dinsdag 2 april 2019

SPANJE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)

             HET LAND VAN DE

          STIERENGEVECHTEN

             EN DE COSTA'S. (1)



SPANJE.

Officieel het Koninkrijk Spanje (Reino de Espana) is een land in het zuid-westen van Europa en beslaat 80% van het Iberisch Schiereiland.
Spanje grenst met de klok mee in het noorden aan de Golf van Biskaje, Andorra en Frankrijk, in het oosten aan de Balearen Zee en de Middellandse Zee, in het zuiden aan de Straat van Gibraltar en Marokko, en in het westen aan Portugal en de Atlantische Oceaan.
Gibraltar is Brits grondgebied, waar Spanje aanspraken op maakt.
Spanje heeft een oppervlakte van 505.992 km², waarvan 1,04% aan water en de hoofdstad is Madrid.
Tot Spanje behoren de Balearen eilanden groep in de Middellandse Zee. de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika. Spanje is lid van de EU.


BESTUURLIJKE INDELING VAN SPANJE.


Spanje is bestuurlijk gezien een bondsstaat waarin de macht zeer gedecentraliseerd wordt uitgevoerd, het is het meest gedecentraliseerde land van Europa.
Het land bestaat uit twee autonome steden, Ceuta en Melilla, gelegen in Marokko, en 17 autonome gemeenschappen.
Iedere gemeenschap is weer onderverdeeld in provincies, zodat Spanje 52 provincies heeft.
Iedere gemeenschap heeft een eigen bestuur en verantwoordelijke functionarissen. Het algemeen bestuur van het land, de wetgeving, orde handhaving, militaire macht en buitenlandse politiek ligt in de hoofdstad Madrid. 

De 17 autonome gemeenschappen met hun hoofdsteden zijn in alfabetische volgorde:
Andalusië met de hoofdstad Sevilla; Aragón met de hoofdstad Zaragoza; Asturië met de hoofdstad Oviedo; Balearen ( met de eilanden Minorca, Majorca, Cabreca, Ibiza en Formentera) met de hoofdstad Palma de Mallorca; Baskenland met de hoofdstad Victoria-Gasteiz; Canarische Eilanden 
( met de eilanden Tenerife met de hoofdstad Santa Cruz en Gran Canaria met de hoofdstad Las Palmas) met de hoofdstad Las Palmas; Cantabrië met de hoofdstad Santander; Catalonië met de hoofdstad Barcelona; Extremadura met de hoofdstad Mérida; Galicië met de hoofdstad Santiago de Compostella;  Castillië- La Mancha met de hoofdstad Toledo; Castilië en Léon met de hoofdstad Valladodid; La Rioja met de hoofstad Logrono; Madris met de hoofdstad Madrid; Murcia met de hoofdstad Murcia; Navarra met de hoofdstad Pamplona; Valencia met de hoofdstad Valencia.

VLAG EN WAPEN VAN SPANJE.

De vlag van Spanje heeft drie horizontale banen in de verdeling 1-2-1, in de kleuren rood-geel-rood.
In het linker gedeelte, de hijszijde staat het Spaanse wapen afgebeeld. 
De huidige vlag werd aangenomen op 19 december 1981, maar de kleurencombinatie wordt sinds 1785 reeds gebruikt.
De uitvoering zonder het wapen wordt als alternatieve civiele vlag gebruikt.

Het wapen van Spanje werd aangenomen op 19 december 1981.
Het schild bestaat uit een aantal kleinere wapens die de belangrijke voormalige koninkrijken en nu landsdelen voorstellen.
Eerste kwartier, Catilië, een gele toren met drie kleine torentjes op een rood veld.




Tweede kwartier, León, een purperen klimmende gekroonde leeuw op een veld van zilver.




Derde kwartier, Aragon. vier rode banen op een gouden veld. Dit patroon wordt de senyera genoemd.



Vierde kwartier. Navara, een gouden ketting op een rood veld, in het midden een smaragd.




Onderin het schild, Granada, een granaatappel op een zilveren veld.




In het midden van het schild, het huis Bourbon, het huidige Spaanse koningshuis, drie gele Franse lelies op een azuren veld omringt door rood.


Rondom het wapen zijn de volgende attributen te vinden:

De kroon boven het wapenschild, bestaande uit een cirkel versierd met edelstenen en daarop acht rozetten van acanthusbladeren afgewisseld met parels. Vanuit de rozetten lopen met parels bezette diademen die samenkomen in een blauwe wereldbol waarop zich een gouden kruis bevindt. De kroon is rood gevoerd van binnen.

Aan iedere zijde van het wapen staat een pilaar die samen de zogenaamde 'Zuilen van Hercules' respecteren, een oude naam voor de Straat van Gibraltar. OP een rood lint het moto Plus Ultra ( "steeds verder"). De linker pilaar is bekroond met de keizerlijke kroon, aan de rechter met een koninklijke kroon, omdat de pilaren voor het eerst werden gebruikt door koning Karel I van Spanje, die tegelijkertijd keizer Karel V van het Heilige Roomse Rijk was.



De Spaanse koning heeft een eigen persoonlijk wapen, dat verschild met het wapen van het land Spanje.
De vlag van huidige koning van Spanje is vierkant met een paars-rode kleur en in het midden zijn persoonlijk wapen.




SPAANSE EXCLAVES IN NOORD-AFRIKA.

De Spaanse exclaves zijn alle gelegen op de Middellandse Zee kust van Marokko in Noord-Afrika.
De twee grote steden zijn; Ceuta en Malilla en verder de kleine plaatsen; Peterselie-eiland, Penón de Vélez de la Gomera, Penón de Alhucemas bestaande uit Isla de Mar en Isla de Tierra, Islas Chafarinas bestaande uit de drie eilandjes Congreso, Isabel II en del Rey, Alborán en Islote de la Nube.



VLAG EN WAPEN VAN CEUTA.

De vlag van Ceuta heeft een patroon van acht driehoeken in zwart en wit. Dit staat symbool voor de kleuren van de Dominicanenorde. De vlag toont veel gelijkenis met de vlag en wapen van Lissabon, omdat de stad werd veroverd door koning John I van Portugal op 21 augustus 1415. Bij de onafhankelijkheid van Portugal koos de stad zich bij Spanje te voegen. Er zijn twee principiële verschillen tussen beide wapens. In het wapen van Ceuta ontbreekt het derde kasteel bovenin in rode band, en een ander verschil is de kroon die van Ceuta van een markgraaf is.

VLAG EN WAPEN VAN MELILLA.

De vlag van Melilla bestaan uit een lichtblauw veld met in het midden het wapen van Melilla.

Het wapen van Melilla bestaat uit gecombineerde elementen, in dit geval van Castillë en León.
Dragers zijn de Zuilen van Hercules uit het wapen van Spanje, met op een wit lint de tekst Non Plus Ultra ('Niet meer verder").
het wapen wordt gedekt door een kroon met daarboven een wit lint en de tekst; Praeferre Patrium Liberis Parentem Decet ( "Het is kennelijk voor een ouder om zijn vaderland voor zijn kinderen te leggen"). Onder het schil in het groen een griffioen.


                        Zie vervolg: SPANJE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten