 juli 1957.Het wapen is ingedeeld in drie horizontale velden; rood-wit-rood..
De drie gouden sterren zijn ontleend aan het historische wapen van Moray, Hugh of Moray, Lord of Sutherland in de 13e eeuw.
In het witte veld staat een zwarte raaf afgebeeld, wat een belangrijk symbool van de Vikingen was. Het grootwapen wordt gedekt door een kroon met vijf punten met daartussen de distelbloem.
WAPEN VAN DE STAD DORNOCH
Het wapen werd verleend op 20 juni 1929.Dornoch was oorspronkelijk de zetel van de Bisschop van Caithness. In 1628 werd het een koninklijke stad, gecreëerd door koning Karel I, maar met enig voorbehoud van rechten aan de graaf van Sutherland, de erfelijke overste. Het wapen is gebaseerd op een oud zegel sinds 1786. Het is uitgevoerd in zilveren en blauwe kleuren. het hoefijzer staat symbool voor de overwinning van William, Thane of Earl od Sutherland over de Denen en Noren in het nabijgelegen Ambo in 1259.
De legende wil dat Thane de Deense generaal heeft gedood met een paardenbeen of -hoef, en ter ere van zijn triomf, kreeg de plaats zijn naam Dorneich, zijnde in het Gaelic voor een paardenpoot of -hoef. De naam is echter ouden dan 1259.
De wilde kat in de top is de top van de graven van Sutherland en heeft in zijn poten het wapen van het oude graafschap. Het motto komt van het Franse motto "Sans Peur" van de graven van Sutherland. ("Zonder vrees").
WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP ROSS. (3)
Het graafschap Ross ligt grotendeels op het vaste land van Schotland en voor een klein deel op het eiland Lewis and Harris van de Buiten Hebriden.
De naam Ross kan verwijzen naar een naam van een Schotse familie clan Ross, die het hier links afgebeelde embleem voerden.
Verder zijn hier geen gegevens over bekend aangaande het graafschap.
WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP CROMARTY . (4)
Het grondgebied van het graafschap Cromarty ligt verdeeld in kleine gebieden in het graafschap Ross.
Het wapen werd verleend op 11 januari 1939.
Cromarty blijkt in 1264 een koninklijke burcht te zijn geweest, maar werd van 13 juli 1475 in verband gebracht met de Earls of Ross.
Het wapen is een gedifferentieerde versie van het wapen van Urquhart van Cromarty, die de burcht gebruikte op het zegel dat werd aangenomen in 1892. Op het wapen staan op een gouden veld drie koppen van wilde zwijnen afgebeeld met daartussen in het rood een burcht. Het rood van de burcht verwijst naar de oude rode zandsteen van het gebied. Het schild wordt gedekt door een muurkroon.
Onder het wapen het motto: "Meane well, Speak well and Doe well".
("Goed bedoelen, goed praten en goed doen").
WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP INVERNESS. (5)
Het graafschap Inverness is een schiereiland en een deel van de eilanden van de Buiten- in Binnen-Hebriden. De hoofdstad is Inverness.
Het wapen werd toegekend op 10 juni 1927.
Het schild heeft een donkerblauw veld, met daarop afgebeeld bovenin een hertenkop en een stierenkop met daaronder een schip met opgerolde zeilen in het goud.
De beide koppen verwijzen naar twee belangrijke clans in het gebied; Fraser van Lovat en de MacLeods van MacLeod.
Het schip staat symbool voor de clan Chatten, een confederatie van clans onder leiding van de Mackintosh-clan.
WAPEN VAN DE STAD INVERNESS.
Het wapen werd verleend op 7 september 1975.
Het wapen wordt horizontaal in tweeën verdeeld door een witte golvende baan die symbool staat voor de rivieren de Beayly en Ness. Daarboven drie velden: op een blauw veld de hoorn van overvloed van de Inverness Burgh, in het midden op een oranje veld een witte kat uit het wapen van de clan Mackintosh en op het andere blauwe veld een witte roos als symbool voor het Aird-district.
Onder op een rood veld de gekruisigde Jezus met daaraan toegevoegd een gouden halve maan en ster.
Onder het wapen het motto: "Concordia et Fidelitas" ("Harmonie en Trouw").
WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP NAIRN. (6)
Het graafschap ligt aan de Moray Firth in het noord-oosten van Schotland.
Het wapen werd verleend op 10 augustus 1976.
Het wapen toont de heilige Sint Ninian, patroonheilige van Nairn. Links een zon en rechts een ster.
In de bovenste baan twee tekens voorstellende waterdragers afkomstig uit het oude wapen van de regio.
Het wapen wordt gedekt met een distelkroon.
Onder het wapen het motto: "Unite and be Mindfull" ("Verenigen en oplettend zijn").
WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP ELGIN. (7)
Het graafschap ligt aan de Moray Firth in het noord-oosten van Schotland en is tegenwoordig opgenomen in het district Moray.
het wapen werd verleend op 9 oktober 1678 en wederom op 28 november 1888.
Het wapen toont de heilige Sint Aegidius of Giles, de beschermheilige van het gebied.
Schildragers zijn twee gevleugelde engelen staande op een bakstenen grond met het motto: "Sic Itur Ad Astra" ("Dus gaan wij naar de sterren").
WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP BANFF. (8)
Het graafschap ligt aan de Moray Firth in het noord-oosten van Schotland.
Het wapen werd verleend op 24 november 1673 en het motto op 21 juni 1897. Banff is waarschijnlijk tussen 1189 en 1198 door de koninklijke Willem de Leeuw tot een koninklijk gebied gemaakt, volgens een oorkonde van koning Robert II in 1372.
Op een rood veld staat in het goud de maagd Maria met kind afgebeeld.
Het motto luidt: "Omne Bonum Dei Donum" ("Elk goed is een geschenk van God").
Zie vervolg: SCHOTLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten