vrijdag 12 april 2019

FRANKRIJK. OVERZEESE GEBIEDEN. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)


                  LA DOUCE FRANCE. 

             LAND VAN STOKBROOD, 

                  KAAS EN WIJN. (4) 


                                 FRANKRIJK - OVERZEESE REGIO'S. (3)


FRANS GUYANA (GUYANE). 

Frans Guyana ligt in het noordelijke deel van Zuid-Amerika, grenzend in het noorden aan de Atlantische Oceaan is verder omsloten door Brazilië en in het westen door Suriname.
Het land heeft een oppervlakte van 83.534 km², waarvan 2% aan water en de hoofdstad is Cayenne.
Het gebied heeft twee grote rivieren: de Litani en de Marowini, het daartussen gelegen gebied wordt betwist door Frans Guyana en Suriname. Het gebied streeft naar onafhankelijkheid van Frankrijk.


VLAG EN WAPEN VAN FRANS GUYANA.

Als overzees gebied van Frankrijk is de nationale vlag de Franse driekleur.
Het wapen toont op een rode achtergrond in het midden een bootje met twee riemen waarop een berg goud ligt.
Hierboven in een lichtblauwe baan drie fleur de lis met het jaartal 1643. Het bootje vaart op een rivier in het groen en op het water drijven drie zilveren waterlelies.
Het jaartal verwijst naar het jaar dat Frans-Guyana, Frans gebied werd.
Het wapen wordt gedekt door een kasteelkroon met drie torens waar bovenuit twee palmbomen steken. Schildragers zijn twee miereneters met daarboven de tekst in het Latijn: "Fert Aurum Indistria" (Werk schept overvloed).


Een veel gevoerde vlag, is momenteel de vlag van de onafhankelijkheidsbeweging.
Deze wordt van linksboven naar rechtsonder in twee driehoeken verdeeld, boven geel en onder groen, met in het midden een vijfpuntige rode ster. Beide kleuren staan voor de rijkdom van de natuur van het gebied en het rood van de ster voor het bloed dat er in het verleden is vergoten. door de kolonisten in strijd met de oorspronkelijke bevolking.


GUADELOUPE.

Guadeloupe is een Frans overzees departement gelegen in de Caraïbische Zee, ten noorden van Dominica en ten zuidoosten van Montserrat. Het bestaat uit een archipel van eilanden die tot de Kleine Antillen worden gerekend, ten noorden van de Bovenwindse Eilanden.
Met Guadeloupe wordt vaak het hoofdeiland bedoeld, dit zijn de eilanden Basse-Terre en Grande-Terre die zijn gescheiden door een smalle zeestraat.
het gebied heeft een oppervlakte van 1.705 km² en de hoofdstad is Basse-Terre 

VLAG EN WAPEN VAN GUADELOUPE.

Als overzees gebied van Frankrijk is ook hier de Franse driekleur de nationale vlag.

Het wapen is niet officieel, vanwege de wettelijke status van de eilandengroep. het wordt dan ook weinig gebruik, evenals de vlag met de zelfde afbeelding, maar wordt meer als een logo van de eilanden groep gezien. Op een blauwe baan bovenin het wapen staan drie gouden fleur de lis, wat weer verwijst naar de tijd dat de eilanden onder het Franse koninkrijk vielen en nog steeds een band met Frankrijk hebben. Het onderste deel van het wapen is zwart met in het midden in goud afgebeeld de zon met daarachter in het groen een bundel suikerriet.

MARTINIQUE.

Martinique is een Frans departement gelegen in de Caraïbische Zee, ongeveer 700 kilometer ten zuidoosten van de Dominicaanse Republiek.
Het ligt ten zuiden van Dominica en ten noorden van Saint Lucia, en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.
Het gebied heeft een oppervlakte van 1.128 km² en de hoofdstad is Fort-de-France.
Het eiland is 60 kilometer lang en het hoogste punt is de vulkaan Pelée met 1397 meter.


VLAG EN WAPEN VAN MARTINIQUE.

Als overzees gebied van Frankrijk is ook hier de nationale vlag de Franse driekleur.

Het wapen van Martinique heeft net als de vlag geen officiële status en hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.
De afbeelding dateert uit een edict van 4 augustus 1766, dat stelde dat schepen van Martinique en Saint Lucia een versie van de Franse handelsvlag moesten voeren, bestaande uit een een blauw veld met daarop een wit kruis en in de vier kwartieren L-vormige witte slangen (staande voor St. Lucia).
Later werd de afbeelding van de slang aangepast en stelt nu voor de giftige groefkopadder die op de eilanden voorkomt.

MAYOTTE.

Mayotte een Frans departement is een eiland gelegen in de Indische Oceaan tussen het eiland Madagaskar en Mozambique. Tot het gebied behoren ook de drie eilandjes Petite-Terre, Chissioi Mtsamboro en Chissioi Mbouzi.
Het geheel behoort tot de eilanden groep van de Comoren, maar niet tot de republiek van de Comoren.
Mayotte heeft een oppervlakte van 374 km² en de hoofdstad is Mamoudzou.


VLAG EN WAPEN VAN MAYOTTE.

Als overzees gebied van Frankrijk is de Franse driekleur de nationale vlag van Mayotte. 

Lokaal wordt de niet officiële vlag van Mayotte gevoerd welke een wit veld heeft met daarop het wapen van Mayotte en daarboven in rode letters de naam.
Het wapen bestaat uit een wolkontwerp en is in tweeën gedeeld met boven een blauw en onder een rood veld. In het blauwe veld in het wit een liggende halve maan, en in het rode veld in het goud twee bloemen. Schilddragers zijn twee zeepaardjes. Onder het schild het motto op een grijs lint: "Ra Hachiri" ("We zijn waakzaam").


RÉUNION.

Réunion is een Frans departement gelegen in Afrika ten oosten van Madagaskar en ten westen van Mauritius in de Indische Oceaan. Voor 1848 was de naam Île Bourbon welke na de Franse Revolutie werd veranderd in Réunion.
Het eiland heeft een oppervlakte van 2.513 km², waarvan 0,3% aan water en de hoofdstad is Saint-Denis.
Op het eiland liggen tweed vulkanen;: Piton de la Fournaise met een hoogte van 2631 meter en de Piton dez Neiges met een hoogte van 3069 meter.




VLAG EN WAPEN VAN RÉUNION.

Als overzees gebied van Frankrijk is de nationale vlag de Franse driekleur. Verder bestaan er op het eiland diverse onofficiële vlaggen

Een voorstel (rechts) van de Association for the Réunion Flag, is een vlag met aan de hijszijde een baan met de kleuren van de Franse nationale vlag. Het rechterdeel wordt diagonaal in vieren gedeeld in de kleuren (met de klok mee) geel-rood-groen-blauw en in het midden een witte bol.  


Een ander voorstel is de vlag (links) van de Vexillogical Association of Réunion. In het rood de hoogste vulkaan van het eiland met in de blauwe lucht de stralen van de opkomende zon.

Het wapen van Réunion dateert uit 1925. Het is in vier kwartieren verdeeld met in het midden een wapen met de kleuren van de Franse vlag en in het goud de letters RF (Republiek France).
In het eerste kwartier drie meel de Romeinse letter M, boven drie bergtoppen waarvan er één vuur uit braakt. Het is de geschatte hoogte van de vulkaan Piton des Neiges (3069 meter).
In het tweede kwartier, verticaal verdeeld in de kleuren blauw en rood een wit zeilschip dat symbool staat voor het schip van Saint-Alexis, dat in 1638 op het eiland aankwam.
In het derde kwartier op een blauwe achtergrond drie fleur de lis, die verwijzen naar de oude naam van het eiland.
In het vierde kwartier op een rode achtergrond gouden bijen, deze staan symbool voor het Eerste Franse Rijk onder Napoleon Bonaparte.
Boven het wapen op een witte achtergrond het moto van het eiland: "Florebo quocumque ferar"
("Ik zal bloeien waarheen ik zal worden gebracht"). 


SAINT BARTHÉLEMY.

Saint Barthélemy is een eiland in de Caraibische Zee en een overzeese gemeenschap van Frankrijk.
Het eiland ligt ten zuidoosten van Sint Maarten en ten noordwesten van Saint Kitts, en het behoort tot de Bovenwindse Eilanden en de Kleine Antillen.
Het eiland heet een oppervlakte van 21 km² en de hoofdstad is Gustavia, deze plaats is vernoemd naar koning Gustaaf III van Zweden en werd gesticht nadat Zweden in 1784 het eiland kocht van Frankrijk. In 1878 verkocht Zweden het weer terug aan Frankrijk.


VLAG EN WAPEN VAN BARTHÉLEMY EN GUSTAVIA.

De vlag en wapen van het eiland en de hoofdstad hebben de zelfde afbeelding en kleuren'.
het schild heeft een blauw veld dat door een brede rode baan horizontaal in tweeën wordt gedeeld, in de baan staat in het wit het Maltezer kruis.
In de de bovenste blauwe baan drie fleur de lis welke symbool staan voor het oude Franse koninkrijk. In het onderste blauwe deel drie gouden kronen van het Zweedse koninkrijk. 
Het schild wordt gedekt door een kasteelkroon. Schilddragers zijn twee kraanvogels die op een lint staan met het moto; "Quanalao". 

SAINT-PIERRE-ET-MIQUELON.

Saint-Pierre-et Miquelon is een Franse overzeese gemeenschap.
De gemeenschap bestaat uit een groep van acht kleine eilanden en is gelegen op ongeveer 25 kilometer afstand van het schiereiland Burin van het Canadese eiland Newfoundland in het noorden van de Atlantische Oceaan.
De acht eilanden zijn;
Saint-Pierre.
Miquelon-Langlade.
Île aux Marins.
Petit Colombier.
Grand Colombier.
Île aux Pigeons.
Île aux Vainquers.

De eilanden groep heeft een oppervlakte van 242 km² en de hoofdstad is Saint-Pierre.



VLAG EN WAPEN VAN SAINT-PIERRE-ET-MIQUELON.

Als een Frans overzees gebied is de officiële vlag de Franse vlag.
De vlag van deze gemeenschap heeft geen officiële status.






De vlag die op de eilandengroep wordt gebruikt is een lokale vlag en heeft de zelfde afbeeldingen en kleuren als het niet officiële wapen.
De vlag toont op de rechter blauwe helft een zeilschip onder volle tuigage, de Grande Hermine. het is het zeilschip waarmee de ontdekkingsreiziger Jacques Cartier op 15 juni 1536 aankwam op deze eilanden groep. Aan de hijszijde van de vlag bevinden zich boven elkaar nog drie afbeeldingen van vlagen, die de herkomst van de inwoners symboliseren; van boven naar beneden de vlag van Baskenland, de vlag van Bretagne en de vlag van Normandië.

Het wapen schild heeft de zelfde afbeeldingen als op de vlag. Het schild wordt gedekt met een Corona navalis (een scheepskroon). Achter het schild zijn kruislings twee scheepsankers geplaatst met onder het schild op een witte band het motto in het Latijn; "A mare labor" (Een werk van de zee").

SINT-MAARTEN (SAINT-MARTIN).

Het noordelijke deel van het eiland Sint-Maarten is een Franse overzeese gemeenschap met een oppervlakte van 54 km² met de hoofdstad Marigot.

VLAG VAN SAINT-MARTIN.

Saint-Martin kent alleen de Franse vlag als zijn een overzeese gemeenschap van Frankrijk.


FRANS POLYNESIË.

Frans Polynesië is een overzees Frans eilanden gebied gelegen in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan.
De archipel bestaat uit 118 eilanden, waarvan er slechts 67 zijn bewoond.
het gebied heeft een oppervlakte van 4000 km² en de hoofdstad is Papeete.

VLAG EN WAPEN VAN FRANS POLYNESIË.

Frans Polynesië heeft ondanks dat het Frans overzees gebied is een eigen vlag en wapenembleem. Aan land wordt nog steeds de Franse vlag gehesen, maar de huidige vlag wordt op zee gevoerd. De vlag werd aangenomen op 4 december 1984 en bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren rood-wit-rood (2-3-2).
De kleuren zijn afkomstig van de historische Tahitiaanse vlaggen. In het midden van de witte baan staat het embleem, een varende vissersboot (piroge)  afgebeeld met een gestileerde afbeelding van de zee en de zon. Op de boeg van het schip staan vijf symbolen afgebeeld die staan voor de traditie van het land en het belang van de visserij voor de bewoners.

NIEUW CALEDONIË (NOUVELLE-CALÉDONIE).

Nieuw Caledonië is een Frans overzees gebiedsdeel met een bijzondere status. het bestaat uit het hoofdeiland Grande Terre (Nieuw Caledonië genoemd) en de Loyaliteitseilanden, waarvan Maré, Lifou en Ouvré de belangrijkste zijn, en verder enige kleine eilanden.
De archipel heeft een oppervlakte van 18.575 km² en de hoofdstad is Nouméa.


VLAG EN WAPEN VAN NIEUW CALEDONIÉ.

Als een Frans overzees gebiedsdeel wordt aan land nog steeds de Franse driekleur gebruikt.
verder kent het gebied een niet officiële vlag en embleem.

De co-officiële vlag ook wel de Kanakvlag genaamd is een horizontale drie kleur
donkerblauw-rood-groen met links van het midden een gele cirkel waarin een deel van het wapen staat.
De Kanakvlag was de partijvlag van de onafhankelijkheid beweging van de FLNKS. 

Het wapen is een symbool geeft weer, links een speer gestoken door tutut schelpen, rechts een boom de Araucia collumnaris, en op de voorgrond de schelp van de Nautilus, in het zwart.

CLIPPERTON.

Clipperton in het Frans; Île Clipperton ook wel Île de la Passion genoemd is een atol in het noorden van de Stille Oceaan op een afstand van 1300 kilometer ten zuidwesten van Mexico.
De atol heeft geen permanente bewoning. Nationalistische Mexicanen trachten het weer onder Mexicaans bestuur te krijgen.

WALLIS EN FUTUNA (WALLIS-ET-FUTUNA).

Wallis en Futuna zijn sinds 1888 een frans protectoraat en na 1961 een Frans overzees gebiedsdeel.
De eilanden liggen in de Stille Oceaan ten noordoosten van Fiji en ten westen van Samoa.
 Het gebied heeft een oppervlakte van 142 km² en de hoofdstad is Matâ'utu.

Ook deze eilanden voeren als een Frans overzees gebiedsdeel officieel de Franse driekleur.

VLAG EN WAPEN VAN WALLIS EN FUTUNA.

De niet officiële vlag en wapen van Wallis en Futuna hebben de zelfde kleur en afbeelding.
Beide hebben een rood veld met in het linker bovenkanton een kleine Franse vlag.
Rechts onderin een wit vierkant met een diagonaal rood kruis, het Andreas kruis.



Een geaccepteerde variant, heeft een rood veld met in het linker boven kanton een kleine Franse vlag en in het midden een Maltezer kruis.






FRANSE ZUIDELIJKE EN ANTARCTISCHE GEBIEDEN.

Dit zijn een groep onbewoonde vulkanische eilandjes in de zuidelijke Indische Oceaan, ten zuiden van Afrika en een gedeelte van Antartica.
Het gebied omvat vijf districten:
Saint-Paul en Amsterdam. 
Crozeeilanden. (Frans sinds 1924)
Kerguelen. (Frans sinds 1893)
Adélieland (Frans Antarctische gebied)
Verspreide eilanden in de Indische Oceaan.

Het gebied heeft een oppervlakte van 439.781 km² en de hoofdstad is Port-aux-Français.

VLAG EN WAPEN VAN DEZE GEBIEDEN.

De vlag heeft een blauw veld met linksboven in het kanton de Franse driekleur.
Rechtsonder in het kanton de letters AFA met daar omheen vijf witte vijfpuntige sterren voor de vijf districten. Vermoedelijk staan deze letters voor Antartica-France-Adélieland.

Het wapen is geen officieel wapen en vertoond in de vier kwartieren; een plant, een kreeft, een Konings-Pinguïn en een ijsberg in zee. Het schild wordt gedekt door een kroon met vijf sterren met er achter twee scheepsankers. Schilddragers zijn twee robben.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten