zondag 7 april 2019

FRANKRIJK. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)


            LA DOUCE FRANCE. 

        LAND VAN STOKBROOD, 

              KAAS EN WIJN. (1)

FRANKRIJK.

Frankrijk, officieel de Franse republiek, is gelegen in West-
Europa, grenzend in het noorden aan België en Luxemburg, in het oosten aan Duitsland, Zwitserland en Italië, in het zuiden aan de Middellandse Zee, Spanje en Andorra, in het westen aan de Golf van Biskaje, de Atlantische Oceaan en het Kanaal. 
Frankrijk heeft een oppervlakte van 551.500 km² en de hoofdstad is Parijs.
Het eiland Corcica gelegen in de Middellandse Zee boven het Italiaanse eiland Sardinië behoort ook tot Frankrijk.
Frankrijk heeft ook nog Overzeese gebieden: Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte en Réunion, welke departementen zijn en lid uitmaken van de Europese Unie.
Verdere overzeese gebieden zij: Clipperton, Saint-Barthélemy, Saint-Pierre en Miquelon, de helft van Sint Maarten in Noord-Amerika, de Franse Zuidelijke  en Antarctische gebieden in de Indische Oceaan en Frans-Polynesië, Nieuw-Caledonië en Wallis en Futuna in Oceanië.


VLAG EN WAPEN VAN FRANKRIJK.

De vlag van Frankrijk (le Tricolore) is een verticale driekleur; blauw-wit-rood. Het is de oudste verticale driekleur van de wereld.
De vlag vond haar ontstaan in de Franse Revolutie en de kleuren waren ontleend aan het wapenschild van Parijs, rood en blauw, en de kleur van de koning, wit.
De huidige vlag werd ingevoerd tijdens de Eerste Republiek op 15 februari 1794. Na de val van Napoleon wen de terugkeer van de Bourbon  dynastie in 1815, werd de driekleur vervangen door de vroegere witte vlag, bezet met de gouden lelies. Sinds de revolutie van 1830, toen de burgerkoning Lodewijk Filips aan de macht kwam, is de driekleur weer de nationale vlag.


Het huidige wapen van Frankrijk is een embleem en is sinds 1953 het symbool van Frankrijk. Het werd oorspronkelijk alleen gebruikt vanaf 1912 door het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken en bij diplomatieke en consulaire gezantschappen.
Het is geen heraldisch wapen, want dit is in strijd met de beginselen van de Franse Republiek.
Het embleem omvat: een breed schild met aan een kant een leeuwenkop met daarop het monogram "RF" wat staat voor Republiek Frankrijk.
Een olijftak als symbool voor de vrede, een eikentak als symbool voor bestendigheid en de fases (roedelbundel een oud Romeins symbool) is een symbool geassocieerd met justitie.

VLAG EN WAPEN VAN DE HOOFDSTAD PARIJS.

De vlag van de hoofdstad Parijs (Paris) heetf verticaal twee banen blauw en rood. het zijn de kleuren uit het wapen van de stad.

Het wapen van Parijs vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen. Op een rood veld staat een schip afgebeeld dat verwijst naar de handel die de stad dreef. Parijs was vanaf de zee te bereiken via de rivier de Seine. Onder het schild het motto van het Parijse schippersgilde: "Fluctat nec mergitur" 
("Het schommelt op de golven, maar gaat niet onder"). Het schip kwam voor het eerst voor op een stadszegel uit de 13e eeuw. Koning Karel V gaf de stad in 1538, toen hij nog prins was, toestemming voor het voeren van een wapen, dat wat afkomstig was van het schippersgilde. 

Verklaring van het wapen is als volgt: Onder in het schild op een rood veld een schip varend op de golven in het zilver. In het bovenste blauwe deel  fleur de lis in het goud. Het bovenste deel is afkomstig van de Franse koningen. De eerste koning, Clovis I, nam de fleur de lis op in zijn persoonlijk wapen. De kroon op het wapen is in de vorm van een stadsmuur, een zogenaamde muurkroon. De medailles die Parijs mag voeren hangen onder het wapen, en zijn : Légion d'honneur, het Croix de Guerre en de Ordre de la Libértion. Rond het wapen een eikentak en lauriertak.

BESTUURLIJKE INDELING.

De bestuurlijke indeling van Frankrijk bestaat uit zes lagen:
1. Nationaal niveau: De Franse Staat.
2. Regio. (région)
3. Departement. (département)
4. Arrondissement. (arrondissement)
5. Kanton. (canton)
6. Gemeente. (commune)

 
Frankrijk zelf telt 13 regio's, die ieder weer zijn onderverdeeld in departementen.
Overzee nog eens 5 regio's.

REGIO'S IN FRANKRIJK.

1. Auvergne-Rhône-Alpes met hoofdstad Lyon.
2. Bourgogne-Franche-Comté met hoofdstad Dijon.
3. Bretagne met hoofdstad Rennes.
4. Centre-Val de Loire met hoofdstad Orléans.
5. Corsica  met hoofdstad Ajaccio.\
6. Grand Est met hoofdstad Straatsburg.
7. Hayts-de-France met hoofdstad Rijsel.
8. Île-de-France met hoofdstad Parijs.
9. Normandi:e met hoofdstad Rouan.
10. Nouvel;le-Aquitaine met hoofdstad Bordeaux.
11. Occtanie met hoofdstad Toulouse.
12. Pays de la Loire met hoofdstad Nantes.
13. Provance-Alpes-Côte d'' Azur met hoofdstad Marseille.

OVERZEESE REGIO'S.

1. Frans-Guyana met hoofdstad Cayenne.
2. Guadeloupe met hoofstad Basse-Terre.
3. Martinique met hoofdstad Fort-de-France.
4. Mayotte met hoofdstad Mamoudzou.
5. Réunion met hoofdstad Saint-Denis.

DEPARTEMENTEN.

Frankrijk heet 100 departementen, waarvan 95 in Frankrijk zelf en vijf in de overzeese gebiedsdelen.
De indeling van departementen stamt uit de tijd van de Franse Revolutie op de machtsstructuren van de Franse adel te doorbreken. 

DEFENSIE.

De krijgsmacht van Frankrijk is opgedeeld in Franse Landmacht, de Franse Marine, de Franse Luchtmacht en de Gendarmerie Nationale (politie).

LOGO'S VAN DE FRANSE DEFENSIE.

Boven de luchtmacht.
De luchtmacht voert op haar vliegtuigen een roundel in de kleuren, van binnen uit: lichtblauw-wit-rood. 

Links de marine.

Rechts de landmacht.






                     Zie vervolg: FRANKRIJK. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten