zondag 4 augustus 2019

INDONESIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)


      HET DUIZENDEN 

    EILANDEN RIJK. (4)

    VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN INDONESISCHE PROVINCIES.


SUMATRA. (SUMATERA)

Sumatra is het op vijf na grootste eiland van de wereld met een oppervlakte van 473.481 km².
Een oude naam uit het Sanskriet voor het eiland was "Swarna Dwipa" het "Eiland van goud", vermoedelijk voor de vroege export van goud uit de mijnen in de Sumatraanse hooglanden.
De as van de evenaar loopt van het noordwesten naar het zuidoosten over het eiland.
Over het eiland loopt een gordel van vulkanen en in het noorden ligt het grootste kratermeer van de wereld Lake Toba. Het eiland wordt omringt door: in het noorden Straat Malakka, in het oosten Straat Soenda en verder door de Indische Oceaan. In de Indische Oceaan liggen nog enige eilanden die tot Sumatra behoren. Het eiland is ingedeeld in 10 provincies. De hoofdstad is Medan.

VLAG EN WAPEN VAN ATJEH. (ACEH)

De provincie Atjeh ligt in het uiterste noorden van het eiland Sumatra en heeft een oppervlakte van 55.000 km² met als hoofdstad Banda Aceh.
Atjeh heeft nooit tot het voormalige Nederlands-Indië gehoord en strijd zelfs heden nog om haar politieke onafhankelijkheid. Atjeh was van de 16e tot de 19e eeuw een onderdeel van het sultanaat Atjeh. Het gebied kent strenge islamitische wetgeving en straffen.


De vlag van Atjeh heeft een donkergroen veld met daarin centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Het wapen werd aangenomen in 1959 toen het gebied verregaande autonomie kreeg. Het wapen heeft vijf punten die verwijzen naar de Indonesische staatsfilosofie.
Het schild heeft een wit veld met oprijzend een groen silhouet van een schoorsteen van een fabriek en twee koepels van een moskee met daarop een gouden veer en een opengeslagen boek (koran) in de basis. De schoorsteen is omgeven door slingers van katoen, peper en rijst. Bovenin hangen twee zwaarden met daaraan twee schalen van een weegschaal.. In de basis het motto: "Pancacita".
De symbolisering in het wapen: 
De schoorsteen staat symbool voor de industrie (vooral olie en aardgas).
Het katoen voor het belangrijkste handelsgewas; de peper voor de rijkdom van het verleden; de rijst voor het basisvoedsel van de bevolking.
De moskee koepels symboliseren de harmonie veroorzaakt door de islam; de zwaarden de heldhaftigheid van de strijd in het verleden; de balans de gerechtigheid en de veer-pen en het boek het welzijn van de mensen.
Het wit staat voor zuiverheid; goud voor de glorie en groen welzijn en welvaart.

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD BANDA ATJEH.

Over de betekenis en het ontstaan van het wapen is geen informatie bekend.
In het wapen staat op een geel veld een zwart silhouet van een gebouw met een zuil. Voor het gebouw twee traditionele slag-steekwapens. Onder in het wapen de naam van de stad. In de zwarte omranding vier witte kantelen van een moskeemuur met daarvoor vermoedelijk een boom achter een hek.
Zoals gebruikelijk de rijsthalm en katoentak.






VLAG EN WAPEN VAN BANKA-BILLITON. (BANGKA BELITUNG).

De provincie Banka-Billiton bestaat uit twee eilanden Banka en Belitung. De Straat Banka scheidt de eilanden van Sumatra en Straat Gaspar scheidt op zijn beurt Bangka van Belitung.
Ten noorden van deze eilanden ligt de Zuid-Chinese Zee en de Javazee ten zuiden ervan.
Het gebied heeft een oppervlakte van 18.725 km² en de hoofdstad is Pangkal Pinang.


De vlag van de provincie heeft een wit veld met daarop centraal afgebeeld het wapen van de provincie. 
Het wapen heeft een donkerblauw veld met in het midden een cirkel met een lichtblauw veld en daarop in het groen afgebeeld de eilanden. Het lichtblauw staat voor de zee waarin zij liggen.Boven de cirkel de naam van de provincie. Onder de cirkel de rijsthalm en een slinger in vrolijke kleuren.
Onder het geheel het motto: "Serumpun Sebalai" (vrij vertaald "Verwant als nalatig").

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD PANKAL PINANG.


Boven het vijfpuntige wapen de naam van de hoofdstad.
Onder het wapen het motto: "Pankal Kemenangan" ("Overwinning na overwinning").
Het wapen heeft een blauw veld met in het midden een cirkel. Boven in de cirkel de zon die zijn lichtstraal laat vallen op een houten vlot in de zee. Daarvoor een palmboom met links een slinger van de rijsthalm en rechts van de katoenplant. Verdere betekenis in niet bekend.





VLAG EN WAPEN VAN BENGKULU.

De provincie Benkulu ligt in het zuidwest kust van Sumatra aan de Indische Oceaan. Het heeft een oppervlakte van 21.168 km² en de hoofdstad heeft dezelfde naam.
Het is de dunst bevolkte provincie.





De vlag van de provincie heeft een groen veld met daarop centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Het wapen bestaat uit twee schilden, waarvan de buitenste horizontaal in tweeën is verdeeld; boven groen en onder blauw met zwarte golvende banen. Het groen staat voor de natuur en het blauw voor de oceaan. In het binnenste schild in de top de goddelijke ster boven een onbekend voorwerp met daaronder twee slagwapens onder deze slagwapens de beroemde bloem Rafflesia, vernoemd naar Sir Raffles.
Links een slinger van de rijsthalm en rechts van de peperplant. Onder het geheel de naam van de provincie.







WAPEN VAN DE HOOFDSTAD BENGKULU.

Over de betekenis van het wapen en de afbeeldingen erop is niets bekend.

VLAG EN WAPEN VAN JAMBI.

Jambi was voor de kolonisatie van Indonesië  een onderdeel van het koninkrijk Srivijaya.
Het gebied had een bloeiende handel in peper met de Nederlanders, Engelsen, Chinezen, Arabier en Maleisiërs.
het gebied heeft een oppervlakte van 53.436 km² en de hoofdstad heet ook Jambi.



De vlag van Jambi heeft een groen veld met daarin centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Het wapen van Jambi wordt horizontaal in tweeën gedeeld. Op de bovenste gele helft staat op een blauwe fundatie de afbeelding van een moskee in het wit.
In het onderste deel op een lichtblauwe achtergrond staat een soort gele schaal met rode vlammen met daarop verticaal geplaatst een keris. Het geheel staat op enige donkere golven voor de zee.
Onder het wapen het motto: "Sepucuk Jambi Sembilan Lurah". ("Een lepel van negen pepers").

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD JAMBI.

Boven het middendeel van het wapen op de groene rand de naam van de stad.
het wapen heeft verder een lichtblauw veld met bovenin geplaatst een geweer waaraan een soort zonneschijf hangt. Links op het deel gescheiden door de keris op witte en blauwe golvende banen twee zwarte zwanen en rechts op lichtgroene en witte banen een palmboom.
Onder het wapen op een geel lint het motto: "Tanah Pilih Pesako Betuah". 
Verder geen gegevens bekend omtrent de betekenis. 




VLAG EN WAPEN VAN LAMPUNG.

Lampung is de meest zuidelijke provincie van Sumatra en wordt door Straat Soenda gescheiden van het eiland Java.
In Straat Soenda ligt de werkende vulkaan Krakatau. Lampung heeft een oppervlakte van 35.367 km² en de hoofdstad is Bandar Lampung.
De baai waaraan de hoofdstad is gelegen werd in de koloniale tijd Keizersbaai genoemd.


De vlag van de provincie heeft een wit veld met daarop centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Het wapen wordt verticaal in drie velden ingedeeld in de kleuren; groen-rood-lichtblauw. Op het wapen staat afgebeeld een 'pajung' (paraplu) en een 'hiasan kepala' (hoofdtooi) met daaronder een zonneschijf en daarachter een keris en speer gekruist.
Rond het geheel slingers van rijsthalm (links) en koffieplant (rechts). Onder in het wapen het motto in het Arabische en Indonesisch: "Sang Bumi Ruwa Jurai". (juiste betekenis niet bekend)

WAPEN VAN DE HOOFDSTAD BANDAR LAMPUNG.

het wapen van de hoofdstad is omringt door een brede gele band met daarop de naam van de hoofdstad.
Het schild toont op het witte veld een drie verdiepingen hoge pajung in de kleuren wit-geel-rood met daaronder de hoofdtooi en een gele cirkel (voor de zon of een gong ?)
Het geheel staat op een soort van een vaartuig varend op blauw water en met twee mannelijke en twee vrouwelijke passagiers.
Op het schip de tekst; Ragon Gawi (betekenis niet bekend)
Onder het geheel een slinger van een rijsthalm en een katoentak.
De afbeelding verwijst vermoedelijk naar de transmigratie uit Java, Madoera en Bali in het verleden. Deze mensen kwamen uit vrije wil op zoek naar landbouwgrond en staken per schip de Straat Soenda over.

VLAG EN WAPEN VAN NOORD-SUMATRA. (SUMATERA UTARA)

De provincie ligt in het noordelijke deel van Sumatra net onder de provincie Atjeh.
Noord-Sumatra heeft een oppervlakte van 71.680 km² en de hoofdstad is Medan.
In de provincie die rijk is aan vulkanen ligt het grootste krater meer van de wereld Lake Toba met daarin het eiland Samosir.
De berglanden worden bevolkt door de Batak.

De vlag van de provincie heeft een groen veld met daarop centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Het wapen van Noord-Sumatra hangt aan een ketting die vast wordt gehouden door een rode hand op een steel.
Het schild heeft een rode omlijsting met in de top op een lichtblauw veld de goddelijke ster. Daaronder staat het berglandschap in het groen afgebeeld met aan de voet van de bergen in het wit de symbolen voor de industrie. Het blauwe water staat symbool voor het Toba-meer en het overige groen voor de natuur. In het midden een acht puntig schild in het midden met een cirkel en ingedeeld in vier vakken alles omlijnd met een blauwe rand. In de top de oliepalm; rechts de stam van de rubberboom, onder de vis uit het Toba-meer en de oceaan en links een groen tabaksblad. In het midden de aanplant van de rijst op de sawa. Het geheel heeft links een slinger van een rijsthalm en rechts van een koffietak.
Onder het geheel op een geel lint de naam van de provincie en het motto: "Tekun Berkarya, Hidup Sejahtera, Mulia Berbudaya". ("IJverig werken, Voorspoedig leven, Nobele cultuur").


WAPEN VAN DE STAD MEDAN.

Het wapen van de stad Medan heeft een groen veld omringt door een dunne zwarte en witte lijn.
Op het wapen staat op een soort schildersezel een wapen dat is ingedeeld in vier kwartieren met op de kruising een klein wapen. Boven het geheel de goddelijke ster. In al de afbeeldingen komt de natuurlijke rijkdom tot uiting, zoals de teelt van tabak, de bomen uit de bergen, de oliepalm en houtproductie met centraal de koffieteelt.
Het geheel wordt omringt door een slinger van tabaksbladeren en koffiebloesem. Onderin op een lint de naam van de stad.




VLAG EN WAPEN VAN RIAU.

De provincie Riau bevat naast vier grote rivieren, de Rokan, Siak, Kampar en Inderagiri, ook het grootste oppervlak aan tropisch regenwoud.
Riau en de eilanden liggen aan de Straat van Malakka.
Verder heeft de provincie zeer rijke olievelden die goed zijn voor de helft van de opbrengst van Indonesië.
Riau heeft een oppervlakte van 72.569 km² en de hoofdstad is Pekanbaru.  


De vlag van Riau heeft een wit veld met daarop centraal geplaatst de vlag van de provincie.
Het wapen heeft een groen veld dat geheel omringt is met een gouden ketting die 45 schakels heeft, wat verwijst naar 1945 toen Indonesië haat onafhankelijkheid uitriep.
In het midden staat een keris afgebeeld, een traditioneel wapen, en een "lancang-kuning"-schip, een traditioneel schip uit Riau Het schip vaart op vijf golvende lijnen van de zee, die symbool staan voor de Pancasila, de nationale ideologie. De keris staat symbool voor de heldhaftigheid van de Riau bevolking op basis van waarheid en wijsheid, het schip staat symbool voor de maritieme verbondenheid met de zee
Het geheel wordt omringt door een slinger van rijst (links) en katoen (rechts) als symbool voor de rijkdom.


WAPEN VAN DE HOOFDSTAD PEKANBARU.

Het wapen van de hoofdstad heet een zwarte omlijsting met bovenop vijf kantelen.
Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren in de kleuren; rood-wit-rood-wit, met centraal in het midden een wapen dat is voorzien van een gouden ketting met 45 schakels om een groen veld. Achter het wapen staat een traditionele speer uit het gebied. Op het groene veld van het middelste wapen staan afgebeeld een boortoren en een ja-knikker die symbool staan voor de aardolie industrie. Daaronder een wiel met vleugels dat symbool staat voor de vooruitgang.
Links van het wapen een rijsthalm en rechts een katoentak, samenkomend op een geel lint met de naam van de stad.

VLAG EN WAPEN VAN DE RIOUWARCHIPEL. (KEPULAUAN RIAU)

Tot 2004 maakte deze eilanden archipel deel uit van de provincie Riau. De belangrijkste eilanden zijn Batam en Bintan en hebben een Speciale Economische Zone. De eilanden liggen dicht onder de kust van Singapore.
De provincie heeft een oppervlakte van 21.992 km² en de hoofdstad is Tanjung Pinang.
Ooit waren deze eilanden de thuisbasis van de Orang laut-piraten (mensen van de zee-piraten).

De vlag van de archipel heeft een wit veld met daarop centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Het wapen is afgezet met een brede groene rand met daarop een gesloten ketting met 45 schakels, die staan voor het jaar 1945.
Het wapen heeft een blauw veld met in het midden een traditioneel zeilschip van de eilanden. Op het witte zeil staat een keris afgebeeld en in de top de goddelijke ster. Het scheepje met een gele romp vaart op een golvende zee van lichtblauwe en witte golvende lijnen. Boven in het wapen staat de naam van de provincie. Het geheel wordt omgeven door een slinger van rijsthalm  en een katoentak. Onder het wapen op een geel lint het motto: "Berpangang Amenah Bersauh Marwah". Verdere betekenis niet bekend.


WAPEN VAN DE HOOFDSTAD TANJUNG PINANG.

Het wapen heeft een groen veld met een smalle bruine rand.
Boven in het wapen staat de naam van de provincie onder een witte goddelijke ster. 
Onder de naam een pajung in het geel met een steel gevormd door een keris. Achter de keris een tabaksblad dat rist op een geel en rood voorwerp varend op een zee met vijf blauwe golvende lijnen. Deze lijnen staan waarschijnlijk symbool voor de Pancasila.
Het geheel wordt een omringt door een rijsthalm en een katoentak.
Onder in het wapen het motto: "Jujur Bertutur Bijak Bertindak". ("Eerlijk gezegd handelt verstandig").


VLAG EN WAPEN VAN WEST-SUMATRA. (SUMATERA BARAT)

De provincie ligt aan de westkust van Sumatra aan de Indische Oceaan. Even buiten de kust liggen de Mentawi-eilanden. Op deze eilanden leeft een volk met een geheel eigen taal.
Het gebied heeft een oppervlakte van 49.778 km² en de hoofdstad is Padang.
West-Sumatra wordt vooral bewoond door de Minangkabau stam.


De vlag van West-Sumatra heeft een wit veld met daarop centraal geplaatst het wapen van de provincie.
 Het wapen heeft vijf punten met bovenin op een rode baan de naam van de provincie. Boven in het groene veld de goddelijke ster boven een traditionele woning van de Minangkabau bevolking. Drie witte golvende banen voor de het water van de Indische Oceaan, met daaronder op een geel lint het motto: "Tuah Sakato".  ("Veel geluk").


WAPEN VAN DE HOOFDSTAD PADANG.

Padang is sinds de 16e eeuw een belangrijk handelscentrum. In de omgeving werd vooral peper verbouwd.
Het wapen van Padang geeft een gestileerde afbeelding weer van een traditionele woning van de Minangkabou bevolking. Tussen een gele peperstengel en een gele keris staan vijf blauwe golvende banen afgebeeld as symbool voor de Pancasila. Het geheel staat afgebeeld op een rood veld.
Onder in het wapen de naam van de stad "Padang Kota Tercinta" ("Geliefde stadsveld")

VLAG EN WAPEN VAN ZUID-SUMATRA. (SUMATERA SELATAN)

Zuid-Sumatra is de bijna zuidelijkste provincie van Sumatra en heeft een oppervlakte van 53.436 km².
De hoofdstad is Palembang.






Het veld van de vlag heeft een groene kleur met daarin centraal geplaatst het wapen van de provincie.
Het wapen heeft een groen veld en vijf hoeken. Bovenin het het wapen staat een traditioneel dak afgebeeld met daaronder de naam van de provincie. In een druk bewerkte gouden cirkel staat op de achtergrond een berg afgebeeld met op de voorgrond een stuwcomplex in een van de rivier die het gebied rijk is.
Onder in het wapen het motto: "Bersatu Teguh" ("Standhouden").
Verder juiste gegevens zijn niet bekend.


WAPEN VAN DE HOOFDSTAD PALEMBANG.

Tijdens de koloniale periode gebruikte de stad verschillende wapens.
Over het huidige wapen is niets bekend.
Het wapen wordt gedekt door een traditioneel dak en heeft een wit veld.
Op het veld staat een band met punten op verschillende hoogte met daaronder een groene berg met zonnestralen daarachter met daaronder een blauwe baan en daaronder blauw-witte golvende banen met onderin een bloem.
Onder het wapen op een wit lint: "Palembang Djaja" (vertaald uit het Javaans "Een koninklijke hertogin").



               Zie vervolg: INDONESIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 5)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten