HET DUIZENDEN
EILANDEN RIJK. (1)
INDONESIË.
Indonesië, officieel de Republiek Indonesia, is een land gelegen in Azië, dat bestaat uit een archipel van 14.572 eilanden en daarmee de grootste eilanden staat van de wereld. Het heeft een oppervlakte van 1.910.931 km², waarvan 4,85% aan water. De hoofdstad is Jakarta gelegen op het eiland Java.
Het land grenst rechtstreeks aan Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Maleisië en wordt omringt door de landen Singapore, Brunei, Filipijnen, Australië en de door India bestuurde eilanden de Nicobaren.
Het land was van 1816 tot 1949 een Nederlandse kolonie en riep na de WO-II de onafhankelijkheid uit onder de naam Verenigde Staten van Indonesië. In 1950 werd het officieel een republiek.
Indonesië is gelegen op een vulkanische gordel; "The Ring of Fire".
Op alle eilanden komen zodoende vulkanen voor, waarvan sommige actief zijn en weer anderen slapend. Zodoende zijn aardbevingen veel voorkomend in de archipel, zowel aan land als diep op de zeebodem. De laatste heeft vaak een tsunami tot gevolg.
Indonesië is gelegen op een vulkanische gordel; "The Ring of Fire".
Op alle eilanden komen zodoende vulkanen voor, waarvan sommige actief zijn en weer anderen slapend. Zodoende zijn aardbevingen veel voorkomend in de archipel, zowel aan land als diep op de zeebodem. De laatste heeft vaak een tsunami tot gevolg.
VLAG EN WAPEN VAN INDONESIË.
De vlag van Indonesië, ook Sang Merah Putih genoemd. is een horizontale twee kleur, met boven rood en onder wit.
De vlag is in gebruik sinds 17 augustus 1945, de dag die de overheid van Indonesië beschouwd als onafhankelijkheidsdag.
Over het ontstaan van deze twee kleur lopen de meningen sterk uiteen, ook in Indonesië. Zo gaat men er vanuit dat de vlag ie gerelateerd aan de vlag van Nederland, die ten tijde van het Nederlands-Indië werd gebruikt op iedere overheidsinstelling. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd zouden vrijheidsstrijders het blauw van de Nederlandse driekleur hebben afgescheurd, daar zij de mening waren toegedaan dat het blauw in de vlag de aristocratie symboliseerde.
Het rood zou tegenwoordig symbool staan voor moed, het menselijk lichaam en het fysieke leven, en het wit voor puurheid, reinheid, de geest en het spirituele leven.
Anderen beweren dat de vlag is afgeleid van de kleuren die het Javaanse Majapahitrijk voerde in de 13e eeuw, negen rode en negen witte horizontale banen. Het zou het rood van de suikerpalm en het wit van de rijst symboliseren.
Het wapen van Indonesië wordt de Garuda Pancasila genoemd en bestaat uit de mythische vogel Garuda met een schild op zijn borst.
Het schild toont de vijf principes van de Indonesische nationale filosofie.
In het midden op een zwart veld een goden ster. linksboven de banteng op een rood veld, rechtsboven de waringinboom op een wit veld, rechtsonder op een rood veld een gesloten gouden ketting en linksonder op een wit veld rijsthalmen en een katoentak.
Het woord Pancasila is afkomstig uit het Sanskriet, respectievelijk Pali-woorden: panca, dat "vijf" betekend en sila, dat "rechtschapenheid, moreel juist gedrag" betekend.
De Garuda heeft zeventien veren aan elke vleugel, acht staartveren en 45 nekveren. Deze staan symbool voor de dag van de onafhankelijkheid 17 augustus (de achtste maand) en het jaar (19)45.
De Garuda heeft in zijn klauwen een wit lint met het motto: "Bhinneka Tunggal Ika" ("Eenheid in verscheidenheid"). Het kan ook letterlijk worden vertaald als: "Verdeeld in stukken (eilanden), toch één".
BESTUURLIJKE INDELING VAN INDONESIË.
Indonesië is ingedeeld in regio's:
Rood. - Sumatra met Atjeh en eilanden.
Lila. - Java met eilanden.
Paars. - Bali.
Geel. - Nusa Tenggara (Kleine Soenda eilanden).
Grijs. - Kalimantan met eilanden.
Roze. - Sulawesi met eilanden.
Donkergroen. - Molukken.
Lichtgroen. - Papua.
Al deze regio's zijn weer ingedeeld in 33 provincies, vijf hebben een speciale status.
Elke provincie heeft haar eigen wetgevende macht en gouverneur.
De provincie Atjeh, Jakarta, Yokyakarta. Papua en West-Papua hebbedn grotere bestuurlijke privileges. Zo heeft Atjeh een eigen rechtssysteem gebaseerd op de Sharia, een islamitisch rechtssysteem. Yoyakarta kreeg haar status als erkenning voor haar centrale rol bij haar ondersteuning tijdens de Indonesische revolutie. Jakarta als hoofdstad van het land.
(De huidige regering wil de hoofdstad verplaatsen, daar deze langzaam aan het wegzinken is door het wegpompen van het grondwater en de stijging van de zeespiegel. De nieuwe hoofdstad zou op het eiland Kalimantan komen te liggen, met de naam Palangkaraja.)
De hoofdstad Jakarta is gelegen op het eiland Java en is tevens ook de provincie Jakarta, met een oppervlakte van 661,52 km².De provincie Atjeh, Jakarta, Yokyakarta. Papua en West-Papua hebbedn grotere bestuurlijke privileges. Zo heeft Atjeh een eigen rechtssysteem gebaseerd op de Sharia, een islamitisch rechtssysteem. Yoyakarta kreeg haar status als erkenning voor haar centrale rol bij haar ondersteuning tijdens de Indonesische revolutie. Jakarta als hoofdstad van het land.
(De huidige regering wil de hoofdstad verplaatsen, daar deze langzaam aan het wegzinken is door het wegpompen van het grondwater en de stijging van de zeespiegel. De nieuwe hoofdstad zou op het eiland Kalimantan komen te liggen, met de naam Palangkaraja.)
VLAG EN WAPEN VAN JAKARTA.
De stad heeft in haar bestaan verschillende namen gehad: Sunda Kelapa (397-1527), Jayakrata (1527-1619), Batavia (1619-1942) en Djakarta (1942-1972) en sinds 1972 de huidige naam.
De vlag van Jakarta heeft een wit veld met in het
midden het wapen van Jakarta geplaatst.
Het wapen van Jakarta heeft een gouden omranding met onderin een blauw veld, dat van het bovenste witte veld wordt gescheiden door een gouden rand in de vorm van een moskee dak. Op het blauwe veld staat het monument van de vrijheid afgebeeld, wat op het Merdekka-plein staat in de stad. Rond het monument links een rijsthalm en rechts een katoentak. De witte golven staan voor de verbintenis met de zee. Boven in het witte veld de tekst Jaya Raya.
Zie vervolg: INDONESIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten