donderdag 1 augustus 2019

INDONESIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)


       HET DUIZENDEN 

      EILANDEN RIJK. (3)

     VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN INDONESISCHE PROVINCIES.


KALIMANTAN. (INDONESISCH BORNEO).

Kalimantan behoort tot de Grote Soenda-eilanden en grenst in het noorden aan  de Federatie Malaysia en in het zuiden aan de Javazee.
Het gebied heeft een oppervlakte van 544.150 km². Het hoogste punt is de Bukit Raya met een hoogte van 2.278 meter.
De bewoners behoren tot de Dajak stammen.
Kalimantan is opgedeeld in vijf provincies: Noord-, Midden-, Oost-, Zuid- en West-Kalimantan.  





VLAG EN WAPEN  MIDDEN -KALIMANTAN. (KALIMANTAN TENGAH)

De provincie Midden-Kalimantan heeft een oppervlakte van 153.564 km² en de hoofdstad is Palangkaraya.
De regio behoorde sinds de 17e eeuw tot het Sultanaat van Banjarmasin.
Na de onafhankelijkheid kregen de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de Dajaks, een eigen provincie, maar die werd in 1957 afgeschaft.


De vlag heeft een geel veld met centraal afgebeeld het wapen van de provincie.

Het wapen heeft een rood veld met in het midden een groenveld omringt door een geel vlastouw, waarop staat afgebeeld een schild van de Dajaks met daar achter gekruist een slagwapen en een speer.

Boven het schild een afbeelding van de neushoornvogel. Geheel bovenin de goddelijke ster en onder in het motto"Isen Mulang"  Het schild wordt omringt door een rijsthalm en een katoen tak.

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD PALANGKARAYA.


De stad had voor kort weinig bekendheid, maar nu wil de regering van Indonesië hier een nieuwe hoofdstad vestigen, vanwege de grondverzakking in Jakarta.
Boven in het wapen staat de naam van de stad. Het wordt verticaal in twee helften ingedeeld; links groen en rechts geel. Centraal in een cirkel met groen veld staat in het geel een bloem afgebeeld. Hierachter gekruist het slagwapen en de speer van de Dajaks.
Het geheel wordt omringt door links een rijsthalm en rechts een katoentak.
Onder in het wapen het motto: "Isen Mulang". Verdere gegevens over de betekenis ontbreken.


VLAG EN WAPEN VAN OOST-KALIMANTAN. (KALIMANTAN TIMUR)

Een gedeelte van het grondgebied van de provincie Oost-Kalimantan is op 22 april 2013 over gegaan naar de nieuwe provincie Noord-Kalimantan.
De hoofdstad is Samarinda.



De vlag heeft een donkergroen veld met centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Boven in het groene veld van het wapen staat de goddelijke ster afgebeeld. Onder de ster op een geel lint de naam van de provincie.
Daaronder een schild in de kleuren rood en geel met daarachter een slagwapen en een speer van de Dajaks. Het geheel wordt omringt door witte en gele bloembladen. Onder in het schild het motto:  "Ruhi - Rahayu".

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD SAMARINDA.

De stad ligt ongeveer op 50 km afstand van de monding van de rivier de Mahakan in zee. 
De stad werd in 1730 gesticht als een handelspost.
Rond de stad en langs de rivier is veel industrie van het hout dat in het binnenland wordt gezaagd, verder getransporteerd of verwerkt tot triplex. Bij voldoende waterstand op de rivier is deze tot de stad bevaarbaar voor zeeschepen.
Boven op het wapen een balk met de naam van de stad, geflankeerd door twee dolfijnen in het geel.
Het schild heeft een groen veld. Bovenin de goddelijke ster, boven een soort van rood gordijn  met een stileerde afbeelding van een schip beladen met hout. Het schip wordt omringt door een rijsthalm en een katoentak. Onder in het groene veld op een gele ondergrond het motto: "Tepian". 

VLAG EN WAPEN VAN WEST-KALIMANTAN. (KALIMANTAN BARAT)

De provincie West-Kalimantan heeft een oppervlakte van 146.807 km² en de hoofdstad is Pontianak die precies op de evenaar ligt.







De vlag heeft een groen veld met daarop centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Het wapen heeft een groen veld en vijf hoeken die symbool staan voor de Pancasila. In het midden staat een zeshoekig schild afgebeeld met daarvoor een slagwapen (mandau) en een kris die symbool staan voor de cultuur van het gebied. De horizontale lijn staat symbool voor de evenaar.
Boven het schild een oven met een vuur, dat symbool staat voor de strijd die nooit zal stoppen. Het geheel omringt door een rijsthalm en een katoentak als symbool voor de welvaart. Onder in het wapen op een wit lint het motto: "Akçaya".

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD PONTIANAK.













De stad Pontianak ligt aan de delta van de rivier de Kapuas. De stad werd gesticht in 1771 vanuit een handelspost uit het voormalige sultanaat Pontianak en kende toen het wapen rechts afgebeeld, met als schilddragers twee inlandse strijders.
Het blauw in het ronde deel van het wapen staat voor de vele rivierarmen in de delta van de rivier de Kapuas. 
De horizontale lijn in de cirkel staat symbool voor de evenaar. Rond de cirkel op een geel veld een rijsthalm en katoentak. en daaronder op een rode balk de naam van de stad.

VLAG EN WAPEN VAN ZUID-KALIMANTAN. (KALIMANTAN SELATAN)

De provincie Zuid-Kalimantan heeft een oppervlakte van 36.958 km² en de hoofdstad is Banjarmasin.
De inwoners zijn voornamelijk Banjar en Dajaks.
In het gebied wordt dan ook voornamelijk Malayo-Polynesische talen gesproken, met als belangrijkste het Bandjarees.



De vlag heeft een geel veld met daarin centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Het wapen heeft een rood veld omringt door een smalle gele rand. Het rood staat symbool voor de moed, het leven en de bereidheid om zichzelf heldhaftig te verdedigen.
Het donkergroen staat symbool voor de vruchtbaarheid en de hoop. 
De gele ster boven het huis is symbool voor de goddelijke macht. Het huis is een traditioneel gebouw en staat voor de cultuur die behouden moet worden. De stralende diamant staat voor de natuurlijke rijkdommen. Links van het geheel een rijsthalm en rechts de stam van een rubberboom.
Onder in het rode veld het motto: "Waja Sampai Kaputing" ("Stabiel tot het einde").

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD BANJARMASIN.

Het wapen geeft weer op een geel veld een traditionele woning uit het gebied met daaronder een traditioneel vaartuig.
beide worden omringt door twee groene bladeren tak.
Boven in het wapen de naam van de stad en onderin het motto: "Kayuh Baimbai". 







VLAG EN WAPEN NOORD-KALIMANTAN. (KALIMANTAN UTARA)

De provincie Noord-Kalimantan is pas ontstaan op 25 oktober 2012, waarbij het werd afgescheiden van de provincie Oost-Kalimantan.
De provincie heeft een oppervlakte van 71.176 km² en de hoofdstad is Tanjung Selor.



De vlag van de provincie heeft een geel veld met daarin centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Het veld van het wapen wordt in tweeën gedeeld; onder donkerblauw met witte golvende banen voor de zee en boven lichtblauw voor de heldere lucht.
Boven in het wapen de goddelijke ster en op een wit lint de naam van de provincie. Tussen een gespleten poort in de kleuren van de nationale vlag van Indonesië een traditioneel schild met slagwapen een speer als symbool voor de traditionele bevolking.
Het geheel wordt omringt door een rijsthalm en een katoentak.
Onder in het wapen het motto: "Benuanta"

Van de hoofdstad van de provincie, Tanjung Selor is geen wapen bekend.

MOLUKKEN. (MALUKU)

De Molukken zijn ingedeeld in twee provincies: de Molukken, ook wel de Zuid-Molukken genoemd (Maluku Selatan) en de Noord-Molukken (Malukku Utara).
Het is een eilanden groep gelegen in de Indische- en Stille Oceaan; gelegen tussen Celebes, de Filipijnen, Nieuw Guinea en Timor.
De naam "Molukken"is afgeleid uit Jazirat al-Muluk, wat 'Eiland der Koningen' betekend.
De Molukken staan bekend onder de naam "Specerij eilanden". Het gehele gebied heeft een oppervlakte van 74.5055 km².  

VLAG EN WAPEN VAN DE MOLUKKEN. (MALUKU SELATAN)

Tot de zuid-Molukken behoren de eilanden; Ceram, Buru, Ambon, de Lease-eilanden en in het zuiden in de Bandazee; Kei-, Aru- , Tanibar-, Banda-eilanden, Babar- en Zuidwestereilanden. 
Het gebied heeft een oppervlakte van 74,505 km² en de hoofdstad is Ambon op het eiland Ambon.

De vlag van de Zuidelijke Molukken heeft een groen veld met centraal daarop geplaatst het wapen van de provincie. Boven het wapen de naam van de provincie.
Het wapen heeft een groenveld met een gouden rand. In het wapen een cirkel met een rood veld en gouden rand. Midden in het wapen  een wit veld met daarachter een speer geplaatst. In het witte veld boven drie groene bergen twee tegen elkaar geplaatste rode maansikkels met daartussen een voorwerp in het rood? Onder de groene bergen een witte golvende zee met een schip dat een kruis voert op de boeg. In de witte zee een geel golvend voorwerp met daaronder een gele baan met acht witte sterren.
het geheel wordt omgeven door een tak met bladeren en een palmblad. Op een wit lint het motto: "Siwa Lima". betekenis van het geheel is niet bekend.

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD AMBON.

Het wapen van de hoofdstad Ambon heeft de vorm van een taartpunt.
Het veld is rood en heeft een dunne gele rand.
Boven een witte balk met de naam van de stad zeven zwarte kantelen met daarboven een gele vlag.
Centraal op een blauw veld voorstellende de zee de drie bergen in het wit en een kano met vijf roeiers. Onderin het blauwe veld twee gekruiste wapens. Links een rijsthalm en rechts een palmtak.
Onder het geheel het motto: "Bersatu Manggurebe Maju".
Over de juiste betekenis is niets bekend.



VLAG EN WAPEN VAN DE NOORD-MOLUKKEN. (MALUKU UTARA)

De noordelijke Molukken stonden in de 16e en 17e eeuw bekend om hun kruidnagels. De hoofdstad is Sofifi gelegen op het eiland Halmahera.
De vlag heeft een blauw veld met daarop centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Het wapen heeft een groen veld met daaromheen een rode en witte rand. In de top de goddelijke ster. Op de afbeelding in het midden staan tegen de lichtblauwe hemel witte bergen en daaronder op het donkerblauw van de zee een gekleurde cirkel boven een drum (?) met daarvoor twee gekruiste wapens.  Links een tak met aaneengeregen kruidnagels en rechts een tak met gele bloemen met rood hart (?)  Onder het geheel op een wit veld het motto: "Marimoi Ngone Futurru" en daaronder het jaartal 1999. Rond het midden deel twee helften van een palmtak. De juiste betekenis van het geheel is niet bekend.


                   Zie vervolg: INDONESIË. VLAGGEN EN WAPEN EMBLEMEN. (DEEL 4)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten