woensdag 3 april 2019

SPANJE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

             HET LAND VAN DE 

    STIERENGEVECHTEN EN DE 

                  COSTA'S. (2)SPANJE. DE AUTONOME REGIO'S. (1)

ANDALUSIË (ANDALUCIA).

Anadalusië is de grootste autonome regio van Spanje. De regio heeft een oppervlakte van 87.598 km² en de hoofdstad is Sevilla.
Andalusië ligt in het zuiden van Spanje, grenst in het westen aan Portugal, noorden aan de regio's Extremadura en Castilië-La Mancha, in het oosten aan de regio Murcia en in het zuiden aan de Middellandse Zee en de Straat van Gibraltar. De rots van Gibraltar een Brits grondgebied ligt in het uiterste zuidelijke punt van de regio. In het zuiden en oosten ligt het gebrgte de Sierra Nevada met als hoogste punt de Mulhacén met 3482 meter en in het noorden ligt de Sierra Morena. Tussen dezxe gebergten ligt de vallei van de Guadal-rivier. De regio heeft een Moorse overheersing gekend van 710 tot 1248.

VLAG EN WAPEN VAN ANDALUSIË.

 De vlag van Andalusië bestaat uit drie gelijke horizontale banen; donkergroen - wit - donkergroen.
In het midden van de vlag staat het wapen afgebeeld. het groen staat symbool voor de hoop en het wit voor de vrede.

Het wapen (embleem) toont Hercules met twee leeuwen tussen de Zuilen van Hercules, wat verwijst naar de Straat van Gibraltar. hercules staat symbool voor de jeugdige energieke kracht eveneens als de leeuwen voor kracht staan.
Onder het wapen het moto; "Andalucía por sí, para Espana y la Humanidad"
( Andalusië alleen, voor Spanje en de mensheid). In de boog staat de Latijnse tekst; "Dominator Hercules Fundator" (Heerser Hercules op aanspraak). het wapen werd toegekend in 1982.


VLAG EN WAPEN VAN SEVILLA.

De vlag van Sevilla heeft een donkerrood veld met in het midden NO8DO, waarbij de 8 een knot wol is (in het Spaans; madeja).
Het moet dus gelezen worden als "No MADEJA DO". wat vrij vertaald betekend "Zij heeft me niet verlaten". Het motto werd gegeven door Alfonso X, omdat Sevilla tijdens een opstand de einige stad was die de koning trouw bleef.

Het wapen van Sevilla werd in de 20e eeuw aangepast. Op een schild van zilver zitten op een gouden troon San Fernando vergezeld van twee zittende aardbisschoppen Isidoro en Leondro. San Fernando draagt in zijn rechterhand een zwaard en in zijn linker een rijksappel. De troon staat onder een paars baldakijn en de bisschoppen zijn gekleed gewaden met zilver en goud, dragend een mijter en een herdersstaf en bisschopsstaf. Onder in het schild het monogram. het schild wordt gedekt door een koninklijke kroon.


ARAGÓN.

Aragón ligt in het noorden van Spanje en grenst aan Frankrijk, in het oosten aan Catalonië, in het zuiden aan Valencia en in het westen aan Castilië-La Mancha, Castlië en Léon, La rioja en Navarra.
De grens met Frankrijk wordt gevormd door de Pyreneeën. De grootste rivier is de Ebro.
De regio heeft een oppervlakte van 47.729 km² en de hoofdstad is Zaragoza.

VLAG EN WAPEN VAN ARAGÓN.

De vlag van Aragón is aangenomen op 16 april 1984 en is gebaseerd op de traditionele koninklijke vlag van Aragón, die dateert uit rond 1150.
De vlag heeft veld met vijf gele en vier rode strepen ("senyera") en in de linkerhelft staat het wapen van Aragón afgebeeld.

Het wapen dateert op z'n vroegst uit 1499.
Het wapen van Aragón is verdeeld in vier kwartieren; linksboven op een gele achtergrond een Sobrarbe-boom in het groen met daarop een rood kruis of het Ainsa-schild wat vertegenwoordigd het legendarische koninkrijk Sobrarbe; in het rechter boven kwartier op een blauwe achtergrond een wit kruis in de linkerbovenhoek, het kruis van Inigo Arista; linker onder kwartier een wit veld dat in vieren is verdeeld door het St. George 's kruis en in ieder deel een Moorse kop staat met een verschillend hoofddoek; in de rechter onder kwartier een kopie van de vlag met verticale strepen.
Het schild wordt gedekt door een koninklijke kroon.


VLAG EN WAPEN VAN ZARAGOZA.

De vlag van Zaragoza heeft een rood veld met in het midden in het goud afgebeeld een gekroonde klimmende leeuw, deze komt ook voor in het wapen van de hoofdstad.

Het wapen schil van Zaragoza is rood met daarop in het goud afgebeeld een klimmende gekroonde leeuw. De leeuw verscheen al in de 13e eeuw op zegels van de stad. De leeuw is afgeleid van het koninkrijk León. De afbeelding is nooit veranderd. De letters op de takken rond het schild zijn de initialen van de titels die de stad ontving tijdens de oorlogen in de 19e eeuw (Napoleon Bonaparte en de onafhankelijkheidsoorlog van 1838):
Muy Noble, Muy Heroica, Muy Leal, Muy Benéfica en Sempre Heroica e Inmortal ( erg nobel, erg heroïsch, erg loyaal, zeer voordelig en erg heroïsch en onsterfelijk).


BALEAREN (ISLAS BALEARES).

De Balearen is een eilandengroep gelegen ten oosten van Spanje in de Middellandse Zee.
De groep heeft een oppervlakte van 4.992 km² en de hoofdstad is Palma de Mallorca.
De groep bestaat uit de eilanden: Minorca, Majorca, Cabrera, Ibiza en Formentera.
De eerste drie heten samen Gymnesiae en de laaste twee de Pitiusen of Pijnboomeilanden.

VLAG EN WAPEN VAN DE BALEAREN.

De vlag heeft de bekende gele en rode strepen met in het linker boven kanton een paarsblauw veld met een wit kasteel met vijf  torens.
De vlag is op 1 maart 1983 in gebruik genomen.

Het wapenschild werd op 21 november toegekend.
Het schild is traditioneel Iberisch of gebogen en verfraaid met lambrequins. Op het schild in verticaal uitgevoerd de kleuren van de vlag met daar overheen van linksboven naar rechtsonder een paars-blauwe baan.

VLAGGEN VAN DE OVERIGE EILANDEN.

Minorca.  In de vlag op de rechter helft een symbool met acht randen en blauwe achtergrond. Hierop afgebeeld een stadsmuur met vier torens om een centraal geplaatste toren met een windwijzer. Aan ieder zijde van de toren een ruit met de kleuren van de vlag. 


Majorca en Cabrera.   Aan de hijszijde van de vlag een paars-blauw veld met daarop afgebeeld een kasteel met vijf torens. Op de middelste toren staat een heilige afgebeeld.Ibiza. In de vier hoeken van de vlag staan een kasteel afgebeeld met totaal zes torens liggen aan het water.
Formentera. In het midden van de vlag een ruit met witte rand en daarop afgebeeld een toren in goud aan het water met daarboven in het goud twee korenaren.VLAG EN WAPEN PALMA DE MALLORCA.

 De vlag van de hoofdstad Palm is  het zelfde als de vlag van het eiland.  

Het wapen van Palma de Mallorca   heeft een omrand vierkant veld dat in vieren is verdeeld en op een punt staat.
In het linker boven en rechter onder kwartier de kleuren van de Spaanse vlag. In het rechter boven kwartier en linker onder kwartier op een blauwe achtergrond een burcht in het wit liggen aan het water met in het midden een groene palm. het wapen wordt gedekt door een koninklijke kroon met daarboven in het zwart een vleermuis of vliegende hond.

BASKENLAND (PAÍS VASCO EUSKADI)

Baskenland of voluit Autonome Gemeenschap Baskenland ligt in het noorden van Spanje aan de Golf van Biskaje, ten westen van de Pyreneeën en de grens van Frankrijk. De regio heeft een oppervlakte van 7.235 km² en de hoofdstad is Victoria-Gasteiz.   De hoogste berg in de regio is de Aitxuri met 1551 meter.  Het huidige Baskenland streeft naar een wording met het Franse Baskenland als een autonome staat. Baskenland heeft een eigen taal, het Baskisch.


VLAG EN WAPEN VAN BASKENLAND.

De vlag van Baskenland wordt in het Baskisch ikurrina genoemd.
De vlag werd in 1894 ontworpen en in 1933 officieel aanvaard.
De rode achtergrond staat symbool voor het Baskische ras, er overheen ligt het Andreaskruis, dat het groen van de Guernica eik symboliseert en daarmee de oude rechten van de Basken. Hier overheen ligt een wit kruis, het symbool voor de christelijke godsdienst.
De rode kleur en de horizontale, verticale en diagonale lijnen vertonen een overeenkomst met het wapen van Navarra, de zogenaamde "ketens van Navarra`.Het wapen van Baskenland bestaat uit vier kwartieren, die vertegenwoordigen de drie provincies; Alava, Gipuzkoa en Biskaje, het vierde rood is leeg. Rond het wapen twee eikentakken.
Het wapen van Alava, linksboven, geeft weer op een geel veld een witte burcht met drie torens, uit de vestingwal op groene ondergrond komst een arm met zwaard met daarnaast een klimmende leeuw in het rood.
Rond het officiële wapen staan in een blauwe band ronde het schild de tekst: En Aumneto de la Justicia Contar Malchechors ( "In toename van rechtvaardigheid tellen Malhechors").
Het wapen van Gipuzkoa, linksonder, Geeft op een gele achtergrond drie Guernica eikenbomen weer, met op de voorgrond golvende banen wit en blauw. De eik staat symbool voor de oude baskische rechten, de golvende banen voor de zee. Het officiële schild is gekroond en de schildragers zijn twee bebaarde mannen, enkel dragend een lendendoek met in hun hand een knots. Het geheel rustend op een wit lint met de tekst "Fidelissima Bardulia Numquam Superata" ("Barduli kan nooit achterhaald worden vertrouwd").
In het wapen van Biskaje staat op een wit veld een boom in bruine aarde. Rond het wapen een gele band met zes rode kruisen in de vorm van een X.


VLAG EN WAPEN VAN VICTORIA-GASTEIZ.

De vlag van de hoofdstad van Baskenland heeft een wit veld met daarop het Andreaskruis.
In het midden van het kruis stad het wapen van de stad afgebeeld. 

 Het wapen van de stad geeft weer op een zilveren achtergrond een kasteel met drie torens ondersteund door twee rode Guinea leeuwen in loop positie. Op de twee buitenste torens in het zwart twee kraaien. Boven de hoofddeur een rood schild met de letters in het goud Y en H, de initialen van Isabell II. Het wapen wordt gedekt door een hertogenkroon. Op een blauw lint de tekst; "Haec Est Victoria Quae Vincit"  ("Dit is de overwinning die overwint").

CANARISCHE EILANDEN ( ISLAS CANARIAS).

De Canarische Eilanden zijn een groep eilanden gelegen ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara in de Atlantische Oceaan. Zeven grote en een zestal kleine eilanden vormen samen een regio.
De regio heeft een oppervlakte van 7.447 km² en heeft twee hoofdsteden, Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria.
De eilanden zijn: El Hierro, Fuerteventa, La Gomera, Lanzarote, Gran Canaria, La Palma en Teneriufe.

VLAG EN WAPEN VAN DE CANARISCHE EILANDEN.

De vlag van de Canarische eilanden is een wit-blauw-gele verticale driekleur en toont in het midden van de blauwe baan het wapen.
De vlag is in gebruik sinds 16 augustus 1982.
De kleuren van de vlag zijn afgeleid van de kleuren van de steden Santa Cruz de Tenrife, wit en blauw, en Las Palmas de Gran Canaria het geel.
Deze kleuren komen ook voor in de vlaggen van de overige eilanden.

Het wapen heeft een blauw schild met daarop in het wit kleine driehoeken voor de zeven eilanden.
Het wapen wordt gedragen door twee honden, de oerhonden van de eilanden de Podenco Canario. Het wapen is gedekt met een koninklijke kroon met daarboven op een lichtblauw lint de tekst "Oceano"
("De Oceaan").


VLAG EN WAPEN SANTA CRUZ DE TENERIFE.

De vlag van Santa Cruz de Tenerife heeft een wit veld met in het midden het wapen van de hoofdstad.

Het wapen werd op 28 augustus 1803 verleend door koning Charles IV.
Santa Cruz werd gesticht op 3 mei 1496 toen de veroveringstroepen van Castillië aan land gingen, onder het commando van Alonso Fernandez de Lugo, welke een houten kruis op de kust plaatste. Dit heilige kruis staat centraal op de gele achtergrond in het wapenschild afgebeeld. In 1797 werd het eiland ingenomen door de Britten onder Sir Horace Nelson, waaraan herinneren de drie zwarte leeuwenkoppen in het wapen, welke voorstellen de admiraals Nelson, Blake en Jennings. Onder het wapen de Orde van Santiago erkend aan het eiland toen het weer in Spaanse handen viel. Rond het ovale wapenschild een blauwe baan met bovenin de berg van het eiland, twee ankers, twee torens, twee ankers en een burcht, wat symboliseert dat het een stad in de oceaan is. Het wapen wordt gedekt door een koninklijke kroon. Rond het wapen twee lauriertakken.


VLAG EN WAPEN VAN LAS PALMAS DE GRAN CANARIA.

De vlag van Las Palmas heeft een wit veld met in het midden het wapen van de hoofdstad.

Het wapen van Las Palmas heeft een rood veld met daarop een wapen in  dat in de bovenste helft in tweeën is gedeeld, op een rode achtergrond een burcht en op een witte achtergrond een klimmende leeuw in het rood. In de onderste helft van het wapen in het geel een burcht op groene ondergrond en blauwe hemel, met naast de burcht aan iedere zijde een palm met de  de oerhond in het zwart.
Ronde het middelste schild aan iedere zijde en onder twee gekruiste zwaarden of degens.
Het schild wordt gedekt met een hertogenkroon en omringt door twee groene takken met een lint waarop de tekst staat; "Segura Tiene La Palma" ("Heeft zeker een palm").


VLAGGEN EN WAPENS VAN DE CANARISCHE EILANDEN.


El Hierro / Ferro met de hoofdstad Valverde.    


Fuerteventura met de hoofdstad Puerto del Rosario.


Gran Canaria met de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria.La Gomera met de hoofdstad San Sebastán de la Gomera.


Lanzarote met de hoofdstad Arrecife.


La Palma met de hoofdstad Santa Cruz de la Palma.


Tenerife met de hoofstad Santa Cruz de Tenerife.Verder nog de eilanden: La Graciosa met de hoofdstad Caleta de Sebo, Alegranza, Isla de Lobos, Montana Clara, Roque del Este en Roque del Oeste.                              Zie vervolg: SPANJE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten