dinsdag 9 april 2019

FRANKRIJK. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)


            LA DOUCE FRANCE.

        LAND VAN STOKBROOD,

              KAAS EN WIJN. (2)

FRANKRIJK - REGIO'S. (1)


AUVERGNE-RHÔNE-ALPES.

De regio is ontstaan op 1 januari 2016 door het samenvoegen van de regio's Auvergne en Rhône-Alpes. De regio grenst in het noorden aan de regio Bourgogne-Franche-Comté, in het oosten aan Zwitserland en Italië, in het zuiden aan de regio's Provence-Alpes-Cöte d'Azur en Occitanie en in het westen aan de regio Nouvelle-Aquitaine.

HISTORISCHE PROVINCIES.De regio heeft een oppervlakte van 69.711 km² en de hoofdstad is Lyon.

VLAG EN WAPEN VAN AUVERGE-RHÔNE-ALPES.

De vlag en het wapen van de regio hebben de zelfde afbeeldingen.
Beide worden ze verdeeld in vier kwartieren.
het rechter bovenkwartier en de twee onderste zijn afkomstig uit de oude vlag van de regio Rhône-Alpes. In die vlag en wapen werd het rechter bovenkwartier afgebeeld als een wapenschild. Linksonder op een gouden achtergrond een vis verwijzend naar de rivier de Rhône en rechtsonder op een rode achtergrond een klimmende leeuw in het zilver, ook voorkomend in vlag en wapen van Lyon.
Het embleem van Auvergne in het eerste kwartier is vermoedelijk ontstaan uit de vlag die Eustace III droeg, graaf van Boulogne ten tijde van de verovering van Jeruzalem.


VLAG EN WAPEN VAN LYON.

De vlag en het wapen van Lyon hebben de zelfde afbeelding en kleur.
Beide werden verleend in 1320 door de Franse koning Karel V.
In 1376 vereenvoudigde de koning zijn schild door het aantal fleur de lis terug te brengen naar drie, wat herkenbaar in de blauwe baan met de drie lelies. Het rode veld met de zilveren klimmende leeuw is afkomstig van de oude graven van Lyon. Het huidige ontwerp werd in 1859 aangenomen.
Ronde het wapenschild twee moerbei takken met vruchten. Onder het schild het kruis van het Legion of Honor en het oorlogskruis van 1914-1918 en de Verzetsmedaille.
Het wapen wordt gedekt door een kasteelkroon met drie torens.

BOURGOGNE-FRANCHE-COMTÉ.

Deze regio is ontstaan op 1 januari 2016 door samenvoeging van de twee regio's Bourgondië en Franche-Comté, respectievelijk de erfgenamen van het historische hertogdom en vrijgraafschap Bourgondië.
De regio grenst in het noorden aan de regio Grand Est, in het oosten aan Zwitserland, in het zuiden aan de rgio Auvergne-Rhône-Alpes, in het westen aan de regio Centre val de Loire en in het noordwesten aan Île de France.

HISTORISCHE PROVINCIES.De regio heeft een oppervlakte van 47.784 km² en de hoofdstad is Dijon.

VLAG EN WAPEN VAN BOURGOGNE-FRANCHE-COMTÉ.

Vlag en wapen hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren. Het is een samenvoeging van vlag en wapen van Bourgondië en Franche-Comté.

In de vlag van Bourgondië bestond het eerste kwartier en het vierde kwartier uit een blauw veld met drie gouden fleur de lis met een rood-witte baan omringt. Het tweede en derde kwartier was schuin verdeeld van linksboven naar rechtsonder in drie blauwe en gele banen rood omringt. Het rood wit komt van de vlag het het hertogdom roos-wit-rood. In het wapen van het hertogdom is het eerste kwartier en vierde kwartier voorzien van een blauw veld vol met fleur de lis.

De vlag en het wapen van Franche-Comté hadden de zelfde afbeelding; op een blauw veld bezaaid met gouden blokjes en gouden klimmende leeuw, gekroond en met rode tong en klauwen.
Dit is afkomstig toen het zelfstandige graafschap, tot 1155, werd geërfd door Frederik I Barbarossa uit het huis Hohenstaufen.


VLAG EN WAPEN VAN DIJON.

Vlag en wapen van Dijon hebben de zelfde afbeeldingen en kleuren, beide hebben een rood veld met bovenin de afbeelding van de vlag van Bourgondië.


BRETAGNE.

Bretagne is een schiereiland en bestaat uit vier departementen, grenzend in het noorden aan de regio Noramandië, in het oosten aan de regio Pays de la Loire en verder door de Atlantische Oceaan.
De regio heeft een oppervlakte van 27.208 km² en de hoofdstad is Rennes.
In Bretagne zijn nog talrijke sporen te vinden van de Keltische cultuur, zoals megalithische monumenten. De rechtopstaande stenen worden de menhir genoemd.

VLAG EN WAPEN VAN BRETAGNE.

                                                       
De vlag van Bretagne bestaat uit negen zwarte en witte horizontale strepen.
In het linkerkanton staan in het zwart elf hermelijnstaarten.
De strepen staan symbool voor de negen deelgebieden van het historische hertogdom Bretagne. De zwarte strepen staan voor de Franstalige en Gallischtalige gebieden. De witte strepen voor de Bretonstalige gebieden. Het kanton is afgeleid van het wapen van hertogdom Bretagne. De vormgeving van de vlag is afgeleid van de vlag van USA.
Het wapenschild van Bretage heet een wit veld en staat vol met zwarte hermelijnstaarten, welke ook voorkomen in de wapenschilden van de vier departementen. Over de betekenis is niets bekend.

VLAG EN WAPEN VAN RENNES.

Vlag en wapen van Rennes hebben de zelfde afbeelding en kleuren.
In beide komen de zwarte en witte strepen en de hermelijnstaarten voor als in de vlag en wapen van Bretagne. Ook hier over is niets bekend van de oorsprong.CENTRE-VAL DE LOIRE.

De regio ligt in Midden-Frankrijk en wordt begrenst door de regio's: in het noorden île de France, oosten de regio Bourgogne-Franche-Comté, in het zuiden door de regio Aunergne-Rhône-Alpes, in het zuidwesten door de regio Nouvelle-Aquitaine en in het westen door de regio Pays de Loire en Normandië.
De regio heeft een oppervlakte van 39.151 km² en de hoofdstad is Orléans.

HISTORISCHE PROVINCIES.


VLAG EN WAPEN VAN CENTRE-VAL DE LOIRE.

Vlag en wapen van de regio hebben de zelfde afbeelding en kleuren.
Beide zijn een samen voegsel van de vlaggen en wapens van de drie historische provincies.
Het donkerblauwe midden veld met de drie fleur de lis met bovenin de komen voor op het wapen van Orléans. Bovenin de barensteel afgebeeld. De rood-wit geblokte baan komt van de vlag van het hertogdom.

VLAG EN WAPEN VAN ORLÉANS.

 De vlag van Orléans is verticaal in tweeën gedeeld in de kleuren geel en rood.

De eerste afbeelding van het wapen van Orléans is bekend uit de 16e eeuw.
In de boven balk, donkerblauw van kleur staan drie fleur de lis afgebeeld in het goud. In het onder rode gedeelte drie gestileerde witte bloemen. het wapen wordt origineel gedekt door een kasteelkroon met vier torens en heeft aan beide zijden een lauriertak, samengebonden met een rood lint. Verder is er weinig bekend over de oorsprong.


CORSICA.

Corsica is een eiland gelegen in de Middellandse Zee boven het Italiaanse eiland Sardinië. het eiland heeft vanaf 14 mei 1991 een speciale status binnen de Franse Republiek en bestaat uit twee departementen. Corsica heeft een oppervlakte van 8.680 km² en de hoofdstad is Ajaccio.
het eiland is bergachtig en dun bevolkt.


VLAG EN WAPEN VAN CORSICA.

De vlag van Corsica heeft een wit veld met daarop afgebeeld een Morenkop dragend een witte hoofdband. De eerste afbeelding van de vlag dateert uit 1755, maar toen werden de ogen geblindeerd. Na de bevrijding van Corsiaca op de Genuezen werd als symbool de blinddoek verplaatst naar het voorhoofd.
Het wapen van Corsica heeft de zelfde afbeelding.


VLAG EN WAPEN VAN AJACCIO.

De vlag van Ajaccio is verticaal in tweeën verdeeld in lichtblauw en wit.
Ajaccio is de geboorte stad van de Franse keizer Napoleon en zijn broer Lodewijk Napoleon, koning van Holland.
Op het wapen van Ajaccio staat op een lichtblauw veld een gekroonde zuil afgebeeld en aan iedere zijde een klimmende leeuw in het goud rustend op een groene ondergrond. Ook over de oorsprong van de afbeelding is niets bekend.


GRAND EST.

De regio is ontstaan op 1 januari 2016 door de samenvoeging van de regi's Elzas, Champagne-Ardenne en Lotharingen. De regio heeft een oppervlakte van 57.433 km² en de hoofdstad is Straatsburg.

HISTORISCHE PROVINCIES.


VLAG EN WAPEN GRAND EST.

Deze regio heeft geen eigen vlag en wapen. Alleen de regio Champagne-Ardenne heeft een eigen vlag en wapen.

VLAG VAN STRAATSBURG.


De vlag en wapen van Straatsburg hebben beide een wit veld, met een rode baan van linksboven naar rechtsonder. 
De afbeelding werd het eerst gezien in de 16e eeuw toen de stad een vrije keizerlijke stad werd, binnen het Heilige Roomse Rijk.
Het officieele wapen wordt gedekt door een helm met kroon versierd met rode en witte veren en linten. Schilddragers zijn tweed gouden klimmende leeuwen met rode tong. Onder het schild het moto; "Argentoratvm".


               Zie vervolg: FRANKRIJK. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten