maandag 22 juli 2019

ENGELAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)


     CONSERVATIEVEN, TRADITIES, 

             PUBS EN DRY GIN. (4)






ENGELAND.

VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN CEREMONIËLE GRAAFSCHAPPEN. (4)




















(33) GRAAFSCHAP RUTLAND.

Graafschap Rutland is gelegen in de East Midlands en heet een oppervlakte van 381,83 km². De hoofdstad is Oakham.
Door het gebied stromen de rivieren Welland en haar zijrivieren Gwash en Charter.
De vlag en het wapen hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.
Het wapen werd officieel toegekend op 1 mei 1950.
Het groen vertegenwoordigd de landbouw van het graafschap, met name de rijke weidelanden en de eikels staan symbool voor het bosgebied dat vroeger een groot deel van het graafschap besloeg, vooral aan de zuidkant. het hoefijzer staat symbool voor de geschiedenis van het gebied als jachtgebied en de vele hoefijzers geschonken als royalty´s van edellieden, die aan de muren hangen van het beroemde kasteel in Oakham. Het wapen wordt gedekt door een wrong met daarboven een hoefijzer en een tak van een eik met vrucht.
Onder het wapen het motto: "Multum in Parvo" ("Veel in het klein"). 


(34) GRAAFSCHAP SHROPSHIRE.

 Het graafschap Shropshire is inclusief Telford en Wrekin en is gelegen in de West Midlands. Het heeft een oppervlakte van 3197,27 km² en de hoofdstad is Shrewsbury. In het westen grenst het graafschap aan de Ierse Zee.
Vlag en wapen hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.
Het wapen werd verleend op 18 juni 1896 en in de huidige vorm van het graafschap opnieuw in 2009.
Het wapen heeft een donkerblauw veld dat door een ´W´ in het geel in drie driehoeken wordt ingedeeld. In iedere driehoek staat een kop van een luipaard afgebeeld. Op de gele banen van de ´W´ staan zwarte hermelijnstaarten afgebeeld.
De koppen van de luipaarden op het wapen zijn niet alle drie gelijk van vorm en worden "oneigenlijken" genoemd. De oorsprong ligt in het uitsnijden van een dergelijke kop voor op een stormram.
Onder het wapen het Motto: "Floreat Salopia" ("Mag Shropshire bloeien").  Salop is de de standaardafkorting van Shropshire.


(35) GRAAFSCHAP SOMERSET.

Het graafschap Somerset is inclusief Bath and North East Somerset en North Somerset. Het heeft een oppervlakte van 3450,60 km² en de hoofdstad is Taunton. De naam is afkomstig uit het Oudengels.
De vlag van Somerset heeft een geel veld met daarop afgebeeld een rode draak. Deze komt ook voor in het wapen.
Het wapen werd officieel verleend op 29 december 1911 en de schilddragers op 14 oktober 2003.
Het wapen heeft een goud veld met daarop afgebeeld een rode draak die de koningsstaf vasthoudt van het koninkrijk Wessex.
Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en groen-gouden dekkleden. Boven op de helm een kroon met daarboven een ram met rode horens en hoeven en een roos in zijn bek.
Schildragers en zin een rood hert en een rode stier ook beide met als halsband een gouden kroon. Het geheel staat op een groene grond waarop appels liggen en op een l;int het motto: "Sumorsaete Ealle"
("Alle mensen van Somerset").


(36) GRAAFSCHAP SOUTH YORKSHIRE.

South Yorkshire is gelegen in de regio Yorkshire and the Humber en heeft een oppervlakte van 1551,56 km².
De hoofdstad is Barnsley. 
De officiële vlag van het graafschap heeft dezelfde afbeeldingen en kleuren als het wapen.






Het wapen werd officieel toegekend in 1978.
Het wapen heeft een wit-rood zigzag patroon met daarop zwarte ruiten die diamanten voorstellen en symbool staan voor de mijnindustrie. Het zigzag patroon staat symbool voor de warmte behandeling van het staal. Op de zwarte ruiten staat de witte roos van York afgebeeld.
Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en zwart-witte dekkleden. Op de helm een muurkroon met daarboven een halve witte roos en een halve gouden munt. Deze beide symboliseren de rijkdom van South Yorkshire, morrel, intellectueel en commercieel. Schilddragers zijn een paard en een zwarte leeuw. Het paard met een schoffel staat symbool voor de landbouw en de zwarte leeuw met een pikhouweel vertegenwoordigd de kracht en de moed van de mijnwerkers. Beide werktuigen zijn rood gekleurd om te herinneren dat de natuurlijke rijkdommen van het gebied soms met bloed moesten worden gekocht.
Onder het geheel op een wit lint het motto: "Each shall strive for the welfare of all" ("Elk zal streven naar het welzijn van iedereen").


(37) GRAAFSCHAP STAFFORDSHIRE.

Het graafschap Staffordshire is inclusief Stoke-on-Trent.
Het is gelegen in de regio West Midlands en heeft een oppervlakte van 2620,28 km². De hoofdstad is Stafford.
De vlag heeft een geel veld met daarop een rode chevron. In de punt van de chevron is een geknopt touw afgebeeld.
Het wapen werd officieel verleend op 31 januari 1931.
Al de afbeeldingen komen uit wapens van verschillende graven van Stafford. De rode chevron op een gouden veld was het wapen van de Staffords en is voorzien van de beroemde Stafford-knoop. De gouden leeuw op het blauwe veld staat symbool voor Engeland.
Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en rode-gouden dekkleden met daarop een muurkroon en de Stafford-knoop. Schilddragers zijn links een rode leeuw met kroon en rechts een groene draak.
Het geheel staat op een lint met het motto: "The Knots Unites" ("De knoop verbindt").


(38) GRAAFSCHAP SUFFOLK.

Het graafschap Suffolk ligt in de regio East of England aan de Noordzee. Het heeft een oppervlakte van 3800,95 km² en de hoofdstad is Ipswich.
De vlag heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een gouden gravenkroon met daar achter twee gekruiste pijlen met de punt naar beneden.



Het wapen heeft een rood veld met daarop boven golvende witte en blauwe banen de opkomende zon.
Suffolk is de meest oostelijke provincie van Engeland en ziet dus als eerste de zon in het oosten opkomen. De zon werd ook gebruikt door Suffolk in de slag bij Agincourt, maar verwijst ook naar een gedicht van Michael Drayton, geschreven in 1627. 
De twee open kronen met pijlen verwijzen naar Bury Sint Edmunds.
Het wapen wordt gedekt door een helm met rode-gouden dekkleden met daar boven een kroon met een Viking-drakenschip. Dit verwijst naar de Noorse verenigingen in het gebied.
Onder het wapen het motto: "Guide our Endeavours" ("Begeleid onze inspanningen").


(39) GRAAFSCHAP SURREY.

Surrey is een graafschap gelegen in South East England en heeft een oppervlakte van 1662,51 km². De hoofdstad is Guildford.
De regering van het district is nog gevestigd in de vroegere hoofdplaats Kingston upon Thames, dat nu onder Greater Londen valt. 
De vlag van Surrey bestaat uit zes banen met elk vijf gele en vijf blauwe blokken.


Het huidige wapen is ontstaan nadat de steden Kingston-on-Thames en Richmond niet meer onder Surrey vielen sinds 1974.
het wapen is verticaal verdeeld in twee helften; blauw en zwart.
De schuin geplaatste gouden sleutels vertegenwoordigen de kracht van de oude abdij van Sint Peter in Cherstsey, welke veel grond bezat in het gebied. Linksonder in het blauwe veld staat een wolbaal afgebeeld dat symbool staat voor de wolhandel in het middeleeuwse Surrey.
rechtsboven in het zwarte veld een zilveren eikentak die symbool staat voor de plattelands gebieden van Surrey. Dit komt uit het wapen van de FitzAllans, de voormalige graven van Surrey.


(40) GRAAFSCHAP TYNE AND WEAR.

Tyne and Wear is een stedelijk graafschap gelegen in de samenvloeiing van de rivier de Tyne en Wear, vandaar de naam ervan. Het heeft een oppervlakte van 539.96 km² gelegen in de regio North East England aan de Noordzee. Het heeft geen eigen wapenembleem en vlag en zal dus die van de grootste stad Newcastle-upon-Tyne behandelen.

Newcastle is een belangrijke havenstad in het noorden van Engeland. De vlag heeft een wit veld met daarop een rood kruis van Sint Georg en centraal het wapen van de stad.
Het wapen werd in 1575 verleend, maar was reeds in 1300 in gebruik. Het wapen heeft een rood veld met daarop afgebeeld drie kasteeltorens die verwijzen naar de naam "Nieuw kasteel", dat werd gebouwd in opdracht van Robert Curthose, de oudste zoon van Willen de Veroveraar, in 1080.
Het wapen wordt gedekt door een helm met rode en witte dekkleden, dat pas later is toegevoegd, met daarboven een kasteeltoren met een leeuw die de Engelse wimpel vasthoudt ( de vlag van Sint Georg).
Schildragers zijn twee mythische zeepaardjes duidelijk half paard, half vis. Deze en de kuif werden in augustus 1575 toegevoegd.
Het geheel staat op een groene grond met het motto: "Fortiter Defendit Triumphaus" ("Triomferen door dappere verdediging").

(41) GRAAFSCHAP WARWICKSHIRE.

Graafschap Warwickshire is gelegen in de regio West Midlands van Engeland. Het heeft een oppervlakte van 1975, 07 km² en de hoofdstad is Warwick.
De vlag heeft twee horizontale banen geel en rood in de verhouding 1:2. De afbeeldingen en de kleuren komen ook in het wapen voor.



Het wapen werd officieel toegekend in 1931.
In de bovenste gele baan staan drie vreemde kruisen, waarvan de betekenis verloren is gegaan, maar worden geassocieerd met de graven van Warwick.
In het onderste rode deel staat een geketende beer bij een boomstronk.
De afbeelding werd voor het eerst gebruikt door de familie Beauchamp, die in 1268 graaf van Warwick werd. De afbeelding zou gebaseerd zijn op legendes.
Het schild wordt gedekt door een muurkroon. Onder het wapen het motto in het Normandisch-Frans is van William Shakespeare: "Non Sanz Droict" ("Niets zonder recht").

(42) GRAAFSCHAP WEST MIDLANDS.

West Midlands is een stedelijk graafschap gelegen in de regio West Midlands en heeft een oppervlakte van 901,64 km².
het graafschap is ontstaan in 1974 uit delen van Warwichshire, Worchestershire en Staffordshire en werd in 1986 afgeschaft.
Het gebied staat bekend om de winst van ijzererts en steenkool en heeft vandaar de bijnaam 'the Black County'.




De vlag en het wapen hebben dezelfde afbeelding en kleuren.

Het goud en het zwart vertegenwoordigen de industrie. Het zwarte ruitwerk vormt de letters "WM", terwijl de zwarte staven ook sterkte vertegenwoordigen.
De kuif wordt uitgebeeld door een wrong met daarop een feniks met een pijl in zijn poten met de punt naar beneden gericht.
Schilddragers zijn twee feniks opstaan de uit de vlammen in een kroonvormige korf, die de wedergeboorte symboliseren en hebben elk een ketting om hun nek die symbool staat voor de ketenmakende industrie van de West Midlands. (IJzererts en steenkool voor de staalproductie). Onder het wapen het moto: "Forward in Unity" ("Voorwaarts in eenheid").

(43) GRAAFSCHAP WEST SUSSEX.

Graafschap West Sussex is gelegen in de regio South East England aan Het Kanaal. het heeft een oppervlakte van 1990,87 km².
Vlag en wapen hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.





Het wapen werd officieel verleend op 18 mei 1889 en opnieuw op 14 januari 1975. 
Het wapen werd reeds gebruikt voordat ooit de provincie raden waren opgericht Ze werden bedacht door de Tudor herauten, Blauwe of rode schilden met daarop afgebeeld zes gouden vogels.
West Sussex kreeg in 1889 als eerste het wapen van de hertog van Norfolk Henry de vijftiende.
Het wapen wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en goud-blauwe dekkleden en een kroon, afkomstig uit het wapen van East Sussex, samen met de groene eikenbladeren uit het wapen van Surry.

(44) WEST YORKSHIRE.

West Yorkshire is een stedelijk graafschap gelegen in de regio Yorkshire and the Humber met een oppervlakte van 2029 km².
Vlag en wapen hebben dezelfde afbeelding en kleuren.





Het wapen werd toegekend in 1975.
Het schild is ingedeeld in vijf delen die de vijf districten vertegenwoordigen in de vorm van de letter 'W'. Twee blauw en drie geel met in het midden de witte roos van Yorkshire.
het schild wordt gedekt door een helm met gele en blauwe dekkleden. Op de helm een wrong met een muurkroon waarop een gekroonde rode leeuw staat met de witte ros van Yorkshire in zijn poten.
De schilddragers zijn ontleend aan het wapen van Engeland en zijn gekroonde leeuwen, waarvan de linker een zon op zijn schouder heeft en de rechter een witte roos. De groene grond staat symbool voor de heuvels van de Pennines.
Onder het wapen het motto: "By Effort Achieve" (" Door inspanning te bereiken").

(45) WILTSHIRE.

Wiltshire is inclusief Swindon en logt in de regio South West England en heeft een oppervlakte van 3255,34 km².
De hoofdstad is Trowbridge.
De naam is gebaseerd op de naam van de rivier de Wylye, een van acht rivieren in het gebied.
De banen in de vlag staan symbool voor het landschap met krijtheuvels en brede groene valleien. In het gebied ligt de beroemde Stonehenge. In het midden van de vlag staat op een groene cirkel een reeds uitgestorven vogel uit het gebied, de Trap.

Het wapen werd officieel verleend op 5 april 1937.
Het groen en wit gestreepte veld staat symbool voor de krijtheuvels en de brede groene valleien met weide velden.
In het linker bovenkanton staat het drakenkenteken van Wessex.
Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en groen-witte dekkleden. Op de helm een wrong met de afbeelding van de reeds uitgestorven vogel, de Trap.

(46) WORCESTERSHIRE.

Graafschap Worchestershire is gelegen in de regio West Midlands en heeft een oppervlakte van 1740,51 km². De hoofdstad is Worcester.
De vlag heeft een groen veld met horizontaal twee golvende blauwe banen met dunne witte randen, welke symbool staan voor de rivieren in het gebied. In het midden van de vlag een wit schild met drie zwarte peren uit het wapen van de stad Worchester.

Het wapen werd officieel verleend op 21 mei 1947.
Op een wit veld staat een perenboom met vruchten op een groene heuvel aan een rivier.
In 1936 werd reeds het ontwerp van het wapen ingediend maar de WO-II deed de toestemming vertragen, die uiteindelijk kwam in 1947. het is nu het algemeen erkende symbool van de provincie.
het wapen wordt gedekt door een gouden muurkroon.




Note: Over de heraldische wapens in het Verenigd Koninkrijk zijn in de eeuwen boekwerken geschreven, te veel om op de noemen. Zo kent men heraldische wapens van provincies, steden, dorpen, kerken, adel en militaire instanties en verder alle overzeese gebieden die onder het Verenigd Koninkrijk vallen. Door de samenvoegingen en herindelingen op bestuurlijk niveau gaat veel informatie verloren over de oorsprong en betekenis van de afbeeldingen. Om deze allemaal te behandelen zou men meer dan 3.288 pagina's kunnen vullen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten