donderdag 25 april 2019

OOSTENRIJK. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)

          LAND VAN DE WINTERSPORT 

                   EN HET JODELEN. (1)



OOSTENRIJK.

Oostenrijk, officieel de Republiek Oostenrijk, is gelegen in Centraal-Europa en wordt begrenst in het noorden door Duitsland en Tsjechië, in het oosten door Slowakije en Hongarije, in het zuiden door Slovenië en Italië en in het westen door Zwitserland en Liechtenstein.Het land heeft een oppervlakte van 83.871 km² en de hoofdstad is Wenen.
Oostenrijk is een overblijfsel van het Keizerrijk Oostenrijk, dat in de 19e eeuw tot de Europese grote mogendheden behoorde.
Een groot deel van het land bestaat uit de bergen van de Alpen met als hoogste berg de Grossglockner met 3797 meter hoogte.

BESTUURLIJKE INDELING.

Oostenrijk is een bondsstaat en is bestuurlijk onderverdeeld in negen deelstaten.

1. Wenen met hoofdstad  Wenen.
2. Burgenland met hoofdstad Eisenstadt.
3. Karinthië met hoofdstad Klagenfurt.
4. Salzburg met hoofdstad Salzburg.
5. Neder-Oostenrijk met hoofdstad Sankt Pölten.
6. Stiermarken met hoofdstad Graz.
7. Tirol met hoofdstad Innsbruck.
8. Vorarlberg met hoofdstad Bregenz.
                                                                                     9. Opper-Oostenrijk met hoofdstad Linz.

VLAG EN WAPEN VAN OOSTENRIJK.

De vlag van Oostenrijk heeft drie gelijke horizontale banen: rood-wit-rood. In de staatsvlag staat in het midden het wapen afgebeeld.
De vlag is een van de oudste nationale vlagontwerpen van de wereld.
 Volgens een oude legende werd de vlag uitgevonden door hertog Leopold V van Oostenrijk (1157-1194) en bedacht tijdens een bloedige strijd ten tijde van de kruistochten. Na de Slag van Acra was zijn gewaad volledig doorweekt van het bloed, maar toen hij zijn riem afdeed was het textiel daaronder nog wit. Hij vond dit zo bijzonder dat het van deze combinatie de vlag van Oostenrijk liet maken.
In feite is de huidige vlag in de 13e eeuw ontworpen door hertog Frederik II van Oostenrijk (1220-1246), die streefde naar een grotere onafhankelijkheid van de keizer van het Heilige Roomse Rijk.
De huidige vlag is in gebruik sinds 1918.


Het wapen van Oostenrijk werd in 1920 ingevoerd en toont een zwevende, eenkoppige, naar rechts kijkende, zwarte adelaar, met gele poten en snavel en rode tong.
De adelaar draagt op zijn borst een wapen schild met de kleuren van het hertogdom Oostenrijk. De adelaar is gekroond met een gouden muurkroon, in zijn rechterpoot draagt hij een sikkel en in zijn linkerpoot een hamer , deze staan symbool voor de landbouw en de industrie. beide poten zijn geketend, De gebroken keten werd in 1945 toegevoegd en staat symbool voor het bevrijde, democratische Oostenrijk.  


VLAGGEN EN WAPENS VAN DE DEELSTATEN MET HOOFDSTEDEN.

VLAG EN WAPEN VAN DEELSTAAT EN STAD WENEN. (1)


Wenen, tevens de hoofdstad van Oostenrijk, is de kleinste deelstaat sinds 1922 van het land.
De deelstaat heeft een oppervlakte van 414.87 km² en de hoofdstad is Wenen.
De vlag van Wenen bestaat uit twee horizontale banen; boven rood onder wit. In de dienstvlag staat in het midden het wapen afgebeeld van de deelstaat. De vlag is aangenomen in 1946.


Het wapen toont een zwarte adelaar met gele snavel en poten met op zijn borst het wapen van de deelstaat, wat bestaat uit een rood veld met daarop een wit kruis.  Op de oudste zegels van de stad op een document uit 1228 wordt alleen de adelaar afgebeeld. Pas in 1327 werd voor het eerst de adelaar met het schild op een stadszegel afgebeeld. Ten tijden van het Keizerrijk was het een twee koppige adelaar met keizerskroon.


VLAG EN WAPEN VAN BURGENLAND. (2)

De deelstaat burgenland ligt in het oosten van Oostenrijk en grenst aan Hongarije. De deelstaat is gevormd uit gebieden die Hongarije in 1920, met het Verdrag van Trianon, moest afstaan.
De deelstaat heeft een oppervlakte van 3966 km² en de hoofdstad is Eisenstadt. Over het hoogste punt van de berg Geschriebenstein, 884 meter, loopt de grens met Hongarije.

De vlag van de deelstaat Burgenland heeft twee horizontale banen; boven rood onder geel. De kleuren zijn afkomstig uit het wapen.
In de dienstvlag staat het wapen van Burgenland afgebeeld.

Het wapen van Burgenland heeft een geel veld met daarop afgebeeld een rode gekroonde adelaar op de top van een berg. Boven de vleugels staan een kruis. OP de borst van de adelaar het wapen van de graven van Güssing-Bernstein. Het wapen is ontstaan in 1922 door het samenvoegen van de wapens van twee machtige families in het gebied gedurende de middeleeuwen.

WAPEN VAN EISENSTADT (KISMARTON).

Het wapen van Eisenstadt heeft een rood schild met daarop afgebeeld in het wit een stadspoort met daarboven een zwarte adelaar met gele tong en poten. Op de borst van de adelaar staat F.III.
Het schild wordt gedekt door een witte kantelen muur.
Door de jaren heen heeft de toren een andere vorm verkregen, maar over de juiste betekenis van het wapen is niets bekend.






VLAG EN WAPEN VAN KARINTHIË (KÄRNTEN). (3)

Karinthië is een gebied dat deels in Oostenrijk, deels in Slovenië en deels in Italië ligt. het beslaat het grondgebied van het voormalige gelijknamige hertogdom; een 'kroonland' binnen het Oostenrijkse Keizerrijk. Sinds 1918 is het gebied verdeeld over de drie landen. De deelstaat ligt in het zuiden van Oostenrijk; grenzend aan de landen Italië en Slovenië en de deelstaten Tirol, Salzburg en Stiermarken.
Het gebied heeft een oppervlakte van 9536 km² en de hoofdstad is Klagenfurt.

 De vlag van Karinthië heeft drie horizontale banen: geel-rood-wit.
In de dienstvlag van de deelstaat staat in het midden het wapenschild afgebeeld.

Het wapen van Kärnsten werd in 1930 officieel toegekend. Het wapenschild bestaat uit twee delen: in het linker gedeelte op een geel veld staan drie zwarte panters afgebeeld, afgeleid uit het wapen van de familie Sponheim, de eerste hertogen van het gebied. het huidige wapen verscheen in 1237 in een zegel van Ulrich III en is sindsdien niet meer veranderd, Het wapen wordt gedekt door een helm met kuiven en mantel, welke ook weer zijn afgeleid van oude hertogelijke wapenschilden. De helm wordt gedekt door een kroon met twee horens waar aan iedere zijde vijf staafjes uitsteken, met links zwarte en rechts rode hartjes.


WAPEN VAN KLAGENFURT.

Het wapen van de stad Klagenfurt heeft een rood veld, met daarop afgebeeld een witte toren op een groen veld en daarvoor een vliegende groene draak (ook wel beschreven als een slang of een lintworm).

Het geheel is afgeleid uit een oude legende:
In de tijd dat de koningen van Karinthië vanuit Kamburg regeerden, was er een groot gebied in hun land dat bedekt was met bossen en moerassen. Niet veel inwoners durfden dit gebied binnen te gaan. Veel vee en ook verschillende maagden waren in het gebied verdwenen. Het bleek te zijn bewoond door een groene draak. Om de landen te beschermen en de draak te observeren, liet de koning een kasteel bouwen  in de buurt van het gebied. Daarnaast bood hij een grote beloning aan de persoon die de draak zouden doden. Een groepje lokale boeren besloot het risico te nemen. Ze namen een grote stier en omwikkelde deze met een ketting met haken. Toen het bos ingingen, verscheen de draak en greep de stier. De haken zetten zich vast in het vlees van de draak en verwonden hem, waardoor hij niet meer kon wegvliegen. Met veel moeite konden de boeren de draak doden en bevrijden het gebied van een vreselijke plaag. Rond het kasteel ontwikkelde zich uiteindelijk het dorp Klagenfurt.


                  Zie vervolg: OOSTENRIJK. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten