zaterdag 27 april 2019

OOSTENRIJK. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

       LAND VAN WINTERSPORT 

            EN HET JODELEN. (2)



OOSTENRIJK.


VLAGGEN EN WAPENS VAN DE DEELSTATEN MET HOOFDSTEDEN.

VLAG EN WAPEN VAN DEELSTAAT SALZBURG.

Salzburg grenst aan Duitsland en Italië en de deelstaten Opper-Oostenrijk, Stiermarken, Karinthië en Tirol. De deelstaat heeft een oppervlakte van 7154 km² en de hoofdstad is Salzburg

De vlag van Salzburg heeft twee horizontale banen+ rood en wit.
In de dienstvlag van de deelstaat staat in het midden het wapen afgebeeld.

Het wapen werd officieel in 1921 toegekend.
In 690 werd een klooster gesticht op de Romeinse ruïnes van Juvavum. In 739 werd het dorp rond het klooster het bisdom Salzburg, in 798 werd Salzburg een aartsbisdom. Net als in vele delen van het Heilige Roomse Rijk regeerden de aartsbisschoppen hun territorium als een machtige staat. De deelstaat Salzburg was tot 1803 een onafhankelijke staat tussen Oostenrijk en Bayern, toen alle religieuze staten werden afgeschaft. Salzburg werd een prinsdom onder aartshertog Ferdinand IV van Toscane. In 1806 verwierven de Oostenrijkse keizers het vorstendom, dat in 1810 achtereenvolgens werd veroverd door Bayeren en door Oostenrijk opnieuw in 1816. Alleen het westelijke deel bleef deel uitmaken  van Bayern.
het wapen verscheen voor het eerst op een munt uitgegeven door aartsbisschop Rudolf tussen 1284 en 1290. Het wapen dateert echter waarschijnlijk uit het bewind van aartsbisschop Ulrich van Kärnten (1246-1256), aangezien deze zijn gebaseerd op het wapen van Kärnten; de zwarte leeuw op het gele veld. Het rechter deel heeft drie banen rood-zilver-rood; hier is verder niets over bekend. Het wapen wordt gedekt met een kroon.

WAPEN VAN SALZBURG.

Het wapen werd officieel toegekend op 14 november 1931.
Het schild heeft een aparte vorm van boven. Op een rood veld staat in het wit een stadsmuur afgebeeld met daarachter drie torens, vermoedelijk kerktorens.
De eerste afbeelding van het wapen kwam voor op een stadszegel.






VLAG EN WAPEN VAN DE DEELSTAAT NEDER-OOSTENRIJK (NIEDERÖSTERREICH).

Neder-Oostenrijk is met een oppervlakte van 19.177,78 km² de grootste deelstaat van het land. In deze deelstaat ligt de kleine deelstaat Wenen. De deelstaat grenst aan de landen Tsjechië, Slowakije en Hongarije en de deelstaten Oberösterreich, Stiermarken en Burgenland. De hoofdstad is Sankt Pölten.

De vlag van Neder-Oostenrijk heeft twee horizontale banen; lichtblauw en geel. In de dienstvlag staat het wapen afgebeeld 

Het wapen werd officieel toegekend in 1920.
Neder-Oostenrijk werd in 1156 gesticht als hertogdom en werd in 1281 een deel van Oostenrijk. het wapenschild heeft een lichtblauwe kleur met daarop afgebeeld vijf gouden adelaars. Deze afbeelding verscheen voor het eerst in 1335 op het wapen van legendarische Leopold. Omstreeks 1360 werd het geadopteerd door hertog Rudolf IV.
Het wapen wordt gedekt door een kasteelkroon.

WAPEN VAN SANKT PÖLTEN.

Het wapen van Sankt Pölten is verticaal in tweeën gedeeld.
Op de linker helft drie banen in; wit-rood-wit.
Op de rechter helft op een blauw veld in het wit een wolf met rode tong
Over de betekenis is verder geen informatie.







VLAG EN WAPEN VAN DEELSTAAT STIERMARKEN (STEIERMARK).

De deelstaat wordt omringt door de deelstaten Karinthië, Salzburg, Opper-Oostenrijk, Neder-Oostenrijk en Burgenland en het land Slovenië. De deelstaat heeft een oppervlakte van 16.392 km² en de hoofdstad is Graz.

De vlag van Stiermarken heeft twee horizontale banen; wit en groen.
De kleuren komen uit het wapen van de deelstaat. In de dienstvlag van de deelstaat staat in het midden het wapen afgebeeld.

Het wapen van Stiermarken werd in 1926 officieel toegekend. Het schild heeft een groen veld met daarop afgebeeld in het zilver een vuurspuwende panter. Het schild wordt gedekt door een hertogelijke hoed.
Stiermarken ontstond in de 11e en 12e eeuw en werd in 1180 een hertogdom. het is vernoemd naar de hoofdstad Steyer, nu in Opper-Oostenrijk. Na een korte onderhandeling door de Boheemse koning, werd Stiermarken in 12182 een deel van Oostenrijk. De panter verscheen voor het eerst als een symbool op een zegel van hertog Ottokar III in ongeveer 1260. De kleuren zijn sindsdien hetzelfde gebleven.


WAPEN VAN GRAZ.

Het wapen van de stad Graz toont op een groen schild  een in het zilver afgebeelde vuurspuwende panter, dragend een gouden kroon.
De afbeelding is afkomstig van een oud stadszegel uit 1261.
Over de betekenis is geen verdere informatie.






VLAG EN WAPEN VAN DE DEELSTAAT TIROL.

Tirol grenst aan de landen Duitsland, Zwitserland en Italië en verder aan de deelstaten Karinthië, Voralberg en Salzburg. De deelstaat heeft een oppervlakte van 12.640 km2 en de hoofdstad is Inssbruck. In feite bestaat deze deelstaat uit twee van elkaar gescheiden delen.

De vlag van Tiro heeft twee horizontale banen; wit en rood. In de dienstvlag staat het wapen afgebeeld. 
De kleuren zijn afkomstig vanuit het wapen van de deelstaat.

Het wapen werd officieel toegekend in 1946. Het wapen vindt zijn oorsprong in het dorp Tirol, nu in Zuid-Tirol in Italië gelegen. De graven van Tirol verwierven het gebied in de 12e en 13e eeuw. In 1363 werd Tirol bezit van de familie Habsburg, die het gebied in de loop der eeuwen uitbreiden. In 1809 werd Tirol verdeeld door Bayern, Italië en Frankrijk. In 1814 werd Tirol Oostenrijks. In 1918 werd Zuid-Tirol Italiaans. Het schild toont op een wit veld een gekroonde adelaar in het rood, met gele snavel en poten. Rond de kop twee lauriertakken. De adelaar is bekend uit een zegel van de graven van Tirol uit 1205. Sinds 1250 ook van munten. het oudste gekleurde beeld dateert uit 1430 en de kroon verscheen in 1416. De lauriertak verschijnt pas in 1567. De juiste betekenis in niet bekend, maar waarschijnlijk gebruikte de graven de gele trefoils op de vleugels om dit van andere adelkaars te onderscheiden. De kroon symboliseert het belang van de Habsburgers als koningen en keizers van het Heilige Roomse Rijk.


WAPEN VAN INNSBRUCK.

Het wapen van de stad Innsbruck heeft een rood veld met daarop afgebeeld twee torens en de brug over de rivier de Inn. Het oudste gebruik van het wapen is van een zegel uit 1267.
De huidige samenstelling wordt gebruikt sinds 1325 en de kleuren zijn sinds 1547 niet meer veranderd.






VLAG EN WAPEN VAN DEELSTAAT VORARLBERG.

Vorarlberg ligt in het uiterste westen van Oostenrijk, grenzen aan Liechtenstein en Duitsland en in het oosten aan de deelstaat Tirol. De deelstaat heeft een oppervlakte van 2601,48 km² en de hoofdstad is Bregenz. De rivier de Rijn is in het westen de grens met Zwitserland. In de deelstaat ligt het Bodenmeer.

De vlag van Vorarlberg heeft twee horizontale banen; rood en wit.
In de dienstvlag staat centraal het wapen afgebeeld.

Het wapen van Vorarlberg is overgenomen van het Huis Montfort. Het werd officieel in 1923 toegekend.
Vorarlberg werd voor het eerst genoemd in de 9e eeuw en tot de 12e eeuw was het in bezit van de graven van Bregenz. Hun opvolgers, de graven van Montfort, verloren geleidelijk het gebied van de hertogen van Oostenrijk. In 1376 was het grootste deel van hun gebied in handen van Oostenrijk. Vorarlberg kreeg pas in 1863 haar wapen van keizer Franz Joseph I, dat uit acht verschillende wapens was samengesteld.
Het huidige wapen toont alleen het voormalige wapenschild van de graven van Montfort, een wit schild met daarop hangend de vlag van de graven.

WAPEN VAN BREGENZ

Het huidige wapen van de stad Bregenz heeft een blauw veld dat door een brede witte baan in drieën wordt gedeeld. In de witte baan staan drie hermelijn staarten afgebeeld, welke zijn gebaseerd op het wapen van de middeleeuwse graven van Bregenz, die al in de 12e eeuw uitstierven. De keuze van hermelijn gaf het belang van de graven op dat moment weer. Het blauw staat symbool voor het water van het Bodenmeer, waaraan de stad als belangrijke havenplaats is gelegen.
Het huidige wapen werd verleend op 14 januari 1930.


VLAG EN WAPEN VAN OPPER-OOSTENRIJK (OBERÖSTERREICH).

Opper-Oostenrijk ligt in het noordwestelijke deel van Oostenrijk, grenzend aan de landen Duitsland en Tsjechië en de deelstaten; Neder-Oostenrijk, Stiermarken en Salzburg.
De deelstaat heeft een oppervlakte van 11.980 km² en de hoofdstad is Linz. Van 1938 tot 1945 was de naam; Oberdonau genoemd naar de rivier de Donau.

De vlag van Opper-Oostenrijk heeft twee horizontale banen: wit en rood.
In de dienstvlag staat het wapen van de deelstaat afgebeeld.
De civiele vlag is gelijk aan die van Tirol.

Opper-Oostenrijk werd in de 13e eeuw onderdeel van Oostenrijk en in 1918 een aparte staat.
Het wapen werd in 1930 verleend, maar het oudste gebruik ervan dateert uit 1390.
De afbeeldingen op het wapen zijn waarschijnlijk afgeleid van de wapens van de Heren van Machland, die in de 13e en 14e eeuw zeer machtig waren in het gebied.
Op de linker helft met zwarte achtergrond staat een gouden adelaar met rode tong en nagels; op de rechterhelft verticaal twee zilveren en twee rode banen.
Het wapen wordt gedekt door een kroon afgezet met een hermelijnen rand, rode voering en op de top een klein kruis.

WAPEN VAN LINZ.

Het wapen van de stad Linz is gebaseerd op een zegel van de stad uit 1794.
Op het zegel staat de stadspoort op een schild afgebeeld op de borst van een twee koppige gekroonde adelaar.
Op het huidige wapen schild staat op een rood veld een gestileerde afbeelding van de stadspoort met boven de ingang op een wapenschild de kleuren van de Oostenrijkse vlag. De golvende witte banen geven het water van de rivier de Donau weer, waaraan de stad is gelegen. Op oude afbeeldingen staat het wapenschild boven de stadspoort afgebeeld en verdween de adelaar en de kroon van de achtergrond.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten