EEN LAND VOL CULTUUR,
VRIENDELIJKE BEVOLKING
EN DAT NOOIT EEN
KOLONIE IS GEWEEST. (1)
THAILAND.
De Thaise benaming is "Prathet Thai", waarbij Prathet land betekend en het wooord Thai geïnterpreteerd wordt als vrij.
Het land is gelegen in Zuidoost-Azië en wordt omringt door Laos en Cambodja in het oosten, Myanmar (Burma) en de Andamanse Zee in het westen. het schiereiland in het zuiden door Maleisië en in het zuidoosten door de Golf van Thailand een onderdeel van de Zuid-Chinese Zee. Het land heeft een oppervlakte van 513.129 km², waarvan 0,4% aan water. De hoofdstad is Bangkok.
Het land heeft een parlementaire monarchie.
Thailand wordt naar bodemgesteldheid in vijf gebieden verdeeld:
1. Midden-Thailand, het Centrale Bekken, de kern van het land, eertijds een deel van de zee, opgevuld door slib van de rivier de Chao Phraya: de vruchtbare deltakleigronden.
2. Noord-Thailand, een kalksteenbergland met west-zuid lopende ketens, met als hoogste bergtop de Doi-Inthanon met 2595 meter, waartussen de bronrivieren van de Nam Non stromen; het zet zich langs de westkant van het Centrale Bekken naar het zuiden voort.
3. Noordoost-Thailand, het zandsteen plateau van Khorat, met door breuken een hoge west- en zuidrand, met als hoogste punt de Khao Laem met 1328 meter; het is verder laag met hoogtes tussen de 150 en 200 meter en behoort tot het stroomgebied van de Mekong rivier.
4. Zuidoost-Thailand, een laag bergland, dat zich voortzet in Zuid-Cambodja.
5. Zuid-Thailand, het noordelijke deel van het schiereiland Malakka.
Thailand is begroeid met tropisch regenwoud. Het noorden heeft moessonwoud en de rest van het land moessondroogwoud, dat in de winter periode kaal is. Langs de kusten groeien mangroven. Het land heeft een zeer rijke fauna.
NATIONALE SYMBOLEN VAN THAILAND.
Thailand kent vijf nationale symbolen:
1. Het nationale dier is de Aziatische olifant (Elephas maximus).
2. De nationale bloem is de Indische goudenregen (Cassia fitula).
3. Het nationale bouwer is het Paviljoen.
4. De nationale vogel is de Kuifloze prelaatfazant (Lophura diardi).
5. De nationale vis is de Siamese kempvis (Betta splendens).
BESTUURLIJKE INDELING VAN THAILAND.
Thailand is onderverdeeld in vijf gebieden: Noord-, Noordoost-, Centraal-, Oost-, West- en Zuid-Thailand.
Deze gebieden zijn ieder weer onderverdeeld in provincies:
1. Noord-Thailand heeft 17 provincies.
2. Noordoost-Thailand heeft 20 provincies.
3. Centraal-Thailand heeft 19 provincies.
4. Oost-Thailand heeft 7 provincies.
5. Zuid-Thailand heeft 14 provincies.
In totaal 76 provincies (changwat) die op hun beurt onderverdeeld zijn in 878 districten en Bangkok alleen al in 50 stadsdistricten. Deze districten zijn weer onderverdeeld in 7255 gemeentes en die weer onderverdeeld zijn in 69.307 dorpen.
De provincies worden bestuurd door een gouverneur.
De provincies in Thailand kennen een eigen vlag. De enigste officiële vlag die is toegestaan is de nationale vlag van het land.
De provincies geen eigen wapenschild maar een embleem.
VLAG EN EMBLEEM VAN THAILAND.
De vlag van Thailand bestaat uit vijf horizontale banen in de kleuren rood-wit-blauw-wit-rood. De middelste blauwe baan is tweemaal zo breed als de andere vier banen.
De drie kleuren rood-wit-blauw staan symbool voor de natie, de godsdienst en de koning.
De Thaise naam voor de vlag is "Thong Trairong", wat driekleur betekend.
De huidige vlag werd op 28 september 1917 in gebruik genomen.
Naast de nationale vlag kent het land ook een oorlogsvlag ter land en op zee. Het is de nationale vlag met centraal in het midden een rode cirkel met daarin afgebeeld een witte olifant met kop- en dekkleed staan de op een gele versierde ondergrond.
Het nationaal embleem van Thailand is een mythisch wezen, half mens, half adelaar, de Garuda.
De romp, de armen en het hoofd zijn menselijk; de poten en de vleugels zijn dierlijk.
De garuda komt veel voor in het hindoeïsme en boeddhisme en is ook het nationale embleem in Indonesië.
Het embleem is zowel het staatssymbool als dat van de Thaise monarchie.
De romp, de armen en het hoofd zijn menselijk; de poten en de vleugels zijn dierlijk.
De garuda komt veel voor in het hindoeïsme en boeddhisme en is ook het nationale embleem in Indonesië.
Het embleem is zowel het staatssymbool als dat van de Thaise monarchie.
OVERIGE VLAGGEN VAN THAILAND.
Buiten de nationale vlag en de oorlogsvlag ter land en ter zee kent Thailand, zoal de vlaggen van de koninklijke familie, ministeries, militaire en een etnische vlag.
KONINKLIJKE FAMILIE.
De vlag van de koninklijke familie is een vierkante gele standaard met in het midden het nationale embleem van Thailand afgebeeld.
Deze standaard werd in 1911 in gebruik genomen en wordt tot op heden nog gebruikt.
Voor de schepen van de koninklijke familie wordt een vaandel gebruikt in de kleur rood met daarop afgebeeld de koninklijke witte olifant.
MINISTERIES.
De ministeries van Thailand hebben een eigen vlag voor de gebouwen van de overheid waarin deze zijn gevestigd.
De vlag heeft een blauw veld met daarop afgebeeld de koninklijke witte olifant en linksboven aan de hijszijde een volle maan.
MILITAIRE VLAGGEN.
De vlag van de Thaise admiraliteit heeft een paarsblauw veld met daarop afgebeeld in het goud liggen twee gekruiste ankers met een touw.
De vlag van de Thaise marine, de Geus, toont de nationale vlag met in het midden afgebeeld een scheepsanker met ketting. Boven het anker de koninklijke kroon van Thailand en op de ankersteel een tandwiel gevormde cirkel (?)
VLAG VAN ETNISCHE MINDERHEID.
Het is de vlag van het Akha-volk, een bergvolk dat oorsponkelijk in het zuiden van de Chinese provincies Yunnan en Guangjao woonde
Door vervolging, onderdrukking en oorlogsgeweld is deze bevolkingsgroep in de jaren 20 van de 20e eeuw vanuit China, Birma en Laos uitgeweken naar Thailand. De kleuren van de vlag zijn de kleuren van het Akha-volk. De ster staat symbool voor het volk, wit voor vrijheid en vrede en rood voor de strijd tegen de onderdrukkers. De zwart-goud-zwart rand zijn afgeleid van de lokale kleding van het Akha-volk.
HOOFDSTAD BANGKOK VLAG EN EMBLEEM.
De Thaise naam voor deze stad is Krung Thep. het is de hoofdstad van het land maar ook de koninklijke residentie. Bangkok ligt in de rivierdelta van de Chao Phraya, deze mondt zo'n 25 kilometer ten zuiden van de stad uit in de Golf van Thailand. De stad ligt slechts 1,5 meter boven het zeeniveau. Om het gebied redelijk uit moerassige grond bewoonbaar te maken was men reeds in de 16e eeuw begonnen met de aanleg van afwateringskanalen (khlongs).
Bestuurlijk gezien is Bangkok een speciale administratieve regio van Thailand.
Het embleem van de stad toont de god Indra die in de wolken rijdt op Erawan, de olifantvormige god. In zijn hand houdt Indra een bliksemschicht, zijn wapen waarmee hij droogte kan bestrijden.
De vlag van Bangkok heeft een groen veld in de kleur van de symbolische boom van de stad, met in het midden in het wit het embleem van de stad afgebeeld.
De symbolische boom van Bangkok is de Ficus benjamina.
Zie vervolg: THAILAND-NOORD. VLAGEN EN EMBLEMEN. (DEEL 2)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten