zondag 11 augustus 2019

MALEISIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

           TWEE DELEN 

     GESCHEIDEN DOOR 

DE ZUID-CHINESE ZEE. (2)



MALEISIË.

                             VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN VAN DE DEELSTATEN.

JOHOR.

De deelstaat Johor heeft een oppervlakte van 19.102 km² en de hoofdstad is Johor Barhu. De deelstaat grenst aan Singapore en is met een dam met elkaar verbonden.
De deelstaat wordt geregeerd door een sultan.


De vlag van Johor heeft een donkerblauw veld met linksboven een rood kanton met daarin een witte halve maan en een vijfpuntige ster. 
De plaatsing van de halve maan en de ster zijn afgeleid van de Turkse vlag.


Het wapen van Johor wordt gedekt door een koninklijke kroon van de sultan. Schildragers zijn twee tijgers die staan op een blauw lint met de tekst: Kepada Allah Berserha (Onderwerpt aan Allah).
Het wapen heeft een wit veld met daarop centraal afgebeeld een vijfpuntige ster en een halve maan in het geel. In iedere hoek van het wapen een kleine vijfpuntige ster. De halve maan en de ster in het midden staan symbool voor het islamitische geloof en de vier kleine sterren vertegenwoordigen de steden; Johor Bahru, Muar, Batu Pahat en Endau.


 KEDAH. (KEDAH DARUL AMAN)

De deelstaat bevindt zich in het noorden van Maleisië tegen de grens met Thailand. De  deelstaat heeft een oppervlakte van 9.447 km² en de hoofdstad is Alor Setar.
Kedah werd reeds in de 7e eeuw vermeld door Chinese pelgrims en in de 9e eeuw door Arabische handelaren. De Langkawi archipel valt ook onder Kedah.

De vlag van Kedah heeft een rood veld met in de linkerbovenhoek het wapen. 

Het wapen is rond van vorm en heeft een rood veld met in het midden een geel schild met een schuine witte baan en daaronder een groene halve maan en omringt door een rijstkrans.
het rood staat symbool voor welvarendheid en is ook de traditionele kleur van de deelstaat. De rijstkrans symboliseert de welvaart. De halve maan de staat symbool voor de islam. Het gele wapen met de witte baan staat symbool voor de sultan als beschermer van zijn onderdanen tegen onrechtvaardigheid en als symbool voor kracht van de autoriteit.


KELANTAN. (KELANTAN DARUL NAIM)

De deelstaat is gelegen in het noorden aan de oostkust en grenst aan Thailand. De deelstaat heeft een oppervlakte van 15.101 km² en de hoofdstad is Kota Bharu.
In 1429 kwam hier de Chinese zeevaarder Zheng He aan wal.
Door de ligging tegen de Thaise grens zijn veel van de inwoners boeddhist en zijn er Thais-boeddhistische tempels gebouwd.

De vlag van Kelantan heeft een rood veld met in het midden geplaatst in het wit een halve maan met tussen de punten twee speren en twee schuin geplaatste krissen en daartussen een witte vijfpuntige ster.
Het rood in de vlag heeft dezelfde betekenis als het rood in het wapen van Kedah. Het symbool is van de sultan van Kelantan.

Het wapen wordt gedekt door de kroon van de sultan en de daarboven geplaatste halvemaan en ster staan voor de islam.
Het wapen heeft als schilddragers twee muntjacs (kijangs een soort hert) die symbool staan voor de lange geschiedenis van Kelantan en haar heersers.
De schildragers ondersteunen twee speren en krissen, beide traditionele wapens uit de Kalantanese Maleisische cultuur en symboliseren kracht. Daartussen de halve maan in de kleuren rood en geel en de vijfpuntige ster als symbool voor het geloof.
De schildragers staan met een pot op een schuin geplaatst kanon die symbool staan voor de constante bereidheid van Kelantan om zichzelf te beschermen.
Onder het geheel op een geel lint in het Arabische geschreven motto: "Berserah Kepada Tuhan Kerajaan Kelantan" ("Kelantan is aan god toevertrouwd").

MALAKKA. (MELAKA).

Malakka ligt in het westen van Maleisië aan de Straat van Malakka.
Het is zowel een deelstaat als een stad met een oppervlakte van 1652 km².
De stad heeft van oorsprong een grote Chinese bevolking.

De vlag van Malakka heeft twee horizontale banen, waarvan de bovenste baan verticaal in tweeën is verdeeld; met de kleuren blauw en rood.
De onderste baan is wit. 
In de het blauwe blok staan in het geel de halve maan en de vijfpuntige ster. De halve maan en de ster staan voor de islam en de kleuren zijn ontleend aan de nationale vlag.
Het wapen wordt gedekt door de halve maan en de vijfpuntige ster.
Schilddragers zijn twee muizenherten: volgens de legende had een muishert een van de jachthonden aangevallen door de entourage van Parameswara, de eerste heerser van de staat, trapte en schopte de hond in de rivier, Parameswara, die op dat moment het koninkrijk Singapura was ontvlucht, beschouwde het incident als een goed voorteken en besloot er een koninkrijk te stichten. Hij besluit de nederzetting Malacca te noemen, naar de Malakkaboom waar hij tegen leunde terwijl hij getuige was van de gebeurtenis. De boom staat in het witte veld op het wapen afgebeeld.  In de bovenste blauwe baan van het wapen staan vijf krissen die symbool staan voor vijf legendarische strijders van het oude Sultanaat in Malakka, die Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir en Hang Lekiu zijn.
Onder het wapen op een blauw lint het motto: "Bersatu Teguh" ("Kracht in eenheid").

NEGERI SEMBILAN.

De deelstaat is gelegen in het westen aan de Straat van Malakka en heeft een oppervlakte van 6.686 km². De hoofdstad is Seremban.
In tegenstelling tot de andere staten van Maleisië wordt de heerser gekozen door de leden van de wetsraad.

De vlag van de deelstaat heeft een geel veld met in het linker bovenkanton een veld dat schuin in tweeën is gedeeld in de kleuren rood en zwart. Deze drie kleuren komen ook in het wapen van de deelstaat voor.


Het wapen is gebaseerd op westerse heraldiek.
Het schild wordt afgebeeld als een oud Frans schild in zwart en wit. De kleuren in het schild staan symbool voor de traditionele kleuren van het Minagkabau-volk en komen ook voor in de vlag.
De kleuren hebben de volgende betekenis: het geel voor de Yang di-Pertuan Besar ( de grote heerser), het zwart voor de vier wetten en het rood als vroegere relaties met de Britten. 
Centraal in het schild staan negen rijsthalmen afgebeeld boven een wit lint met in de Jawi-schrift geschreven tekst: "Negeri Sembilan".
De negen rijsthalmen en de ster met negen punten staan symbool voor de oorspronkelijke negen staten van Negeri Sembilan verenigd als één.
Het wapen wordt gedekt door een helm in de vorm van een witte staf die bekend staat als de Changgai Putri, die wordt bestreken door een rood zwaard en een rode zwaardschede. De staf staat symbool voor de 'grote heerser' en het zwaard en schede voor rechtvaardigheid.

PAHANG. (PAHANG DARUL MAKMUR) 

De deelstaat lig bijna in het midden van het vaste land van Maleisië en grenst in het oosten aan de Zuid-Chinese Zee.
Pahang heeft een oppervlakte van 35.840 km² en de hoofdstad is Kuantan, een van de grootste steden van Maleisië.

De vlag van Pahang heet twee horizontale banen; boven wit onder zwart. 
Het zwart staat symbool voor de bandahara, die ooit beheerder was van de staat en het wit voor de Sultan van Pahang.

Het wapen van Pahang bestaat uit vier elementen: een speerkop, Jawi-geschriften tussen de speerkop en de dubbele slagtanden en daaronder het motto. Het wapen van de sultan is geheel goud gekleurd.
De speerkop heeft de vorm van een koffieblad en staat symbool voor de hardheid van het wapen in de strijd. De gekruiste slagtanden staan symbool voor de vele olifanten die in het gebied leven  en de handel in het verre verleden in de slagtanden van de dieren. Het Jawi schrift wordt vertaald als : "De zachtaardige".
Onder het geheel op het lint de tekst: "Negeri Pahang" ("Pahang-staat").
Het algemene wapen is in het wit uitgevoerd.


                 Zie vervolg: MALEISIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten