donderdag 5 oktober 2017

BARRINGTONIA ASIATICA. SRI LANKA RONDREIS.

SRI LANKA RONDREIS.


Tijdens onze reis, vooral aan de westkust van het eiland kwamen we vaak een boom tegen met prachtige bloemen en een apart soort gevormde vrucht Intussen ook hiervan de naam achterhaald.

BARRINGTONIA ASIATICA.

Het is een soort mangrove boom, die ook bekend staat onder de namen; Fish Poison Tree, Putat, Sea Poison Tree of in het Nederlands Visgifboom, en komt voor op de eilanden van de Indische Oceaan en de westelijke Stille Oceaan.

Het is een kleine tot middelgrote groeiende boom met een lengte van 7 tot 25 meter. De bladeren zijn smal ovaal, donkergroen van kleur en een lengte van 20 tot 40 cm, en een breedte van 10 tot 20 cm.
Het fruit geproduceerd door deze boom is een doosvrucht, doordat er duidelijk een vierkante vorm zichtbaar is. Het staat dan ook bekend als Box Fruit. Het fruit meet 9 tot 11 cm in diamater, waarin een sponsvormige laag van 4 tot 5 cm het zaad bedekt.
Het fruit wordt net als dat van de kokosnoot door de oceaan stroom verspreidt en is zeer waterbestendig. het was een van de eerste planten die na het uitbarsten van de Krakatau, zich op het strand van de nieuwe vulkaan de Anak Krakatau verscheen. 

Alle delen van de boom zijn giftig. Het visgif, gemaakt uit de verpoederde zaden, wordt gebruikt om vissen te doden om ze zo gemakkelijk te kunnen vangen. De vis wordt verstikt en het vlees blijft onaangetast.

De grote roze-witte bloemen geven in de nacht een ziekelijke zoete geur af om vleermuizen en motten aan te trekken die de bloemen s'nacht bestuiven.Geen opmerkingen:

Een reactie posten