zondag 14 april 2019

DUITSLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)


LAND VAN SAKSEN, GERMANEN,

      BIER EN BOCK WORST. (1)





DUITSLAND.

Officieel de Bundes Republiek Duitsland en is gelegen in centraal Europa, grenzend aan de Noordzee, Denemarken en de Oostzee in het noorden, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Zwitserland en Oostenrijk en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland.
Het land heeft een oppervlakte van 357.121 km² en de hoofdstad is Berlijn.

De Duitse natiestaat ontstond in 1867 met de oprichting van de Noord-Duitse Bond. Tussen 1870/71 traden nog enkele Zuid-Duitse staten toe en dit was het begin van het Duitse Keizerrijk.
In 1918 werd na de novemberrevolutie een einde gemaakt aan de monarchie na het einde van de WO-I.
In 1939 riep Het nasi-Duitsland de WO-II uit en na de capitulatie in 1945 werd het land door de geallieerden opgedeeld in een Oostelijk deel onder bestuur van de Sovjet Unie en een Westelijk deel onder bestuur van de geallieerden; Amerika, Engeland en Frankrijk. De huidige naam Bondsrepubliek Duitsland dateert van 1949. In 1990 na de val van het "IJzeren Gordijn" werden de oude Bundesrepubliek Duitsland (West-Duitsland) en de Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland) herenigd.
De Bondsrepubliek Duitsland is heden een federatie van zestien deelstaten.


VLAG EN WAPEN VAN DUITSLAND.

De vlag van Duitsland, Bundesflagge, is een horizontale driekleur: zwart-rood-geel (goud). De vlag in zijn huidige vorm is aangenomen op 23 mei 1949.
Voorheen: in maart 1848 tot 1866 door de Duitse Bond; in november 1848 door de Nationale Vergadering te Frankfurt bij rijkswet; in 1919 door de grondwet van Weimar, en afgeschaft door de nationaalsocialisten in 1933; en in 1949 weer in eer hersteld door de grondwet van Bonn.


Duitsland kent ook een Dienst- en oorlogsvlag (links) en een marine vlag (rechts).
Beide voeren in het midden het wapen van Duitsland.



De kleuren van de vlag werden in de 19e eeuw deels als traditioneel gezien omdat ze in de middeleeuwen op veel vlaggen en wapens reeds te herkennen waren. Het zag de kleuren als een symbool: zwart het duistere verleden, het rood voor het moeilijke heden en het geel (goud) de toekomst.

Het wapen van Duitsland bestaat uit een zwarte adelaar met rode snavel en klauwen op een gouden veld.
Het werd officieel aangenomen bij het ontstaan van de Bondsrepubliek in 1949 en is sinds de hereniging in 1990 het wapen van geheel Duitsland.
De heraldische adelaar werd als symbool geïntroduceerd door Karel de Grote, die door de paus werd uitgeroepen tot keizer van het West-Romeinse Rijk en heerste over een overgroot deel van Europa.



BESTUURLIJKE INDELING VAN DUITSLAND.


Sinds de eenwording van Duitsland in 1990 is het land opgedeeld in zestien deelstaten; met eigen hoofdstad, grondwetten, parlementen en regeringen. De deelstaatregeringen sturen vertegenwoordigers naar de bondsraad, die 69 leden telt.
Zaken als: landelijke grondwet, de defensie, politie, landelijke wetgeving en buitenlandse politiek vallen onder de regering gezeteld in de hoofdstad Berlijn.

VLAGGEN EN WAPEN EMBLEMEN VAN DE DEELSTATEN. (1)

BADEN-WÜRTTEMBERG.

Baden-Wurttemberg is een deelstaat in het zuidwesten van Duitsland en wordt begrenst door: in het noorden door deelstaat Hesse en Beieren, in het oosten door Beieren, in het zuiden door het Bodenmeer en Zwitserland, in het westen door Frankrijk en in het noordwesten door Rijnland-Palts.
De west- en zuidgrens is de rivier de Rijn.
De deelstaat heeft een oppervlakte van 35.751 km² en de hoofdstad is Stuttgart.

VLAG EN WAPENEMBLEEM BADEN-WÜRTTENBERG.

 Baden-Wurttenberg kent drie vlaggen met als basis twee horizontale banen zwart en goud: de landsvlag, de dienstvlag met klein wapen in het midden en de dienstvlag met groot wapen in het midden.
De vlag werd goedgekeurd op 11 november 1953.
De gele baan  is afkomstig uit de geel-rood-gele vlag van Baden; de zwarte baan uit de vlag van Wurttemberg (zwart-rode kleur) en die van Hohenzollernsche Lande (wit-zwart).


Het wapen van Baden-Wurttemberg kent twee varianten: het grootwapen met schilddragers en schildbedekking en het klein wapen zoals afgebeeld in het grootwapen gedekt door een kroon.
Het gouden schild toont drie zwarte voortschrijdende leeuwen met een rode tong.
Het grootwapen wordt gedekt met een kroon van wapens van de zes belangrijkste regio's van de deelstaat.
Van links naar rechts: Franken, Hohenzollernsche Lande, Baden, Würtemberg, Paltsgraafschap aan de Rijn en Voor-Oostenrijk (Landgraafschap Breisgau).
Schilddragers zijn links het edelhert als symbool voor Württemberg en rechts door een griffioen als symbool van Baden, beide uitgevoerd in een mengeling van goud en zilver.

VLAG EN WAPEN VAN STUTTGART.

De vlag van de stad Stuttgart heeft twee horizontale banen: zwart en geel. 
het zijn dezelfde kleuren als de vlag van Baden-Württemberg
In het midden van de vlag stad het wapen van de stad afgebeeld.

Het wapen van de stad Stuttgart heeft een goud veld met daarop een steigerend zwart paard. De stad dateert uit de 13e eeuw, de afbeelding van een zegel toen het de hoofdstad werd van de graven van Württenberg in 1312.
Oorspronkelijk waren dit twee paarden, maar in 1433 werd het afgebeeld met één paard. Ook de kleur van het schild is in het verre verleden rood geweest en de vorm van het paard varieerde steeds en heeft sinds 1885 de huidige afbeelding.
De afbeelding is vooral bekend van het dure automerk Porsche.

BEIEREN (BAYERN).

Beieren. ook wel Freistaat Beieren, is de grootste deelstaat van Duitsland in oppervlakte, gelegen in het zuidoosten van het land. De deelstaat is ontstaan uit het historische hertogdom Beieren.
De deelstaat grenst aan in het noorden aan de deelstaat Thüringen en Saksen, in het oosten aan Tsjechië in het zuiden aan Oostenrijk en in westen en noordwesten aan de deelstaten Baden-Württemberg en Hessen. De deelstaat heeft een oppervlakte van 70.551,57 km² en de hoofdstad is München.


VLAG EN WAPEN VAN BEIEREN.

Beieren kent twee vlaggen en deze hebben beide de officiële status: links de strepen vlag met de horizontale banen wit en blauw en rechts de ruitenvlag met een wit-blauw ruit motief.
De ruiten zijn oorspronkelijk afkomstig van het wapen van de graven van Bogen en werden in 1242 door het Beierse vorstenhuis Wittelsbach overgenomen. De vlag was toen voorzien van het toenmalige wapen van Rijnpalts. Later kwam de wit-blauw gestreepte vlag in gebruik, wat weer afkomstig was van het koninkrijk Beieren (1806-1918).


Het wapen van Beieren bestaat uit vijf verschillende wapens van hen die over het gebied regeerden: Huis Wittelsbach dat onder andere regeerde in Beieren, de Palts, Gulik-Berg en Holland-Henegouwen.
In het eerste kwartier het wapen van de Palts, in het tweede kwartier het wapen van de prins-bisschoppen van Würzberg, in het derde kwartier het wapen van Neder- en Opper-Beieren (een blauwe panter op wit veld), in het vierde kwartier het wapen van Zwaben (drie zwarte leeuwen op goud veld) en in het midden het wapen van Huis Wittelsbach.
Het wapen wordt gedekt een kroon met gouden band en versiert met edelstenen.
Het wapen wordt gedragen door twee gouden leeuwen met rode tong en nagels.


VLAG EN WAPEN VAN MÜNCHEN .

De vlag van München heeft twee horizontale banen; zwart en geel, wat weer verwijst naar de vlag van Baden-Württemberg. In het midden van de vlag staat het wapen van de stad München afgebeeld.

Het wapen toont op een zilveren veld een jonge monnik dragend de monnikskap, wijzend met zijn wijsvinger van zijn rechterhand en dragend in zijn linker hand een boek en aan zijn voeten rode schoenen. De grote zwarte jas geeft weer een gestileerde afbeelding van de stadspoort met twee torens. Het wapen werd reeds in de 13e eeuw gebruikt en op 11 juni 1865 koninklijk goedgekeurd.


BERLIJN (BERLIN).

Berlijn is gelegen in het noordoosten van Duitsland en is geheel omsloten door de deelstaat Brandenburg. Naast dat Berlijn een deelstaat is, is het het de hoofdstad van Duitsland sinds de hereniging in 1990. Door de stad stroomt de rivier de Spree,
De stad heeft een oppervlakte van 891,75 km², waarvan 6% aan water.


VLAG EN WAPEN VAN BERLIJN.

De vlag van Berlijn is vastgelegd in de grondwet van 1995 en heeft een wit veld, afgezet met boven en onder met een brede rode band.  
In het midden van het witte veld staat een wandelende zwarte beer afgebeeld.
De kleuren rood en wit zijn de kleuren van de Mark Brandenburg en verwijzen naar de geschiedenis van de stad als onderdeel van het markgraafschap. Tevens verwijzen de kleuren naar de deelstaat Brandenburg waarin de stad is gelegen.


Het wapen van Berlijn werd geïntroduceerd in 1954, een wit schild met een zwarte beer. De beer werd al sinds 1709 op het wapen van de stad gebruikt en kwam in het einde van de 12e eeuw voor op stadszegels. Op de zegel kwam de tekst voor: "SIGLLVM DE BERLIN BVRGENSIVM"  ( "zegel van de burgers van Berlijn").
Het wapen wordt gedekt door een stadskroon, een muur met poort en vijf bladeren.

BRANDENBURG.

Het gebied van de deelstaat Brandenburg omringt de hoofdstad Berlijn, grenst in het noorden aan de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren, in het oosten aan Polen, in het zuiden aan de deelstaat Saksen, in het westen aan de deelstaat Saksen-Anhalt en in het uiterste noordwesten aan de deelstaat Nedersaksen.
De deelstaat heeft een oppervlakte van 29.475 km² en de hoofdstad is Potsdam.

VLAG EN WAPEN VAN BRANDENBURG.

De vlag van Brandenburg heeft twee horizontale banen; rood en wit, met in het midden het wapen van de deelstaat.

Het wapen een wit schild met een rode adelaar is al sinds 1157 in gebruik. In 1415 werd het verleend aan de burggraaf Frederick VI van Neurenberg van het Huis Hohenzollern. In 1990 werd het wapen officieel erkent  De rode adelaar heeft goeden tong, snavel en klauwen en op de vleugels een gouden baan eindigend in een klaverblad.

VLAG EN WAPEN VAN POTSDAM.

De vlag van Potsdam bestaat uit twee horizontale kleuren; rood en geel (goud).
In het midden van de vlag staat het stadswapen afgebeeld.
 
Het wapen van Potsdam werd officieel toegekend in 1957 en opnieuw op 27 april 1994. Op een gouden veld staat in het rood de adelaar van Brandenburg afgebeeld, met zwarte snavel en klauwen. Potsdam was al in de 10e eeuw een belangrijke handelsstad, die in de 12e eeuw in bezit kwam van de graven van Brandenburg. Het wapen wordt gedekt door een muurkroon.



                 Zie vervolg: DUITSLAND. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten