vrijdag 19 juli 2019

ENGELAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)


     CONSERVATIEVEN, TRADITIES, 

              PUBS EN DRY GIN. (3)






ENGELAND.

VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN CEREMONIËLE GRAAFSCHAPPEN. (3)




















(18) GRAAFSCHAP HAMPSHIRE.

Het graafschap Hampshire is inclusief Southampton en Portsmouth en is gelegen in de regio South East England.
Het heeft een oppervlakte van 3678,90 km² en de hoofdstad is Winchester.
Het graafschap kent een rijke maritieme geschiedenis door de ligging aan Het Kanaal van de steden Southhampton en Portsmouth.
De vlag heeft twee horizontale banen in de kleuren rood en geel. In het rode veld staat de koninklijke kroon afgebeeld en in het gele veld de Lancaster-roos.


Het wapen heeft dezelfde kleuren en afbeelding als de vlag.
De Lancaster-roos wordt al eeuwen gebruikt en de juiste reden waarom is niet duidelijk. Eén verklaring houdt in dat de roos werd toegekend door koning Hendrik V na de slag om Agincourt. Een ander verklaring is, dat toen het hertogdom Lancaster in 1399 met de kroon werd verbonden, de roos werd toegevoegd. De oudste vermelding van de roos en de kroon stamt uit 1681 in de plaats Stockbridge.
Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en rode en goden dekkleden. Boven op de helm staat de Saksische kroon en dat staat symbool voor het Saksische koninkrijk Wessex. Het kasteel symboliseert de rol van Hampshire bij de verdediging van het land.
Schildragers zijn links een leeuw met een halsband met daaraan twee gekruiste zwaarden als symbool voor de verbinding van Hampshire met het leger, en rechts een hert met om zijn nek een kroon met daaraan een anker.
Het hert staat symbool voor het Nieuwe Bos dat in de 11e eeuw werd aangelegd door Willem de Veroveraar, voor jachtgebied. het anker staat symbool voor de verbinding met de marine.

(19) GRAAFSCHAP HEREFORDSCHIRE.

Het graafschap Herefordshire is gelegen in de regio West Midlands.
Het gebied heeft een oppervlakte van 2179,7 km². De belangrijkste rivier is de Wye.
De vlag heeft een rood veld dat horizontaal in tweeën wordt gedeeld door een golvende blauwe lijn met golvende witte randen. Dit staat symbool voor de rivier de Wye die door het gebied stroomt. De gouden leeuw (in het wapen zilver) in de bovenste helft verwijst naar het wapen van de stad Hereford. De witte runderkop in de onderste helft naar de veeteelt in het gebied. 


Het wapen heeft dezelfde afbeelding en kleuren als de vlag en werd officieel verleend op 28 februari 1946 en in 1998 opnieuw toegekend.
De rode achtergrond staat symbool voor de rode aarde in het gebied. De blauwe golvende baan met witte randen de rivier de Wye die er doorheen stroomt. De stierenkop staat symbool voor de veeteelt.
Het schild wordt gedekt door een wrong met daarboven een rode leeuw met een gulden vlies in zijn poot dat symbool staat voor de schapenteelt en de wolindustrie.
Schilddragers zijn een gouden leeuw, die symbool staat voor Engeland met een krans met hop rond zijn nek, een belangrijk product uit de provincie. Rechts een hondenras uit de streek met om zijn nek een krans met drie groene appels een product uit de streek en verwijst naar de familie Talbot.
Onder het geheel het motto: "Pulchra Terra Dei Donum" ("Dit eerlijke land is de gave van God").


(20) GRAAFSCHAP HERTFORDSHIRE.

 Hertfordshire is een graafschap in het oosten van Engeland in de regio East of England. Het heeft een oppervlakte van 1643 km².
De naam is afgeleid van het Angelsaksische "heort ford", dat "hertendoorwaadplaats" betekend.
De vlag en het wapen hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren. 
Het wapen werd officieel toegekend op 3 juni 1925.
Het toont dezelfde afbeelding als op de vlag: vier blauwe golvende banen en vier witte. In het midden op een geel schild de afbeelding van een hert.
Het wapen wordt gedekt door een muurkroon.
Schildragers zijn twee herten die om hun nek een schild dragen met een blauw veld en een geel diagonaal kruis van de heilige Albans.
Het geheel staat op een groene grond met een lint met daarop het motto: "Trust and fear not" ("Vertrouwen en niet vrezen").

(21) GRAAFSCHAP ISLE OF WIGHT.

 Isle of Wight is een eiland en een graafschap gelegen in Het Kanaal in de regio South East England. Het heeft een oppervlakte van 380,16 km².
De vlag van het eiland is een banier wat in de bovenhelft een moderne vorm van het eiland weer geeft in een lichtblauw veld met in de onderste helft blauwe en witte golvende banen voor de omringende zee.


De vlag en het wapen van het graafschap hebben dezelfde afbeelding en kleuren.
Op een blauw veld staat het Carisbrooke Castle afgebeeld, de historische zetel van de gouverneurs van het eiland. Rond het kasteel drie gouden ankers die symbool staan voor de maritieme geschiedenis van het eiland.
Het wapen werd in 1938 toegekend en wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en blauwe-witte dekkleden. Op de helm een wrong met een muurkasteel met drie blauwe ankers, dat weer symbool staat voor het Carisbrooke Castle.
Schilddragers zijn links een wit paard en een heraldische zeepaard. Zij staan respectievelijk symbool voor de landbouw- en de zeevaarttradities. Het geheel staat op  een groene grond omringt door water met daaronder het motto: "All this beauty is if God" ("Al deze schoonheid is van God").

(22) GRAAFSCHAP KENT.

Het graafschap Kent, inclusief Medway, is gelegen in de regio South East England. 
het heeft een oppervlakte van 3544,93 km² en de hoofdstad is Maidstone.
De vlag heeft een rood veld met daarop afgebeeld een wit paard, een Saksenros. Dit komt ook voor in het wapen van Kent.
Het witte paard is verbonden met het embleem van Horsa, de broer van Hengest, die koning Vortigern nabij Aylesford versloeg. Deze gebeurtenis in de 5e eeuw wordt gezien als het begin van de invasie van de Angelsaksen in Engeland.
Het wapen werd officieel verleend op 17 oktober 1933 en opnieuw bevestigd in 1975.
Het wapen wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en rood-witte dekkleden. Op de helm een muurkroon met daarboven drie masten met witte zeilen. Het geheel staat symbool voor de vele kastelen in Kent en de sterke banden van het graafschap met de marine, handelsvaart en de visserij.
Schilddragers zijn twee zeepaarden met een leeuwenkop. beide dragen een rode halsband. De linker draagt aan de halsband het wapen van het aartsbisdom van Canterbury, gesticht in 597 door Sint Augustinus. De rechter draagt aan de halsband het wapen van de Cinque Ports, vijf havensteden die tot de moderne tijd ondersteuning moesten bieden aan de Engelse marine. Vier van deze steden liggen in Kent. Onder het geheel op een blauw lint het motto: "Invecta" ("Niet veroverd").


(23) GRAAFSCHAP LANCASHIRE.

 Het graafschap Lancashire is inclusief Blackburn met Darwen en Blackpool. Het heeft een oppervlakte van 2903,25 km² en is gelegen in de regio North West England. De hoofdstad is Preston.
Het graafschap is de plaats waar de industriële revolutie toesloeg.
De vlag heet geel veld met in het midden een afbeelding van de roos van Lancaster.


Het wapen werd officieel toegekend op 31 augustus 1903. De beide schilddragers op 26 oktober 1903.
Het schild heeft drie gele driehoeken onderling gescheiden van elkaar door een rode 'W'. 
In ieder gele driehoek staat een roos van Lancaster afgebeeld, een afbeelding die veel voorkomt op de wapen van de steden in het graafschap.
het schild wordt gedekt door een wrong met daarop een gouden leeuw die het wapen in zijn poten vasthoudt.  Schilddragers zijn twee gouden leeuwen met een halsband van blauwe en witte driehoekjes en dragend op hun schouder het wapen. 
De schilddragers en de leeuw op de kuif is afkomstig van de familie Ferrers, graven van Derby
Onder het geheel op een wit lint het motto: "In Concilio Consilium" (" In raad is waarheid").

(24) GRAAFSCHAP LEICESTERSHIRE.

 Leicestershire is inclusief Leicester. Het graafschap is gelegen in de East Midlands en heeft een oppervlakte van 2082,89 km². 
De hoofdstad is Glenfield.
De vlag en het wapen van het graafschap hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.
Het wapen werd officieel verleend op 25 januari 1930.


Vlag en wapen zijn ingedeeld in vier kwartieren.
In het eerste kwartier staat de witte bloem van de stad Leicester, in een rode cirkel op een wit veld. In het tweede kwartier staat de leeuw met dubbele staart, op een rood veld,  een symbool dat in 1206, Simon de Montfort erfde bij zijn titel als graaf van Leicester.  
In het derde kwartier op een wit veld staat de mouw van een kledingstuk van een middeleeuwse dame afgebeeld. Dit was het symbool van de Hasting familie die verschillende kastelen in het gebied bouwde.
In het vierde kwartier op een rood veld staat de afbeelding van de staart van een hermelijn, het is ontleend aan het wapen van de familie Beamount. Robert Beamount werd in 1103 de eerste graaf van Leicester.
Het schild wordt gedekt door een wrong met daarboven op een groene grond een vos. (betekenis ?)
Schilddragers zijn een zwarte stier met een gravenkroon om zijn nek en een Leicester ram. Beide staan symbool voor de veeteelt in het gebied.
Onder het geheel het motto, dat herdenkt de diensten van Lord Hazlerigg als Lord-Lieutenant van Leicestershire van 1925-1949: "For'ard For'ard" ("Vooruit vooruit").


(25) GRAAFSCHAP LINCOLNSHIRE.

 Lincolnshire is inclusief North Lincolnshire en North East Lincolnshire.
Het is gelegen in de East Midlands en heeft een oppervlakte van 5937,29 km².
Het veld van de vlag wordt door een rood kruis met gele rand in vier kwartieren ingedeeld. het eerste en derde kwartier zijn groen en het tweede en vierde kwartier blauw. In het midden van het rode kruis staat een gouden fleur-de-lis afgebeeld.


Het wapen werd officieel toegekend op 8 april 1977.
Het wapen met een groen veld, wordt diagonaal in vier kwartieren ingedeeld: van linksboven neer rechtsonder een golvende blauwe en witte baan voor de vele rivieren in het gebied, van rechtsboven naar linksonder een witte baan met hermelijnstaarten welke symbool staat voor de Ermine Street, een Romeinse weg die door het graafschap loopt.
De fleur-de-lis op de groenen velden zijn afkomstig uit het wapen van de stad Lincoln.
Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en groen-gouden dekkleden. Boven op de helm een wrong met een kievit een veel voorkomende vogel in het gebied. De twee witte veren zijn het symbool van de Prins van Wales en symboliseren het feit dat koning Edward I op 7 februari 1301 zijn zoon de titel van Prins van Wales gaf, nabij Nettleham in het gebied. Schildragers zijn twee soldaten van het zogenaamde Lincolnshire Yellowbellies van het 10e regiment.
Onder het wapen op een gouden lint het motto: "In Unity We Serve" ("Als eenheid zullen wij dienen").

(26) GRAAFSCHAP MERSEYSIDE.

Merseyside is een stedelijk graafschap gelegen in de regio North West England aan de Ierse Zee.
Het heeft een oppervlakte van 646,73 km².
De vlag en het wapen van Merseyside hebben dezelfde afbeelding en kleuren.
De vlag en wapen hebben een blauw veld met van linksboven naar rechtsonder drie golvende witte banen die symbool staan voor de rivier de Mersey.
Rechtsboven en linksonder staan emblemen met ieder drie muurkronen voor de zes districten van het graafschap.
Het wapen werd officieel toegekend op ???
Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en blauwe en witte dekkleden, met daarboven een wrong rode rozen en schoven, wat emblemen zijn van Lancashire en Cheshire. Boven het geheel een aalscholver welke komt uit het wapen van de stad Liverpool.
De schilddragers een zeepaard met een paardenkop en rozen en om zijn nek voorzien van een drietand en een zeepaard met een leeuwenkop met schoven om zijn nek staan symbool voor de geschiedenis met de zee.
Het geheel rust op golvende witte en blauwe banen voorstellende de zee, met daaronder het motto: "Unity in the Service of all" ("Eenheid in dienst van alles").


(27) GRAAFSCHAP NORFOLK.

Het graafschap Norfolk is gelegen in de regio East of England aan de Noordzee. het heeft een oppervlakte van 5380 km² en de hoofdstad is Norwich.
Norfolk is de titel van een Engelse Hertog. De bekendste was Thomas Howard van Norfolk (1473-1554) die bij koning Hendrik VIII in ongenade viel. Hendrik overleed echter de dag voordat hij het doodvonnis zou ondertekenen.
De vlag en het wapen hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.
Het wapen werd verleend op 11 mei 1904 en de schildragers op 22 december 1982.
In de bovenste rode baan staat de leeuw uit het koninklijke wapen van Engeland afgebeeld samen met aan iedere zijde een struisvogelveer met een kroon, deze verwijzen naar de prins van Wales.
Het onderste deel van het wapen bestaat uit de wapen van Ralph de Gael of Guader, de eerste graaf van Norfolk rond 1069. De schuine witte baan met de hermelijnstaarten verwijst naar Bretagne waar Ralph de Gael ook reeds hertog was.
Schildragers zijn een gouden leeuw die de stad Norwich vertegenwoordigd en een haring met leeuwenkop voor de Borough of Great Yarmouth.

(28) GRAAFSCHAP NORTH-YORKSHIRE.

North-Yorkshire is gelegen in de regio Yorkshire and the Humber.
Het heeft een oppervlakte van 38037,66 km². 
North-Yorkshire is inclusief York, Middlesbrough, Redcar and Cleveland en gedeeltelijk Stockton-on-Tees.
De vlag heeft een groen veld met daarop in het midden een witte roos
Het wapen heeft een wit veld met daarop het rode kruis van Sint Georg en vijf witte rozen.. Dit verscheen vroeger in het voormalige wapen van North Riding County en ook in het wapen van de stad York.
De blauwe en groene golvende banen vertegenwoordigen de beken en de heuvels van de Yorkshire Dales en de Wolds.
Het wapen wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en witte en blauwe dekkleden.
Boven op de helm een wrong met daarop een muurkroon met een leeuw en een witte roos met zon.
Schildragers zijn twee gouden leeuwen. De linker leeuw heeft een zwaard in zijn poot en staat op een cirkel met golvende banen in wit en blauw, wat verwijst naar de kustlijn. De rechter leeuw heeft twee gekruiste sleutels in zijn poot, wat verwijst naar het bisdom York en staat met zijn poot op een groene slang??
Het geheel staat op een groene grond met daaronder het motto: "Unitate Forexor" ("Sterker door vakbond").

(29) GRAAFSCHAP NORTHAMPTONSHIRE.


Het graafschap is gelegen in de East Midlands in het midden van Engeland. het heeft een oppervlakte van 2364 km².
De vlag heeft een paars-rood veld met een breed geel kruis met een dunne zwarte rand. In het midden van het kruis staat een rode roos afgebeeld.
Het wapen werd officieel toegekend in 1939.
Het gehele wapen bestaat uit afbeeldingen van de Yorkist en Lancastrian koningen, ter nagedachtenis aan het grootste deel dat het gebied speelde in de Wars of the Roses. Al sinds 1665 wordt een roos als symbool van Northamptonshire gebruikt. 
De rode roos van Lancaster vormt de hoofdladder (witte veld) terwijl twee rozen van York op het hoofd worden geplaatst (rode baan). De gouden klamp (grendel) werd vaak gecombineerd met de witte valk in de kuif als een York-insigne.
Het wapen wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en rood-witte dekkleden, met daarop een wrong en daarboven een zilveren valk. De valk was oorspronkelijk een insigne van koning Edward III. Schildragers zijn een geketend wit hert van koning Richard II en een geketende zwarte stier uit het wapen van Lionel, hertog van Clarence, de voorvader van de Yorkist-koningen.
De beide dieren staan symbool voor de lederindustrie, de stier voor de landbouw en de kettingen vertegenwoordigen de metaal industrie.
Onder het geheel op een lint het motto: "Rosa Concordia Signum" ( "De roos, symbool van harmonie").


(30) GRAAFSCHAP NORTHUMBERLAND.

Het graafschap Northumberland is gelegen in de regio North East England tegen de grens met Schotland en aan de Noordzee.
Het heeft een oppervlakte van 5013,8 km² en de hoofdstad is Morpeth.
Het wapen en vlag hebben dezelfde afbeelding en kleuren.

Het wapen werd verleend op 4 december 1951.
Op een geel veld zijn verticaal  met een horizontale rode baan, rode blokken geplaatst, zodat er alleen gele blokken overblijven. Het is een symbool om de Muur van  Hadrianus weer te geven, de grens tussen Schotland en Engeland.
Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier met daarop een wrong en twee kasteeltorens met een valhek, wat symbool staat voor de grens in het gebied. De blauwe leeuw boven op de twee torens komt uit het wapen van de Percy-familie, Earls and Dukes of Northumberland. Schilddragers zijn twee gouden leeuwen uit het wapen van koning Oswald van Northumbria. Beide dragen een banier en halsband met de kleuren van het wapen.
Onder het geheel op een groene grond de naam 'Nothumberland'.

(31) GRAAFSCHAP NOTTINGHAMSHIRE.

Nottinghamshire is inclusief Nottingham en is gelegen in de regio East Midlands. Het heeft een oppervlakte van 2084,71 km² en de hoofdstad is West Bridgford.
De vlag heeft een donkergroen veld met daarop een rood kruis met dunnen witte randen. In het midden staat op een wit schild een groene boogschutter afgebeeld.
Het wapen werd officieel toegekend op 19 juli 1937.
Het schild toont de typische kenmerken van het graafschap. De golvende blauwe en witte lijn is voor de rivier de Trent en de enorme eik voor het Sherwood Forest.
Het wapen wordt gedekt door een helm met gesloten vizier met witte en groene dekkleden.
Op de helm een muurkroon welke symbool staat voor de overheid. Hieruit stijgt op een graanschoof met en een zwarte schep.
beide staan symbool voor de landbouw en de winning van steenkool.
Schilddragers zijn links een zwarte leeuw met een hertogenkroon om zijn nek, uit het wapen van de hertogen van Portland, en rechts een zilveren windhond aangeriemd en een hertogen kroon om zijn nek, uit het wapen van de hertog van Northumberland. het geheel staat op een groene grond met daaronder het motto: "Sapeinter Proficiens" ("Vooruitgang met wijsheid"). 

(32) GRAAFSCHAP OXFORDSHIRE.

Oxfordshire is gelegen in de regio South East England en heeft een oppervlakte van 2604,94 km². De hoofdstad is Oxford.
Oxford staat bekend om zijn universiteit en is een zeer welvarend gebied. 
De vlag wordt door een wit kruis in vier kwartieren ingedeeld, met in het eerste en derde kwartier een donkergroen veld en in het tweede en vierde kwartier een blauw veld. Het witte kruis is het Sint Fridewide Cross. Het groen staat symbool voor de velden en bossen en het blauw voor de rivier de Thames.
Het gebied kent ook een alternatieve vlag (rechts) met een blauw veld, dat diagonaal wordt doorsneden door twee golvende witte banen voor de rivier de Thames.
In het midden een rode kop van een stier (Ox), rechtsboven een korenschoof in het geel en linksonder een boom in het geel.
Het wapen werd officieel verleend op 25 mei 1976.
Vreemd genoeg geeft het wapenschild de symbolen weer van de alternatieve vlag.
Het wapen wordt gedekt door een helm met gesloten vizier met blauwe en zilveren dekkleden  met daarop een muurkroon met groene top en een een wit schaap, het Oxford Down Ram, een daar voortkomend schapen ras dat symbool staat voor de wolindustrie. De muurkroon staat symbool voor het Oxford kasteel
Schildragers zijn een rode stier (Ox) met een blauw-wit golvende halsband uit het wapen van Oxford en een wit paard met een zelfde halsband uit het wapen van Berkshire county.



                   Zie vervolg: ENGELAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten