vrijdag 5 juli 2019

SCHOTLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)


                BEKEND OM ZIJN KILT, 

                WHISKY EN DISTEL. (2)






SCHOTLAND.

                HISTORISCHE GRAAFSCHAPPEN VAN SCHOTLAND VOOR 1890.

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP ABERDEEN. (9)

Het graafschap Aberdeen is gelegen in het noord-oosten van Schotland aan de Noordzee. het heeft een oppervlakte van 6312,58 km² en de hoofdstad is Aberdeen.
Het wapen werd verleend op 11 juli 1890.
Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren die de belangrijkste historische gedeelten van het gebied vertegenwoordigen.
In het eerste kwartier het wapen van het oude graafschap Buchan, in het tweede kwartier van het graafschap Mar, in het derde kwartier van de heerschappij van Garioch en in het vierde kwartier van het hoofd van de Gordon clan.



WAPEN VAN DE STAD ABERDEEN.

Het wapen werd toegekend op 25 februari 1674.
Het wapen heeft een rood veld met een zilveren lijst met fleur-de-lis en daartussen drie torens.
De drie torens staan symbool voor de drie torens op de drie heuvels van het middeleeuwse Aberdeen: Aberdeen kasteel op Castle Hill, de stadspoort op de Port Hill en de kapel op de Sint Catherine's Hill. De laatste twee bestaan niet meer.
De lijst met de fleur-de-lis is afkomstig van het wapen van Schotland en werd de stad toegekend als een koninklijke gunst onder Jacobus I.
Het wapen staat op een grond van sierlijk smeedwerk en heeft als schilddragers twee luipaarden met rode tong. Boven het wapen het motto: "Bon Accord".

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP KINCARDINE. (10)

Het graafschap is gelegen aan de oostkust van Schotland aan de Noordzee.
Het wapen werd verleend op 6 juni 1927.
Het wapen heeft een rood veld met bovenin een zwaard en een scepter met daarboven een kroon van Schotland en onder in het schild het kasteel Dunottar. Het geheel verwijst naar een belangrijke gebeurtenis in de Schotse geschiedenis met de strijd tegen de Engelse Oliver Cromwell in 1651.
Het motto onder het wapen is afkomstig uit het wapen van de burggraaf Arbuthnott; "Laus Deo" ("God zij geprezen").


WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP FORFAR / (ANGUS). (11)

 Forfar of Angus ligt in het midden oostelijk deel van Schotland aan de Noordzee. aan de monding van de rivier de Tay. Het is het gebied van de Angus-clan. De hoofdplaats is Forfar, maar Dundee is de grootste stad.
Het wapen werd verleend op 4 mei 1927.
Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren en vertegenwoordigen die vier die het Earldom of Angus hebben gehouden. Dit zijn: Gillibride, d'Umfraville, Stuart of Bonkyll en Douglass.
Het wapen wordt gedekt door een kroon met vijf punten en daar tussen de distel. Onder het wapen het motto; "Lippen op Angus"("Vertrouw op Angus").


WAPEN VAN DE STAD DUNDEE.

Het wapen van Dundee heeft een blauw veld met daarop een pot met witte lelies. De vlag van Dundee heeft dezelfde afbeelding en kleuren.
Het verwijst naar de patroon heilige van de stad Maria.
Het wapen wordt gedekt door een muurkroon met daarop en blauw-witte wrong en een witte lelie. Daarboven de tekst "Dei Donum" ("God's gave").
Schildragers zijn twee groene draken met rode tong, en waarvan de staarten in elkaar gevlochten zijn.  
Onder het wapen het motto: "Prudentia et Candore" ("Wijsheid en billijkheid").


WAPEN VAN DE HOOFDSTAD FORFAR.

Het wapen werd toegekend op 31 mei 1948.
Het wapen van de stad Forfar toont bovenin  op een gouden veld een stierenkop, een spar in het groen en een hertenkop.
Op een blauw veld onderin het wapen een kasteel wat verwijst naar het zijn van een koninklijke stad tussen 1153 en 1162 gesticht door koning Malcolm IV.
De groene star staat voor de bossen in het gebied en de twee dierenkoppen voor het vee dat daar leefde. Tevens staan zij symbool voor de lederhandel van Forfar en zijn beroemde schoenmakers.
Onder het wapen op een soort kasteel lijkende achtergrond het motto: "Ut Quocunque Paratus" ("Klaar voor elk evenement"). 

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP PERTH. (12)

Het graafschap Perth ligt centraal in Schotland en heeft een oppervlakte van 5300 km ². De hoofdstad is Perth.
Perth staat bekend als de "big county".

Het wapen werd verleend op 23 januari 1800. Het wapen toont op een gouden veld een rode leeuw met een zwaard in zijn rechter poot op een groene ondergrond, in een raamwerk gelijk als dat van het wapen van Schotland.
Het wapen wordt gedekt door een rood-gele wrong met daarboven een afbeelding van een Hooglander, traditioneel gekleed met een zwaard omhoog in zijn rechter hand en in zijn linker hand een schild. Het wapen toont de Schotse leeuw wat staat voor de verbintenis met het Schotse koninklijk huis. Schilddragers zijn een arend met in zijn vleugel een klein blauw schild met een wit kasteel, en een strijdpaard met rood halster en zadel. Het geheel staat op een grond van smeedwerk met daaraan een lint met het motto: "Pro Lege et Libertate" ("De wet van de vrijheid").


WAPEN VAN DE STAD PERTH.

Het wapen werd geregistreerd in 1673.
De stad was koninklijk gebied van koning David I, dat dateert van tussen 1124 en 1127.
Het wapen heeft een rood veld met daarin het raamwerk uit het wapen van Schotland, met in het raamwerk een symbool van de heilige Johannes de Doper, het Heilige Lam met de vlag van Schotland, de Sint Andreasvlag. Het is de beschermheilige van "de Eerlijke Stad van Perth".
Het schild heeft als drager een twee koppige adelaar. Onder het wapen het motto: "Pro Rege Lege et Grege" ("Voor Koning, recht en volk").
Dit was ook het favoriete motto van Willem de Zwijger, Prins van Oranje (1533-1584) in zijn strijd tegen de Spaanse bezetter.

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP ARGYLL. (13)


Het graafschap ligt in het westen van Schotland aan de kust van de Ierse Zee en heeft een lang schiereiland.
Het wapen is in tweeën verdeeld door een golvende baan in het zilver met blauwe randen, met op de zilveren baan vijf vissen in het rood, wat symbool staat voor de visserij in het gebied.
Linksboven een gouden veld met zwarte punten naar het midden wijzend wat staat voor het wapen van de Campbells, Dukes of Argyll. Rechts op een gouden veld een rode vleugel van de adelaar met in zijn klauw een zwaard en een kroon in het rood. Dit staat symbool voor Macdonald die heerste over de eilanden van het graafschap. 
Onder in het wapen een galei met een vuurbaken in de masttop wat symbool staat voor de heerschappij van Lorn.
Onder het wapen het motto: "Seas ar Coir" ("Behoud ons recht").

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP BUTE. (14).

Het graafschap ligt gedeeltelijk op het Schotse vaste land en op het eiland in de Firth of Clyde, Bute of Arran.
Op een rood veld linksboven in het wapen drie witte waterlelies van de clan Hamilton. James, 2e Lord Hamilton werd graaf van Arran in 1503.
Het schip daaronder op een wit veld is afkomstig uit het wapen van de lokale leider Somerled uit de 12e eeuw. Hij gebruikte het schip als symbool om zijn macht op zee aan te geven en zijn nazaten bouwden later een burcht op het eiland. Rechts op een geel veld een zwart-wit geblokte balk uit het wapen van de Steward clan. omdat de 2e graaf van Arran uit deze familie kwam.

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP AYR. (15)

Het graafschap is gelegen in het westen van Schotland aan de Firth of Clyde. Het heeft een oppervlakte van 2924 km² en de hoofdstad is Ayr. Wat landbouw betreft is het een van de vruchtbaarste regio's van Schotland.
Het gebied was ten tijde van de Romeinse overheersing gelegen ten zuiden van de Muur van Antonius, tijdens het bewind van de Romeinse keizer Antonius Pius.
Het wapen werd verleend op 23 juli 1931
Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren. In het eerste kwartier op een rode achtergrond en boven blauwe en witte golvende banen het kasteel met drie torens van het wapen van Ayr. In het tweede kwartier op een zilveren achtergrond een rood chevron voor het district Carrick, in het derde kwartier op een gele achtergrond een blauw-wit geblokte band uit het wapen van de Steward clan, in het vierde kwartier een zwarte driepunt (vork) voor de wijk Cunninghame. Onder het wapen het motto: "God Shaw The Richt" ( "God zag dat het goed was").

WAPEN VAN DE STAD AYR.

Het wapen werd officieel verleend op 5 september 1673.
Ayr werd een koninklike gemeenschap tussen 1203 en 1206 tijdens het bewind van koning Willen de Leeuw.
Het is gebaseerd op een 13e eeuws zegel.
Het wapen geeft weer het kasteel van Ayr met drie torens op een rood veld en groene golvende ondergrond, de zee. Gebouwd tussen de Doon en de Ayr door de koning Willen de Leeuw in 1197.
Links van het kasteel in het zilver het Heilige Lam van Johannes de Doper dragend de vlag van Schotland, het Sint Andreas kruis. Rechts op een gouden schaal het hoofd van Johannes de Doper zoals aangeboden na de onthoofding aan Herodias en Salome.  De zee in de basis geeft aan dat Ayr een zeehaven is.

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP RENFREW. (16)

Het graafschap ligt in het midden van Schotland aan de westkust en heeft een oppervlakte van 261,48 km². De hoofdstad is Paisley.
Het wapen werd verleend op 16 april 1996.
Het wapen toont op een blauw veld een zeilschip met opgerolde zeilen en aan de mast een schild met een gouden veld en daarop een baan met geblokte blauwe en witte vierkantjes.
De geblokte baan verwijst naar de Stewards clan. Het zeilschip naar de belangrijkheid van het gebied aan de kust.
het schild is gedekt met een gouden kroon met vijf punten met daartussen de distel.



WAPEN VAN DE STAD PAISLY.

Het wapen werd verleend op 4 april 1912. Het heeft een gouden veld met de geblokte baan van de Steward clan, die in 1163 het klooster oprichtte, dat later de abdij van Paisly werd. Centraal in het wapoen staat een afbeelding van de abt van het klooster die zijn rechterhand ter zegenibg opsteekt.
Bovenin twee rode waterbloemen die verwijzen naar de nauwe relatie van de Hamiltons met de abdij. Onderin twee misschalen uit het wapen van de Shaw die herdenken Abbot George Shaw.
Het wapen wordt gedekt door een muurkroon.
Onder het wapen het motto: "Heer, laat Pairly bloeien door de prediking van uw woord".

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP DUMBARTON. (17)

 Het graafschap ligt in het zuidwesten van het vasteland van Schotland ten noorden van de rivier de Clyde.
Het heeft een oppervlakte van 624 km² en de hoofdstad is Dumbarton.
Het wapen heeft een wit veld met daarop een diagonaal geplaatst rood kruis. In de witte vakken staan ieder een rode roos afgebeeld.
De juiste betekenis is niet bekend.
Onder het wapen het motto: "Levenax".
Juiste betekenis is niet bekend.




WAPEN VAN DE STAD DUMBARTON.

Het wapen werd toegekend op 25 juli 1977.
Het wapen van de stad heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een olifant met op zijn voorhoofd een rode halve maan en op zijn rug een dekkleed met daarop een toren. Het wapen is gebaseerd op dar van de voormalige Dumbarton Burgh. 
De rode halve maan wijst in de Engelse heraldiek op een tweede zoon.
Het wapen is gedekt met een distelkroon.
Onder het wapen het moto: "Aonaichte" ("Saamhorigheid").




WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP STIRLING. (18)

Het graafschap ligt in het midden van Schotland en de hoofdstad is Stirling.
Het wapen schild heeft een lichtblauw veld met daarop het kruis van Sint Andrew, dus de vlag van Schotland.
Het wapen is gesierd met twee ijzeren punten en twee sporen van een paard berijder. Dit verwijst naar de slag bij Bannockburn in 1314.
In het midden van het witte kruis staat een rode leeuw die symbool staat voor de koninklijke Stewards in het gebied.
Het schild word gedekt door een gouden kroon met vijf punten en daartussen de distel. 
Schilddragers zijn: links een havik die de Drummonds vertegenwoordigd en een wolf die voormalige koninklijke Stirling vertegenwoordigd. De wolf stamt uit een legende van de 9e eeuw toen een huilende wolf de stad redde van een Viking-aanval.
In 2011 werd het moto aan het wapen toegevoegd: "Steadfast as the rock" ("Standvastig als de rots").

WAPEN VAN DE STAD STIRLING.

Het wapen werd verleend op 25 april 1849 en opnieuw op 3 mei 1962. Stirling werd door door koning David II in 1124 een koninklijke stad gemaakt.
Het wapen van de stad Stirling is ingedeeld in vier kwartieren. In het eerste en derde kwartier staat op een groene berg een kasteel met drie torentjes, omringt door vier eiken in originele kleuren zes gouden sterren op een blauwe achtergrond.
In het tweede kwartier op een blauwe achtergrond een rots met daarop liggende een gouden wolf, met voor de rots kabbelend water.
In het vierde kwartier een brug met bogen over een rivier, met op de brug twee mannen. Boven de brug een ster, een kruis en een halve maan.
Het schild wordt gedekt door een kasteelkroon. Schildragers zijn twee mannen: links een soldaat met een helm op zijn hoofd en een speer in zijn rechterhand, rechts een man met een lederen overgooier, aan zijn riem een koker met pijlen en in zijn linkerhand een boog. Beide staan op een groene grond. Boven het wapen een lint met de tekst: "Continet Hoc in Se Nemus en Castrum Strivelinse" 
("Dit gebied in de bossen achtergelaten").
Onder het wapen op een bakstenen muur het motto: "Hie Armis Bruti Scoti Stant Hie Cruce Tuti"
("De Schotten staan hier veilig; dwars, gewapend en brut").

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP CLACKMANNEN. (19)

Het graafschap ligt in het midden van het zuidelijke deel van Schotland.
Het heeft een oppervlakte van 158,97 km² en de hoofdstad ia Alloa.
Het wapen werd verleend op 22 april 1827.
Het wapen toont onderin een rood diagonaal kruis op een goud veld dat wordt gebruikt door Bruce van Annandale en door bruce Clackmannen.
De handschoenen op het groene veld en het moto herinneren aan de legende die vertelt hoe koning Robert I, bij zijn bezoek aan de Clackmannen, zijn handschoenen (mannan) op een steen liet staan (clack), en hoe, toen hij zijn schildknaap stuurde om ze op te halen, de laatstgenoemde zei: "Look-about-ye Brae". ("Zie hier uit tot ik terugkeer").
Het groene veld staat voor de landbouw en de zwarte balk in het zilveren veld herinnert aan de lange verbinding met het graafschap van de Erskine, vertegenwoordigd door de graven Mar and Kellie. Het schild wordt gedekt door een gouden kroon met vijf punten met daartussen de distel.

WAPEN VAN DE STAD ALLOA.

De hoofdstad is gelegen aan de rivier de Forth. Het ontstaan van deze plaats is grotendeels te danken aan de Alloa toren uit de 14e eeuw.
Het wapen is verleent op 11 juni 1902.
Onder in het wapen op een grijze achtergrond staat een zeilschip afgebeeld met volle tuigage en rode wimpel, varend op een golvende lichtgroene zee. De zeilen en vlag geven het wapen weer
van Mar and Kellie van Erskine, deze familie had groet scheepvaart belangen.
De groene baan bovenin het wapen staat symbool voor de landbouw. De symbool in deze baan, een gouden krans van gerst en hop staan symbool voor de industrie voor het distilleren van whisky. Het gouden vlies voor de productie van wol.
Het wapen wordt gedekt door een helm met open vizier en blauw-zilveren dekkleden. Boven op de helm staat een rode griffioen van de graven Mar and Kellie. Daarboven het motto: "In the forefront"
("In de voorhoede").

WAPEN VAN HET GRAAFSCHAP KINROSS. (20)

Het graafschap ligt in het oosten van Schotland boven de rivier de Forth.
Het wapen werd toegekend op 23 juli 1934.
Het graafschap werd in 1540 in het leven geroepen door de Barony in het voordeel van Robert Douglas van Loch Leven, Het groeide uit ten gunste van Sir William of Kinross in 1685.
Het wapen is verwant aan het wapen van Douglas of Loch Leven, met dit verschil dat midden in het wapen het stadskruis staat afgebeeld. Het wapen wordt gedekt door een kasteelkroon.
Onder het wapen het motto: "Siccar". 




                Zie vervolg: SCHOTLAND, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten