maandag 16 oktober 2017

PEPER. SRI LANKA RONDREIS.

SRI LANKA RONDREIS.


PEPER.

Groene peper, rode peper, zwarte peper en witte peper het komt allemaal van de zelfde plant.

Peper is een specerij met een scherpe smaak en groeit als bessen aan de tropische peperplant. De smaak ontstaat door het bestanddeel piperine.

GESCHIEDENIS.

Peper werd reeds vermeld in de oude Indiase geschriften in het Sanskriet, waar het "pipali" genoemd werd.
Vis Perzië kwam het gebruik van peper bij de Egyptenaren en de Oude Grieken terecht. De naam peper zoals wij die gebruiken komt van het Romeins "piper".
Peper werd oorspronkelijk door de Arabieren naar Europa gebracht. Het oude Alexandrië werd de belangrijkste doorvoerhaven voor peper.
Al spoedig ging er een monopolie heersen over dit product en deze lag in de 15e eeuw bij de Italiaanse handelssteden Venetië, Genua, Pisa en Florence.
Door de ontdekking van de scheepvaartroute rond de Kaap de Goede Hoop door de Portugezen kwam dit product de "Portugese peper" in Europa terecht.
Ook de Hollandse VOC zag in dit kruid een aanzienlijke winst en wist door haar monopolie de prijs ervan hoog te houden.

PEPERPLANT.

De oorsprong van de plant ligt in India, maar wordt ook verbouwd in Sri Lanka, Indonesië, Maleisië, Vietnam, Cambodja en Brzilië.
De peperplant is een slingerplant die vaak andere bomen gebruikt om omhoog te klimmen en een hoogte van 15 meter kan bereiken.
Daar het een schaduwplant is zal deze gebruik maken van het bladerendak van de boom waarin zij zich omhoog groeit. Tevens houdt de plant van een vochtige warmte.
De plant draagt bessen van ongeveer 5 mm groot. De groene bessen groeien in trossen die ongeveer 12 centimeter lang zijn.


Door het bewerkingsproces van deze bessen kennen we vier soorten peper, die door de bewerking weer van sterkte in smaak verschillen. Vroeger weren deze bessen met de hand afgeritst, wat een tijdrovend werk was. tegenwoordig wordt dit machinaal gedaan.

Groene peper; ontstaat uit het plukken van de onrijpe vrucht, waarna deze wordt geconserveerd in azijn of zoutwater. Wordt veel gebruikt in salades en roomsaus.
Zwarte peper; ontstaat uit het plukken van de onrijpe vrucht, die bij het drogen bruin tot zwart zal kleuren. Door het drogen is de buitenkant gerimpeld.
Rode peper; ontstaat door de bes te laten rijpen aan de plant. Door het drogen krijgt deze een roodbruine kleur en wordt zoeter en zachter van smaak.
Witte peper; ontstaat uit de rijpe vruchten van de peperplant. Deze bessen worden geweekt in water, waardoor zij gaan gisten. De bessen barsten open en de korrel komt tevoorschijn. Deze korrel wordt goed gewassen. De witte peper ontstaat in feite door het verwijderen van de schil van de bes.
Witte peper is pikanter en aromatischer van smaak

Het langdurige verwerkingsproces van de witte peper en de rode peper maakt deze twee tot de duurste van de vier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten