maandag 16 oktober 2017

KRUIDNAGEL. SRI LANKA RONDREIS.

SRI LANKA RONDREIS.


KRUIDNAGEL.

De kruidnagel kwam gedurende de rondreis over Sri Lanka wel ter sprake, maar de bomen hebben we niet gezien in het landschap.
Sri Lanka is de vierde in de ranglijst op de wereld van de productie van de kruidnagel. De grootste is Indonesië, waar het grootste deel van de oogst wordt verwerkt in de kretek sigaretten.

De Latijnse naam is Eugenia caryophyllata.
De naam in het Nederlands kreeg dit kruid door zijn vorm die op een draadnagel of gesmede spijker lijkt.


GESCHIEDENIS.

In China en in Indonesië was de kruidnagel al eeuwen voor onze jaartelling bekend. Zo was het in het Oude China het gebruik, dat als men het woord wilde voeren tot de keizer, men eerst een kruidnagel in de mond moest nemen en op kauwen om de adem te zuiveren.
Vanaf het toenmalige Ceylon werden de kruidnagels over de karavaanroute naar Alexandrië vervoert, waar de Romeinen er kennis mee maakten en het weer introduceerden in Europa.
Gedurende de middeleeuwen werd de kruidnagel nog amper in Europa gebruikt daar zij te duur was en alleen de rijken gebruik konden maken van de medicinale werking van dit kruid. Door het ontdekken van de scheepvaart route rond Kaap de Goede Hoop, door de Portugezen kwam de handel van de kruidnagel in hun handen.
Zij veroverden de Molukse archipel. Kruidnagels werden toen alleen nog verhandeld in Lissabon en Antwerpen.
Ook de Hollanders zagen winst in deze handel en veroverden met hun troepen van de VOC de Molukken op de Portugezen in 1629 en stelden de doodstraf in op het illegaal verhandelen van dit product.

(Het lichte groen van de kruidnagel-bomen.)

Omstreeks de 17e eeuw had de VOC de gehele handen beperkt tot Ambon en enige kleine eilandjes ten oosten daarvan. Alle bomen buiten dit gebied werden omgehakt en de sultans van Ternate en Tidore kregen een financiële vergoeding. Daar waar de groei van de bomen nog was toegestaan, was men verplicht alle kruidnagels aan de VOC te leveren die het monopolie op deze handel zo had verkregen.
In 1770 lukte het de Kransman Pierre Poivre om in het geheim op de Molukken enige jonge kruidnagel boompjes te bemachtigen, die hij op Mauritius in de botanische tuin plantte.
De boompjes groeiden naar tevredenheid en werden daar vandaan in 1818 naar Zanzibar en Pemba geïntroduceerd.

WAT IS DE KRUIDNAGEL?

De kruidnagels zijn de gedroogde bloemknoppen van een tropische boom uit Zuid-Oost Azië.
De knoppen worden geplukt voordat deze in bloei komen en worden hierna gedroogd in de zon bij kleine lokale producties.
Bij grote hoeveelheden wordt dit tegenwoordig in een fabriek gedaan.

De kruidnagel werd oorspronkelijk meer als een medicijn gebruikt, dan als een kruid in de gerechten.
Vooral in de Indiase geneeskunde, de Ayureda genaamd, wordt de kruidnagel al eeuwen gebruikt om zijn  weldadige eigenschappen.
Ze bevatten onder andere de stof eugenol, een sterk ontsmettend middel en is actief tegen virussen en bacteriën.
Het helpt bij kiespijn door op een kruidnagel te kauwen maar ook bij een opkomende keelpijn door op een nagel te sabbelen, het vocht zal de bacteriën doden.
De kruidnagel wordt in  zijn oorspronkelijke gedroogde vorm. gemalen en geperst als olie in de handel gebracht.
Bekend is de Friese kruidnagelkaas.Geen opmerkingen:

Een reactie posten