zaterdag 21 oktober 2017

TAMARINDE. SRI LANKA RONDREIS.

 SRI LANKA RONDREIS.


TAMARINDE

De tamarinde of asem is een tropische boom uit de familie Vlinderbomen. De Latijnse naam is; Tamatindus indica.
De oorsprong van deze boom ligt in Afrika, maar kwam reeds ver voor onze jaartelling naar India, vanwaar ze zich als sier- en nuttige plant over de tropische gebieden verspreidde. 
De boom gedijt op alle gronden, behalve zure grond.
Groeit langzaam en kan een lange droogte en felle zon verdragen.Een volwassen boom kan een hoogte bereiken van 25 meter, is een groenblijvende boom met een afgeronde kruin. De afwisselend geplaatste bladeren zijn samengesteld, geveerd en 5 tot 15 centimeter lang. De 20 tot 40 deelblaadjes zijn 2 centimeter lang en grijsgroen van kleur.
De tamarinde heeft kleine, gele bloemen. Over de kelkbladen lopen kleine, oranje of roodachtige strepen. Naast deze variant bestaat er ook een variëteit met witte bloemen. De bloemen staan met 10 tot 15 stuks in bladokselstandige trossen.

De vruchten hebben een lengte van 7 tot 20 centimeter, bruine peulvruchten.
De ovale, harde zaden liggen ingebed in donkerbruin, zurig aromatisch smakend vruchtvlees.
De planten dragen pas na 4 tot 6 jaar de eerste vruchten. De oogst van een volwassen boom kan jaarlijks 300 kilo aan vruchten bedragen.

Het harde hout van de boom wordt vooral in de meubelindustrie gebruikt.
Uit de vruchten pulp wordt tamarindesiroop vervaardigd. Uit deze siroop wordt weer frisdrank gemaakt. Tevens is het de grondstof voor de worcestersaus. het is een belangrijk ingrediënt in de Aziatische keuken.
Bij verschillende volkeren heeft de tamarindeboom een mystieke betekenis of geldt de boom als heilig, daar uit vruchten, schors en bladeren medicijn kan worden gemaakt.

INDISCHE PALMEEKHOORN.

In de afbeelding rechtsboven komen we ook de Indische palmeekhoorn of de gestreepte eekhoorn tegen. De Latijnse naam van dit zoogdiertje is; Funambulus plamarum.
Dit soort komt hoofdzakelijk in India en Sri Lanka voor. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten