zaterdag 13 juli 2019

ENGELAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)


      CONSERVATIEVEN, TRADITIES, 

                 PUBS EN DRY GIN. (1)






ENGELAND.

Engeland is een voormalig koninkrijk en maakt als constituerend land met Noord-Ierland, Wales en Schotland deel uit van één soevereine staat: het Verenigd Koninkrijk.
Engeland heeft een oppervlakte van 130.310,02 km² en de hoofdstad is Londen.
Engeland grenst in het noorden aan Schotland, in het oosten aan de Noordzee, in het zuidoosten en zuiden aan Het Kanaal, in het zuidwesten aan het Sint Georg Kanaal en in het oosten aan de Ierse Zee en Wales.



BESTUURLIJKE INDELING VAN ENGELAND.

Engeland is sinds eeuwen onderverdeeld in graafschappen. In het algemeen aanvaarde systeem van 39 traditionele graafschappen ontstond tussen de 12e en 16e eeuw. In 1844 werd een wet aangenomen om de graafschappen te vereenvoudigen. In 1888 werd gekozen voor graafschapsraden (county councils). In 165 veranderde de County of Londen in het bestuursgebied Greater London en ook andere county's gingen een fusie aan.
In 1974 werd het hele lokale bestuur van Engeland gereorganiseerd en werden de Stedelijke en niet-stedelijke graafschappen van Engeland ingevoerd, in totaal 82.
We onderscheiden: Een shire county, een niet stedelijke graafschap met meerdere niet-stedelijke districten. In totaal 27.
Dan zijn er de unitary authority's die een bestuursstatus hebben van een graafschap  in totaal 56 stuks.



De officiële indeling van Engeland bestaat uit negen regio's. Dit zijn: 
1. Greater London.
2. North East London.
3. North West London.
4. Yorkshire and the Humber.
5. West Midlands.
6. East Midlands.
7. East England.
8. South West England.
9. South East England.

VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO GREATER LONDEN.


Vlag en wapen werden toegekend op 5 oktober 1966.
Beide hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.
In de bovenste rode band staat een gouden Saksische kroon van Middlesex en in de onderste helft de golvende blauwe banen op het witte veld staan voor Londen.

De overige regio's hebben geen eigen vlag en wapen.


VLAG EN WAPEN VAN DE HOOFDSTAD LONDEN.

De vlag van de stad Londen heeft een wit veld met daarop het kruis van Sint Joris. In het linker bovenkanton staat een rood zwaard afgebeeld, dat verwijst naar het zwaard waarmee Sint Paulus, de beschermheilige van Londen is vermoord.

Het wapen van Londen is nooit officieel toegekend. Het was wel vastgelegd bij het College of Arms, alleen daar is het opgenomen zonder schilddragers en helmteken. Uiteindelijk werd het geheel pas op 30 april 1957 toegekend.
Op het schild staat het kruis van Sint Joris en het embleem van de patroonheilige van de stad, Sint Paul. Voor deze heilige werd in 605 een kathedraal gebouwd en hij verscheen voor het eerst op een stadszegel in 1380.
Het schild is van zilver, gekwartierd door het rode kruis  en in het eerste kwartier een opwaarts staand zwaard. Het schild wordt gedekt door een helm die net over de rand van het schild steekt en wordt gedekt door rode en witte hermelijnen dekkleden. Schilddragers zijn twee zilveren  draken met rode tong en het Kruis van Sint Joris op hun vleugels.
Onder het geheel het motto: "Domine Dirige Nos" ( "Heer, leid ons").

VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN CEREMONIËLE GRAAFSCHAPPEN. (1)














Ceremoniële graafschappen zijn de gebieden die een lord-lieutenant, een vertegenwoordiger van het staatshoofd, worden toegewezen. Deze gebieden komen grotendeels overeen met de stedelijke en niet-stedelijke zoals die in 1974 werden gedefinieerd.

Deze graafschappen, sinds de wetswijziging in 1997, worden in alfabetische volgorde behandeld.

(1) GRAAFSCHAP BEDFORDSHIRE.

Het graafschap inclusief Luton is gelegen in de regio East of England.
Het heeft een oppervlakte van 1192,1 km² en de hoofdstad is Bedford. 
De vlag toont twee gouden en twee rode vakken, onderbroken door blauwe en witte golven horizontaal en verticaal door een zwarte baan met drie witte Jacobsschelpen. Deze afbeeldingen staan ook in het wapen.
De blauwe en witte golven staan symbool voor de rivier de Ouse, die door oostelijk Engeland stroomt. De rode en gouden vakken komen uit het wapen van de Beauchamp-familie, de grondleggers van Bedford-kasteel, een belangrijke familie in het graafschap na de Normandische verovering op Engeland in de 11e eeuw.
De zwarte baan met de witte schelpen staan symbool voor de diensten van de familie Russell, sinds 1551 Hertogen van Bedford, aan het graafschap. 
Een schelp op een vlag of wapenschild heeft meerdere betekenissen. In de middeleeuwen symboliseerde een schelp een pelgrimstocht, voor het Christendom, wederopstanding en doop. 
De schelp is bovendien een positief vrouwelijk symbool en staat voor geboorte, leven, wederopstanding. liefde en geluk.
Het wapen werd officieel toegekend op 12 april 1951Het wapen schild wordt gedekt door een helm met rode een gouden dekkleden met daarboven op een wrong de hals van een zwaan die verwijst naar de rivier de Ouse.
De schilddragers zijn een rode leeuw uit het wapen van de Russells en een stier die symbool staat voor de landbouw in het gebied. Onder het wapen het motto: "Constant Be" ("Constant zijn").

(2) GRAAFSCHAP BERKSHIRE.

Berkshire bestaat uit West Berkshire, Reading, Wokingham, Bracknell Forest, Windsor and Maidenhead en Slough.
Het graafschap is gelegen in de regio South East England en heeft een oppervlakte van 1262 km².
De hoofdstad is Reading.
Berkshire mag de titel voeren 'Royal County', omdat de koninklijke residentie Windsor Castle in het graafschap ligt. 
De vlag heeft een geel veld met daarop afgebeeld een hert staande op een groene ondergrond omhoog kijkend naar een tak aan de boom van een eik.
Het wapen werd officieel toegekend in 1974. Op het schild staan op een blauw veld twee gouden leeuwen die symboliseren dat Berkshire een Royal County is. De omrande grens grens staat symbool voor de kastelen in Berkshire.
Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en dekkleden in het blauw en goud, daarboven op een wrong een hert op een groene heuvel staande onder een eik, wat weer symbool staat voor de herten en de bossen van Windsor Forest en is sinds de 14e eeuw het embleem van de County.
Schilddragers zijn linke een rode leeuw, een koninklijk symbool, met een gouden kroon als halsband en op zijn schouder de roos van Tudor, rechts een wit paard met een kroon met zes punten om zijn nek, die verwijzen naar de zes districten het teken op de schouder verwijst naar Sir William Herschel, de beroemde astronoom.

(3) GRAAFSCHAP BRISTOL.

Bristol is een stad en tevens een bestuurlijk graafschap gelegen in de regio South West England. Het heeft een oppervlakte van 109,70 km². De stad ligt aan de monding van de rivier de Lower Avon en is een belangrijke internationale havenstad.
De vlag van Bristol heeft een wit veld met daarop centraal afgebeeld het wapen.
Het wapen werd verleend op 24 augustus 1569. 
Het wapen is gebaseerd op vroegere zegels van de stad, waaruit het thema van het schip en het kasteel, dat een versterkte haven betekend, is ontstaan. Het schild was reeds in gebruik in de 14e eeuw en de schilddragers en kuif werden in 1569 toegevoegd.
De schilddragers zijn twee eenhoorns en staan symbool voor de eer aan mannen van deugd. Het schild word gedekt door een helm met gesloten vizier en dekkleden in rood en zilver. Boven de helm zijn armen afgebeeld met een slang en een weegschaal. Deze staan symbool dat een goede regering afhankelijk is van wijsheid (de slang) en gerechtigheid (de weegschaal) en dat dit goddelijke gaven van boven zijn.
Onder het geheel het motto: "Virtute et Industria" ("door deugd en industrie").

(4) GRAAFSCHAP BUCKINGHAMESHIRE.

Tot het graafschap behoort tegenwoordig ook Milton Keynes.
Het is gelegen in de regio South East England en heeft een oppervlakte van 1564,94 km².
De hoofdstad is Aylesbury.
De vlag bestaat uit twee verticale velden rood en zwart met in het midden afgebeeld een witte zwaan geketend door een gouden kroon om zijn nek en een ketting.
Het wapen werd officieel toegekend op 23 maart 1948.
Het schild toont een zwaan, met een hertogenkroon om zijn nek, waaraan een zware gouden ketting is bevestigd. De zwaan staat symbool voor de oude families van De Bohn en van de Giffards die Earls van Buckingham waren en de eerste hertogen.
Boven in het wapen op een gouden veld staat in een groene cirkel het 'Whiteleaf Cross' afgebeeld, hieraan is geen traditie verbonden.
het schild wordt gedekt door een wrong met een beukenboom daarboven met om de stam een kroon, het staat symbool voor de beuken van Chiltern Hills. De kroon verwijst naar de Saksen die hier de eerste kolonisten waren. Schilddragers zijn een hert en een zwaan.
Het geheel staat op een groene grond met daarop een lint met het motto: "Vestigia nulla retrorsum" 
("Nooit achterwaarts").


(5) GRAAFSCHAP CAMBRIDESHIRE. 

Het graafschap is gelegen in de regio East of England en heeft een oppervlakte van 3053 km².
De hoofdstad is Cambridge.  Hier wordt ook het graafschap Peterborough onder gerekend. 
De vlag heeft een donkerblauw veld met horizontaal twee golvende lichtblauwe banen die de rivier de Cam symboliseren. In het bovenste deel staan twee hertogenkronen en in het onderste deel een, in het goud.  
Het schild heeft een rood veld met daarop afgebeeld het wapen dat omringt is door zeven fleur-de-lis. De blauwe golvende banen op het wapen staan symbool voor de vele rivieren, terwijl de rechte banen symbool staan voor de dijken.
Het schild wordt gedekt door een muurkroon. Schilddragers zijn twee 'Great Bustards' een vogelsoort dat reeds is uitgestorven staande op een rood boek. Onder het geheel op een lint het motto: "Corde Uno Sapientes Simus" ("Laar ons met één hart mensen van begrip zijn").

(6) GRAAFSCHAP CHESSHIRE.


Chesshire is inclusief de graafschappen Halton en Warrington. Het is gelegen in de regio North West England en heeft een oppervlakte van 2083 km². De hoofdstad is Chester.
Door het graafschap stroomt de rivier de Mersey.
De vlag heeft dezelfde afbeelding en kleuren als het wapenschild.
Een blauw veld met daarop drie korenschoven en boven een onderste schoof een zwaard uit het wapen van Chester. De drie korenschoven werd reeds in 1560 gebruikt in het stadswapen van Chester. Het schild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier en blauwe-gouden dekkleden. Boven de helm een rode zandstenen muur verwijzend naar de zandstenen muren van Chester. Boven de rode muur een leeuw met aan iedere zijde een struisvogelveer. Schildragers zijn twee gouden leeuwen staande op een groene grond tussen twee struisvogelveren, verwijzend naar het Prinsdom en de Palts. Onder het geheel het motto: "Jure Et Dignitate GladII". ("Door het recht en de waardigheid van het zwaard").


(7) GRAAFSCHAP CORNWALL.

Het graafschap Cornwall is inclusief de Isles of Scilly. Het is gelegen in de regio South West England en heeft een oppervlakte van 3545,99 km². De hoofdstad is Truro.
Het meest westelijke punt van het graafschap heet Land's End.
Cornwall heeft een eigen vlag die bestaat uit een zwart veld met daarop geplaatst een wit kruis.
Het Hertogdom Cornwall bestaat sinds 1336 en is daarmee het oudste hertogdom van Engeland.
Het hertogdom heeft een eigen vlag die ook voorkomt in het wapen.
Op een zwart veld staan in een omgekeerde driehoek vijftien gele ronde bollen afgebeeld.



Het wapen werd officieel toegekend op 5 april 1939.
het schild bevat vier golvende blauwe banen op een wit veld. Deze staan symbool voor de omringende zee.
In het midden van het wapen schild het wapen van de Hertog van Cornwall. De gele bollen daarop zijn een grafisch symbool waarvan de duidelijke betekenis niet bekend is.
Een verhaal gaat: De oudste zoon van de koning werd gevangen genomen door de Saracenen tijdens een kruistocht. Als losgeld vroegen deze 15 gouden munten (bezanten genoemd naar Byzantium). In het schild staan deze munten afgebeeld als herinnering aan dit gebeuren. 
Het schild wordt gedekt door een wrong met daarop een zwarte kauw met rode snavel en poten die met zijn rechter poot rust op de hertogenkroon.
Schildragers zijn: Links op een strand staand een visserman die symbool staat voor de maritieme geschiedenis van Cornwaal; rechts een mijnwerker op een grijze tinnen ondergrond als symbool voor de minerale rijkdom en baanbrekend industrieel erfgoed.
Onder het wapen het motto: "One and All" ('Een en Alle").


                 Zie vervolg: ENGELAND. VLAGGEN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten