maandag 1 april 2019

ITALIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)



              BELLA ITALIA. 

     DE LAARS VAN EUROPA. (3)



                  ITALIË. REGIO'S ZONDER AUTONOME STATUS (2). 

                                 VATICAANSTAD EN SAN MARINO.

ABRUZZEN (ABRUZZO).

Abruzzen ligt in het midden van Italië aan de Adriatische Zee in het westen begrenst door de Apennijnen. De naam is afgeleid van het Latijnse Aprutium, wat wil zeggen 'land van zwijnen'.
De regio heeft een oppervlakte van 10.794 km² en de hoofdstad is L'Aquilla.
De twee hoogste toppen in de Apennijnen in de regio zijn: Corno Grande met 2912 meter en  in het Garn Sasso-massief de Monte Amaro met 2795 meter. De regio is rijk aan meren.

VLAG EN WAPEN ABRUZZEN.

De vlag van Ambruzzen heeft een rood-roze veld met in het midden het wapen van de regio.
het wapen is goud omrand en bestaat schuin uit de kleuren; wit - groen - blauw. 
De vlag werd aangenomen op 21 mei 1999.
Over de betekenis van de kleuren is nieys bekend, maar we kunnen er vanuit gaan dat het wit symbool staat voor de sneeuw op de bergen, het groen voor het landschap en het blauw voor de zee.

WAPEN VAN L'AQUILA.

Het wapen van de hoofdstad L'Aquila heeft een zilveren schild met daarop afgebeeld een zwarte adelaar met gespreide vleugels, gele snavel en klauwen en een ketting rond zijn nek.
De adelaar wordt gedekt met de letters PHS en een gouden kroon.
Naast de adelaar staat IMMOTA MANET (verblijven).







MOLISE.

De regio ligt in Zuid-Centraal Italië aan de Adriatische Zee. Molise heeft een oppervlakte van 4438 km² en de hoofdstad is Campobasso. Het landschap is overwegend bergachtig. 
De hoogste berg ligt in het zuiden, de La Meta met 2241 meter. De regio heeft drie rivieren.

VLAG EN WAPEN MOLISE.

De vlag van Molise heeft een blauw veld met in het midden het wapen van de regio.
Onder het wapen de tekst; 'Regione Molise'.

Het wapen bestaat uit een zilver omrand schild met van rechtsboven naar linksonder een zilveren baan die het wapen in tweeën deelt. In de linker bovenhoek staat een achtpuntige ster. De ster dateert uit 1608, toen het gebied binnen het koninkrijk Napels viel, en een symbool was voor Molise.


VLAG VAN CAMPOBASSO.

De vlag van de hoofdstad Campobasso wordt van linksboven naar rechtsonder in tweeën gedeeld tot twee driehoeken, boven donkerblauw en onder paars-rood.
Over de betekenis van de kleuren en ontwerp zijn geen gegevens bekend.




CAMPANIË (CAMPANIA).

Campanië ligt in het zuidelijke deel van Italië aan de Tyrreense Zee. De regio heeft een oppervlakte van 13.595 km² en de hoofdstad is Napels.

VLAG EN WAPEN VAN CAMPANIË.

 De vlag van Campanië heeft een lichtblauw veld met in het midden het wapen van de regio.
Het wapen is goud omrand wit schild met een rode diagonale baan van linksboven naar rechtsonder.

Het wapen van Campanië is in 1971 over genomen van de oude Republiek Amalfi, zij was een van de oudste Maritieme Republieken (839-1139), en domineerde gedurende twee eeuwen de handel in heel Zuid-Italië.


VLAG EN WAPEN VAN NAPELS.

 De vlag van de hoofdstad Napel heeft twee verticale banen in de kleuren geel en rood.
De vlag vindt haar oorsprong in het wapen.

Het wapenschild van Napels is horizontaal in tweeën gedeeld, boven goud en onder rood.
Het schild wordt gedekt met een kasteel kroon en wordt omringt door links een olijftak en rechts een eikentak, samengebonden door een lint in de kleuren van de Italiaanse vlag.
De kleuren zijn van het Huis Aragon, zoals de stad de hoofdstad was van het koninkrijk en Sicilië, gesticht door Alfonso van Aragon.
Het wapen werd officieel verleend op 13 januari 1941.


APULIË (PUGLIA).

Apulië is de hak van de Laars van Italië. De regio is gelegen aan de Adriatische Zee, Ionische Zee en de Golf van Tarente.
Apulië heeft een oppervlakte van 19.358 km² en de hoofdstad is Bari. het gebied is de belangrijkste producent voor olijven. Verder wordt er ook veel wijn verbouwd.

VLAG EN WAPEN VAN APULIË.

De vlag van Apulië heeft een wit veld met twee verticale banen in de kleuren groen (links) en rood (rechts), zoals in de Italiaanse vlag.
In de middelste witte baan staat het wapen van de regio met daarboven in het geel de tekst 'Regio Puglia'.

Het wapen van Apulië heeft in het midden een achthoekig wit veld met daarin centraal een olijfboom. Om het witte veld een brede rode rand en vier blauwe driehoeken. Hierboven een gouden baan met zes groene bollen. Het wapen is gekroond met in de blauwe edelsteen de letter P van Puglia.
De olijfboom staat voor de productie van olijven. 

VLAG EN WAPEN VAN BARI.

 De vlag van Bari wordt verticaal in tweeën gedeeld met de kleuren wit en rood.
Deze kleuren zijn ook terug te vinden in het wapen.

De betekenis van de kleuren in het wapen gaan vermoedelijk terug naar de kruistochten. Hier werden de kruisvaarders aan boord van de schepen gebracht. De kleur wit stond symbool voor het zuivere en openhartige geloof, terwijl het rood symbool stond voor het bloed dat werd vergoten voor het Heilige Land. Het schild wordt gedekt met een kasteelkroon en aan de linkerzijde een olijftak en rechterzijde een eikentak, samengebonden met een lint in de kleuren van de Italiaanse vlag.
St. Nicolaas was beschermheilige van de stad Bari.


BASILICATA.

Basilicata ligt tussen de hak en de neus van de 'laars van Italië' in aan de Tyrreense Zee en aan de Golf van Tarente een deel van de Ionische Zee.
De regio heeft een oppervlakte van 9992 km² en de hoofdstad is Potenza.
het gebied is bergachtig en de hoogste punt van de zuidelijke Apennijnen is de Monte Pollino met 2197 meter.


VLAG EN WAPEN VAN BASILICATA.

 De vlag van Basilicata heeft een donkerblauw veld met in het midden het het wapen van regio. 
De vlag werd aangenomen op 6 april 1999.

Het wapenschild heeft een wit veld met vier blauwe golven en is in gebruik sinds 22 juni 1973. De vier witte golven staan voor de zeeën.


VLAG EN WAPEN VAN POTENZA.

De vlag van de hoofdstad Potenza heeft een donkerblauw veld met in het midden het wapen van Potenza.

Het wapen van Potenza heeft een lichtblauw veld met bovenin drie vijfpuntige witte sterren. het daal daaronder wordt door een rode baan van links naar rechtsonder doorsneden.
Op de rode baan staat een klimmende leeuw afgebeeld met rode tong en gouden kroon boven zijn kop. het wapen wordt gedekt door een kasteelkroon.
Links van het wapen een olijftak en rechts een eikentak verbonden door een kleurloos lint.


CALABRIË (CALABRIA).

Calabrië is de neus van de 'laars van Italië'. en wordt begrenst door de Turreense Zee in het westen, de Ionische Zee in het oosten en door de Straat van Messina van Sicilië.
De regio heeft een oppervlakte van 15.079 km² en de hoofdstad is Catanzaro.

VLAG EN WAPEN VAN CALABRIË.

De vlag van Calabrië heeft een blauw veld dat symbool staat voor het heldere zeewater rond de regio.
De vlag werd aangenomen op 15 juni 1992.
In het midden van het blauwe veld staat het wapen van Calabrië, een ovaalvormig schild verdeeld in vier kwartieren diagonaal.
In het bovenste kwartier staat een boom afgebeeld, een Larix die veel wordt gezien in het Silagebergte. In het onderste kwartier staat een Dorisch kapiteel als verwijzing naar Magna Graecia en de erfenis van de oude Grieken. De andere twee kwartieren tonen ieder een kruis: links een Byzantijns kruis en rechts een krukkenkruis. Het laatste kruis is een heraldisch element en verwijst ook naar het Jeruzalemkruis uit de kruistochten.

VLAG EN WAPEN VAN CATANZARO.

De vlag van de hoofdstad Catanzaro wordt verticaal in tweeën verdeeld. De stad staat ook bekend als de 'stad van de twee zeeën'.
Aan de hijszijde geel en andere zijde rood.
Midden op de vlag staat het wapen van Catanzaro afgebeeld.
Het wapen van de hoofdstad Catanzaro geeft weer een gekroonde adelaar in traditionele kleuren.
Op de borst van de adelaar ligt een eivormig schild met daarop afgebeeld drie bergtoppen met blauwe lucht en een kroon. (ook komt het wapen voor met een rode lucht).
De adelaar heeft een lint in  zijn snavel met de tekst; 'Sanguinis Effusione' (vergieten).
Het wapen werd officieel toegekend op 30 mei 1940. Over de oorsprong is niets bekend.

VATICAANSTAD.

Officieel de Staat Vaticaanstad (Statto della Città del Vaticano), is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en heeft een oppervlakte van 0,44 km². Het is een eenheidsstaat.
Staatshoofd is de paus, die zijn residentie heeft in het Apostolisch Paleis en tevens het hoofd is van de Rooms Katholieke kerk.
Het dwergstaat je is ontstaan in 1929 als gevolg van het Verdrag van Lateranen, dat door paus Pius XI en Benito Mussolini werd ondertekend.
Vaticaanstad is geen lid van de EU.
Het staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


VLAG EN WAPEN VAN VATICAANSTAD.

 De vlag van Vaticaanstad is een vierkant doek dat verticaal in twee gelijke banen is verdeeld, geel (of goud) aan de hijszijde en wit aan de andere zijde.
In de witte baan staan de sleutels van Petrus in de kleuren goud en zilver afgebeeld. Zij worden bijeen gehouden door een rood koord.
Tussen de sleutel bladen staat de tiara afgebeeld.
De sleutels staan symbool voor de macht van de paus om te vergeven, dan wel te excommuniceren. De tiara geldt als symbool van de drievoudige pauselijke macht, namelijk als priester, leraar en koning.
Het wapen van Vaticaanstad bestaat uit een rood schild, met de twee gekruiste sleutels en de tiara. Zij hebben de zelfde betekenis als in de vlag.
De kleuren zilver en goud "vloeken" volgens de regels van de heraldiek. het is alleen voorbehouden aan de Paus (hoogste middeleeuwse instantie) om zowel goud als zilver op het wapen te dragen.
het wapen mag alleen door de paus gevoerd worden, die ook nog een eigen wapen heeft.

De Heilige Stoel heeft een wapen dat veel op het wapen van Vaticaanstad lijkt, maar in dit wapen zijn de gouden en zilveren sleutel van plaats omgewisseld.
Rechts het persoonlijk wapen van de huidige paus Franciscus, waarbij de kronen zijn afgebeeld als drie gouden banen.
De tiara bestaat uit drie kronen en stellen drie machten voor; Koning der Koningen, Keizer der Keizers, heerser van de aarde.


SAN MARINO.

Officieel de Republiek San Marino, met aan het hoofd twee Capitani Reggenti, deze worden elk half jaar gekozen voor een regeerperiode van 6 maanden.
Het staatje is geheel omringt door Italië en ligt aan de oostelijke zijde van de Apennijnen. Het heeft een oppervlakte van net 61 km² en de hoofdstad is San Marino.
San Marino is de nog oudste bestaande constitutionele republiek van de wereld: de voortzetting van een kloostergemeenschap die werd gesticht op 3 september 301.
tevens is de grondwet, die in 1600 werd vastgelegd de oudste nog steeds van kracht zijnde grondwet van de wereld.
San Marino heeft een stabiele economie en geen staatsschuld.


VLAG EN WAPEN VAN SAN MARINO.



De vlag van San Marino bestaat uit twee horizontale banen; wit en lichtblauw. In het midden van de vlag staat het wapen van San Marino afgebeeld. Op de civiele vlag ontbreekt het wapen.
De vlag is op 16 april 1862 als nationale vlag van San Marino ingevoerd. In 2011 is de kroon boven het wapen op de vlag gewijzigd.  

Het wapen van San Marino dateert waarschijnlijk uit de 14e eeuw en staat centraal in de vlag van de republiek.
het wapen bestaat uit een gekroond wapenschild tussen twee takken, links een lauriertak en rechts een eikentak, samen gebonden met een wit lint met de tekst Libertas (vrijheid). De beide takken staan symbool  voor de stabiliteit van de staat en de onafhankelijkheid van de republiek.
De drie torens op de bergtoppen staan voor de drie torens van San Marino; de La Guaita, de La Cesta en de La Montale, terwijl de heuvels staan voor de drie toppen van de berg Monte Titano, waarop de torens staan.
De kroon staat niet symbool voor de monarchie, maar voor de soevereiniteit van het staatje. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten