dinsdag 26 januari 2016

OCEANIË. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)

EILANDEN IN DE 

STILLE OCEAAN. (4)

OCEANIË.DE AFHANKELIJKE EILANDEN VAN OCEANIË. (1)

Van de afhankelijke eilanden is Norfolk reeds beschreven in het artikel Australië en Paaseiland onder Chili in het artikel Amerika.

AMERIKAANS-SAMOA.

Amerikaans-Samoa is een overzees territorium van de V.S. Het omvat het oostelijke deel van de Samoa archipel.
Het gebied heeft een oppervlakte van 199 km². De hoofdstad is Pago Pago en de voertaal is Engels en Samoaans.
Het gebied dat reeds meer dan 3000 jaar is bewoond werd in de 18 eeuw ontdekt door de Europeanen.
Walvisvaarders gebruikten de natuurlijke haven van Tutuila als een thuisbasis.

Na diverse internationale geschillen over de eilanden werd de archipel verdeeld tussen het Duitse Rijk en de V.S. in 1899. 
Na de zelfstandigheid van het Duitse deel, het huidige Samoa werd het Amerikaanse deel op 20 februari 1929 een Eilandgebied van de V.S.
Als marine basis van de Amerikanen werd het gebied bestuurd tot 1951 door de United States Departement of the Navy. In 1867 kreeg Amerikaans-Samoa haar eigen grondwet.

VLAG VAN AMERIKAANS-SAMOA.

De vlag werd aangenomen op 24 april 1960 en verving de Stars and Stripes van de V.S.
De vlag heeft een blauw veld dat vanuit de hijszijde (links) in tweeën wordt gedeeld door een witte driehoek met een rode rand.
In het witte deel staat de Amerikaanse adelaar afgebeeld.
De kleuren rood-wit en blauw vinden hun herkomst in de vlag van de V.S. De zeearend komt voor in het zegel van de V.S.

ZEGEL VAN AMERIKAANS-SAMOA.

 Het zegel van Amerikaans-Samoa is uitgevoerd in het zwart-wit en vertoond traditionele symbolen.
Gekruist een een feu, een fluit gemaakt uit bamboe en een To'oto'o een soort stok met haren aan een einde, wat een symbool van wijsheid is van de vertegenwoordigende macht.
De tanoa, een kava kom, in het midden staat voor de dienstverlening.
Boven in het zegel de tekst; Seal of American Samoa en de datum, 17 april 1900, dat het zegel werd aangenomen.
Onder in het zegel de tekst; "Samoa Muamua Le Atua" ("Samoa, God is first").


COOKEILANDEN.   

De Cookeilanden zijn een kleine archipel van 15 eilanden. het is een parlementaire democratie in vrije associatie met Nieuw-Zeeland. De eilanden hebben een oppervlakte van 236 km² en zijn van vulkanische oorsprong.
De hoofdstad is Avarua en de voertaal is buiten het Engels, het Rarotongaans (Cookeiland Maori). In de lokale taal Kuki 'Airani.
De eilanden staan bekend om hun parelindustrie.
Volgens overleveringen zouden de Cookelanden al duizenden jaren zijn bewoond door de Polynesiërs en de Maori's. De eerste Europeanen die er voet aan wal zetten waren de Spanjaarden in het einde van de 16e eeuw.
De eilanden zijn genoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger kapitein James Cook die ze in 1773 en 1777 bezocht. Cook gaf de eilanden in principe de naam "Hervey Islands", maar het waren de Russen die in 1880 de eilanden ter ere van Cook, de eilanden "Cook Islands"noemden.
De eilanden werden in 1888 een Brits protectoraat op eigen verzoek van de bevolking. Dit was in feite een actie om de expansie van de Fransen in het gebied tegen te gaan.
De hoogste berg op de eilanden is de Te Manga van 652 meter op het eiland Rarotonga.
De eilanden zijn zeer geliefd in de toeristen industrie.


VLAG VAN DE COOKEILANDEN.

De huidige vlag is gebaseerd op het ontwerp voor vlaggen van de Britse kolonies. Het veld is donkerblauw met linksboven in het kanton de Britse vlag. Rechts op het veld een cirkel met met 15 witte sterren.
Het blauw staat symbool voor de Stille Oceaan, de britse vlag voor de band met Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk en de 15 witte sterren staan symbool voor de vijftien eilanden.
Van 1973 tot 1979 hadden de eilanden een andere vlag; hiervan was het veld groen en waren de sterren in de cirkel geel. Op deze vlag ontbrak de Britse vlag.


WAPEN VAN DE COOKEILANDEN.

In het midden het schild met op de donkerblauwe achtergrond de 15 witte sterren voor de 15 eilanden.
Het schild wordt aan de linkerzijde ondersteund door een vliegende vis (marore) en rechts door een witte stern (kakaia).
Achter het schild staan gekruist een speer en een kruisstaf. beide worden gebruikt bij traditionele verhandelingen. 
Het schild wordt gedekt door een ariki head-jurk (pare kura) van rode veren wat symboliseert de traditionele rang in het systeem.
Op een geel lint onder het wapen de naam van het land. 
FRANS-POLYNESIË.

Frans-Polynesië is een overzees Frans territorium. Sinds 2004 is het een overzees land, wat wil zeggen dat het relatief grote zeggenschap heeft, maar onderdeel blijft uitmaken van Frankrijk.
De eilanden hebben een oppervlakte van 4.000 km², waarvan 12% water.
De hoofdstad is Papeete en de voertaal Frans en Tahitiaans. 
Het eerste contact met de Europeanen dateert uit 1521 toen de Portugees Ferdinand Magellaan het eiland Puka Puka van de Tuamotueilanden ontdekte. De Nederlander Jacob Roggeveen ontdekte het eiland Bora Bora in 1722. Tussen 1767 en 1769 kreeg het eiland gebied bezoek van Britten en Fransen en in 1797 stuurden de Spanjaarden missionarissen. Al deze machthebbers brachten een geloofsoorlog tot stand op de eilanden. In 1803 werd koning Pomare II van Tahiti gedwongen af te treden en hij vluchtte naar Moorea.
Uiteindelijk wonnen de Fransen de geloofsstrijd en zorgden ervoor dat de katholieke zendelingen ongestoord hun werk konden doen. 
Vanaf 1880 was Tahiti niet langer een protectoraat, maar een Franse kolonie en vele eilanden volgden.
Vanaf 1946 werden de Polynesiërs officieel Franse staatsburgers. Het Frans-Polynesië telt nu 130 eilanden en is opgedeeld in zeven eilandgroepen. Het hoogste punt is de berg Orohena op Tahiti.


VLAG VAN FRANS-POLYNESIË.

Naast de Franse driekleur kent men ook de vlag van Polynesisië welke werd aangenomen op 4 december 1984.
Het veld van de vlag wordt in drie banen verdeeld, rood-wit en rood, waarbij de witte baan de dubbele breedte heeft van de rode baan. Midden in de witte baan staat het wapen afgebeeld.
De rode en witte kleuren zijn afkomstig uit historische Tahitiaanse vlaggen In het wapen staat een varende piroge (vissersboot) afgebeeld met daar achter de zon.

WAPEN VAN FRANS-POLYNESIË.

Het wapen is een rond embleem, waarop in de bovenste helft zonnestralen staan afgebeeld en in de onderste helft de golven van de oceaan.
Op deze oceaan vaart een traditionele zeilende vissersboot, de piroge.
Op de vissersboot staan vijf symbolen afgebeeld welke staan voor de traditie van het land en het belang van de visserij voor de bewoners.


GUAM.

Guam eiland is een onderdeel van Micronesië en is een afzonderlijk territorium van de V.S.
Het eiland heefteen oppervlakte van 549 km². De hoofdstad is Hagátna (uitgesproken als Agana) en de voertaal is Chamorro en Engels.
het eiland werd reeds 1500 v.Chr. bewoond door de Chamorro een bevolkingsgroep die vermoedelijk uit het gebied van Indonesië kwam. Het was Ferdinand Magellaan die er in 1521 als eerste Europeaan voet aan wal zette na het binnen varen van de Utamac-baai. Vanaf 1668 probeerden de Spanjaarden de bevolking te bekeren wat ontaarde in een oorlog van 20 jaar waarbij de helft van de bevolking werd afgeslacht.
Tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog werd Guam in 1898 door de Amerikanen veroverd.  In de WO-II werd het eiland bezet door de Japanners en in 1944 weer heroverd door de V.S. De V.S. heeft een grote marine basis op het eiland.
Het eiland is opgedeeld in 19 gemeenten. het hoogste punt is de berg Lamlam met 406 meter.

VLAG VAN GUAM.

De vlag van Guam werd aangenomen op 9 november 1948.
De vlag heeft een blauw veld in een rood kader.
In het midden van het blauwe veld staat het wapen van Guam.
WAPEN VAN GUAM.

Het wapen van Guam is een ellips in een rood kader.
In de ellips staat een tropisch strand afgebeeld met een palmboom en een zeilscheepje varend op zee. Op de achtergrond een groene kuststrook.HAWAÏ.

Hawaï of Hawaii is een van de overzeese staten van de V.S.
Hawaï heeft een oppervlakte van 28.337 km², waarvan 41,2% water.
De hoofdstad is Honolulu en de voertaal is Engels en het Hawaiaans.
De Hawaïaanse eilanden-archipel bestaat uit een snoer van 18 eiland, waarvan de grootste 8 van oost naar west.
Verder bestaat het gebied uit 137 atollen en is het vulkanisch. 
De vulkanen Kilauea en Mauna Loa op het grootste eiland zijn nog steeds actief.
Hawaï is sinds het jaar 400 bewoond door de Polynesiërs, latere bewoners zijn van Tahiti gekomen.
Hoewel men vermoed dat de eilanden eerst door de Spanjaarden zijn ontdekt in de 16e eeuw, wordt de officiële ontdekker ervan gezien de Engelsman James Cook, op zijn derde wereldreis in 1778.
Hij zou de Sandwich eilanden vernoemd hebben naar de First Lord of the Admiralty, Lord Sandwich.
Onder leiding van de koning Kamehameha I en met hulp van de Europeanen kwam er een einde aan de onderlinge stammenoorlogen en werden de eilanden verenigd tot het Koninkrijk Hawaï.
Onder zijn opvolger kwam er een einde aan het kastenstelsel.
De vorsten van Hawaï wisten met politieke gastvrijheid de Amerikanen en de Engelsen tegen elkaar uit te spelen. In 1893 pleegde een aantal Amerikaanse suikerrietplanters een staatsgreep en kwam er een einde aan het koningschap op Hawaï. Tussen 1893 en 1898 was Hawaï een republiek.
De aanval van de Japanners op de Amerikaanse marine basis Pearl Harbor op 7 december 1941 was het gevolg dat de V.S. zich in de WO-II mengde. Hawaï bleef na de WO-II een staat van de V.S.


VLAG VAN HAWAÏ.

 De vlag is een combinatie van de Amerikaanse vlag en de Britse vlag en werd aangenomen op 20 mei 1845.
Het veld bestaat uit acht horizontale banen in de kleuren wit-rood-blauw. Deze banen staan voor voor de acht belangrijkste eilanden van de archipel.
In de linker bovenzijde staat in het kanton de Britse vlag afgebeeld, daar het toenmalige koninkrijk van Hawaï Brittannië als een bondgenoot zag.


WAPEN VAN HAWAÏ.

Aangezien Hawaï sinds  21 augustus 1959 de 50e staat is van de Verenigde Staten van Amerika heeft de staat geen wapen maar een zegel (seal).
In het midden van het zegel het wapenschild. In het eerste en vierde kwart staat de vlag van Hawaï met de witte-rode en blauwe strepen.
In het tweede en derde kwart staat een witte Pulo, een staf gedragen door vertegenwoordigers, met op de top een witte bal.
 In het midden van het schild een klein schild met een vijfpuntige gele ster.
Het schild wordt gedragen; aan de linker zijde het bronzen standbeeld voor Ali'iolani Hale.Hij verenigde de eilanden tot één koninkrijk. Zijn mantel en helm , een Frygische muts, zijn in het geel, aan de rechterzijde staat de godin van de vrijheid, Liberty, ook zij dracht een Frygische muts, en lauwerkrans en de vlag van Hawaï.
In de omringende randen staat bovenin de naam van de staat Hawaï en onder in het motto van de staat; Üa Mau ke Ea o kaÁina ka Pono". ("Het leven van het land wordt bestendigd in gerechtigheid").

                                            (Het koninklijk wapen van Hawaï anno 1850)

NIEUW-CALEDONIË.

Nieuw-Caledonië of Nouvelle-Calédonie is een Frans overzees gebiedsdeel met een bijzondere status.
het bestaat uit het grote eiland dat Nieuw-Caledonië heet, de Loyaliteitseilanden en nog enige kleinere eilanden.
het land heeft een oppervlakte van 18.575 km². De hoofdstad is Nouméa en de voertaal is Frans.

James Cook was de eerste Europeaan die hier voet aan wal zette in 1774 in die tijd leefden hier de Melanesiërs in verschillende geïsoleerde groepen en er werden wel 28 talen gesproken.
In 1853 werd het gebied Frans bezit onder Napoleon III, die het annexeerde om meer macht in dit gebied te verkrijgen tegenover de Engelsen. De Fransen gebruikte Nieuw-Caledonië als een strafkolonie en verscheepten tussen 1864 en 1897 ruim 21.000 veroordeelden naar dit gebied. Hierdoor ontstonden er ook problemen met de oorspronkelijke bewoners de Kanaken die hun grond kwijt raakten en hun heilige plaatsen onteerd werden door de indringers. De kolonisatie bereikte in de 19e en 20e eeuw het hoogtepunt toen de Kanaken buiten de wet werden gesteld en in reservaten werden ondergebracht.
Na de WO-II werd Nieuw-Caledonië een Frans Overzees gebied. De Kanaken kregen stemrecht en kregen uiteindelijk een vast woongebied toegewezen.
Nieuw-Caledonië is ingedeeld in drie provincies. Nikkelerts word op het grote eiland in de dagbouw gewonnen en is een belangrijke bron van inkomsten. Duik-natuurgebieden staan op de lijst van UNESCO.


VLAG VAN NIEUW-CALEDONIË.

Nieuw-Caledonië kent twee officiële vlaggen. Als Frans Overzees gebied als eerste de Franse driekleur en tegenwoordig, na 2010 ook de Kanakvlag.
De huidige vlag, goedgekeurd op 17 juli 2010, heeft drie horizontale banen in de kleuren blauw-rood en groen. In het linkerdeel staat een gele cirkel met daarin in het zwart het Kanak symbool.
Het blauw staat symbool voor de lucht en de zee, rood voor het vergoten bloed door de Kanaks om hun vrijheid terug te krijgen, en de eenheid;  het groen voor het land waarin hun voorouder liggen begraven. De gele schijf staat voor de zon en het zwarte symbool is een versiering op het dak van de woonhuizen van de Kanaken.
Buiten de deze vlag heeft ook nog iedere provincie een eigen vlag.

HET WAPEN VAN NIEUW-CALEDONIË.

In principe is het geen wapenembleem, maar een symbool .
het symbool bestaat een verticaal geplaatste nautilus schelp met daarachter twee symbolen. Van links naar rechts; de versiering voorkomende op de traditionele daken van de huizen van de Kanaken en rechts een afbeelding van een dennenboom die op de eilanden voorkomt.     Zie vervolg: OCEANIË. LANDEN VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 5- SLOT)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten