LAND VAN SAKSEN, GERMANEN,
BIER EN BOCK WORST. (2)
BESTUURLIJKE INDELING VAN DUITSLAND.
VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN VAN DE DEELSTATEN. (2)
BREMEN (FREIE HANSESTADT BREMEN).
Bremen is de kleinste deelstaat van Duitsland met een oppervlakte van 404 km² met als hoofdstad Bremen. Bremen ligt aan de rivier de Weser en was aan de monding hiervan al zeer vroeg een handelsnederzetting. In 787 wordt er het bisdom Bremen gesticht en in 845 woerd het ook de zetel van het aardbisdom Hamburg. Bremen wordt geheel omringt door de deelstaat Nedersaksen.De stad is heden nog een zeer belangrijke zeehaven voor Duitsland.
VLAG EN WAPEN VAN BREMEN.
De vlag van Bremen bestaat uit acht even hoge horizontale banen; rood-wit van boven af. Aan de hijszijde twee verticale geblokte banen in rood-wit en wit-rood uitgevoerd.De vlag met het klein wapen heeft vier even hoge banen in rood en wit.
Het wapenschild van de vrije Hanzestad Bremen heeft een rood veld met daarop afgebeeld een zilveren sleutel.
Het is de sleutel van Simon Petrus, de beschermheilige van de kathedraal van Bremen. De eerste afbeelding dateert uit 1366.
Officieel werd het wapen voor het eerst bevestigd door Napoleon Bonaparte in 1811.
het schild wordt gedekt door een vijfbladige gouden kroon bezet met edelstenen. De schilddragers zijn twee leeuwen in het goud met rode tong; deze waren in het begin van de 16e eeuw twee engelen, maar werden vervangen door twee leeuwen in 1568.
HAMBURG (FREIE UND HANSESTADT HAMBURG).
Hamburg is de op een na grootste stad van Duitsland en tevens de belangrijkste zeehaven gelegen aan de rivier de Elbe die een verbinding is met de Noordzee. De geschiedenis van de stad begint reeds in 825 met de aanleg van de "Hammaburg", een klein kasteel aan de noordoostgrens van het Karolingische Rijk onder Lodewijk de Vrome. Langzaam breidde deze gemeenschap zich uit tot een belangrijke marktstad en later een handelsstad met scheepvaartprivileges. In 1806 werd het een Vrije Hanzestad.Hamburg heeft een oppervlakte van 755.264 km² en wordt begrenst in het westen, noorden en oosten door de deelstaat Sleeswijk-Holstein en in het zuiden door de deelstaat Nedersaksen.
VLAG EN WAPEN VAN HAMBURG.
Vlag en wapen van de stad Hamburg hebben dezelfde kleur en afbeelding.Op een rood veld staat in het wit de "Hammaburg" afgebeeld, met drie torens, de twee buitenste met op de top een zes puntige witte ster in op de middelste een kruis.
De stad kent ook het admiraliteitswapen; een rood schild met daarop de "Hammaburg" met daarachter in het blauw een scheepsanker.
Het groot wapenschild wordt gedekt door een helm met gesloten vizier getooid met groene en rode pluimen en mantel in rood en wit. Schildragers zijn twee gouden leeuwen met rode tong, die van het schild weg kijken.
HESSEN.
Hessen is een deelstaat in het midden van Duitsland en wordt begrenst in het noordwesten door Noordrijn-Westfalen, noorden Nedersaksen, oosten Thüringen, zuidoosten Beieren, zuiden Baden-Württemburg en westen Rijnland-Palts.
Het huidige Hessen werd in 1945 gevormd door de samenvoeging van de Pruisische provincie Hessen-Nassau en de volksstaat Hessen. De deelstaat heeft een oppervlakte van 21.114 km² en de hoofdstad is Wiesbaden.
VLAG EN WAPEN VAN HESSEN.
De vlag van Hessen bestaat uit twee horizontale banen; rood boven onder wit.In de dienstvlag van Hessen staat in het midden van de vlag het wapen afgebeeld. De kleuren van de vlag zijn afkomstig uit het wapen van Hessen. De vlag werd officieel aangenomen in 1948.
Het wapen van Hessen bestaat reeds sinds 1264 en is in die periode regelmatig aangepast. Het wapen toont op een blauw veld een witte leeuw met rode banen.Het wapen wordt gedekt door een gouden kroon met vijf bladen, wat teruggaat in de tijd dat Hessen een deelstaat was van het Duitse Keizerrijk.
VLAG EN WAPEN VAN WIESBADEN.
Vlag en wapen van Wiesbaden hebben dezelfde kleur en afbeelding.Op een blauwe achtergrond staat drie gouden fleur de lis afgebeeld.
Over de oorsprong van beide en betekenis is niets bekend.
MECKLENBURG-VOOR-POMMEREN (MECKLENBUG-VORPOMMERN).
De deelstaat is gelegen in het uiterste noordoosten van Duitsland en wordt begrenst door de Oostzee in het noorden (Lübecker Bocht, Mecklenburger Bocht en Pommersche Bocht), Polen in het oosten, de deelstaat Brandenburg in het zuiden, de deelstaat Nedersaksen in het zuidwesten en de deelstaat Sleeswijk-Holstein in het noordwesten. De deelstaat bestaat uit de historische gebieden Mecklenburg en Voor-Pommeren met als grens rivier de Recknitz. De grootste staden havenstad van de deelstaat is Rostoch. De deelstaat heeft een oppervlakte van 23.180,14 km² en de hoofdstad is Schwerin.
VLAG EN WAPEN EMBLEEM MECKLENBURG-VOOR-POMMEREN.
De deelstaat kent een landsvlag (links) en een dienstvlag (rechts).In de dienstvlag staan afbeeldingen van het wapen van de deelstaat.
De vlaggen bestaan uit vijf horizontale banen, van boven naar beneden, ultramarijnblauw, wit, geel,wit en cinnaberrood. De kleuren zij afkomstig uit de vlaggen van de twee voormalige historische gebieden, en symboliseren daarmee de eenwording tot één staat.
Het wapen van de deelstaat wordt verticaal in tweeën gedeeld, links Geel (goud) met een gekroonde stierenkop en rechts wit met een griffioen in het rood. Beide afbeeldingen zijn afkomstig uit de wapens van de voormalige historische gebieden. De griffioen wordt ook gebruikt in de Poolse provincies Pommeren en West-Pommeren.
VLAG EN WAPEN VAN SCHWERIN.
De vlag van de hoofdstad Schwerin heeft drie horizontale banen in de kleuren geel-blauw-geel, welke ook voorkomen in het wapen van de stad. In de blauwe baan staat de afbeelding van het wapen centraal.
Het wapen van Schwerin heeft een blauw veld met daarop afgebeeld in het goud een ridder te paard, met gesloten vizier van zijn helm, in zijn linker zijde een driehoekig schild met een afbeelding van een leeuw, en draagt aan zijn rechterzijde een banier.
het wapen werd verleend op 10 april 1858, gewijzigd op 30 september 1939 en op 11 februari 1991 weer toegekend.
De stad heeft reeds sinds 1177 stadsrechten. De ridder is de oprichter van de stad, hertog Heinchich der Löwen van Sachsen en Bayern. De leeuw is de leeuw van de familie Welfen, waartoe de hertog behoorde. De afbeelding stond reeds in 1298 op zegels van de stad.
NEDERSAKSEN (NIEDERSACHSEN).
De deelstaat grenst in het noorden aan de Noordzee en de deelstaat Sleeswijk-Holstein, in het noordoosten aan de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren, in het oosten aan de deelstaat Saksen-Anhalt, in het zuiden aan Hessen en Noordrijn-Westfalen en in het westen aan Nederland.
De deelstaat werd gesticht in 1946 en werd samengesteld uit Hannover (voorheen Pruisen) en de vrijstaten Oldenburg, Brunswijk en Schaumburg-Lippe.
De deelstaat heeft een oppervlakte van 47.618,24 km² en de hoofdstad is Hannover.
VLAG EN WAPEN VAN NEDERSAKSEN.
De vlag van Nedersaksen (links) is een horizontale driekleur; zwart-rood-geel met in het midden het wapen van Nedersaksen. nedersaksen heeft ook nog een dienstvlag ter water (rechts).
De vlag werd op 13 april 1951 vastgelegd in de grondwet van Nedersaksen. het grondpatroon is de Duitse vlag met daarop geplaatst het wapen van Nedersaksen.
Het wapen van Nedersaksen heeft een rood schild met daarop afgebeeld een wit paard, dat als een edel dier wordt beschouwd. Sommige vergelijkingen gaan terug naar het goddelijke paard uit de Germaanse mythologie.
VLAG EN WAPEN VAN HANNOVER.
De vlag van de stad Hannover kent twee uitvoeringen, beide met twee banen geel boven en wit onder. In de dienstvlag (rechts) staat het gekroonde wapen van Nedersaksen.
Hannover werd rond 1170 een stad met stadsrechten en was een belangrijk lid van de Hanze. Vanaf 1636 was het de hoofdstad van de hertogen van Brunswick-Lüneburg, die later koningen werden van Hannover en tegelijkertijd koningen van Engeland.
Het wapen heeft een rood veld met daarop in het wit een burcht met poort en twee torens. Tussen de torens in het goud staat een leeuw.
In de poortopening een klein geel schild met in het groen een klaverbladknop. De leeuw is de leeuw van Brunswick en is afkomstig van de familie Welfen en verscheen reeds begin 13e eeuw op de zegels. De klaverbladknop is bekend van munten uit 1430 en verscheen niet op de zegels van de stad tot 1534.
NOORDRIJN-WESTFALEN (NORDRHEIN-WESTFALEN).
De deelstaat grenst in het noorden en gedeeltelijk het oosten aan de deelstaat Nedersaksen, in het zuidoosten aan de deelstaat Hessen, in het zuiden aan de deelstaat Rijnland-Palts en in het westen aan België en Nederland. De belangrijkste rivier is de Rijn.De deelstaat heeft een oppervlakte van 34.080 km² en de hoofdstad is Düsseldorf.
VLAG EN WAPEN VAN NOORDRIJN-WESTFALEN.
De deelstaat kent een gewone vlag en een dienstvlag; in de laatste staat centraal afgebeeld het wapen van de deelstaat.
De vlag heeft drie horizontale banen in de kleuren; groen-wit-rood. De kleuren zijn afkomstig van de gecombineerde wapens van de voormalige Pruisische provincies Rijnland en Westfalen.
Het wapen van de deelstaat heeft op de linkerhelft een groene baan met een zilveren stroom (de Rijn) en weilanden; in de rechterhelft staat op een rode achtergrond een wit paard afgebeeld steigerend op de achterbenen, voorstellend het paard dat de Saksische leider Widukind bereed nadat hij zich tot het christendom had bekeerd.
Onder in het wapen in het witte gedeelte staat de roos van Lippe.
De stad kreeg in 1288 stadsrechten van graaf Adolf von Berg. In die tijd voerde het zegel van de stad een kerk. In de 16e eeuw komt voor het eerst de leeuw met het anker voor. De positie van het anker is verschillende keren verandert. Het huidige wapen dateert van 1868 en toont een rode leeuw met dubbele staart, blauwe tong en blauwe kroon, die in zijn voorpoten een blauw anker vast heeft op een witte achtergrond. Het anker verwijst naar het belang van de stad als een rivierhaven van de Rijn.
Zie vervolg: DUITSLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)
De vlag heeft drie horizontale banen in de kleuren; groen-wit-rood. De kleuren zijn afkomstig van de gecombineerde wapens van de voormalige Pruisische provincies Rijnland en Westfalen.
Het wapen van de deelstaat heeft op de linkerhelft een groene baan met een zilveren stroom (de Rijn) en weilanden; in de rechterhelft staat op een rode achtergrond een wit paard afgebeeld steigerend op de achterbenen, voorstellend het paard dat de Saksische leider Widukind bereed nadat hij zich tot het christendom had bekeerd.
Onder in het wapen in het witte gedeelte staat de roos van Lippe.
VLAG EN WAPEN VAN DÜSSELDORF.
De vlag van Düsseldorf heeft twee horizontale banen; boven rood en onder wit. In het midden van de vlag staat het wapen van de stad afgebeeld.De stad kreeg in 1288 stadsrechten van graaf Adolf von Berg. In die tijd voerde het zegel van de stad een kerk. In de 16e eeuw komt voor het eerst de leeuw met het anker voor. De positie van het anker is verschillende keren verandert. Het huidige wapen dateert van 1868 en toont een rode leeuw met dubbele staart, blauwe tong en blauwe kroon, die in zijn voorpoten een blauw anker vast heeft op een witte achtergrond. Het anker verwijst naar het belang van de stad als een rivierhaven van de Rijn.
Zie vervolg: DUITSLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten