zaterdag 10 augustus 2019

MALEISIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)

         TWEE DELEN 

   GESCHEIDEN DOOR

DE ZUID-CHINESE ZEE. (1)



MALEISIË.

Maleisië is gelegen in het zuidoosten van het werelddeel Azië.
Het westelijke deel dat 40% van het land beslaat, ook wel Malakka genaamd grenst in het westen aan de Straat van Malakka en het eiland Sumatra van Indonesië; in het noorden aan Thailand en in het zuiden via een dam aan Singapore en in het oosten aan de Zuid-Chinese Zee.
Het oostelijke deel dat bestaat uit Saba, Sarawak en Labuan grenst aan het noordelijke deel van het Indonesische eiland Kalimantan en sluit de staat Brunei in het noorden in. In het noorden grenst dit deel weer aan de Zuid-Chinese Zee.
Maleisië claimt ook een deel van de Spratly-eilanden welke zijn gelegen tussen het zuiden van Vietnam en de zuidelijke Filipijnen.


Maleisië is een Federale constitutionele monarchie d.w.z een Kieskoninkrijk, waarvan de opvolging niet automatisch van vader op zoon is geregeld.
Het land heeft een oppervlakte van 330.290 km², waarvan 0,3% aan water.
De hoofdstad is Kuala Lumpur.












Maleisië bestaat uit dertien deelstaten, genaamd 'negeri-negeri' en drie federale territoria, genaamd ' wilayah-wilayah persekutuan'.


 VLAG EN WAPEN VAN MALEISIË.

De vlag van Maleisië staat ook bekend onder de naam 'Jalur Gemilang' en werd aangenomen op 16 september 1963.
De vlag heeft zeven rode en zeven witte horizontale banen en in het linker bovenkanton op een blauw veld een gele halve maan en een gele veertienpuntige ster.
het ontwerp is gebaseerd op de Stars and Stripes van de Verenigde Staten van Amerika.
De veertien strepen staan voor de dertien staten en de drie Federale Gebieden van Maleisië. De ster heeft om dezelfde reden veertien punten.
De halve maan en de ster verwijzen naar de islam, de staatsgodsdienst van het land.

De civiele vlag en de staatsvlag van Maleisië hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren. verder kent het land nog een Civiele vlag te water, een oorlogsvlag te land, een oorlogsvlag te water, een vlag voor de luchtmacht een een koninklijke vlag.


Links de vlag van Maleisië te water, gevoerd door de koopvaardij. Rechts de oorlogsvlag te water gevoerd door de marine.



Links de oorlogsvlag te land en rechts de vlag van Royal Malaysian Air Force.
Onder de vlag van de koning van Maleisië.





Het wapen van Maleisië is na de onafhankelijkheids- verklaring in 1963 aangenomen, waarna het in 1965 enige kleine veranderingen onderging.
Het wapen wordt gedekt door de islamitische symbolen de wassende maan en de ster.. Schilddragers zijn twee tijgers en zijn oude koloniale symbolen. De schilddragers staan op een gouden lint met een Latijns en Arabische schrift, dat vertaald is naar het Nederlands "Eendracht is kracht".



Verklaring van het wapen:
1. In een rode baan in de top ven het schild staan vijf gouden krissen afgebeeld voor de voormalige staten Johor, Kedah, kelantan, Perlis en Terengganu.
2. Het bovenste gedelte van het vak heeft een wit veld met daarop afgebeeld een Areca, een palmboom familie, hieronder staat de Penangbrug in een geel veld in het zwart afgebeeld, die Penang met het vaste land verbindt. Daaronder blauwe en witte golven die symbool staan voor de Straat van Penang.
3. Het middelste veld bestaat uit vier verticale banen in de kleuren rood-zwart-wit en geel. De kleuren staan voor de Gefedereerde Malay Staten en zijn dezelfde als in de vlag van de Gefedereerde Malay Staten. Specifiek staan de kleuren rood, zwart en geel voor Negeri Sembilan, zwart en wit voor Pahang, wit en geel voor Perak em de kleuren rood en geel voor Selangor.
4. In het vierde witte veld op een groene ondergrond staat de Phyllanthus emblica, een palmsoort, afgebeeld en staat symbool voor Malakka.
5. Het vijfde witte veld verbeeldt een gedeelte van het wapen van Saba.
6. In het zesde witte veld staat een rode Hibiscusbloem. Deze bloem is een nationaal symbool voor Maleisië. Voorheen stond dit val voor Singapore, toen dat nog deel uitmaakte van Maleisië.
7. In het zevende witte veld staat de neushoornvogel afgebeeld en deze staat voor de staat Sarawak.


VLAG EN WAPEN VAN DE DRIE FEDERALE TERRITORIA.

KUALA LUMPUR. (WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR)

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië en heeft een oppervlakte van 243 km². De naam betekend "modderige samenloop van rivieren"en vormt een zogenaamde Rode Delta. De stad is een samensmelting van Aziatische culturen.

De vlag heeft op een wit veld boven en onder drie rode horizontale banen die even breed zijn als de (vier) witte banen.
In het midden een brede blauwe baan met in het geel de halve maan en de veertienpuntige ster. 
Het wapen van Kuala Lumpur toont de kleuren van de vlag van Maleisië.
Onderin het wapen op het witte veld het symbool van het federale district: 
1. Het centrum van overheid en administratie. (Ster en halve maan op blauw veld)
2. Het handelscentrum. (Palmboom op een groenveld)
3. Het centrum van cultuur en onderwijs. (Symbool van het atoom en een open boek op een geel veld)

Het wapen wordt gedekt door de kop van een tijger op een blauw en gele wrong met daaronder twee gekruiste krissen. Links en rechts van het wapen takken en bloemen van de hibiscus met linten in de kleuren van de nationale vlag van het land.
Onder het wapen op een zilver lint de tekst: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur ( Kuala Lumpur City Hall)

LABUAN. 

Labuan een eiland voor de kust van Saba in Noord-Borneo heeft een oppervlakte van 92 km². 
Labuan stond vroeger bekend onder de naam Victoria eiland. De hoofdstad is  Bandar Labuan.

 De vlag van het eiland Labuan heeft drie horizontale banen in de kleuren rood-wit-blauw. De kleuren zijn afgeleid uit de nationale vlag van Maleisië. Centraal staat de halve maan en de ster afgebeeld die ook op de nationale vlag voorkomen.
Labuan heeft geen wapen maar een zegel. Het zegel geeft weer de locatie van Maleisië op de wereldbol en de plaats waar het eiland Labuan is gelegen.
Boven in de ring om het zegel staat de tekst: Perbadanan Labuan, wat vertaald dezelfde betekenis heeft als de tekst onderin het zegel.


PUTRAJAYA.

Putrajaya is een nieuwe stad en is vanaf 1995 opgezet als administratief centrum voor het land om het overvolle Kuala Lumpur te ontlasten. De stad heeft een oppervlakte van 46 km². De stad is vernoemd naar de voormalige premier Tunku Abdul Rahman Putra. Puyra staat voor prins en jaya voor succes.

De vlag van deze stad heeft drie verticale banen in de verhouding 1:2:1 en de kleuren paarsblauw-geel-paarsblauw. In het midden staat het wapen van de staat Maleisië afgebeeld.







                   Zie vervolg: MALEISIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten