vrijdag 8 januari 2016

AMERIKA (MIDDEN) CARIBISCHE EILANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 7)LANDEN VAN DE 

"NIEUWE WERELD". (7)

EEN WERELDDEEL WAT WE ONDERSCHEIDEN IN NOORD-, MIDDEN- EN ZUID-AMERIKA.AFHANKELIJKE CARIBISCHE EILANDEN. (2)


BRITSE MAAGDENEILANDEN.

De Britse Maagdeneilanden maken deel uit van de Antillen. Het is een eilanden groep die uit ruim 50 eilanden bestaat en een oppervlakte heeft van 151 km², waarvan 1,6 % water.
De eilandengroep maakt deel uit van de Britse overzeese gebieden. De hoofdstad is Road Town en de voertaal is Engels.
De eilanden groep ligt ten oosten van de Amerikaanse Maagdeneilanden en ten westen van de Bovenwindse eilanden.
De bewoners zijn hoofdzakelijk Afro-Caribiërs ontstaan uit de slaven die er door de Britten naar toe werden gebracht en verder blanke kolonisten uit het Verenigd Koninkrijk.
De eerste bewoners van de eilanden waren de Arawak indianen die er leefden tot de 15e eeuw en er verdreven werden door de Cariben, een stam die van de Kleine Antillen kwam en waar de Caribische Zee naar is vernoemd.
De eerste die melding maakten van de eilanden was Columbus in 1493 op zijn tweede reis en hij gaf de eilanden de fantasie naam "Santa Ursula y las Zodra Mil Virgenes" ("Sint Ursula en haar 11.000 maagden"), naar de legende van heilige Ursula.
Jaren werd er gevochten over de controle van de eilanden tussen de Spanjaarden, Fransen, Engelsen , Nederlanders en de Denen. De eilanden werden voornamelijk als strategisch bezit gezien.
In 1917 kochten de Amerikanen St.John, St. Thomas en St. Croix van Denemarken en hernoemden ze de Amerikaanse Maagden eilanden. De overige eilanden bleven Brits en kregen in 1967 autonomie.


VLAG VAN DE BRITSE MAAGDENEILANDEN.

De vlag werd op 15 november 1960 officieel goedgekeurd.
De vlag heet een donkerblauw veld met linksboven in het kanton de Britse vlag en in het rechterdeel het wapen van de eilanden groep.
De civiele vlag heeft een rood veld.
WAPEN VAN DE BRITSE MAAGDENEILANDEN.

Het wapen werd toegekend in 1960.
In het groene schild staat in het midden een dame afgebeeld met een gouden lamp en er omheen nog eens elf lampen.
Het is een voorstelling van de heilige Ursula en de el lampen staan symbool voor haar 11.000 dienstmaagden.
Het geheel is afgeleid van de naam die Columbus de eilanden gaf.
Onder het wapen een geel lint met de tekst; "Vigilate" ("Waakzaam").

CURAÇAO.

Curaçao is een eiland in de zuidelijke Caribische Zee voor de kust van Venezuela. Tot het eiland behoort de koraal/zandplaat eilandje Klein Curaçao.
Het eiland heeft een oppervlakte van 444 km² en de hoofdstad is Willemstad.
De voertaal op het eiland is Nederlands, Papiaments en Engels.
Volgens rotstekeningen, gevonden in de St. Michielsberg moet het eiland al ongeveer 2000 jaar v.Chr. bewoond zijn geweest.
Resten van gevonden aardewerk dateert uit 450 n.Chr. In latere perioden waren de Arowakken de bewoners van het eiland.
Curaçao werd ontdelt door de Spanjaard Alonso de Ojeda op 26 juli 1499. In die periode woonden er Caquetio indianen op het eiland en deze werden afgevoerd als slaven naar het eiland Hispaniola.
De Spanjaarden gebruikten het eiland als een land- en veeteelt gebied en importeerden paarden, schapen, gieten, koeien en varkens naar het eiland en bestuurden het vanuit Venezuela.
Zowel de landbouw als de veeteelt bleken geen succes en ook de zoutwinning viel tegen, plus dat er geen goud en zilver was te vinden was het al gauw een 'nutteloos eiland' voor de Spanjaarden.
In 1634 kwam het eiland in handen van de West-Indische Compagnie (WIC) en werden al de Spaanse bewoners verscheept naar Venezuela.
De WIC liet op verschillende plaatsen forten bouwen en speciaal het fort bij de Sint Annabaai, daar daar een drinkwaterbron was gelegen. De Spanjaarden deden pogingen het eiland weer onder beheer te krijgen doch slaagden er niet in. De WIC gebruikte het eiland als doorvoerhaven gedurende de slavenhandel naar de zuidelijke staten van Noord-Amerika.
Na het faillissement van de WIC werd het eiland een echte Nederlandse kolonie in 1791. In 1863 werd ook hier de slavernij afgeschaft. 
In 1954 verkreeg het eiland met de overige Nederlandse Antillen politieke autonomie. Op 10 oktober 2010 werd het eiland onafhankelijk van Nederland, maar bleef een goede band houden.

De belangrijkste bron van inkomsten op het eiland, is buiten de olieraffinaderij welke nu in in handen is van de Venezuelanen, is de toeristen industrie en het overwinteren van Nederlanders op het eiland.
De duiksport is er zeer geliefd.
Een herkenningspunt op het eiland is de Koning Emmabrug, de pontjesbrug, de verbinding tussen de stadsdelen Punda en Otrabanda.
VLAG VAN CURAÇAO.

De vlag werd aangenomen op 2 juli 1984. Op deze dag viert men nu de "Dia di bandera".
De vlag heet donkerblauw veld voorstellende de Caribische Zee. In de linkerbovenhoek staat een kleine- en een grote witte ster als symbool voor Klein Curaçao en Curaçao.
De gele band staat symbool voor een zonnestraal.WAPEN VAN CURAÇAO.

Het wapen werd vastgesteld op 24 juli 1964 door de eilandenraad van de Nederlandse Antillen.
Het wapen schild draagt een kroon welke symbool staat voor de band met de Nederlandse Koninklijke familie.
Op de linkerzijde van het schild staat een zeilschip wat symbool staat voor de handel overzee. het schip voert de vlaggen van van Nederland, Amsterdam en de WIC. In het rechter deel staat een Oranjeboom, de la raha citrusboom. die vruchten draagt en in de toekomst vruchten zal blijven dragen.
De boom staat ook symbool voor het Huis van Oranje-Nassau.
In het midden op het schild het wapen van de stad Amsterdam, wat symboliseert de eeuwenoude handel tussen het eiland en de stad.

GUADELOUPE.

Gouadeloupe is een Frans overzees departement, gelegen ten noorden van het eiland Dominica en ten zuidoosten van het eiland Montserrat.
het is een archipel van kleine eilanden die tot de Kleine Antillen worden gerekend aan de noordzijde van de Bovenwindse Eilanden.
Met Gouadeloupe duidt men over het algemeen het hoofdeiland aan wat eigenlijke bestaat uit Basse-Terre en grande-Terre welke zijn gescheiden door een zeestraat.
Het eiland was vroeger bewoond door de Cariben die het "Karukera" noemden wat staat voor 'eiland van het mooie water'.
 Columbus ontdekte de eilanden in 1493 en noemde ze naar de Maagd van Guadeloupe in het Spaans Extremadura.
het eiland is sinds 1635 Frans bezit met twee korte uitzonderingen toen het was bezet door de Britten gedurende de Zevenjarige Oorlog en ten tijde van de Franse Revolutie.
Het gebied heeft een oppervlakte van 1.705 km² en de hoofdstad is Basse-Terre. De voertaal is Frans.
Binnen de Europese Unie heeft het eiland de status van ultraperifere regio, maar valt niet onder de Schengenakkoorden. Het hoogste punt op de eilanden is de berg Grande Soufriere met 1467 meter.

VLAG VAN GUADELOUPE.

Hoewel de officiële vlag van de eilanden groep de Franse vlag is heeft men ook een eigen vlag.
De vlag heeft twee  horizontale banen waarvan 1/3 van het veld boven donkerblauw is en 2/3 onder zwart.
In de blauwe baan staan drie Franse lelies afgebeeld in het geel.
In het zwarte deel een zon met daarachter stengels suikerriet.
het blauw symboliseert de zee, de Franse lelies de band met Frankrijk. Het zwart de keur van de oorspronkelijke bevolking en de zon met het suikerriet de gewassen van de eilanden die gedijen door de warmte van de zon.
Het is tevens de banier van de stad Pointe-à-Pitre, waarvan het zwart dan ook vaak rood is.

WAPEN VAN GUADELOUPE.

In het wapen staan de zelfde afbeeldingen als in de niet officiële vlag van de eilandengroep.


KAAIMAN EILANDEN.


De Kaaiman Eilanden of Caymen Eilanden zijn een Brits overzees gebied. en liggen ten zuiden van Cuba. De eilanden staan bekend als één  van de grootste belasting paradijzen.
De eilandengroep heeft een oppervlakte van 264 km² en de hoofdstad is George Town. De voertaal is overwegend Engels.
De Kaaiman Eilanden werden voor het eerst vermeld door Columbus tijdens zijn vierde reis naar de Nieuwe Wereld. Hij vermelde alleen de twee oostelijke eilanden en noemden ze "Las Tortugas", wat vrij vertaald betekend 'De Alligators' vanwege de spitsnuitkrokodillen die er voorkomen.
De eerste Engelsman die er voet aan land zette was Sir Francis Drake in 1568. Hij gaf de eilanden de huidige naam.
De eilanden werden in 1670 met het naburige Jamaica een deel ven het verenigd Koninkrijk. Na de onafhankelijkheid van Jamaica in 1962 werden de Kaaiman Eilanden Brits overzees territorium.


VLAG VAN DE KAAIMAN EILANDEN.

De vlag van de Kaaiman Eilanden werd in 1959 aangenomen.
De vlag heeft een donkerblauw veld met linksboven in het kantio de Britse vlag.
In het rechter deel van de vlag staat het wapen van de Kaaiman Eilanden afgebeeld.
De handelsvlag van de eilanden heeft een rood veld.

WAPEN VAN DE KAAIMAN EILANDEN.

Het wapen werd op 14 mei 1958 toegekend door koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk.
Boven in het schild op een rode baan staat een leeuw afgebeeld die staat voor de band met het verenigd Koninkrijk. Daaronder zes golven in wit en blauw met er op drie geel omrande sterren die de eilanden van het land voorstellen.
Boven op het schild op een blauw-witte wrong een schildpad en een ananas die symbool staan voor de flora en fauna van de eilanden.
Onder het schild op een lint het motto; "He has founded it upon the seas" vrij vertaald; ("Hij heeft ze gegrond op de zeeën')MARTINIQUE.

Martinque is een Frans overzees departement en ligt 700 kilometer ten zuidoosten van de Dominicaanse republiek, ten zuiden van Dominica en ten noorden van Saint Lucia.
Het eiland heeft een oppervlakte van 1.128 km² en de hoofdstad is Fort-de-France. De voertaal is Frans.
het eiland vormt met het 150 km noordelijker gelegen Guadeloupe en enkele kleinere eilanden de Franse-Antillen.
Het hoogste punt op het eiland is de vulkaan Pelée met 1397 meter.
Het eiland heeft zeer gemengde bevolking; Afrikanen, een mix van Afrikanen en indianen, Fransen, Indianen, Chinezen en nog enkele ander nationaliteiten.
Columbus ontdekte het eiland op 15 juni 1502. In 1635 landen de eerste Fransen op het eiland, verdreven de lokale bewoners en stichten het stadje Saint-Pierre. Als gevolg van verdragen na verscheidene oorlogen kwam het eiland in Britse handen, maar uiteindelijk behoort het sinds 1816 weer tot Frankrijk.
Op 19 maart 1946 werd het eiland een overzees departement.

VLAG EN WAPEN VAN MARTINIQUE.


De vlag en het wapen van het eiland het precies de zelfde afbeelding. De vlag dateert van een edict van 4 augustus 1766, dat stelde dat schepen van Martinique en Saint Lucia een versie van de Franse handelsvlag moesten voeren, bestaande uit een blauw veld, in vieren gedeeld met een wit kruis en op de blauwe vakken een l-vormige slang; staande voor de L van Saint Luccia.
Deze slang werd later aangepast en stelt nu de giftige groefkopadder voor die op het eiland voorkomt.


MONTSERRAT.

Montserrat is een eiland ten zuidwesten van het eiland Antiqua en ten noordwesten van Guadeloupe. het eiland maakt deel uit van de Bovenwindse Eilanden en van Kleine Antillen.
Montserrat is een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk.
In 1493 ontdekte Columbus het eiland en noemde het naar de berg Montserrat  bij Barcelona in Spanje.
In 1632 werd het eiland bevolkt door Engelsen en Ierse kolonisten. In 1858 was het lid van de West-Indische Federatie en bij het opheffen van de federatie wensten de bewoners een deel van het Britse Rijk te blijven.
Het eiland heeft een oppervlakte van 103 km². De hoofdstad is Plymouth (verlaten) en de voertaal is Engels.Het hoogste punt op het eiland is de vulkaan Changes Peak met 914 meter. Deze vulkaan bevindt zich op het zuidelijke deel van het eiland. Na uitbarstingen in 1995 van de vulkaan een deel van de Soufrière Hills is het zuidelijke deel van het eiland een afgesloten gebied, daar er nog zes ondergrondse vulkanen actief zijn. Zodoende is de hoofdstad geheel verlaten en zo ook andere plaatsen. De bewoners zijn verplaatst naar het noordelijke deel van het eiland.


Tevens is ook het directe watergebied rond de zuidkust van het eiland als gevaarlijk aangegeven vanwege mogelijke onderzeese uitbarstingen en lavastromen.
VLAG VAN MONTSERRAT.

De vlag van Montserrat werd aangenomen op 10 april 1909.
De vlag heeft een donkerblauw veld met linksboven in het kanton de Britse vlag. Op het rechter deel staat het wapen van Montserrat afgebeeld.

WAPEN VAN MONTSERRAT.

Op het wapenschild staat een vrouwelijk figuur afgebeeld voorstellende Erin. het is de vrouwelijke personificatie van Ierland. Zij draagt een zwart kruis en een harp beide ook een Iers symbool.
het symboliseert de Ierse afkomst van de bewoners van het eiland Montserrat.NAVASSA.

Navassa is een klein onbewoond eiland voor de kust van Haïti.
Het heeft maar een oppervlakte van 5,4 km². 
Het wordt omschreven als een 'ongeorganiseerde zonder rechtspersoonlijkheid grondgebied' van de Verenigde Staten van Amerika. Sinds 1801 maakt Haïti aanspraken op het gebied.
Op het eiland ligt een historische stad Lulu Town.
In 1504 stuurde Columbus, welke was gestrand op Jamaica gedurende zijn vierde reis, een sloep met bemanning naar het eiland
Haïti om hulp. De sloep landde op Navassa op zoek naar drinkwater wat en niet werd gevonden. Het eiland werd voor 350 jaar gemeden door zeelieden.

In 1917 bouwden de Amerikanen een vuurtoren op het eiland met bijbehorende bewoning. In 1996 werd het geheel weer ontmanteld en buiten werking gesteld. Tegenwoordig is het een beschermd natuurgebied.

VLAG VAN NAVASSA EILAND.

Het is geen officiële vlag. Het veld van de vlag heeft twee horizontale banen wit en blauw. Op de rand van het blauwe deel is op het witte deel het profiel van het eiland met de vuurtoren in het wit en overdreven grootte weergegeven.


             Zie vervolg: AMERIKA (MIDDEN) CARIBISCHE EILANDEN, VLAGGEN EN                   
                                                     WAPENEMBLEMEN. (DEEL 8)                    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten