maandag 5 augustus 2019

INDONESIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 5)



   HET DUIZENDEN 

EILANDEN RIJK. (5)



    VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN INDONESISCHE PROVINCIES.


CELEBES. (SULAWESI)

Celebes, de historische benaming is Sulawesi, is het elfde grootste eiland van de wereld en behoort tot de grote Soenda-eilanden.
Het heeft een oppervlakte van 180.680,70 km² en de hoofdstad is Makassar.
Makassar, het vroegere Ujung Padang, ligt in het zuiden van het eiland, waar vooral veel Boeginezen wonen. Makassar is door de eeuwen heen een belangrijke havenplaats geweest voor verscheping van specerijen naar Europa.
In het heuvelige midden van het eiland ligt Toraja-land een gebied met een geheel eigen cultuur.
Sulawesi in onderverdeeld in zes provincies. Ook dit eiland is rijk aan vulkanen.





VLAG EN WAPEN VAN GORONTALO.

De provincie Gorontalo is een afgesplitst gebied sinds het jaar 2000 van Noord-Sulawesi, hoofdzakelijk om de moslimgemeenschap administratief te scheiden van de christelijke meerderheid in Noord-Sulawesi.
Het gebied heeft een oppervlakte van 12.215 km² en de hoofdstad is Gorotalo.
De vlag van de provincie heeft een wit veld met daarop centraal geplaatst het wapen van de provincie en daaronder de naam.
Het wapen heeft een paars veld en vijf punten. Bovenin het wapen staat de goddelijke ster afgebeeld met in het midden een eivormig wit veld, dat aan iedere zijde gestileerde vleugels heeft. Op het witte veld staat een uit stenen opgebouwde toren met kantelen met op de zijkant een eivormig veld met de kleuren rood en wit als symbool van de nationale vlag van Indonesië. Aan iedere zijde staat een kokospalm afgebeeld en daaronder een opengeslagen boek, de koran. Het geheel wordt omringt door een tak van de katoenplant en een rijsthalm, onderling verbonden door een ketting. Op een rood lint staat de naam van de provincie. Verdere betekenis is niet bekend.

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD GOROTALO.

Het wapen van de hoofdstad heeft rondom een brede rode baan. In deze staan afgebeeld de katoentak en de rijsthalm, beide verbonden door een ketting met 45 schakels, wat symbool staat voor het jaar 1945.
Bovenin het wapen staat de goddelijke ster  op de verticale scheiding van een groen en zwart vak elk met een kokospalm. Onderin het wapen op een donkerblauw vak  en afbeelding van een witte lotus met drie bladeren. Aan iedere zijde van het wapen een vleugel met er onder de naam van de stad. Juiste betekenis is niet bekend.




VLAG EN WAPEN VAN NOORD-CELEBES. (SULAWESI UTARA).

Op het kaartje staat de afgescheiden provincie Gorontalo nog samen met de provincie Noord-Celebes afgebeeld.
Het is de enigste provincie van Indonesië waarvan de bevolking hoofdzakelijk christen is.
Zelfs de lokale taal is nog doorweven met Nederlandse woorden.
Het gebied heeft een oppervlakte van 15.364 km² en de hoofdstad is Manado.


De vlag van de provincie heeft een wit veld met centraal daarop geplaatst het wapen van de provincie. Boven het wapen de naam van de provincie.
Het wapen heeft vijf punten met een rode omranding om een lichtblauw veld.
Centraal in het wapen staat een kokospalm met vruchten en een ring van noten om de stam op de grond met daarbij vier ontspringende kokosnoten. Het geheel wordt omringt door links een rijsthalm en rechts een tak met kruidnagels muskaatnoten. Onder het geheel op een wit lint de naam van de provincie.


WAPEN VAN DE HOOFDSTAD MANADO.

Bovenop het het wapen staat de naam van de hoofdstad.
De afbeelding wordt omringt door aan iedere zijde de nationale vlag van Indonesië. Op een blauw veld staat bovenin de goddelijke ster afgebeeld en op een groene ondergrond twee palmbomen.
Een soort dam scheidt het land van het water met daaronder een gestileerde afbeelding van een vliegende uil.
Het motto: "Sitou Timou Tumou Tou", op een rood lint wordt door twee speerpunten vastgehouden.
Over de betekenis geen gegevens.




VLAG EN WAPEN VAN MIDDEN-CELEBES. (SULAWESI BARAT)

De provincie Midden-Celebes heeft een oppervlakte van 68.090 km² en de hoofdstad is Palu. Het gebied grenst in het oosten aan de Molukken en in het westen aan Straat Makassar.
In het gebied liggen veel actieve vulkanen.






De vlag van de provincie heeft een wit veld met daarop centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Boven het wapen staat de naam van de provincie. Het wapen wordt schuin, van rechtsboven naar linksonder in twee velden gedeeld in de kleuren blauw en geel.
Boven in het wapen staat de goddelijke ster afgebeeld boven een palmboom.
Aan de linkerzijde op het wapen een rijsthalm en rechterzijde een katoentak, onderin samengebonden. Verder gegevens zijn niet bekend.

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD PALU.

Bovenop het wapen op een rode baan de naam van de hoofdstad.
Een donkerblauw deel wordt door een witte golvende lijn van de rest van het wapen afgescheiden dat in twee verticale delen; groen en zandgeel wordt verdeeld. In het blauwe deel de goddelijke ster.
Midden in het groen-gele veld staat een traditionele paalwoning afgebeeld  boven twee zwarte golvende lijnen voor het water.
Links op het groene veld een rijsthalm en rechts op het zandgeel een katoentak. Op een wit lint het motto: "Maliu Ntuvu".




VLAG EN WAPEN VAN WEST-CELEBES. (SULAWESI BARAT)

De provincie is ontstaan op 16 oktober 2004 nadat deze is losgemaakt van de provincie Zuid-Celebes.
De provincie heeft een oppervlakte van 16.796 km² en de hoofdstad is Mamuju.
De economie is gebaseerd op de landbouw, visserij en de mijnbouw.




De vlag van de provincie heeft een wit veld met daarop centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Bovenop het wapen in een rode baan staat de naam van de provincie.
De afbeelding in het midden van het wapen heeft een sierlijke omlijsting en geeft de bergen van het landschap weer met op zee een gestileerde afbeelding van een lokale zeilprauw. Links een versiering van een koffietak met bloesem en rechts een tak met bladeren (?) onderin samen gebonden. Op de top van de middelste berg staat een drietand afgebeeld met daarboven een soort vleugel van een manta-vis geheel boven in het wapen de goddelijke ster. Onderin het wapen op een rood-wit lint in de kleuren van de nationale vlag het motto: "Mellete Diatonoanan". Verdere gegevens zijn niet bekend.


WAPEN VAN DE HOOFDSTAD MAMUJU.

Het wapen heeft vijf punten, waarvan de middelste twee met elkaar verbonden zijn door een gouden ketting met daarop de goddelijke ster. het wapen heeft een gouden omranding.
Op een rood veld staan groene bergen afgebeeld met twee paarse toppen en witte wolken. Midden in het wapen een witte cirkel met een gestileerde afbeelding van een palm, dit geheel staat op een uit stenen gebouwde toren met onderin een groen tandwiel.
Links op een rood veld een zeilscheepje en rechts in ruiten verdeeld rood veld.
Het geheel wordt door een groene baan omringt, met links een katoentak en rechts een rijsthalm die samenkomen op een wit lint met de tekst Manakarra. Daaronder heel klein de naam van de stad.
De paarse toppen staan waarschijnlijk symbool voor twee vulkanen. Het rood met het scheepje voor verbinding met de zee en het rood rechts voor de rijstvelden. Verdere gegevens zijn niet bekend.

VLAG EN WAPEN VAN  ZUIDOOST-CELEBES. (SULAWESI TENGGARA)

De provincie Zuidoost-Celebes is een groot schiereiland met een oppervlakte van 38.140 km² en de hoofdstad is Kendari.
Het is in pricipe de meest afgelegen provincie van het eiland. De belangrijkste etnische bevolkingsgroepen zijn de Tolaki, Buton en de Muna.



De vlag heeft een blauw veld met centraal daarop geplaatst het wapen van de provincie.
Het wapen heeft vijf punten en heeft vijf vakken met in de midden een witte cirkel met in het zwart afgebeeld de kop anoa (gemsbuffel).
In het bovenste gele vak staat de naam van de provincie en de overige vakken zijn zwart groen en zandgeel. Om de witte cirkel een ketting met 45 schalmen die staan voor het jaartal 1945. Links een katoentak en rechts. Verdere betekenis is niet bekend.

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD KENDARI.

Het wapen van de stad Kendari heeft vijf punten en een blauw veld met bovenin de goddelijke ster.
Onder de ster een niet te herkennen voorwerp dat boven een open gebouwtje staat waar een gong in is opgehangen, vermoedelijk voor de oproep tot gebed.
Links een rijsthalm en rechts een katoentak.
Op een wit lint de naam van de stad.
Verder geen betekenis bekend.




VLAG EN WAPEN VAN ZUID-CELEBES. (SULAWESI SELATAN).

De provincie Sulawesi Selatan heeft een oppervlakte van 45.764 km² en de hoofdstad is Makassar, dat tussen 1971 en 1999 Ujung Padang genaamd was.
Het binnenland van de Tanah Toraja is bergachtig en de stam heeft een geheel eigen taal en cultuur.



De vlag van de provincie heeft een lichtblauw veld met daarop centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Het wapen bestaat uit zeven delen: 
1. In de hoogste top de ster als symbool voor de Ene Allerhoogste God.
2. De cirkel met de rijsthalm en de katoentak, welke bestaan uit 17 rijstkorrels, 8 katoen plukken met 4  en 5 punten op elke kelk, wat staat voor 17 augustus 1945 als de proclamatie van de onafhankelijkheid van Indonesië. 
3. De grijze omlijsting staat voor het fort Somba Opu vanuit de lucht. het staat symbool voor de heldenmoed van het volk. In het fort zijn drie zalen met op een blauw veld het Phinisi-zeilschip dat symbool staat voor de zeelieden; op het gele veld een schoffel als symbool voor de agrarische gemeenschap; en op het groene veld de kokosnoot als symbool voor de natuurlijke rijkdom
4. De dolk tussen de rijst en ket katoen heeft vijf inkepingen, die de geest van heldhaftigheid en alertheid symboliseert van de natie. De vijf inkepingen verwijzen naar de Pancasila.
5. De bergen met dorpen en de rijstvelden staan voor de vruchtbaarheid, sterven naar gerechtigheid en welzijnsgemeenschap. De 23 stukken rijstvelden is het juiste aantal van regentschappen in Zuid-Celebes, als de rijstschuren voor Indonesië.
6. Het motto in lokale karaktertekens van Lontara betekend: "Toddo'puli" ("Stevig in overtuiging").
7. Het rode lint met de naam van de provincie. 

WAPEN VAN MAKASSAR.

De stad kreeg onder het bewind van de president Soeharto, in 1971 de naam Ujung Pandang, maar werd in 1999 onder het bewind van president Habibie weer Makassar.
In 1667 sloot de VOC met de plaatselijke sultan een verdrag dat de VOC hier handel mocht drijven. Het was vooral de handel in specerijen.
In die periode werd het Fort Rotterdam gebouwd, waarvan de resten nog steeds getuigen aan die tijd.
In de omgeving van de stad werd makassarolie geproduceerd, een welriekende olie uit de vruchten van de koesambi- of de kesambi-boom. De olie werd vooral gebruikt om het kapsel in vorm te houden.
Het wapen van Makassar wordt gedekt door de muren van het Fort Rotterdam. Het wapen heet een wit veld dat omrand is met de kleuren rood-geel-zwart en in het midden de Pinisi-boot varend op golvende blauwe zee. Daaronder de naam van de stad. Het geheel omringt door een rijsthalm en een palmtak.
Onder het wapen op een rood lint de tekst: "Sekali layar Terkembang Pantang Biduk Surut ke Pantai". ("Zodra het scherm zich verspreid, valt het gordijn naar het strand").

NIEUW-GUINEA. (PAPUA)

Spreken we over Nieuw-Guinea dan hebben we het over het eiland dat voor de helft in het bezit is van Indonesië, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea en voor de andere helft valt onder het bestuur van Australië, dat dit deel in bezit kreeg na het beëindigen van WO-I, toen het nog een Duitse kolonie was.
Het eiland wordt begrenst in het noorden door de Stille Oceaan, de Bismark- en de Salomonzee in het oosten, de Koraalzee en de Straat Torres in het zuiden en de Arafurazee in het zuidwesten. het eiland ligt ten noorden van het werelddeel Australië. het gehele eiland heeft een oppervlakte van 821.400 km².
Het Australische deel heeft als hoofdstad Port Moresby en het Indonesische deel Jayapura.

PAPOEA. (PAPUA, VOORHEEN IRIAN JAYA)

Het Indonesische deel van het eiland stond vroeger, nadat het was overgenomen van de Nederlanders in 1963 onder druk van de VN kreeg de naam Irian Jaya. 
Later werd het gebied opgesplitst in twee provincies Papoea en West-Papoea.
Papoea heeft een oppervlakte van 421.981 km² en de hoofdstad is Jayapura.



De vlag van Papoea heeft een wit veld met daarin centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Het wapen heeft een dunne gele omlijsting met in het bovenste 1/3 deel op een blauw veld de groene bergen met daarboven de naam van de provincie. In het onderste 2/3 deel op een zandgeel veld tussen een rijsthalm en een katoentak samenkomend op een plaats ven een bloem met witte en rode bloembladen staan op een grond van stenen drie zuilen (?) in de kleuren wit-zwart. Vermoedelijk zijn dit schilden van de originele Papoea-bevolking. De kleuren van de bloem staan voor de Indonesische nationale vlag. De groene bergen voor het woeste berglandschap en de rimboe.
Onder het wapen op een geel lint de tekst: "Karya Swadaya" ("Eigen werk").

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD JAYAPURA.

De stad is gelegen aan de noordkust van de provincie.
Het wapen van de hoofdstad Jayapura heeft vijf punten, een blauw veld dat omringt is is door een dunne blauwe en witte rand.
Op een stenen ondergrond staat een afbeelding van een schild van de lokale Papoea-bevolking. Daaronder een op een rood lint de naam van de stad.
De rijsthalm en de katoentak zijn met elkaar verbonden door een traditionele drum van de Papoea-bevolking. De witte golvende baantjes staan symbool voor het omringde zeewater.
Onder het wapen op een geel lint de tekst: "Kenambai Umnai".




VLAG EN WAPEN WEST-PAPOEA. (PAPUA BARAT).

De provincie had van 2003 tot 2007 de naam West-Irian Jaya (Irian Jaya Barat).
De provincie bestaat uit het Vogelkop-schiereiland (Kepala Burung) en enige omliggende Raja Ampat eilanden.
Het heeft een oppervlakte van 140.376 km² en de hoofdstad is Manokwari.


De vlag van de provincie heeft een wit veld met daarop centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Boven op het wapen in een gele baan staat de naam van de provincie.
Centraal in het wapen staat een cirkel met de traditionele vogel uit het gebied, wat ook verwijst naar de naam Vogelkop-schiereiland.
Op de scheiding van het bovenste linker en rechter vak de goddelijke ster. Links een boortoren die verwijst naar de olie- en aardgasindustrie, rechts een boom en een vis die symbool staan voor de natuur en in het onderste deel twee groene takken van een reuzenvaren.
Onder het wapen op een geel lint het motto: "Cintaku Negeriku" ("Mijn geliefde land").

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD MANOKWARI.

De hoofdstad is gelegen in het noordoosten van de Vogelkop aan de Doreh-baai. De stad werd als eerste Nederlandse buitenpost in 1898 gesticht.
In het bovenste lichtblauwe deel van het wapen staat de kop van een paradijsvogel in het blauw. Het verwijst ook naar het gebied, de Vogelkop, waar de stad is gelegen.
De witte tussen lijn voorstellende de stad met gebouwen, met daaronder een donkere golvende baan tussen het donkerblauw, voorstellende de kust en de zee. Tussen een rijsthalm en een katoentak de naam van de stad.


Note: Een voorstel tot splitsing in Papua Barat (West-Papoea), Papua Tengah (Midden-Papoea) en Papua Timur (Oost-Papoea) is buiten de afsplitsing van West-Papoea nog niet van de grond gekomen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten