maandag 16 oktober 2017

KURKUMA. SRI LANKA RONDREIS.

SRI LANKA RONDREIS.






KURKUMA.

De Latijnse naam is Curacuma longa. In de volksmond wordt het de gele gember genoemd.
Verder staat het bekend in het Surinaams-Nederlands als koenier, het Indisch-Nederlands als koenijt of als de Indiase geelwortel.

Kunyit is de van oorsprong Maleise naam van dit specerij, wat wordt gemaakt uit de wortel van de plant.
het is een vast bestanddeel van de kerriepoeder en geeft hieraan zijn gele kleur, wat de naam Indiase saffraan verklaart.
De meeste kurkuma-oogst komt uit India. het specerij heeft een milde bittere smaak.







De bloem bestaat uit vele kleine bloemen en hebben een paars-rode kleur.
De vermeerdering van de plant gebeurt net als bij de gember door scheuren van de wortel.
Anders dan bij de gember heeft deze plant iets meer ronde bladeren en kan de steel een meter hoog worden.



De wortel heeft een kurkachtige schil. Deze kan vers meegekookt worden, maar is ook als poeder in de handel.
Het wordt vaak toegevoegd om een gele kleur aan de rijst te geven. verder wordt het gebruikt als kleurstof voor inkt. 
Papier dat in een kurkuma oplossing is gedrenkt en vervolgens gedroogd, wordt wel als reagens gebruikt om de alkaliteit van het water aan te tonen. het krijgt hierbij een bruinrode kleur bij een omslag punt van pH 8-9.
Bij  hindoe festivals in India kleurt men vaak de handen geel hiermee.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten