woensdag 10 april 2019

FRANKRIJK. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)


          LA DOUCE FRANCE. 

       LAND VAN STOKBROOD, 

             KAAS EN WIJN. (3)

                                               FRANKRIJK - REGIO'S. (2)



HAUTS-DE-FRANCE.

De regio ligt in het noorden van Frankrijk en grenst aan België in het noorden, de regio Grand Est in het oosten, Île de France in het zuiden, Normandië in het zuidwesten en aan Het Kanaal in het westen.
De regio heeft een oppervlakte van 31.813 km² en de hoofdstad is Rijsel. De huidige naam van de regio dateert van 1 januari 2016 en ontstond uit samenvoeging van de twee regio's Nord-Pas-=de Calais en Picardie.

HISTORISCHE PROVINCIES.

VLAG EN WAPEN VAN  HAUTS-DE-FRANCE. 

De regio heeft geen eigen vlag en wapen. De voormalige regio Nord-Pas-de-Calais heft een vlag en wapen: beide een geel veld met daarop afgebeeld een klimmende leeuw in het zwart met rode tong en nagels. De voormalige regio Picardi heeft als vlag en wapen: verdeeld in vier kwartieren; linksboven en rechtsonder een blauw veld met drie fleur de lis in het goud en rechtsboven en linksonder een wit veld met drie klimmende leeuwen in het rood.

VLAG EN WAPEN VAN RIJSEL.

De vlag van Rijsel heeft een wit veld met in het midden een gestileerde afbeelding in het rood van de fleur de lis.
Dit is ook het moderne stadswapen van Rijsel.
Het oude wapen van de stad Rijsel heeft een rood veld met daarop in het wit een fleur de lis afgebeeld.


ÎLE-DE-FRANCE.

Île-de-France is de regio waarin de hoofdstad van Frankrijk is gelegen, Parijs. De naam kwam voor het eerst voor in 1387, toen het verving de oudere naam "Pays de France".
De regio wordt begrenst door de regio's; in het noorden Hauts-de-France, in het oosten Grand Est, in het zuiden Bourgogne-Franche-Comté en Centre-Val de Loire en in het westen door Normandië.
De regio heeft een oppervlakte van 12.012 km² en de hoofdstad is Parijs.

VLAG EN WAPEN VAN ÎLE-DE-FRANCE.

Vlag en wapen van deze regio hebben dezelfde afbeelding en kleur.
Beide een donkerblauw veld met daarop afgebeeld drie fleur de lis in het goud.




Voor vlag en wapen van Parijs zie: deel 1 van Frankrijk, Vlaggen en wapenemblemen.

NORMANDIË. (LA NORMANDIE)

De regio Normandië is ontstaan door de samenvoeging van de voormalige regio's Basse-Normandië en Haute-Normandië op 1 januari 2016.
De regio wordt begrenst in het noorden door de regio Hauts-de-France, in het oosten door Île-de-France, in het zuidoosten door Centre-Val de Loire, in het zuidwesten door Bretagne en in het westen door Het kanaal. De naam is ontleend aan de Noormannen (Vikingen). Van 1066 tot 1415 was het Engels grondgebied.
De regio ligt aan de monding van de rivier de Seine en  heeft een oppervlakte van 29.906 km² en de hoofdstad is Rouen.

HISTORISCHE REGIO'S.


VLAG EN WAPEN VAN NORMANDIË.

Vlag en wapen hebben beide dezelfde kleur en afbeeldingen.
Beide hebben zij een rood veld met daarop afgebeeld twee lopende luipaarden, klauwend met hun rechter poot.
De afbeeldingen werden toegeschreven aan de middeleeuwse heraut Willen de Verovernaar, en zijn gelateerd aan het 12e eeuwse wapen van het Huis van Anjou.
Ook wordt geweerd dat ze zijn gebaseerd op het wapen van Richard van Engeland.


VLAG EN WAPEN VAN ROUEN.

De vlag en het wapen van Rouen hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.
Beide hebben bovenin een blauwe baan met in het goud drie fleur de lis, wat symbool staat voor het belang van de stad.
Onder in op een rood veld staat de afbeelding van het Paaslam, het symbool van de heilige St.Jan, de patroonheilige van de stad.
Vlag en wapen waren reeds bekend in 1266.


NOUVELLE-AQUITAINE.

De regio wordt begrenst in het noorden door de regio's Pays de la Loire en Centre Val de Loire, in het oosten door de regio's Auvergne-Rhône-Alpes en Occitaine, in het zuiden door Spanje em in het westen door de Golf van Biskaje. In de regio ligt Frans-Baskenland. De regio is ontstaan door het samenvoegen van de regio's Aquitaine, Limousin en Poitou-Charentes.
De regio heeft een oppervlakte van 84.060 km² en de hoofdstad is Bordeaux.


HISTORISCHE PROVINCIES.


VLAG EN WAPEN VAN NOUVELLE-AQUITAINE.

De vlag en het wapen van de regio hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.
Beide hebben een wit veld met daarop verticaal drie golvende banen welke symbool staan voor de rivier de Garonne.
Op de rechterhelft staat in het rood een klimmende leeuw. Vlag en wapen zijn geheel nieuw hebben geen verbintenis met de vlaggen en wapens van de drie voormalige regio's.
Aquitaine heeft een vlag en wapen met een rood veld met daarop één luipaard in goud afgebeeld als in het wapen van Normandië.
Limousin heeft een vlag en wapen met een wit veld omringt door een rode baan. Op het witte veld staan hermelijnstaarten afgebeeld.
Poitou-Charentes heeft een vlag en wapen met een rood veld met daarop in het goud afgebeeld vijf burchten met daarop drie torens.


VLAG EN WAPEN VAN BORDEAUX.

De vlag en het wapen van de stad Bordeaux hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren. In de bovenste blauwe baan  staan drie gouden fleur de lis, wat symbool staat voor de belangrijkheid van deze havenstad. Op het rode veld staat een witte stadsmuur afgebeeld met vier torens om een centrale toren het voormalige stadhuis gebouwd. Boven de stadsmuur in het goud een leeuw afgebeeld dat herinnerd aan de Engelse overheersing van de stad. De onderste blauwe golvende baan is de rivier de Garonne waarin weerspiegeld een halve maan in het wit, als deze door de stad stroomt. Bijnaam van de stad was le Port de la Lune.
Wapendragers zijn twee witte bokken met een gouden kroon om hun nek waaraan een gouden ketting is bevestigd. Onder het wapen op een wit lint de tekst; "Lilia Sola Regvnt Lnnam Vndas Castra Leonem". (De leeuw alleen nam de beklimming van het kamp van de lelies).


OCCITAINE.

Occitanie ligt in het uiterste zuidoosten van Frankrijk grenzend in het noorden aan de regio Auvergne-Rhône-Alpes, in het oosten aan de regio Provance-Alpes-Côte d'Azur en de Middellandse Zee, in het zuiden aan Spanje en in het westen aan de regio Nouvelle-Aquitane.
De regio is ontstaan door de samenvoeging van de voormalige regio's Languedoc-Roussilon en Midi-Pyrénées. De regio heeft een oppervlakte van 72.724 km² en de hoofdstad is Toulouse.

HISTORISCHE PROVINCIES.


VLAG EN WAPEN VAN OCCITANIE.

De vlag, een banier, heeft meer iets van een reclame doek. Het vermeld de naam van de regio en de bergen en zee waaraan de regio is gelegen.

Het wapen van de regio is het zelfde als het wapen van de voormalige regio Languedoc-Roussilon. Het heeft een rood schild met in het midden in het goud een Kathaars Kruis met rechts onderin vijf gouden verticale banen. Het symbool is zeer oud en stamt uit de tijd van de kruistocht tegen de Katharen in 1244, toen de Franse koning een steviger greep op het gebied verkreeg. Ook de vlag en het wapen van Midi-Pyrénées heeft een rood veld met daarop het Kathaars kruis.

VLAG EN WAPEN VAN TOULOUSE.

Vlag en wapen van de stad Toulouse hebben de zelfde afbeeldingen en kleuren.
De blauwe band met de fleur de lis zijn een symbool van het oude koningshuis van Frankrijk.
Op de rode onderste deel staat het symbool van de stad het kruis van Occitanie op een staf met daarvoor het Paaslam. het kruis in ontleend aan het wapen van de graaf van Toulouse die het kruis vaststelden tussen de 12e en 13e eeuw. Links van het kruis staat het plaatselijk kasteel en rechts de kathedraal als symbool van kracht voor de stad.

PAYS DE LA LOIRE.

De regio ligt in het midden-westen van Frankrijk aan de Golf van Biskaje en wordt begrenst in het westen door Bretagne, in het noorden door Normandië, in het noordoosten en oosten door Centre-Val de Loire, in het zuidoosten en zuiden door Nouvelle-Aquitaine. De regio is ontstaan door de samenvoeging van de voormalige provincies Maine, Anjou, Poitou en Bretagne.
De regio heeft een oppervlakte van 32.082 km² en de hoofdstad is Nantes.

HISTORISCHE PROVINCIES.


VLAG EN WAPEN VAN PAYS DE LA LOIRE.

Vlag en wapen van de regio hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.
De vlag wordt verticaal in tweeën gedeeld: met in de linker helft een rood omrand blauw veld vol met gouden fleur de lis. linksboven in de hoek van de rode baan een klimmende leeuw in het wit; de rechter helft  heeft een wit veld vol met hermelijnstaarten en is omringt door een blauwe baan.
In het midden van het geheel staan twee gestileerde harten met een kroon in het rood. het geheel is een combinatie van het wapen van Main (fleur de lis en leeuw) en Bretagne (de hermelijnstaarten) en de harten van Vendée (de regio).

VLAG EN WAPEN VAN NANTES.

Vlag en wapen van Nantes hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.
De vlag wordt door een breed wit kruis met zwarte randen in vieren gedeeld. In het eerste kwartier is een zeilschip afgebeeld op een groene zee.
Het schip draagt witte zeilen met daarop afgebeeld in het zwart de hermelijn staarten. In de overige witte kwartieren zijn vier hermelijnstaarten afgebeeld.

Het wapen van Nantes dateert uit de 16e eeuw en geeft het belang van de stad als havenstad weer. In de bovenste witte baan afbeeldingen van de hermelijnstaarten welke het belang van deze haven voor Bretagne weergeven. In voorgaande perioden vanaf 1350 waren dit zeehonden.
In het onderste deel op een rood veld het handelsschip op een groene zee.


PROVANCE-ALPES-CÔTE D'AZUR.

De regio is in het zuiden gelegen aan de Middellandse Zee en wordt begrenst door het vorstendom Monaco en Italië in het oosten, in het noorden aan de regio Auvergne-Rhône-Alpes en in het westen door de regio Occitanie. De regio bestaat uit de departementen Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Var en Vaucluse.
De regio heeft een oppervlakte van 31.400 km² en de hoofdstad is Marseille.

HISTORISCHE PROVINCIES.


VLAG EN WAPEN VAN PROVENCE-ALPES-CÔTE D'AZUR.

Vlag en wapen van de regio hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren.

De linkerzijde bestaat voor de grootste helft uit vijf gouden verticale banen, gescheiden door vier rode banen. Deze zij afkomstig van Aragón uit Spanje. Aan de rechterzijde staat op een gouden veld een dolfijn afgebeeld en daaronder op een wit veld een rode adelaar op een zwarte rots een de zee. de adelaar is afkomstig van het hertogdom Nice. De dolfijn staat symbool voor de visvangst.

VLAG EN WAPEN VAN MARSEILLE.

De vlag van de stad Marseille heeft een wit veld met daarin een lichtblauw kruis dat de vlag in vieren deelt.
Marseille was vroeger een Griekse staat.  De vlag met het kruis werd later aangenomen als symbool van de kruistochten in de 11e tot de 13e eeuw, toen de stad een inschepingshaven was om naar het Heilige Land te varen

Het wapen van Marseille toont een ovaal schild met daarin de vlag van de stad. Achter het schild staan een drietand en een caduceus (herautenstaf) afgebeeld. De drietand staat symbool voor de zee en de vissen, de caduceus voor de handel.
Het wapen wordt gedekt door een kasteelkroon. Schilddragers zijn een stier (links) en een leeuw (rechts). het geheel is in het zilver uitgevoerd. Onder het wapen het moto: "Actibus immensis urbs fulget Massilensis". ("De stad Marseille schijnt door zijn grote prestaties").


                Zie vervolg: FRANKRIJK. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)

                                                            OVERZEESE REGIO'S

Geen opmerkingen:

Een reactie posten